Калмабен сънотворно 50 мг х20 таблетки Montavit

В наличност
Арт. №
24809
Тегло
0.040 кг.
 • Улеснява заспиването
 • Увеличава продължителността на съня
 • Осигурява качествен, продължителен сън през цялата нощ без  създаване на зависимост
7.45 лв.
Към продукта

Calmaben е сънотворна таблетка, за краткотрайно лечение на смущенията при заспиване и протичане на съня.
Дифенхидрамин хидрохлорид , активната съставка на Калмабен, действа срещу алергии и пруритус, а също е и сънотворно за лечение на затруднено заспиване и смущения в протичането на съня.

Забележка
Не при всички смущения на съня е необходима употрбата на сънотворни. Тези смущения са често отражение на физически или психични заболявания и може да се повлияят от други мерки или чрез лечение на първичното заболяване.

Не приемайте Калмабен

 • ако сте алергични (свръхчувствителни) към към дифенхидрамин хидрохлорид, към други антихистаминови средства (лекарствени продукти за лечение на алергии) или към някоя от останалите съставки на Калмабен
 • остър астматичен пристип
 • увеличено вътреочно налягане, глаукома
 • тумор на надбъбречната жлеза
 • увеличение на простатата с остатъчна урина
 • епилепсия
 • вроден синдром на удължен QT-интервал (промяна в ЕКГ)
 • неправилен или забавен сърдечен ритъм
 • едновременно прилагане на лекарствени продукти, които могат да удължат QT-интервала в ЕКГ, каквито са например антиаритмичните сърдечни лекарствени продукти
 • недостиг на калий и магнезий
 • след консумация на алкохол или прием на лекарства за лечение на депресия
 • бременност и кърмене
 • деца под 12 години

 Обърнете специално внимание при употребата на Калмабен,

 • aко страдате от
 • хронично белодробно заболяване, стеснени дихателни пътища и астма
 • стеснен пилор или функционални смущения на входящия отвор на стомаха
 • функционална чернодробна недостатъчност

Калмабен не трябва да се приема след полунощ, ако на следващата сутрин е необходима пълна концентрация. Ако периодът на сън след прием на Калмабен е недостатъчен, може да се очаква сутрешна умора.

Калмабен може да доведе до фалшиво отрицателни резултати при тестове за алергия, затова употребата му трябва да се прекрати поне 72 часа преди такъв тест.

Прием на други лекарства
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително такива, отпускани без рецепта.
Калмабен не трябва да се прилага заедно с други лекарствени продукти, които съдържат дифенхидрамин хидрохлорид, включително и продукти за локално приложение.

Трябва да се избягва едновременната употреба на Калмабен и алкохолни напитки. Освен това не трябва да се приема заедно с МАО инхибитори (лекарствени продукти за лечение на депресии), тъй като може да се понижи кръвното налягане, да се получи смущение в ЦНС и затруднено дишане.
Допълнителната употреба на лекарства, които могат да удължат QT-интервала в ЕКГ (напр. такива срещу сърдечна аритмия) също трябва да се избягва.
Лекарствените средства понижаващи кръвното налягане при едновременен прием с Калмабен могат да предизвикат повишена умора.

Едновременната употреба на Калмабен и

 • лекарствени продукти, съдържащи атропин, или средства, използвани за лечение на Паркинсонов синдром (бипериден) или за лечение на депресии, може да предизвика живото-застрашаваща парализа на червата, задръжка на урина или повишено вътреочно налягане
 • депресанти на ЦНС, като сънотворни, наркотици, опиоидни противоболкови средства, психотропни средства и алкохол може да предизвика непредсказуемо взаимно засилване на ефектите. Това влияе особено върху способността за реагиране, шофиране и работа с машини.

Прием на Калмабен с храни и напитки
Едновременната употреба на Калмабен и алкохол е строго забранена, защото може да предизвика непредсказуемо взаимно интензивиране на ефектите.

Бременност и кърмене
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което е да е лекарство.
Калмабен не трябва да се приема от бременни и кърмачки. Калмабен не трябва да се употребява и от жени, които планират да забременеят или вече са бременни.
Моля уведомете Вашия лекар ако забременеете.

Шофиране и работа с машини
Калмабен предизвиква сънливост, намалява способността Ви да реагирате, както и да шофирате и да работите с машини. Този ефект се засилва при комбинация с алкохол.
В случай на недостатъчна продължителност на съня след прием на Калмабен възможността за концентриране се намалява и са възможни умора и отслабване (забавяне) на реакциите на сутринта.

Важна информация относно някои от съставките на Калмабен
Това лекарство съдържа захароза. Ако страдате от непоносимост към някои видове захари, моля информирайте Вашия лекар преди да приемате Калмабен.

Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, Калмабен може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

 • Нарушения на нервната система
  Нечести (≥1/1 000, <1/100): В зависимост от индивидуалната чувствителност се съобщава за сънливост и нарушение на концентрацията през следващия ден, особено при недостатъчна продължителност на съня след прием на Калмабен; както и замаяност и мускулна слабост.
  Редки (≥1/10 000, <1/1000): главоболие.
  Много редки (<1/10 000): особено при деца парадоксални (обратни) реакции под формата на централно възбуждане като безпокойство, раздразнителност, нервност, състояния на тревожност, тремор или безсъние.
 • Нарушения на кожата и подкожната тъкан
  Редки (≥1/10 000, <1/1 000): сухота в устата, носа и гърлото.
  Много редки (<1/10 000): кожни алергични реакции, контактен дерматит и увелечена фоточувствителност на кожата (да се избягва директна слънчева светлина).
 • Стомашно чревни нарушения, нарушения на бъбреците и покочните пътища
  Редки (≥1/10 000, <1/1 000): стомашно-чревни смущения (гадене, повръщане, диария, запек, гастро-езофагеален рефлукс), смущения в уринирането.
 • Нарушения на очите
  Редки (≥1/10 000, <1/1 000): зрителни смущения.
  Много редки (<1/10 000): повишено вътреочно налягане.
 • Нарушения на кръвта и лимфната система
  Много редки (<1/10 000): промени в кръвната картина (хемолитична анемия, тромбоцитопения, агранулоцитоза).
 • Хепатобилиарни нарушения
  Много редки (<1/10 000): функционални чернодробни смущения.

При внезапно прекъсване след продължителна употреба на дифенхидрамин хидрохлорид може да се появят преходни нарушения на съня. Затова се препоръчва постепенно прекратяване на употребата.
Както и при другите сънотворни лекарствени продукти е възможна поява на зависимост при продължителна неправилна употреба

Инструкции за съхранение
Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина и влага.
Да се съхранява при температура под 25°С.
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Калмабен след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Международният бизнес на Монтавит е свързан с производството на лекарства и продукти, свързани със здравето. Движещата сила на компанията са потребностите на клиентите. Мontavit е представена на четири континента чрез своите продукти в над 50 страни по целия свят, като името „Монтавит” се свързва с планини (mountain) , живот (-vit) и е представено картинно в логото на компанията.

Притежател на разрешението за употреба и производител
Pharmazeutishe Fabrik Montavit Ges.m.b.H., 6060 Absam, Austria

Към продукта
Повече информация
Марка Montavit
Вид продукт Лекарство без рецепта
За кого Възрастни
Тип продукт Таблетки
Към продукта

Другите съставки са: 53,9 mg захароза, силициев диоксид, малтодекстрин, микрокристална целулоза, коповидон, кросповидон, магнезиев стеарат, арабска гума, талк, метил целулоза, калциев карбонат, повидон, титанов диоксид (E-171), глицерол 85%, восък.

 

Към продукта

Винаги приемайте Калмабен точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Обичайната доза за възрастни и деца над 12 години е по 1 таблетка 30 минути преди лягане, с достатъчно количество безалкохолна течност (напр. 1 чаша вода).
Калмабен таблетки не са подходящи за деца под 12 години.

Осигурете си подходящ период за сън от 7-8 часа, за да намалите риска от отрицателен ефект върху реактивната ви способност и по-специално върху способността Ви за шофиране и работа с машини на следващата сутрин.
Не приемайте повече от 1 таблетка. Продължителността на лечение трябва да бъде възможно най-кратка.

В случай на продължително нарушение на съня употребата на продукта трябва да се прекрати най-късно след 2 седмици и необходимостта от приложението му трябва да се преразгледа отново. Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте приели повече от необходимата доза Калмабен
Ако наблюдавате признаци на предозиране, моля веднага се свържете с лекар или болница.

Нарушението на съзнанието е признак на предозиране. Другите симптоми, които могат да се появят, са променени състояния на съзнанието, безпокойство, превъзбуда, конвулсии, треска, зачервяване на кожата, изсушаване на лигавиците, разширение на зениците, неправилен сърдечен ритъм и ускорен пулс.Към продукта
Оставете вашето мнение
Само регистрирани потребители могат да оставят мнения. Моля влезте в профила си или си направете регистрация
Калмабен сънотворно 50 мг х20 таблетки Montavit
Калмабен сънотворно 50 мг х20 таблетки Montavit