Парацетамакс при болка и висока температура 500 мг х 20 таблетки Teva

Парацетамакс при болка и висока температура 500 мг х 20 таблетки Teva

В наличност

Арт. № 87
 • За симптоматично лечение на слаба до умерена болка от различен произход
 • При състояния, придружени с повишена телесна температура
 • За възрастни и деца над 6 години
Безплатна доставка над 49,99 лв.
- +
Детайли

ParacetaMax при болка и висока температура Teva е лекарствен продукт за възрастни и деца над 6-годишна възраст, който се отпуска без рецепта. ПарацетаМакспри болка и висока температура Тева се препоръчва за симптоматично лечение на слаба до умерена болка от различен произход и при състояния, придружени от повишена температура (фебрилни). Продуктът е подходящ в случаи на главоболие, зъбобол, менструални болки, мускулни болки и повишена температура вследствие на простуда. Специалната му формула съдържа парацетамол, причисляващ се към така наречените аналгетици (болкоуспокояващи).

Преди прием на ParacetaMax е добре да знаете:

Не приемайте ПарацетаМакс:

 • ако сте алергични към парацетамол или към някоя от останалите съставки на това лекарство.

Предупреждения и предпазни мерки:

Не приемайте ParacetaMax, ако имате проблеми с алкохола или чернодробно увреждане освен ако не сте получили препоръка от Вашия лекар. ПарацетаМакс не трябва да се приема в комбинация с алкохол, тъй като може сериозно да увреди черния дроб, но не засилва ефекта на алкохола.

Говорете с Вашия лекар, преди да приемете ParacetaMax, ако:

 • имате бъбречно или чернодробно заболяване (включително синдрома на Жилбер или хепатит);
 • сте обезводнени или имате нарушения в храненето - например причинени от анорексия или погрешен режим на хранене;
 • имате хемолитична анемия (патологично разпадане на червените кръвни клетки);
 • имате дефицит на определен ензим, който се нарича глюкозо-6-фосфатдехидрогеназа;
 • приемате други лекарства, за които е известно, че увреждат черния дроб;
 • приемате други лекарства, които съдържат парацетамол, тъй като той може сериозно да увреди черния дроб;
 • сте астматици и сте чувствителни към ацетилсалицилова киселина;
 • имате сериозна инфекция като отравяне на кръвта, тъй като това може да повиши риска от така наречената метаболитна ацидоза. Признаците на метаболитната ацидоза са: дълбоко, учестено, затруднено дишане, гадене, повръщане, загуба на апетит. Свържете се незабавно с лекар, ако получите комбинация от тези симптоми.

Честият или продължителен прием на болкоуспокояващи лекарства може да причини главоболие или да го влоши. Не увеличавайте дозата на болкоуспокояващото лекарство, а се консултирайте с Вашия лекар.

Предупреждение: Приемът на по-високи от препоръчваните дози не води до по-добър болкоуспокояващ ефект, а води до риск от сериозно увреждане на черния дроб. Затова не трябва да се превишава максималната дневна доза парацетамол. Попитайте Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете едновременно други лекарствени продукти, които също съдържат парацетамол. Симптомите на чернодробно увреждане обикновено настъпват след няколко дни. Затова е важно да се потърси незабавно лекар, в случай че сте приели повече от препоръчваната доза.

В случай на висока температура, признаци на инфекция или упорити симптоми в продължение на повече от 2 дни при прием на сиропа потърсете лекарска помощ.

Други лекарства и ПарацетаМакс:

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства. Това е особено важно в случай на прием на:

 • хлорамфеникол (за лечение на инфекции), тъй като ПарацетаМакс може да забави неговото отстраняване от организма;
 • метоклопрамид или домперидон (при лечение на гадене и повръщане), тъй като той може да засили настъпването на ефекта на ПарацетаМакс;
 • холестирамин (за понижаване нивото на холестерола) и лекарства, които забавят изпразването на стомаха, тъй като те могат да отслабят ефекта на ПарацетаМакс;
 • пробенецид (за лечение на подагра). Вие може да се нуждаете от по-ниски дози ПарацетаМакс;
 • антикоагуланти (лекарства за разреждане на кръвта, например варфарин), в случай че имате нужда да приемате ежедневно ПарацетаМакс за дълъг период от време;
 • салициламид (за лечение на повишена температура или леки болки), тъй като той може да забави отстраняването на ПарацетаМакс от организма;
 • ламотригин (за лечение на епилепсия), тъй като ПарацетаМакс може да намали ефекта от него;
 • барбитурати или карбамазепин (за лечение на психични нарушения и епилепсия);
 • рифампиции (за лечение на бактериални инфекции);
 • изониазид (за лечение на туберкулоза);
 • фенитоин (за лечение на епилепсия);
 • жълт кантарион (Hypericum perforatum) (за лечение на депресия).

ПарацетаМакс може да окаже влияние върху резултатите от някои лабораторни изследвания, например изследванията за пикочна киселина и кръвиа захар

ПарацетаМакс с алкохол:

Едновременното използване на ПарацетаМакс и консумация на алкохол трябва да се избягват.

Бременност, кърмене и фертилитет:

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна, или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на това лекарство.

По време на бременност парацетамол не трябва да се приема за продължителен период от време, във високи дози или в комбинация с други лекарствени продукти.

Препоръчителните дози на парацетамол могат да се използват по време на бременност и кърмене.

Шофиране и работа с машини:

Приемът на ПарацетаМакс не оказва влияние върху шофирането и работата с машини.

Възможни нежелани реакции:

Както всички лекарства това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Ако получите затруднено дишане, подуване на лицето, устните, врата, езика или гърлото (тежка алергична реакция), спрете приема на това лекарство и незабавно потърсете лекарска помощ.

Докладвани са също следните нежелани реакции:

Редки (могат да засегнат до 1 на 1 000 пациенти):

 • Тромбоцитни нарушения (нарушения на кръвосъсирването), нарушения на стволовите клетки (нарушения на кръвотворните клетки в костния мозък);
 • Алергични реакции;
 • Депресия, обърканост, халюцинации, тремор, главоболие, зрителни смущения;
 • Оток;
 • Болки в областта на корема, кървене от стомаха или червата, диария, гадене, повръщане;
 • Нарушена чернодробна функция, чернодробна недостатъчност, жълтеница (със симптоми като пожълтяване на кожата и очите), чернодробна некроза;
 • Обрив, сърбеж, изпотяване, уртикария, червени петна по кожата, ангиоедем със симптоми като подуване на лицето, устните, гърлото или езика;
 • Замайване, общо неразположение, повишена телесна температура, седация (отпуснатост), взаимодействие с лекарства;
 • Предозиране и отравяне.

Много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 пациенти):

 • Нарушения на кръвта (намален брой тромбоцити, бели кръвни клетки и неутрофили в кръвта, хемолитична анемия (патологично разпадане на червените кръвни клетки);
 • Ниски стойности на кръвната захар;
 • Хепатотоксичност (увреждане на черния дроб от химически вещества);
 • Мътна урина и нарушения в бъбреците.

Съобщавани са много редки случаи на тежки кожни реакции.

С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка):

 • Еритема мултиформе (алергична реакция или инфекция на кожата), оток на ларинкса, анафилактичен шок (тежка алергична реакция), анемия (намален брой на червените кръвни клетки), изменения в черния дроб и хепатит (чернодробно възпаление), изменения в бъбреците (тежко бъбречно увреждане, кръв в урината, неспособност за уриниране), стомашно-чревни смущения, световъртеж.

 

Повече информация
Марка Teva
Лечение/профилактика Болка в мускулите и ставите, Главоболие, мигрена, зъбобол, Грип и настинка, Температура
За кого Деца, Възрастни
Тип продукт Таблетки
Състав

Активни съставки: парацетамол.

Допълнителни съставки: таблетно ядро: прежелатинизирано царевично нишесте, хипромелоза, талк, магнезиев стеарат, филмово покритие: опадоай II чист 85F29116, поливинилов алкохол, макрогол 3350, талк.

Производителят носи отговорност за съставките на продукта. Препоръчваме да проверите списъка със съставките на продукта директно върху опаковката поради възможни промени.

Начин на употреба

Дозата на парацетамол зависи от телесната маса.

Таблетките са предназначени за употреба при възрастни и деца над 21 kg и от 6 години нагоре.

Възрастни и деца с тегло над 50 кg - обичайната доза е по 500 mg до 1 g на всеки 4 часа при необходимост до максимум 3 g дневно.

Максималната еднократна доза е 1 g. Максималната дневна доза не трябва да се надвишава поради риск от тежки чернодробни увреждания.

При деца под 50 kg е задължително определянето на дозата да става съобразно телесното тегло, като се използва подходящата фармацевтична и дозова форма.

Препоръчваните дози според възрастта и телесното тегло.

За деца с телесна маса между 21 и 25 kg (приблизително между 6 и 8 години) се прилага 1/2 таблетка през 4 часа, като не трябва да се приемат повече от 3 таблетки дневно.

За деца с телесна маса между 26 и 40 kg (приблизително 8 до 13 години) се препоръчват по 500 mg през 6 часа. Максимална дневна доза - не по-висока от 2 g.

За деца с телесна маса между 41 и 50 kg (приблизително между 13 и 15 години) се прилагат по 500 mg през интервал не по-кратък от 4 часа, без да се превишава обща дневна доза от 2 g.

Общото дневно количество парацетамол не трябва да превишава 80mg/kg за деца с тегло под 37 kg и 3 g за възрастни и деца с тегло над 38 kg.

Ако сте приели повече от необходимата доза ПарацетаМакс:

При предозиране е необходимо да потърсите незабавно медицинска помощ дори ако се чувствате добре поради риск от сериозно чернодробно увреждане, което се проявява късно. За да се избегне възможно чернодробно увреждане, е важно лекар да приложи антидот възможно най-бързо. Симптомите на чернодробно увреждане обикновено се появяват едва след няколко дни. Симптомите на предозиране могат да бъдат: гадене, повръщане, анорексия (загуба на апетит), бледност на кожата и коремна болка, като тези симптоми обикновено се проявяват до 24 часа след приема.

Да се спазва препоръчителната дневна доза.

Да не се приема при свръхчувствителност към някоя от съставките.

Да се съхранява на сухо място при температура до 25 градуса.

Да се съхранява далеч от деца.

Да не се употребява след минаване срока на годност.

Мнения
Оставете вашето мнение
Оценявате: Парацетамакс при болка и висока температура 500 мг х 20 таблетки Teva
Вашата оценка:
Зареждане...

Вашият отзив беше изпратен, след като бъде прегледан ще бъде публикуван.

Подобни продукти
Още от тази марка
Може да харесате също