Слънцезащитни кремове през зимата - защо да не ги забравяме

Слънцезащитни кремове през зимата - защо да не ги забравяме

Може би няма човек, който да не обича слънцето. Слънчевата светлина е необходима за всяко едно живо същество. Чрез нея си набавяме един изключително важен за организма витамин – витамин D. Установено е чрез проучвания, че страните, където има по-малко слънце хората често страдат от депресивни състояния. Слънцето е наистина изключително важно за организмите. За жалост обаче колкото много го обичаме, толкова трябва да бъдем внимателни и предпазливи, защото UV лъчите проникват както в повърхностните слоеве на епидермиса, така и в по-дълбоките слоеве. 

Те са отговорни за слънчевите изгаряния, свързват се с увреждане на ДНК и предизвикват преждевременно стареене на кожата, известно като фотостареене. Освен това UV лъчите са причина за поява на слънчеви алергии, хиперпигментация и различни слънчеви петна.

Какво е слънцезащита и защо е важна?

В този ред на мисли, трябва винаги да имаме предвид, че нашето обичано слънце, не е особено полезно за кожата ни. Именно поради тази причина е изключително важно да използваме качествена козметика, която да ни защитава от вредните слънчеви лъчи и да предотвратим преждевременното стареене на кожата ни. Особено податлива на влияние е кожата на лицето и деколтето. За това е хубаво да се погрижим тези участъци да са добре предпазени – покрити с шал, дреха или хубаво намазани със слънцезащитен продукт.

Трябва ли ни защита от слънцето през зимата?

Много хора живеят с идеята, че продуктите за защита от слънчевите лъчи са предназначени за летните месеци, когато слънцето е силно и дори не допускат, че през зимните периоди биха ни потрябвали. Със сигурност любителите на зимните спортове знаят колко лесно и лошо се изгаря в планината през зимата. Особено за тях е не просто важно, а дори задължително да използват кремове за защита от UV лъчите. Да, през зимата слънчевите лъчи са наистина по-слаби в сравнение с лятото, НО тук трябва да отбележим още един много важен фактор. Снега и леда отразяват слънчевите лъчи и те могат да бъдат засилено до 90%. Ето за това е толкова важно, особено в планината, да използваме слънцезащитен крем.

Каква е разликата между летните и зимните продукти за слънце?

Тук възниква един интересен въпрос – можем ли да използваме слънцезащитното мляко или спрей, които използваме лятото на плажа, през зимата. Отговорът е – зависи. През зимните месеци е хубаво да се използват специално създадени слънцезащитни продукти, чиято основа е мазнина, а не вода (както е през слънцезащитните продукти за лятото). Това е от съществено значение, защото при ниските температури, кремовете, съдържащи повече вода, могат да замръзнат върху кожата. За разлика от тях, тези с мазнинна основа създават защитна бариера върху кожата и по този начин подпомагат запазването на естествената хидратация на кожата на лицето.

Продукти за предпазване от слънцето през зимата

Със сигурност вече сте се убедили, че е много важно през зимните месеци да предпазваме кожата си от слънцето. Ако по някаква причина не можете да използвате ежедневно специален слънцезащитен крем за зимата, винаги можете да заложите на дневен крем със SPF фактор. Имайте предвид, че е хубаво този фактор да е най-малко 20 SPF, за да можете да запазим еластичността на кожата. Ето и някои чудесни предложения за продукти, които бихте могли да използвате през зимата:

 • A-Derma Protect Слънцезащитно мляко SPF50+
  Това слънцезащитно мляко е чудесно за зимни условия, защото в него активната съставка е масло от овесени кълнове. Маслената му основа регулира кожната бариера и подпомага естествената хидратация на кожата на лицето.
 • Bioderma Photoderm Max Слънцезащитен стик SPF50+
  Слънцезащитният стик на Биодерма е също прекрасен вариант за защита на лицето през зимните месеци. Той е с много лека формула и същевременно ви осигурява качествена защита от вредните UV Лъчи. В него има витамин E, който защитава и подхранва клетките.
  Както вече споменахме, друг вариант е да заложите на качествен дневен крем, който е със слънцезащитен фактор. Примери за такива са:
 • Regal Q10+ SPF20 Енергизиращ дневен крем против бръчки с годжи бери
  Този крем е предназначен за хора с чувствителна кожа. Благодарение на съдържанието на коензим Q10 действа благоприятно на бръчките. Съдържанието на годжи бери от друга страна енергизира и подхранва кожата. В същото време им слънцезащитен фактор, който ви осигурява защита от слънчевите лъчи.
 • Neutrogena Hydro Boost Крем за лице за защита в града SPF 25
  Кремът за лице съдържа хиалуронова киселина и освен, че овлажнява кожата има силно хидратиращ ефект. Подпомага заздравяването на защитната бариера на кожата на лицето и със своят слънцезащитен фактор предпазва от вредните UV лъчи на слънцето.

За да се радвате на сияйна, мека и красива кожа на лицето е важно да се грижите за нея по най-добрия начин. Хубаво е да се доверявате на качествена козметика за лице и тяло. Можете да разгледате козметиката за лице, която предлагаме в категория Козметика за лице. Вярваме, че ще ви е полезно да прочетете статиите Как да предпазим кожата на лицето си в студеното време и Кои витамини и минерали трябва задължително да приемаме през зимата.