Продукти против хъркане

Филтри

2 продукта

Snoreeze Спрей против хъркане 22 мл GlaxoSmithKline
29.04 лв.
Snoreeze Лентички против хъркане х14 бр GlaxoSmithKline
19.80 лв.

Човек хърка, вследствие на вибрациите в гърлото, предизвикани от въздушния поток от устата и носа към белите дробове по време на сън. Това състояние може да е свързано освен с неприятен за партньора шум и със сериозни рискове за здравето. 

Какви са причините за хъркането?

Сред най-разпространените причини е наднорменото тегло. В този случай дишането се затруднява вследствие на излишните килограми, което води до неприятния проблем.

Друг често срещан фактор е приемът на алкохол и други седативи като приспивателни и успокоителни - особено преди сън. Те водят до отпускането на меките тъкани в гърлото, вследствие на което човек хърка. Същото се случва при напредване на възрастта и при наднорменото тегло, което вече споменахме.

Възможно е и причината да се корени в ринит или запушен нос вследствие на настинка, алергия или синузит. Подобен е и случаят при евентуална назална деформация. 

Сред по-сериозните причини е Синдромът на обструктивната сънна апнея (ОСА). Това е заболяване на горните дихателни пътища и в същото време неврологично състояние. Характеризира се със спиране на дишането по време на сън. Възможно е паузата да продължи 10-20 секунди. Причината е в отпускането на мускулите в задната част на гърлото, поради което дихателните пътища биват блокирани.

Нелекувана, сънната апнея може да доведе до още заболявания и дори до летален край. В състояние е да предизвика или да повлияе негативно на сърдечно-съдовите и чернодробните заболявания, на високото кръвно налягане и диабета от тип 2. ОСА води и до влошаване на съня. Вследствие на спрения приток на кислород мозъкът предизвиква микросъбуждания с цел възобновяване поемането на въздух. Когато те са твърде много в една нощ, спането се оказва непълноценно. Човек се чувства недоспал, въпреки че не помни за събужданията.

Важно е да споменем и факторите, предизвикващи това състояние:

 • нездравословно голямо тегло;
 • пол - мъжете са по-предразположени от жените;
 • възраст - с годините рискът се увеличава, тъй като мускулите и тъканите се отпускат;
 • вродена обремененост - например при твърде големи сливици, тясно гърло или назална деформация;
 • пушене на цигари;
 • прекаляване с алкохола;
 • алергии.

До хъркане водят и други здравословни проблеми като диабета и белодробните заболявания.

Какви са начините за справяне с хъркането?

Средствата против хъркане се определят спрямо причината за наличието му. Ако хъркате редовно, е препоръчително да посетите лекар, който да Ви назначи необходимите изследвания с цел най-точна диагностика и предписване на адекватни средства против хъркане.

Сред най-разпространените методи за лечение на неразположението и осигуряване на добър сън са:

 • понижаване на килограмите телесна маса;
 • намаляване или напълно отказване от тютюнопушенето;
 • ограничаване или отказване на консумацията на алкохол;
 • редовни физически упражнения и повече движение като цяло;
 • вечеря с по-лека храна и достатъчно време преди лягане;
 • промяна на позицията по време на сън - препоръчително е да спите настрани, а не по гръб;
 • употреба на специални подложки за глава или възглавници, осигуряващи правилна позиция на главата по време на сън;
 • упражнения за гърло с цел тонизиране и укрепване на меките му тъкани;
 • практикуване на дихателни упражнения, като в йогата;
 • употреба на лекарствени средства против специфичното състояние - например спрей или лентички;
 • прием на лекарствени средства против заболяванията, водещи до хъркането;
 • употреба на специализирани уреди за набавяне на кислород при сънна апнея.

Какви средства против хъркане ще откриете в galen.bg?

В онлайн аптека gaen.bg Ви очаква богато разнообразие от ефикасни средства за хора, които хъркат. Сред лековете са лентички, спрейове и други средства против проблема. Те се отличават с високо качество и съдържат съставки като олио от мента, витамин Е, натриев хиалуронат и ксантанова гума, облекчаващи състоянието.

Как действат средствата против хъркане?

Различните средства против хъркане действат по различен начин. Някои от тях смазват и тонизират меките тъкани в задната част на гърлото, като така намаляват вибрациите, причиняващи проблема. Други действат върху придружаващите заболявания като например антихистамини за алергиите, капки за нос против ринит и т.н.

Защо да изберете galen.bg?

В онлайн Аптека Гален ще намерите разнообразие от високоефективни, ефикасни и безопасни лекарствени средства за преодоляване на редица здравословни проблеми - включително хъркането. Всички те са придружени от подробни описания, чрез които целим да улесним избора Ви. Към всеки артикул в онлайн аптека galen.bg ще намерите детайлно резюмо, включващо информация за свойствата и съставките му, за препоръчителните начини на употреба и за това за кого и в какви ситуации е подходящ. 

Освен това, в случай че имате допълнителни въпроси относно предлаганите от нас средства, можете да се обърнете към нашите висококвалифицирани и опитни консултанти по телефона, в социалните мрежи и директно по телефона.

Отличаваме се и с трайно ниски цени и опции за безплатна доставка до вратата на Вашия дом или офис. Възползвайте се още сега!