Седмица на хомеопатията

Флавамед х10 ефервесцентни таблетки Berlin-Chemie

В наличност

Арт. № 2404
  • За лечение на влажна кашлица при заболявания на белия дроб и бронхите
  • Флавамед съдържа амброксолов хлорид, който принадлежи към групата на муколитиците
  • Втечнява бронхиалния секрет (мукус) и позволява по-лесното му отделяне чрез кашлица
Безплатна доставка над 49,99 лв.
- +
Детайли

Flavamed х10 ефервесцентни таблетки Berlin-Chemie е лекарствен продукт под формата на ефервесцентни таблетки, който се използва за лечение на влажна кашлица при заболявания на белия дроб и бронхите. Флавамед съдържа амброксолов хлорид, който принадлежи към групата на муколитиците, лекарства за лечение на кашлица и настинка. Флавамед х10 ефервесцентни таблетки Берлин-Хеми втечнява бронхиалния секрет (мукус) и позволява по-лесното му отделяне чрез кашлица.

Производител: Berlin-Chemie

Повече информация
Марка Berlin Chemie
Лечение/профилактика Влажна кашлица
Серия Флавамед
Тип продукт Разтворими таблетки
Състав

Активното вещество е амброксолов хидрохлорид.

Една ефервесцентна таблетка съдържа 60 mg амброксолов хидрохлорид.

Другите съставки са:

Лимонена киселина, безводна

Натриев хидрогенкарбонат

Натриев карбонат, безводен

Захарин натрий

Натриев цикламат

Натриев хлорид

Натриев цитрат

Лактоза, безводна

Манитол (Е 421)

Сорбитол (Е 420)

Аромат череша “ALH”; код 801, състоящ се от: натурален/натурално идентичен течен аромат череша (код 5443), натурален/натурално идентичен течен аромат черна череша (код 5410), натурален/натурално идентичен прахообразен аромат череша (код 5862Р), малтодекстрин, манитол, глюконолактон, сорбитол, арабска гума и колоиден безводен силициев диоксид Симетикон

Начин на употреба

Как да приемате Флавамед ефервесцентни таблетки

Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в листовката. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Освен ако лекар не е предписал друго, трябва да се имат предвид следните указания за Флавамед ефервесцентни таблетки. Моля, спазвайте указанията за приложение, защото в противен случай Флавамед ефервесцентни таблетки може да не окаже очаквания ефект.

Препоръчителната доза е:

Възрастни и юноши на възраст над 12 години: 1/2 таблетка 3 пъти на ден през първите 2-3 дни, а по-късно приемайте по 1/2 таблетка 2 пъти на ден. При възрастни дозата може да бъде увеличена до 1 таблетка два пъти дневно, ако е необходимо.

Не трябва да се използва повече от 4-5 дни без препоръката на лекаря.

Ефервесцентните таблетки се разтварят в чаша вода и се пие след хранене. Таблетките лесно могат да бъдат разделени на две равни дози.

Забележка:

Безопасността и ефикасността на Флавамед ефервесцентни таблетки при деца под 12 годишна възраст все още не е установена.

Продължителност на приложение

Флавамед ефервесцентни таблетки не трябва да се прилага повече от 4-5 дни без консултация с лекар.

Ако оплакванията Ви не се повлияват след 4-5 дневно лечение или дори се влошават, посетете веднага лекар!

Моля, споделете с Вашия лекар или фармацевт, ако имате чувството, че ефектът на Флавамед ефервесцентни таблетки е твърде силен или твърде слаб.

Ако сте приели повече от необходимата доза Флавамед ефервесцентни таблетки

Въз основа на случайните инциденти на предозиране и/или съобщения за грешки при лекарствена употреба, наблюдаваните симптоми съответстват на възможните нежелани ефекти на Флавамед ефервесцентни таблетки в препоръчителни дози.

В случай на предозиране, свържете се с Вашия лекар, който ще започне лечение в зависимост от проявените белези на предозиране.

Ако сте пропуснали да приемете Флавамед ефервесцентни таблетки

или сте приели много малка доза, вземете лекарството в предписаната доза на следващия прием. Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако имате допълнителни въпроси за приложението на това лекарство, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

Какво трябва да знаете преди да приемете Флавамед ефервесцентни таблетки

Не прилагайте Флавамед ефервесцентни таблетки

- ако сте алергични към активното вещество или към някоя от останалите съставки на това лекарство

- при деца под 12 години.

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Флавамед ефервесцентни таблетки - ако сте имали много тежки кожни реакции на свръхчувствителност (синдром на Стивънс-Джонсън, синдром на Лайел).

  • Синдром на Ставънс-Джонсън е заболяване с висока температура и обриви по кожата и лигавиците с образуване на мехури.
  • Синдром на Лайел е животозастрашаващо състояние, известно още като синдром на попарената кожа. Признак е появата на големи мехури, подобно на изгаряне.

Има съобщения за тежки кожни реакции, свързани с приложението на амброксол. Ако получите кожен обрив (включително лезии на лигавиците, например на устата, гърлото, носа, очите, гениталиите), спрете употребата на Флавамед ефервесцентни таблетки и незабавно се обадете на Вашия лекар.

- Ако страдате от непоносимост към хистамин, трябва да избягвате продължителното лечение, тъй като активното вещество на Флавамед ефервесцентни таблетки повлиява метаболизма на хистамин и може да доведе до симптоми на непоносимост (напр. главоболие, течащ нос, сърбеж).

- Ако страдате от нарушена бъбречна функция или от тежко чернодробно заболяване. В този случай Флавамед ефервесцентни таблетки може да се прилагат само с особено внимание (напр. през по-дълги интервали или в намалена доза - консултирайте се с Вашия лекар за това). При тежко нарушена бъбречна функция може да настъпи натрупване на разпадни продукти на активното вещество на Флавамед ефервесцентни таблетки.

- Ако страдате от рядко заболяване на бронхите с повишено образуване на мукус (напр. синдром на неподвижните реснички). Тогава мукусът не може да бъде отделен от белия дроб. В този случай Флавамед ефервесцентни таблетки може да се прилага само под лекарско наблюдение.

- Ако сте имали пептична язвена болест, трябва да се посъветвате с Вашия лекар как да приемате Флавамед ефервесцентни таблетки, защото муколитиците могат да раздразнят стомашната лигавица. Консултирайте се с Вашия лекар преди да приемете Флавамед ефервесцентни таблетки.

Деца и юноши

Флавамед ефервесцентни таблетки може да се приема само от юноши на възраст над 12 години.

Други лекарства и Флавамед ефервесцентни таблетки

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, които се отпускат без рецепта.

Лекарства, потискащи кашлицата (антитусиви)

По време на приема на Флавамед ефервесцентни таблетки не трябва да приемате лекарства, които потискат кашличния рефлекс (т. нар. антитусиви). Кашличният рефлекс е важен, за да може втечненият бронхиален секрет (мукус) да се откашля и по този начин да се отдели от белите дробове.

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

По време на бременност или кърмене приемайте Флавамед ефервесцентни таблетки само според точните указания на Вашия лекар! Особено по време на първия триместър, употребата на Флавамед ефервесцентни таблетки не се препоръчва.

Наблюдавано е, че активното вещество на Флавамед ефервесцентни таблетки преминава в майчиното мляко. Флавамед ефервесцентни таблетки не се препоръчва за употреба по време на кърмене.

Проучванията с животни не показват вредни ефекти на амброксол по отношение на фертилитета.

Шофиране и работа с машини

Флавамед ефервесцентни таблетки не повлиява или повлиява пренебрежимо способността за шофиране и работа с машини.

Флавамед ефервесцентни таблетки съдържа лактоза (млечна захар), сорбитол (подсладител) и натрий

Ако Вашият лекар Ви е уведомил, че страдате от непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него преди употребата на Флавамед ефервесцентни таблетки.

Този лекарствен продукт съдържа 5,5 mmol (126,6 mg) натрий на ефервесцентна таблетка. Да се има предвид при пациенти, които са на диета с ограничен прием на натрий.

Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Нежелани реакции

Чести (може да засегнат до 1 на 10 души):

- дисгеузия (промени във вкуса)

- гадене, хопоестезия (намалена чувствителност) в устата и във фаринкса

Нечести /може да засегнат до 1 на 100 души):

- повръщане, диария, диспепсия (нарушено храносмилане), стомашна болка и сухота в устата

- висока температура

Редки (може да засегнат до 1 на 1 000 души):

- реакции на свръхчувствителност

- обрив, уртикария

С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка):

- анафилактични реакции, включително анафилактичен шок, ангиоедем (бързо развиващ се оток на кожата, подкожната тъкан, лигавиците или подлигавичния слой) и пруритус

- тежки кожни нежелани реакции (включително еритема мултиформе, синдром на Стивьнс-Джонсън/токсична епидермална некролиза и остра генерализирана екзантемна пусгулоза)

- сухота в гърлото

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в листовката.

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

Как да съхранявате Флавамед ефервесцентни таблетки

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху етикета на многодозовия контейнер и картонената кутия след “Годен до:”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да се съхранява под 30°С.

Съхранявайте многодозовия контейнер плътно затворен, за да предпазите таблетките от светлина и влага.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци.

Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

Мнения
Оставете вашето мнение
Оценявате: Флавамед х10 ефервесцентни таблетки Berlin-Chemie
Вашата оценка:
Зареждане...

Вашият отзив беше изпратен, след като бъде прегледан ще бъде публикуван.

Подобни продукти
Още от тази марка
Може да харесате също