Лекарства за рефлукс при бебета

Филтри

9 продукта

Boiron Гастроцинезин при стомашни болки х60 таблетки
5.85 лв.
Натриев цитрат + Сироп при гадене и повръщане 150 мл Medicopharm
2.35 лв.
Bekley Храносмилателен чай за бебета x20 бр
5.49 лв.
Bekley Успокоителен чай за бебета x20 бр
5.49 лв.
Никсен Натриев Цитрат сироп 100 мл
3.06 лв.
Gastrotuss Сироп против рефлукс 20 мл х20 сашета DMG Italia
26.59 лв.
Натриев цитрат 15% при гадене и повръщане 100 мл Мирта Медикус
2.69 лв.
Pediakid Сироп за подпомагане на чревния тракт 125 мл
23.15 лв.
Pediakid срещу гадене и повръщане при пътуване х10 сашета
23.15 лв.

Рефлуксът при бебетата е често срещан проблем, който обикновено не налага прием на лекарства. Медикаменти се препоръчват като крайна мярка с цел предпазване от по-сериозни неразположения и развитие на гастроезофагеална рефлуксна болест.

Какво представлява рефлуксът при бебетата?

Рефлуксът при кърмачетата, наричан в медицината гастроезофагеален рефлукс (ГЕР), се изразява във връщане на малка част от приетото мляко в комбинация с въздух през хранопровода към устната кухина и/или носа. Може да се наблюдава и изтичане през устата. Важно е да се има предвид, че е възможно неразположението да споходи както кърмените, така и хранените с адаптирано мляко бебета. 

Специалистите определят все още недоразвитата функция на долния езофагеален сфинктер на новороденото като основна причина за проблема.

ГЕР засяга приблизително 50% от бебетата, но при не повече от 5% този тип повръщания надвишават 5-6 повторения на ден. Най-често неразположението намалява и отминава с напредването възрастта на детето. В редки случаи обаче е възможно да доведе до усложнения като гастроезофагеална рефлуксна болест.

Какви са симптомите?

Понякога родителите обясняват всяко връщане на мляко от детето с обикновен ГЕР. Важно е обаче това неразположение да се различава от истинското повръщане, което обикновено е симптом за заболяване.

При ГЕР бебето връща много малко мляко. Добре е да се има предвид и че това се случва по време на хранене или непосредствено след него - често в комбинация с оригването. При повръщане малкото връща много повече от храната си и е възможно неразположението да го сполети във всеки един момент от денонощието. Освен това при повръщане е вероятно да са налични и други признаци като висока температура.

Добре е да обърнем внимание и на състоянието, известно като ларингофарингеален рефлукс или тих / скрит рефлукс. При него обичайната симптоматика липсва. Появява се, когато стомашните киселинни сокове минат през хранопровода и навлязат в задната част на гърлото. Вследствие на това детето кашля, има нужда да прочиства гърлото си, гласът му става по-дрезгав. Ако не се вземат навременни мерки - понякога дори под формата на лекарства, е възможно да последват допълнителни здравословни проблеми, засягащи  гърлото и гласните струни. 

Как се лекува?

Обикновено при бебешки рефлукс първоначално не се предписва лечение с лекарства. Препоръчват се методи като:

 

  • промени в количеството и честотата на даваното мляко;
  • промяна в позицията на бебето по време на и след хранене - горната част на тялото трябва да е леко повдигната по време на хранене, а поне 20-30 минути след това е добре детето да се държи във вертикално положение;
  • повдигане на главата на малкото с възглавница по време на спане;
  • ако малкото се храни с биберон, е важно той да бъде антирефлуксен и размерът на дупката да е съобразен с нуждите на детето, така че да не поема въздух с течността;
  • понякога към млякото се добавя малко оризова каша, но само при препоръка от педиатър.

Важно е да се има предвид, че профилактичното прилагане на някои от тези техники дори без наличието на проблем спомага за предотвратяване на появата му изобщо.

В случай че всичко това не помогне при наличието на ГЕР, е възможно да се премине към антирефлуксно адаптирано мляко или към хипоалергенно - според спецификите на проблема.

Междувременно някои педиатри препоръчват вместо лекарства билкови хранителни добавки и чайове. Едва след като се установи, че всичко това не води до желания ефект, се взимат по-сериозни мерки като прием на лекарства.

Какви лекарства за рефлукс при бебета ще откриете в раздела?

В онлайн аптека Galen.bg ще намерите богато портфолио от лекарства и хранителни добавки в помощ на бебето при ГЕР. Сред тях ще откриете различни форми според предпочитанията на малкото - капки, сиропи, сашета и други продукти.

Защо да изберете Galen.bg?

В онлайн аптека Galen.bg Ви очакват висококачествени и разнообразни лекарства на винаги здравословно ниски цени. Всички те са придружени от детайлни описания, така че да взимате лесни и информирани решения при поръчките Ви. 

Възползвайте се от опциите ни за безплатна доставка още сега. Осигурете здраве и комфорт на Вашето дете!