Мезим Форте 10000 х10 таблетки Berlin-Chemie

Изчерпан
Арт. №
603
Тегло
0.050 кг.
  • Активно вещество панкреатин, което се прилага при нарушения в храносмилането
  • Подпомага храносмилането
  • За заместване на храносмилателни ензими при нарушено храносмилане, в резултат на намалена или липсваща функция на панкреаса
Обикновена цена 4.19 лв. (-5%) Специална цена 3.98 лв.
Към продукта

Мезим Форте 10000 х10 таблетки Berlin-Chemie представлява лекарствен продукт без лекарско предписание под формата на стомашно-устойчиви таблетки, съдържащ активно вещество панкреатин, който се прилага при нарушения в храносмилането. Панкреатинът е извлечен от свински панкреас и съдържа храносмилателни ензими, които подпомагат храносмилането. Мезим Форте 10000 х10 таблетки Берлин-Хеми се използва за заместване на храносмилателни ензими при нарушено храносмилане, в резултат на намалена или липсваща функция на панкреаса (екзокринна панкреасна недостатъчност).

Производител: Berlin-Chemie

Към продукта
Повече информация
Марка Berlin-Chemie
Лечение/профилактика на: Подобрява храносмилането
Вид продукт Лекарство без рецепта
Тип продукт Таблетки
Към продукта

Какво съдържа Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U.

Активното вещество е:

Една стомашно-устойчива таблетка съдържа 80 mg - 111,111 mg панкреатин (свински панкреасен прах, porcine pancreas powder), еквивалентен на не по-малко от следната активност:

Липаза (Lipase) 10000 Ph. Eur. Units/таблетка

Амилаза (Amylase) не по-малко от 7500 Ph. Eur. Units/таблетка

Протеази (Proteases) не по-малко от 375 Ph. Eur. Units/таблетка

Панкреасният прах се произвежда от свинска панкреасна тъкан.

Другите съставки са:

Сърцевина: лактоза монохидрат, м и кро кристал на целулоза, кросповидон, колоиден безводен силициев диоксид, магнезиев стеарат (Ph. Eur.) (растителен).

Обвивка: хипромелоза, съполимер на метакриловата киселина - етил акрилат (1:1 дисперсия) 30%, триетилов цитрат, талк, симетикон емулсия, състояща се от симетикон, метилцелулоза, сорбинова киселина (Ph. Eur), вода; макрогол 6000, кармелоза натрий, полисорбат 80 (растителен), азорубин (оцветители Е 122), титанов диоксид, натриев хидроксид.

Към продукта

Какво трябва да знаете, преди да приемете Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U.

Не приемайте Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U:

ако сте алергичен към панкреатин, свински продукти, азорубин (Е 122) или към някоя от останалите съставки на това лекарство(изброени в точка 6);

ако страдате от остро възпаление на панкреаса или изострено хронично възпаление на панкреаса по време на активната фаза на болестта. Понякога, обаче, е целесъобразно приложението на лекарството във фазата на възстановяване с диета (лека храна), ако нарушеното храносмилане продължава.

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U.:

ако забележите, че имате оплаквания, подобни на чревна обструкция (напр. коремна болка, липса на чревна функция, гадене, повръщане). Чревната обструкция е известно усложнение при пациентите с кистична фиброза;

при поява на необичаен стомашен или стомашно-чревен дискомфорт или промени в оплакванията, като предпазна мярка трябва да Ви прегледа Вашия лекар, за да се изключи възможността от увреждане на червата. Това засяга най-вече пациенти, приемащи дневно над 10000 единици липаза на килограм телесно тегло.

това лекарство съдържа активни ензими, които при освобождаване в устната кухина, напр. при сдъвкване на таблетката, могат да доведат до увреждане на лигавицата на устата (напр. рани по устната лигавица). Ето защо е необходимо внимание таблетките Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U. да се приемат цели.

Други лекарства и Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U.

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства,.

Абсорбцията на фолиева киселина (преминаването на фолиева киселина в кръвта) може да се понижи от приема на лекарствени продукти, съдържащи панкреатин, което означава, че може да се наложи допълнителен прием на фолиева киселина.

Ефектът на пероралните лекарства за понижаване на кръвната захар (перорални антидиабетни лекарства) акарбоза и миглитол, може да се намали от едновременен прием на Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U.

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Няма достатъчно данни за употребата на Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U. при бременни жени. Има само недостатъчни данни от проучвания с животни относно бременност, развитие на нероденото дете, раждане и развитие на детето след раждането. Не е известен възможния риск при хора. Ако сте бременна или кърмите, не трябва да приемате Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U., освен ако Вашият лекар не прецени, че приемът е абсолютно необходим.

Шофиране и работа с машини

Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U. не оказва или оказва незначителен ефект върху способността за шофиране и работа с машини.

Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U. съдържа лактоза и азорубин

Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с Вашия лекар преди приема на това лекарство.

Този лекарствен продукт съдържа оцветител азорубин (Е 122), който може да причини алергични реакции.

Как да приемате Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U.

Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в листовката или както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Дозировка

Препоръчителната доза е:

2-4 таблетки Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U. по време на хранене (еквивалентно на 20 000-40 000 единици липаза на хранене).

Дозировката на Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U. се определя от тежестта на съществуващото храносмилателно нарушение. Необходимата доза може да е още по-висока. По-голямо увеличение на дозата може да се извършва само под лекарско наблюдение и цели подобряване на симптомите (напр. мазни обемни изпражнения, коремна болка).

Не трябва да се надвишава дневна ензимна доза от 15 000 - 20 000 единици липаза на килограм телесно тегло. Особено при пациенти с кистична фиброза, дозата ензими не трябва да бъде по-висока от тази, необходима за достатъчна абсорбция на мазнини.

Употреба при деца

Дозировката при деца трябва да се определи от лекар.

Начин на приложение

Таблетките Мезим® форте 10000 Ph. Eur, U. трябва да се поглъщат цели с обилно количество течност (вода или сок) по време на хранене. Обърнете внимание, че таблетките трябва да се поглъщат цели, тъй като при сдъвкване ефективността на Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U. намалява, а съдържащите се ензими могат, след освобождаване, да увредят лигавицата на устната кухина. След това приемете обилно количество течност (вода или сок).

Продължителност на лечение

Продължителността на лечение е неограничена. Продължителността на употреба на Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U. съответства на продължителността на заболяването и се определя от лекар. Моля, говорете с Вашия лекар, ако не се чувствате по-добре или ако се почувствате по-зле.

Моля, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако имате чувството, че ефектът на Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U. е твърде силен или твърде слаб.

Ако сте приели повече от необходимата доза Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U.

След това пийте много вода и говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Изключително високи дози панкреатин, особено при пациенти с кистична фиброза, могат да доведат до увеличение на пикочната киселина в кръвта (хиперурикемия) и урината (хуперурикозурия).

Ако сте пропуснали да приемете Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U.

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка и продължете лечението както е препоръчано.

Ако сте спрели приема на Мезим®форте 10000 Ph. Eur. U.

Ако сте спрели лечението с Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U. рано или ако прекъснете лечението, симптомите на нарушено храносмилане може отново да се появят. Говорете с Вашия лекар.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитате Вашия лекар или фармацевт.

Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Важни нежелани реакции или признаци, на конто трябва да обърнете внимание и съответни мерки, които трябва да предприемете

Ако сте засегнати от някоя от изброените нежелани реакции, не приемайте Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U. повече и при възможност веднага се консултирайте с лекар. Той ще прецени по-нататъшното лечение.

Много редки нежелани реакции (могат да засегнат по-малко от 1 на 10000 пациента)

диария, коремен дискомфорт, коремна болка, гадене, повръщане; алергични реакции от незабавен тип, например кожен обрив, уртикария, кихане, сълзене, задух поради стеснение на дихателните пътища (бронхоспазъм), затруднено дишане;

алергични реакции на храносмилателната система;

стесняване на тънките черва/областта на апендикса и низходящото дебело черво е описано при пациенти с кистична фиброза при приложение на високи дози панкреатин. Това стесняване може да доведе до чревна обструкция (непроходимост) (вижте точка 2 “Предупреждения и предпазни мерки”).

Нежелани реакции с неизвестна честота (не може да се определи от наличните данни)

при пациенти с кистична фиброза, особено при прием на високи дози панкреатин, може да се наблюдава увеличена екскреция на пикочна киселина с урината. Ето защо, ако сте пациент с кистична фиброза, Вашия лекар трябва да се проследява екскрецията на пикочна киселина в урината, за да се избегне образуването на уратни камъни.

Азорубин (Е 122) може да предизвика алергични реакции.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

Как да съхранявате Мезим® форте 10000 Ph. Eur. U.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка и блистера след “Годен до:”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Условия за съхранение

Да се съхранява под 30 °С!

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

Ако след 7-14 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

Към продукта
Оставете вашето мнение
Само регистрирани потребители могат да оставят мнения. Моля влезте в профила си или си направете регистрация
Мезим Форте 10000 х10 таблетки Berlin-Chemie
Мезим Форте 10000 х10 таблетки Berlin-Chemie
Още от тази марка
Може да харесате също