Банеоцин Маз за лечение на инфекции на кожа и лигавици 20 г Sandoz

В наличност

Арт. № 11952
  • С антибиотиците неомицин и бацитрацин
  • За възрастни и деца
  • За малки площи от кожата
Безплатна доставка над 49,99 лв.
- +
Детайли

Baneocin Маз за лечение на инфекции на кожа и лигавици Sandoz е висококачествени медицинско изделие за външно приложение. Банеоцин Маз за лечение на инфекции на кожа и лигавици Сандоз комбинира два мощни антибактериални антибиотика - неомицин и бацитрацин. Те не повлияват негативно на секрецията, на кръвта и тъканите. Понасят се добре от кожата и са подходящи при възпалени кожа и лигавици. Продуктът се препоръчва при локализирани бактериални инфекции на кожата като: фурункули, карбункули („циреи“), различни по тежест сикози (възпаление на космените фоликули на брадата), хидроаденит (заболяване, засягащо повърхностните потни жлези в подмишечните ямки и слабините), перипорит (множествени абсцеси в кърмаческа възраст), паронихия (възпаление на кожния ръб, лежащ непосредствено върху нокътя). Подходящ е и за неголеми по площ бактериални инфекции на кожата като импетиго (гнойно възпаление), инфектиран улкус крурис (хронични гнойни язви), вторично инфектирана екзема, вторично инфектирани разкъсвания и срязвания, след козметична хирургия и присаждане на кожа (също за профилактика и приложен върху превръзки). Като локална антибиотична профилактика при изгаряния. Добър избор е за третиране след хирургични операции, като помощно средство за на постоперативното възстановяване. Банеоцин е подходящ за лечение на инфекции по тялото и раневи кухини - външни възпаления на ухото, рани или хирургически белези, които заздравяват вторично. Важно е да се има предвид, че при прилагане на твърде голяма доза съставките може да проникнат в кръвта и да увредят слуха. За възрастни и деца. 

Преди употреба е добре да имате предвид:

Не използвайте Банеоцин:

  • ако имате алергия към някоя от съставките;
  • върху обширни и тежки кожни рани, тъй като преминаването на лекарството в кръвта може да доведе до слухови нарушения със загуба на слуха;
  • ако страдате от тежки сърдечни или бъбречни заболявания или след вестибуларно и/или ушно увреждане, ако има вероятност от неконтролирана резорбция при приложението;
  • във външния ушен канал, ако тъпанчевата мембрана е перфорирана;
  • да не се прилага върху очите.

Предупреждения и предпазни мерки:

Говорете с лекар или фармацевт, преди да използвате Банеоцин.

Необходимо e да информиратe своя лекар, ако по време на лечението с Банеоцин настъпи бременност.

Ако дозите надвишават силно препоръчителните, особено при невротрофични язви, трябва да се обърне внимание на симптоми на нефротоксичност и/или ототоксичност, поради вероятна резорбция на активните вещества. Признаци на слухово увреждане са загуба на слуха във високия регистър, „звънене на ушите“, шум и напрежение в ушите. Признаци на бъбречно увреждане могат да бъдат загуба на апетит, прекомерна жажда, намалено количество урина, следи от кръв в урината. Нарушенията могат да се предизвикат основно при лечение на абсцеси поради възможно проникване на активните вещества в кръвния ток.

Пациенти с нарушена чернодробна и/или бъбречна функции са под повишен риск. Ето защо е препоръчително такива пациенти да провеждат уринни, кръвни и аудиометрични изследвания преди и по време на интензивна терапия.

Поради потенциалния риск от ототоксичност се препоръчва повишено внимание при употребата на Банеоцин маз за лечение на дългогодишен хроничен отит на средното ухо.

Комбинираното локално и системно приложение на аминогликозиди трябва да се избягва поради риск от кумулативна токсичност.

При неконтролирана резорбция, високи дози и продължително лечение с Банеоцин има риск от мускулна слабост, влошаването ѝ, ако такава вече е налице, невромускулна блокада, особено при пациенти с ацидоза, миастения гравис или други невромускулни нарушения. Калций или холинестеразни инхибитори (неостигмин) могат да неутрализират тази блокада.

При продължителна употреба трябва да се има предвид възможността за развитие на резистентни микрорганизми, особено гъбички. В такива случаи се консултирайте с лекар, за да назначи подходящо лечение.

При поява на алергии или суперинфекции трябва да се прекрати употребата на това лекарство.
При излагане на слънце или UV-лъчение има вероятност от проява на реакции на фоточувствителност или фототоксичност.

Моля, обърнете внимание при признаци на инфекция (парене, зачервяване, подуване и болка) или симптоми на гъбична инфекция на лекуваното място. Обърнете се към лекар, ако забележите тези или други необичайни промени.

Други лекарства и Банеоцин:

Информирайте вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Ако активните вещества на Банеоцин се резорбират, едновременното приложение с цефалоспорини или други аминогликозидни антибиотици може да засили нефротоксичността.
Едновременно приложение с диуретици като етакринова киселина или фуроземид може да засили симптомите на ототоксичност или нефротоксичност.

Приложението на наркотични лекарствени продукти, анестетици или мускулни релаксанти може да повиши невромускулната блокада при резорбция на активните вещества на Банеоцин.

Бременност и кърмене:

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

При риск от резорбция на Банеоцин маз (при приложение върху обширни, отворени рани и подобни кожни нарушения) трябва да се има предвид следното: подобно на всички аминогликозидни антибиотици, неомицин преминава плацентарната бариера. След високи системни дози на аминогликозиди е съобщено фетално увреждане на слуховия апарат. Ето защо този лекарствен продукт трябва да се прилага само ако потенциалната полза за майката надвишава вероятния риск за плода.

Шофиране и работа с машини:

Банеоцин не оказва влияние върху способността за шофиране и работа с машини.

Възможни нежелани реакции:

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Като цяло Банеоцин маз е добре поносим, ако се прилага външно върху кожа, лигавици и рани.

При пациенти с обширни кожни лезии трябва да се има предвид възможността за резорбция на Банеоцин маз и последиците като вестибуларни и слухови нарушения, бъбречни увреждания и невромускулна блокада.

Нежеланите лекарствени реакции са класифицирани според системо-органен клас и тяхната честота, както следва: много чести (> 1/10), чести (>1/100 до < 1/10), нечести (>1/1000 до < 1/100), редки (>1/10 000 до < 1/1000), много редки (< 1/10 000), неизвести (не може да се установят от наличните данни).

Нарушения на имунната система:

Редки: В 50% от случаите на алергии към неомицин се наблюдава кръстосана алергия към други аминогликозидни антибиотици.
С неизвестна честота: В сравнение със здрава кожа, прилагането на Банеоцин при хронични дерматози (напр. язви от венозна стаза или хронично възпаление на средното ухо) най-общо повишава чувствителността към значителен брой други лекарства, включително неомицин. При определени обстоятелства може да се прояви алергия като лош отговор на лечението.

Нарушения на нервната система:

С неизвестна честота: Нарушения на вестибуларния нерв, невромускулна блокада.

Нарушения на ухото и лабиринта:

С неизвестна честота: токсичност към слуховия апарат.

Нарушения на кожата и подкожната тъкан:

Редки: Алергии възникват рядко (признаците могат да включват зачервяване, сухота и лющене на кожата, кожен обрив, липса на подобряване на състоянието или дори влошаването му) и контактна екзема. Алергия към неомицин сe съобщава по-рядко.
Ако изпитате такива симптоми, спрете употребата на лекарствения продукт и потърсете незабавно вашия лекар или фармацевт.
С неизвестна честота: Продължителната употреба може да доведе до алергични реакции като зачервяване, сухота и лющене на кожата, кожни обриви и сърбеж. Ако лезиите се разпространят или лечението е неуспешно, това може да се дължи на алергия. При излагане на слънце или UV-лъчение има вероятност от проява на реакции на фоточувствителност или фототоксичност. В сравнение с кожата с ненарушена цялост, се засилва чувствителността към различни вещества, включително неомицин, при лечение на хронични дерматози (напр. статични дерматози или хронична инфекция на средното ухо). При определени условия, алегрията може да се прояви само като неуспех на лечението.

Нарушения на бъбреците и уринарния тракт:

С неизвестна честота: токсичност към бъбреците.

Съобщаване на нежелани реакции:

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване към Изпълнителната агенция по лекарствата.

Повече информация
Марка Sandoz
Лечение/профилактика Зарастване на рани и изгаряния
За кого Деца, Възрастни
Тип продукт Маз
Състав

Активни съставки: бацитрацин, неомицин

Допълнителни съставки: ланолин, бял мек парафин

*1 г маз съдържа 5 000 IU неомицин сулфат и 250 IU бацитрацин цинк

Начин на употреба

Нанасяйте на тънък слой върху засегнатото място. Ако е необходимо, сложете превръзка.

нанасяйте 2-3 пъти на ден при възрастни и деца.
При локално приложение дозата на неомицин да не надвишава 1 g дневно (еквивалентно на 200 g Банеоцин маз) за 7 дни. При повторна терапия максималната доза трябва да бъде намалена наполовина.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Банеоцин:

ко дозите надвишават силно препоръчителните, особено при невротрофични язви, трябва да се обърне внимание на симптомите на нефротоксичност и/или ототоксичност, поради вероятна резорбция на активните вещества (виж Предупреждения и предпазни мерки).
Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако Банеоцин е приложен в големи количества.

Ако сте пропуснали нанасяне:

Не използвайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Мнения
Оставете вашето мнение
Оценявате: Банеоцин Маз за лечение на инфекции на кожа и лигавици 20 г Sandoz
Вашата оценка:
Зареждане...

Вашият отзив беше изпратен, след като бъде прегледан ще бъде публикуван.

Подобни продукти
Още от тази марка
Може да харесате също