Finalgon маз х20 гр

В наличност

Арт. № 2994
 • Съдържа активни вещества ваниламид на нониловата киселина (нонивамид) и бутоксиетилов естер на никотиновата киселина (никобоксил) /Nonylic acid vanillylamide (nonivamide) and nicotinic acid butoxyethylester (nicoboxil) /, които в комбинация притежават взаимнодопълващи  се съдоразширяващи свойства, като намаляват времето на хиперемичната кожна реакция

 • Използва се при спортни травми, контузии и навяхвания, мускулна болка, причинена от претоварване, артрит, ревматични болки в ставите и мускулите, лумбаго, неврит, ишиас, бурсит, тендовагинит, за ревулзивна терапия при периферни нарушения на кръвообращението

Безплатна доставка над 49,99 лв.
- +
Детайли

Finalgon маз х20 гр съдържа активни вещества ваниламид на нониловата киселина (нонивамид) и бутоксиетилов естер на никотиновата киселина (никобоксил) /Nonylic acid vanillylamide (nonivamide) and nicotinic acid butoxyethylester (nicoboxil) /, които в комбинация притежават взаимнодопълващи  се съдоразширяващи свойства, като намаляват времето на хиперемичната кожна реакция при приложение.

Финалгон маз х20 гр може да се използвава при:

 • спортни травми, контузии и навяхвания, мускулна болка, причинена от претоварване;
 • артрит, ревматични болки в ставите и мускулите;
 • лумбаго, неврит (възпаление на нерв), ишиас, бурсит (възпаление на бурса, течност, изпълваща капсулата на ставата) и тендовагинит (възпаление на сухожилието и неговата обвивка);
 • за ревулзивна (със затоплящ ефект) терапия при периферни нарушения на кръвообращението (прилагане на веществото по кожата за повишаване на кръвообращението).

Компанията Sanofi се отличава с множество опит в сферата на здравеопазването в продължение на повече от век. Тя е сред компаниите с най-много продажби – заема достойно 5-то място по продажби за 2017 година в България и 4-то място сред иновативните компании, представени в България.

Повече информация
Марка Sanofi
Лечение/профилактика Крампи /Травми
За кого Възрастни
Тип продукт Маз
Състав

Активните вещества са: 4,0 mg ванилиламид на нониловата киселина (нонивамид) и 25,0 mg бутоксиетилов естер на никотиновата киселина (никобоксил) за 1 g маз.

Другите съставки са: диизопропиладипат, силициев диоксид колоиден, безводен, парафин бял, мек, сорбинова киселина, цитронелено масло, пречистена вода.

Начин на употреба

Не приемайте ФИНАЛГОН:

 • ако сте алергични (свръхчувствителни) към ваниламид на нониловата киселина, бутоксиетилов естер на никотиновата киселина или някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
 • ако кожата Ви е много чувствителна;
 • ако имате възпалена кожа, рани или кожно заболяване - не трябва да прилагате ФИНАЛГОН на тези участъци от кожата.

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете ФИНАЛГОН

Поради локалното повишение на кръвообращението на кожата, предизвикано от ФИНАЛГОН, трябва да се очаква поява на зачервяване, затопляне, сърбеж и усещане за парене на мястото на приложение. Тези симптоми може да се проявят значително по-силно, ако е приложено по-голямо количество ФИНАЛГОН или ако ФИНАЛГОН е по-интензивно втрит в кожата. Приложението на по-голямо количество или втриването в кожата на ФИНАЛГОН може да причини изприщване на кожата. След приложение трябва да се измиете ръцете си обилно с вода и сапун, за да се избегне попадане на лекарствения продукт на други места по тялото или върху други хора.

В никакъв случай ФИНАЛГОН не трябва да попада върху лицето, очите или устата. Това може да доведе до подуване на лицето, което отшумява; болка, възпаление на бялата част на окото, зачервяване и парене на очите, зрително нарушение, устен дискомфорт и стоматит (възпаление на областта около устата).

Не вземайте гореща баня или душ преди или след приложение на ФИНАЛГОН. Дори часове след приложението, изпотяване или използване на топлинни източници може да предизвикат зачервяване на кожата и засилено усещане за топлина.

Други лекарства и ФИНАЛГОН

Моля уведомете Вашия лекар или фармацевт ако приемате или доскоро сте приемали други лекарства, включително такива без рецепта.

Не са известни взаимодействия с други лекарствени средства.

Бременност, кърмене и фертилитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употреба на това лекарство. Не се препоръчва употребата на ФИНАЛГОН по време на бременност и кърмене поради липса на данни.

Влияние върху способността за шофиране и работа с машини

Не са провеждани изпитвания относно ефектите на ФИНАЛГОН върху способността за шофиране и работата с машини.

ФИНАЛГОН съдържа сорбинова киселина

ФИНАЛГОН маз съдържа като помощно вещество сорбинова киселина, което може да причини локални кожни реакции (напр. контактен дерматит).

Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка, или Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

ФИНАЛГОН маз трябва да се използва при нужда, до 3 пъти дневно.

Започвайте лечението с много малко количество ФИНАЛГОН маз, на много малка област от кожата, за да проверите реакцията на организма Ви. Реакцията варира в широки граници, като някои хора изпитват усещане за затопляне, докато други могат да усетят съвсем слабо или да не усетят затопляне дори след нанасяне на възможно най-тънък слой от лекарството.

Леко разнесете ФИНАЛГОН маз около засегнатата област от кожата като използвате приложения апликатор. След използване на ФИНАЛГОН, измийте обилно ръцете си със сапун и вода.

Приложение при деца

Няма клинични данни относно употребата на ФИНАЛГОН при деца и юноши на възраст под 18 години.

Ако използвате по-голямо количество ФИНАЛГОН

Ако използвате по-голямо количество ФИНАЛГОН, посъветвайте се с вашия лекар или фармацевт. Ако нанесете по-голямо от необходимото количество ФИНАЛГОН, ефектът може да бъде понижен, като кожата се намаже с тампон, напоен в мазнина (напр. олио) или крем с подхранващо действие. Ако приложите твърде голямо количество ФИНАЛГОН, повишението на кръвообращението може да доведе до влошаване и увеличаване на тежестта на описаните нежелани реакции. Прилагането на твърде голямо количество може да доведе изприщване на областта от кожата, където е приложен ФИНАЛГОН.

Предозирането с ФИНАЛГОН може да предизвика зачервяване на горната част на тялото, повишаване на телесната температура, поява на горещи вълни, съпроводено с болка повишаване на кръвообращението и понижаване на кръвното налягане.

Ако пропуснете да използвате ФИНАЛГОН

Ако пропуснете да използвате ФИНАЛГОН, направете това колкото е възможно по-скоро, но не прилагайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата. След това продължете използването на ФИНАЛГОН както обикновено.

Ако преустановите използването на ФИНАЛГОН

ФИНАЛГОН трябва да са използва при всеки случай на необходимост и използването му да се преустанови след отшумяване на болката.

В случай на допълнителни въпроси, попитайте Вашият лекар или фармацевт.

Възможни нежелани реакции

Както всички лекарствени продукти, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Нежелани лекарствени реакции според честота на възникване:

Чести (могат да засегнат до 1 на 10 души):

 • усещане за парене на кожата;
 • зачервяване на кожата (еритема);
 • сърбеж;
 • усещане за горещина.

Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 души):

 • обрив.

С неизвестна честота (честотата не може да бъде установена от наличните данни):

 • бързо прогресираща, животозастрашаваща алергична (анафилактична) реакция;
 • свръхчувствителност;
 • усещане за бодеж от игли (парестезия);
 • кашлица;
 • дихателни затруднения;
 • оток на мястото на приложение;
 • местна кожна реакция;
 • изприщване;
 • подуване на лицето;
 • уртикария.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно на:

Изпълнителна агенция по лекарствата,

ул. „Дамян Груев” № 8,

1303 София,

Тел.:+359 2 8903417,

уебсайт: www.bda.bg

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

Как изглежда ФИНАЛГОН и какво съдържа опаковката

Алуминиева туба и апликатор в картонена опаковка.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след изтичане на срока на годност, означен на опаковката след абревиатурата ЕХР.

Срокът на годност се изтича в последния ден на месеца, означен на опаковката.

Не използвайте ФИНАЛГОН, ако установите видими признаци на влошаване на качеството му.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашият фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

Мнения
Оставете вашето мнение
Оценявате: Finalgon маз х20 гр
Вашата оценка:
Зареждане...

Вашият отзив беше изпратен, след като бъде прегледан ще бъде публикуван.

Подобни продукти
Още от тази марка
Може да харесате също