Проалгин при болка и висока температура 500 мг х 20 таблетки Teva

В наличност

Арт. № 8074
 • За краткосрочно облекчаване на главоболие, зъбобол, ставни, мускулни болки и възпаления
 • При болки след травми и хирургични операции, болка при жлъчни и бъбречни спазми, болезнена менструация
 • За краткосрочно понижаване на високата телесна температура, когато други средства не са ефективни или са противопоказани за употреба
Безплатна доставка над 49,99 лв.
- +
Детайли

Proalgin при болка и висока температура Teva представлява лекарствен продукт без лекарско предписание, предназначен за възрастни и деца над 15 години. Проалгин при болка и висока температура таблетки Тева се отличава със своя мощен обезболяващ и понижаващ температурата ефект. Продуктът притежава още противовъзпалителен ефект. Действа отпускащо на гладката мускулатура и отстранява болезнените спазми на матката, жлъчката, жлъчните и пикочните пътища. Проалгин е подходящ за временно премахване на болката при главоболие, зъбобол, ставни, мускулни болки и възпаления, болки след травми и хирургични операции, болка при жлъчни и бъбречни спазми, изгаряния и болезнена менструация, когато други обезболяващи средства не са ефективни или са противопоказани за ползване. Продуктът се препоръчва още за краткосрочно спадане на повишената температура, когато други средства не са ефективни или са противопоказани за ползване.

Преди прием на Proalgin e добре да знаете:

Не приемайте Проалгин:

 • ако сте алергични към метамизол или към някоя от останалите съставки на това лекарство;
 • ако сте алергични към други лекарства от групата на пиразолоните или пиразолидините;
 • ако в миналото или в момента имате заболяване, свързано с нарушения в кръвообразуването и функцията на костния мозък (напр. наскоро сте се лекували или в момента се лекувате с цитостатици);
 • ако страдате от бронхиална астма или след прием на други обезболяващи или температуропонижаващи лекарства получавате обрив, сърбеж, затруднено дишане;
 • ако имате заболявания на кръвта - левкопения (намален брой бели кръвни клетки), хемолитична анемия (разрушаване на червените кръвни клетки), чернодробна порфирия (рядко наследствено заболяване, свързано с нарушения в обмяната на веществата) апластична анемия (намален брой на всички видове кръвни клетки поради увредена функция на костния мозък);
 • ако страдате от тежки чернодробни и бъбречни заболявания;
 • ако сте в последните три месеца от бременността.

Продуктът не трябва да се прилага при деца с телесно тегло под 5 kg.

Предупреждения и предпазни мерки:

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Проалгин.

При продължителна (над 3 месеца) и честа употреба на обезболяващи лекарства е възможно да се появи упорито и мъчително главоболие или да се влоши съществуващо такова. Необходимо е да знаете, че повишаването на дозата на обезболяващите лекарства няма да доведе до подобряване на оплакванията. В тези случаи трябва да прекратите приема на продукта и да се консултирате със специалист.

В някои случаи, макар и рядко, метамизол може да предизвика тежки и опасни алергични реакции (алергичен шок, пълна липса на бели кръвни клетки). Рискът е по-висок при лица, страдащи от бронхиална астма, алергична хрема, полипи в носа, хронична уртикария (копривна треска), алергия или непоносимост към консерванти или оцветители (тартразин), непоносимост към алкохол (сълзене, кихане и интензивно зачервяване на лицето при консумация дори на малки количества алкохол), треска (повишена телесна температура с втрисане).

Метамизол може да доведе до значимо понижение на кръвното налягане, поради което неговият прием трябва да се избягва при пациенти с ниско кръвно налягане, нестабилно кръвоснабдяване и циркулация.

При онкологично болни приложението на продукта изисква проследяване на левкоцитите (белите кръвни клетки) с цел предпазване от левкопения (нисък брой левкоцити). При прием на метамизол урината може да се оцвети в червено.

Проблеми с черния дроб:

При пациенти, приемащи метамизол, се съобщава за възпаление на черния дроб, като симптомите се развиват в рамките на няколко дни до няколко месеца след началото на лечението. Спрете употребата на Проалгин и се свържете с лекар, ако имате симптоми на чернодробни проблеми като гадене или повръщане, повишена температура, усещане за умора, загуба на апетит, потъмняване на урината, светли изпражнения, пожълтяване на кожата или на бялата част на очите, сърбеж, обрив или болка в горната част на корема. Вашият лекар ще провери функцията на черния Ви дроб. Не трябва да приемате Проалгин, ако преди това сте приемали лекарствен продукт, съдържащ метамизол, и сте имали чернодробни проблеми.

Други лекарства и Proalgin:

Трябва да кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Приложен еднократно метамизол потиска разграждането на някои лекарства, а при по-продължителен прием може да активира някои чернодробни ензими, което налага преоценка на влиянието му върху разграждането на другите едновременно приемани лекарства.

Такива са:

 • бупропион, лекарство, което се използва за лечение на депресия или като помощно средство за спиране на тютюнопушенето;
 • ефавиренц, лекарство, което се използва за лечение на ХИВ/СПИН;
 • метадон, лекарство, което се използва за лечение на зависимост от забранени вещества (т. нар. опиоиди);
 • валпроат, лекарство, което се използва за лечение на епилепсия или биполярно разстройство;
 • такролимус, лекарство, което се използва за предотвратяване на отхвърляне на органи при трансплантирани пациенти;
 • сертралин, лекарство, което се използва за лечение на депресия.

Рискът от алергии е по-висок при едновременен прием с други температуропонижаващи, противоболкови и противовъзпалителни средства.

Може да взаимодейства с каптоприл, литий, метотрексат, триамтерен и да доведе до промяна в техния ефект.
Съществува риск от потискане образуването на белите кръвни клетки при приемане на метамизол с лекарства, потискащи функцията на костния мозък (лекарства съдържащи злато, противоракови продукти).
Редица успокоителни лекарства и други продукти за лечение на болести на нервната система усилват обезболяващото действие на метамизол.
Някои лекарства за лечение на депресия, противозачатъчните лекарства и алопуринол (за лечение на подагра) забавят обмяната и разграждането на метамизол и могат да повишат неговата токсичност.
Метамизол намалява нивото на циклоспорин (лекарство потискащо имунната система) в кръвта и може да повлияе процеса при трансплантацията на тъкани и органи.
Продуктът намалява активността на кумариновите антикоагуланти (противосъсирващи средства). Метамизол може да отслаби антитромботичното действие (против образуване на съсиреци) на ацетилсалициловата киселина, когато тя се използва в ниски дози с цел кардиопротекция (предпазване на сърцето).
Едновременната употреба с хлорпромазин (психотропен продукт) може да доведе до риск от тежка хипотермия (понижение на телесната температура).

Проалгин с храна и напитки:

Няма данни за ограничения.

Бременност и кърмене:

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Бременност:

Наличните данни за употребата на метамизол през първите три месеца на бременността са ограничени, но не показват вредни ефекти за ембриона. В определени случаи, когато няма други варианти за лечение, е възможно да се приеме прилагането на единични дози метамизол през първия и втория триместър след консултация с лекар или фармацевт и след внимателна преценка на ползите и рисковете от употребата на метамизол. Като цяло обаче не се препоръчва употребата на метамизол през първия и втория триместър.

През последните три месеца от бременността не трябва да приемате Проалгин поради повишен риск от усложнения за майката и детето (кървене, преждевременно затваряне на важен кръвоносен съд, така наречения дуктус Ботали, при нероденото, който се затваря естествено едва след раждането).

Кърмене:

Продуктите от разграждането на метамизол преминават в кърмата в значителни количества и не може да се изключи риск за кърмачето. Поради това многократната употреба на метамизол по време на кърмене трябва да се избягва. В случай на еднократно приложение на метамизол на майките се препоръчва да събират и изхвърлят кърмата в продължение на 48 часа след прилагането на дозата.

Шофиране и работа с машини:

В нормални дози Проалгин не повлиява шофирането и работа с машини.

Във високи дози продуктът може да повлияе активното внимание и рефлексите, поради което не се препоръчва извършването на тези дейности за времето на лечение с продукта.

Проалгин съдържа пшенично нишесте.

Това лекарство съдържа съвсем малки количества глутен (от пшеничното нишесте). Счита се, че е "без глутен" и е много малко вероятно да предизвика проблеми, ако имате цьолиакия. Една таблетка съдържа не повече от 7,45 микрограма глутен. Ако имате алергия към пшеница (което е различно от цьолиакия), Вие не трябва да приемате това лекарство.

Възможни нежелани реакции:

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Спрете употребата на Проалгин и незабавно се свържете с лекар, ако получите някой от следните симптоми: гадене или повръщане, повишена температура, усещане за умора, загуба на апетит, потъмняване на урината, светли изпражнения, пожълтяване на кожата или бялата част на очите, сърбеж, обрив или болка в горната част на корема. Тези симптоми може да са признаци на чернодробно увреждане.

Възможни странични реакции:

Могат да се наблюдават следните нежелани лекарствени реакции, които според честотата си могат да бъдат следните:

Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 пациенти)

 • кожен обрив и зачервяване;
 • понижаване на кръвното налягане по време или след приема, като в някои случаи то може да бъде значимо.

Редки (могат да засегнат до 1 на 1 000 пациенти)

 • дребен сърбящ обрив;
 • кожен екзантем;
 • по-леки или по-тежки алергични реакции. По-леките реакции се проявяват с типични кожни и лигавични изменения и симптоми (сърбеж, чувство на парене, възпаление, копривна треска, подуване), затруднено дишане и много рядко прояви от страна на стомаха и червата. В някои случаи те могат да прогресират до копривна треска по цялото тяло, тежък оток в областта на очите, устните и лицето, в някои случаи и ларинкса, тежък спазъм на бронхите и затруднено дишане, нарушения в сърдечния ритъм, рязко и значимо понижаване на кръвното налягане. При поява на кожни реакции, приемът на продукта трябва да бъде преустановен незабавно;
 • намаляване на броя на белите кръвни клетки, което увеличава вероятността от възникване на инфекция (левкопения);
 • намаляване на броя на червените кръвни клетки, което може да доведе до бледност или пожълтяване на кожата, слабост или задух (хемолитична анемия);
 • зачервявания и дребни кръвоизливи по кожата и лигавиците (пурпура);
 • повишени стойности на някои чернодробни ензими (трансаминази);
 • гърчове след приемане на високи дози;
 • затруднено дишане;
 • сърдечна аритмия;
 • червено оцветяване на урината.

Много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 пациенти):

 • затруднено преглъщане;
 • тежка астма;
 • херпес на устните;
 • тежки животозастрашаващи кожни увреждания с образуване на мехури по кожата, устата, очите и половите органи (епидермолиза, синдром на Стивънс-Джонсън и токсична епидермална некролиза);
  значими нарушения на кръвообращението (циркулаторен шок);
 • силно намаляване на броя на определени бели кръвни клетки, което увеличава вероятността от възникване на инфекция (агранулоцитоза). Рискът от развитие на агранулоцитоза се повишава, когато метамизол се прилага за период по-дълъг от една седмица. Агранулоцитозата се проявява с треска, тръпки, болки в гърба, затруднения в гълтането, възпаление на лигавицата на устната кухина, носа, фаринкса, в областта на гениталиите и ануса. Ако се развие някой от тези симптоми трябва незабавно да прекратите приема на продукта и да се обърнете към лекар;
 • намаляване на броя на тромбоцитите, което повишава риска от кървене или образуване на синини;
 • повишени стойности на билирубина в кръвта;
 • остро нарушение на бъбречната функция;
 • поява на белтък в урината;
 • намалено отделяне на урина;
 • липса на урина;
 • бъбречна недостатъчност;
 • възпаление на бъбреците (нефрит).

С неизвестна честота (честотата не може да се определи от наличните данни):

 • анафилактичен шок;
 • ускорена сърдечна дейност;
 • посиняване на устните, пръстите на ръцете;
 • загуба на апетит;
 • гадене;
 • повръщане;
 • задръжка на жлъчка;
 • възпаление на черния дроб, пожълтяване на кожата и на бялата част на очите, повишаване на нивото на чернодробните ензими в кръвта;
 • виене на свят;
 • синдром на Кунис (остър коронарен синдром вследствие на алергична реакция).

 

Повече информация
Марка Teva
Лечение/профилактика Болка в мускулите и ставите, Главоболие, мигрена, зъбобол, Температура
За кого Деца, Възрастни
Тип продукт Таблетки
Състав

Активни съставки: метамизол натрий.

Допълнителни съставки: пшенично нишесте, талк, магнезиев стеарат, желатин.

Производителят носи отговорност за съставките на продукта. Препоръчваме да проверите списъка със съставките на продукта директно върху опаковката поради възможни промени.

Начин на употреба

Дозата зависи от интензитета на болката или повишената температура и от индивидуалната чувствителност към Проалгин.

Препоръчително е да се избере най-ниската доза, необходима за овладяване на болката и повишената температура. Вашият лекар ще Ви каже как да приемате Проалгин.

Възрастни и юноши на 15 години или по-големи (с тегло повече от 53 kg) могат да приемат до 1 000 mg метамизол като единична доза (2 таблетки), която може да се приема до 4 пъти дневно през интервали от 6-8 часа. Максималната дневна доза е 4 000 mg (съответстващо на 8 таблетки).

Ясно изразен ефект може да се очакваот от 30 до 60 минути след перорално приложение.

Проалгин не трябва да се използва при деца на възраст под 15 години. 

При пациенти в старческа възраст и с влошено общо здравословно състояние/с бъбречно увреждане дозата трябва да се намали.

Да се спазва препоръчителната дневна доза.

Да не се приема при свръхчувствителност към някоя от съставките.

Да се съхранява на сухо място при температура до 25 градуса.

Да се съхранява далеч от деца.

Да не се употребява след минаване срока на годност.

Мнения
Оставете вашето мнение
Оценявате: Проалгин при болка и висока температура 500 мг х 20 таблетки Teva
Вашата оценка:
Зареждане...

Вашият отзив беше изпратен, след като бъде прегледан ще бъде публикуван.

Подобни продукти
Още от тази марка
Може да харесате също