Acyclovir 5% Cream 5 гр Stada

В наличност
Арт. №
1936
Тегло
0.500 кг.
  • Лекарство без лекарско предписание
  • За лечение на вирусни инфекции
  • За редуциране на болката и сърбежа в случаи на чести херпесни инфекции
6.28 лв.
Към продукта

Acyclovir 5% Cream 5 гр Stada представлява лекарство без лекарско предписание, повлияващо вирусни инфекции. Ацикловир 5% Крем 5 гр Стада е противовирусно лекарство и служи за редуциране на болката и сърбежа в случаи на чести херпесни инфекции, придружени от мехурчета върху и около устните и генитален херпес в начален стадий.

Какво трябва да знаете, преди да използвате Ацикловир Стада

Не използвайте Ацикловир Стада в лучай на алергия към ацикловир, валацикловир, пролиленгликол или към някоя от останалите съставки на това лекарство.

Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с лекар или фармацевт преди употреба на Acyclovir Cream.

Не нанасяйте Ацикловир Крем върху лигавиците в устната кухина, окото или вагината, за да се предпазите от локално дразнене.
Вземете предпазни мерки, за да се избегне попадане на продукта е очите.
Ако имате сериозно увреждане на имунната система, информирайте лекаря си, преди да използвате крема.

Моля консултирайте се с личния лекар относно лечението на всяка инфекция, ако имате тежко нарушение на имунната система (например болни от СПИН или претърпели трансплантация на костен мозък). В такъв случай лекарят може да предпише и ацикловир таблетки за перорален прием.

Ако знаете или сте били информиран от лекаря си, че имате генитален херпес, избягвайте сексуални контакти, докато са налице видими лезии (нарушения на тъканта; ранички), за да не предадете инфекцията на своя партньор.

При едновременно приложение на Ацикловир Стада в аногениталната област с латексови презервативи, устойчивостта на последните може да бъде намалена от присъствието на парафин и вазелин (помощни вещества), съдържащи се е крема, което излага на риск тяхната надеждност.

Този лекарствен продукт съдържа цетилов алкохол и пропиленгликол, които могат да предизвикат кожно раздразнение и локални кожни реакции (например контактен дерматит).

Други лекарства и Ацикловир 5% Крем Стада
Информирайте лекаря си или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.
Досега не са известни взаимодействия с други лекарства.

Бременност и кърмене
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Бременност
Acyclovir Cream Stada може да се прилага по време на бременност, само ако очакваните резултати от лечението надвишават възможните рискове за бременността. Затова, се посъветвайте с Вашия лекар преди употребата на Ацикловир 5% Крем Стада.

Кърмене
При външно приложение върху здрава кожа ацикловир може да се абсорбира през кожата в много малка степен.

След употреба на Acyclovir 5% Cream Stada 5 гр крем от майката, дозата, която може да попадне в детето по време на кърмене е много ниска. Ако Ацикловир Стада се прилага по време на кърмене, детето трябва да се предпази от контакт с третираните участъци по тялото на майката.

Шофиране и работа с машини
Не са провеждани изследвания относно ефекта на ацикловир върху способността за шофиране и работа с машини. Все пак, появата на такива странични ефекти е малко вероятна.

Ацикловир Крем Стада съдържа цетилов алкохол и пропиленгликол.
Цетиловият алкохол може да предизвика локално кожно дразнене (например контактен дерматит).
Пропиленгликолът може да предизвика кожно раздразнение.

Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

За определяне на честотата на проява на страничните реакции е използвана следната класификация:

Нечести (може да засегнат от 1 на 100 индивиди)
Усещане за временно парене или затопляне след приложение на крема.
Изсушаване или лющене на кожата, третирана с крем.
Сърбеж.
Редки (може да засегнат от 1 на 1000 индивиди)
Зачервяваме.
Алергична кожна реакция (контактен дерматит).
В случаите, когато са провеждани алергологичми изследвания се е оказало, че по-скоро помощните вещества на кремовата основа, откопкото лекарственото вещество ацикловир са причина за кожната реакция Ако изброените по-горе нежелани реакции се изявят с по-остра форма и/или се разпространят извън кожните участъци лекувани с крема, това може да е знак за контактен дерматит. В този случай се обадете на вашия лекар.

Много редки (може да засегнат от 1 на 10 000 индивида)
Тежки реакции на свръхчувствителност от бърз тип, вкл ангиоедем (подуване на кожата или лигавиците на лицето, устните или езика със затруднено преглъщане и дишане) и уртикария (копривна треска).
В случай на тежка алергична реакция, веднага информирайте Вашия лекар.

Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете лекаря си или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:

Изпълнителна агенция по лекарствата
ул. „Дамян Груев“ № 8
1303 София
Тел.: +359 2 8903417
уебсайт: www.bda.bg

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за попучаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

STADA Arzneimittel AG е водещ производител на висококачествени генерични лекарства и здравни продукти. Със 125-годишна история във фармацията днес Стада продава продуктите си в над 120 страни.

Производител: STADA Arzneimittel AG

Към продукта
Повече информация
Марка Stada
Лечение/профилактика на: Херпес
Вид продукт Лекарство без рецепта
За кого Възрастни
Тип продукт Крем
Към продукта

Активни съставки: ацикловир, 1 g крем съдържа 50 mg ацикловир

Други съставкиса: диметикон 350 cST, макроглицеролов хидроксистезрат (Ph.Eur.) (1500 g/mol). цетклов алкохол, течен парафин, пропипен гликол, бял вазелин, пречистена вода

 

Към продукта

Винаги използвайте това лекарство точно както е предписал лекарят ви или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте лекар или фармацевт.

Освен ако друго не е предписано от лекар, препоръчителната доза е:
Нанасяйте тънък слой от лекарствени продукт върху засегнатия участък от кожата ви по 5 пъти на ден през 4 часа.

По време на приложението на Ацикловир 5% Крем Стада:

  • Използвайте памучно тампонче, за да нанесете толкова крем, колкото е необходим за покриване на инфектирания кожен участък;
  • Когато прилагате крема уверете се, че сте обхванали не само областта с видими прояви на херпесна инфекция (мехурчета, подуване, зачервяване), но също така и съседните участъци;
  • Ако нанасяте Acyclovir Cream Stada с ръка, непременно измийте ръцете си преди и след неговото приложение, за да предпазите от допълнително инфектиране наранения кожен участък (например с бактерии) и от пренасяне на вируса на други, незасегнати още мукозни или кожни участъци.


За да се постигне по-голям успех при лечението, Acyclovir 5% Cream Stada трябва да се приложи още при първите прояви на херпесната инфекция (парене, сърбеж, дискомфорт, зачервяване). Ако около мехурчета вече са се образували крусти, лечението с Ацикловир Стада няма да бъде ефективно.

Продължителност на приложение
5 дни, ако лекар или фермацевт не е предписал друго.

В индивидуални случаи, лечението може да продължи докато мехурчетата хванат коричка или заздравеят. Все пак, продължителността на лечение не бива да надхвърля 10 дни.

Ако сте пропуснали да използвате Ацикловир 5% Крем Стада
Продължете лечението по предписание (не нанасяйте крема нито по-често, нито на по-дебел слой).

Ако сте спрели употребата на Acyclovir 5% Cream Stada
За успеха на лечението Ацикловир Стада трябва да се прилага достатъчно дълго (вижте също . Как да използвате Ацикловир Stada").

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Да се спазва препоръчителната дневна доза. 

Да се съхранява на сухо място при температура до 25 градуса.

Да се съхранява далеч от деца.

Да не се употребява след минаване срока на годност.

След първоначално отваряне да се използва е рамките на една година.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на окопната среда.

 

Към продукта
Оставете вашето мнение
Само регистрирани потребители могат да оставят мнения. Моля влезте в профила си или си направете регистрация
Acyclovir 5% Cream 5 гр Stada
Acyclovir 5% Cream 5 гр Stada
Още от тази марка
Може да харесате също