Експекторанс №5 сироп 90 мл Chemax Pharma

В наличност

Арт. № 27805

 

  • Облекчава упоритата и дразнеща кашлица;
  • Улеснява отхрачването;
  • Използа се за лечение на възпалителни заболявания на горните дихателни пътища.
Безплатна доставка над 49,99 лв.
- +
Детайли

Експекторанс №5 е лекарствено средство, предназначено за симптоматично лечение на възпалителни заболявания на горните дихателни пътища (бронхит, астма), като облекчава кашлицата и улеснява отхрачването. Притежава омекчителен ефект върху бронхите и спомага за намаляване на болката, която е причинена от упоритата и дразнеща кашлица. Активните съставки имат противомикробно действие и така предпазват организма от инфекции и усложнения.

Експекторанс №5 действа успокояващо, благодарение на калиевия бромид, а натриевият бензоат и амониевият хлорид допринасят за по-лесното отхрачване.

 Какво трябва да знаете преди да приемете Експекторанс №5

Моля консултирайте се с вашия лекар при възникване на някои от следните ситуации:

Не приемайте Експекторанс №5 при:

  • данни за свръхчувствителност (алергия) към някоя от съставките;

  • при болни с остри и хронични чернодробни и бъбречни заболявания;

  • свръхчувствителност към аспирин (аспирин-предизвикана астма);

  • нарушения на алкално-киселинния баланс;

  • бременност и кърмене;

  • деца под 12 годишна възраст.

Предупреждения и предпазни мерки

За да се постигне очаквания лечебен ефект от приложението на лекарството и да се избегне в максимална степен появата на нежелани лекарствени реакции, е необходимо точно спазване на препоръчваните дозировки и продължителност на лечение.

Необходимо е внимателно да се прилага от пациенти, които се лекуват с потискащи ЦНС средства (сънотворни, за лечение на невроза).

Дразни очите при директно попадане (натриев бензоат).

Лекарственият продукт съдържа глицерол, който е вреден във високи дози и може да причини стомашно дразнене и диария.

Лекарственият продукт съдържа сорбитол. Когато се прилага съгласно препоръките за дозиране, всяка доза набавя 1.95 g сорбитол (6 g дневно). Неподходящ при вродена непоносимост към фруктоза. Може да причини стомашно дразнене и диария.

Поради съдържание на етанол (до 1.6 g/100 g или до 0.16 g на доза) може да представлява опасност за деца под 12 години, лица с мозъчни увреждания и страдащите от чернодробни заболявания; епилепсия, алкохолизъм.

При липсата на лечебен ефект след 7 дневно приложение, влошаване на състоянието, промяна в характера на кашлицата или покачване на телесната температура, се изисква незабавна консултация с лекар.

Прием на Експекторанс №5 с други лекарства

Лекарственият продукт е богат на слузни вещества (течния екстракт от лечебна ружа) и при едновременно приложение с други лекарствени средства може да забави резорбцията им. Трябва да се приема поне 2 часа отстояние от други лекарства.

Да не се употребява едновременно с други лекарства.

Прием на Експекторанс №5 с храни и напитки

Експекторанс №5 трябва да се приема след хранене.

Бременност, кърмене и фертилитет

Бременност и кърмене

Информирайте Вашия лекар, ако мислите, че сте бременна или смятате, че може да сте бременна. Консултирайте се с Вашия лекар преди да вземете това лекарство.

Не се препоръчва приема на ЕКСПЕКТОРАНС No5 по време на бременност и кърмене.

Шофиране и работа с машини

Експекторанс №5 може да предизвика сънливост и отслабено внимание при извършване на дейности изискващи повишено внимание, концентрация и бързина на реакциите. Необходимо е внимателно наблюдение и преценка на състоянието на водачите на моторни превозни средства и работещи с машини, особено в първите дни от приемането.

 

Ако сте приели повече от необходимата доза

Приемайте Експекторанс №5 само така, както Ви е предписан.

При приемане на високи дози (превишаващи многократно препоръчваните) могат да се наблюдават следните симптоми на предозиране: гадене, повръщане, коремни болки, диария, сънливост, раздразнителност, треперене, халюцинации, нарушен алкално-киселинен баланс.

Ако по невнимание приемете по-висока доза Експекторанс №5, незабавно се посъветвайте с Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте пропуснали да приемете Експекторанс №5

Ако пропуснете да вземете една доза, вземете я колкото е възможно по-скоро. Ако почти е настъпило време за следващата доза, забравете за пропуснатата и продължете по обичайния режим на приемане. Никога не взимайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

Ако имате допълнителни въпроси, свързани с употребата на този лекарствен продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Възможни нежелани лекарствени реакции

Както всички лекарства, така и Експекторанс №5може да предизвика нежелани реакции, въпреки, че не всеки ги получава.

При лечение с Експекторанс №5, рядко и особено в началото, са възможни следните нежелани реакции: гадене, повръщане, сънливост, реакции на свръхчувствителност (алергия) - обриви.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Съобщаване за нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани реакции, кажете на Вашия лекар или фармацевт. Това включва и такива, неописани в тази листовка. Можете също да съобщите за нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване:

Изпълнителна агенция по лекарствата,

ул. "Дамян Груев" № 8,

1303 София,

Тел.: +359 2 8903417,

уебсайт: www.bda.bg.

Като съобщавате за нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

Как да съхранявате Експекторанс №5

Да се съхранява на място недостъпно за деца!

Да не се използва след датата на изтичане на срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност включва последния ден от посочения месец.

Да се съхранява в оригиналната опаковка при температура под 25°С, за да се предпази от светлина и влага.

Срок на годност: 2 (две) години от датата на производство.

Срок на годност след първоначално отваряне на опаковката: 7 дни при температура под 25°С.

ЕКСПЕКТОРАНС No5 се предлага под формата на сироп за перорално приложение в следните видове опаковки:

Бутилка от 100 ml от тъмно стъкло или от полиетилентерефталат (РЕТ), затворена плътно с полиетиленова капачка на винт или полиетиленова капачка на винт със запушалка-капкомер. Бутилката от 100 ml съдържа 90 ml сироп.

Бутилка от 125 ml от тъмно стъкло (хидролитичен клас III), затворена плътно с полиетиленова капачка и снабдена с дозираща чашка (2,5 ml - 20 ml). Бутилката от 125 ml съдържа 120 ml сироп.

Притежател на разрешението за употреба и производител:

“ХИМАКС ФАРМА” ЕООД, България.

Дата на последна актуализация на текста: Юни 2015 г.

Химакс Фарма” ЕООД е българска фармацевтична фирма – производител, която е иновативна, съвременна и динамична. Продуктите на “Химакс Фарма” са в съответствие с изискванията на стандартите на добрата производствена практика (GMP), така че получавате необходимите за Вас лекарства и хранителни добавки с безкомпромисно качество. Екипът от професионалисти на фирмата осигурява нужните на хората качествени, ефикасни, безопасни и достъпни медикаменти, и здравни услуги.

Повече информация
Марка Chemax Pharma
Състав

Активните вещества: Ружа, течен екстракт от корени, Натриев бензоат, Калиев бромид, Амониев хлорид;

Помощни вещества: екстракт от дива мащерка, анасоново масло, глицерол, сорбитол, етанол, полисорбат 80, полоксамер 188 и пречистена вода.

Начин на употреба

 

Винаги приемайте това лекарство точно както е препоръчано от Вашия лекар или фармацевт. Говорете с Вашия лекар или фармацевт ако имате въпроси.

При възрастни и деца над 12 годишна възраст, приемайте ЕКСПЕКТОРАНС No5 по 10 ml (2 чаени лъжички) 3 пъти дневно след хранене. Лечението може да продължи 7-10 дни. Ако по време на лечението състоянието Ви не се подобрява или се влоши, потърсете лекарска помощ.

Лекарственият продукт е богат на слузни вещества (течния екстракт от лечебна ружа) и при едновременно приложение с други лекарствени средства може да забави резорбцията им. Трябва да се приема поне 2 часа отстояние от други лекарства.

Да не се употребява едновременно с други лекарства.

Мнения
Оставете вашето мнение
Оценявате: Експекторанс №5 сироп 90 мл Chemax Pharma
Вашата оценка:
Зареждане...

Вашият отзив беше изпратен, след като бъде прегледан ще бъде публикуван.

Подобни продукти
Още от тази марка
Може да харесате също