Подаръци от Doppelherz само през октомври! >>

Проалгин при болка и висока температура 500 мг х20 таблетки Actavis

В наличност
Арт. №
8074
Тегло
0.050 кг.
  • За краткосрочно облекчаване на главоболие, зъбобол, ставни, мускулни болки и възпаления
  • При болки след травми и хирургични операции, болка при жлъчни и бъбречни спазми, болезнена менструация
  • За краткосрочно понижаване на високата телесна температура, когато други средства не са ефективни или са противопоказани за употреба
1.89 лв.
Към продукта

Proalgin е лекарствен продукт, който притежава силно изразен обезболяващ и температуропонижаващ ефект и умерено противовъзпалително действие. Отпуска гладката мускулатура и премахва болезнените спазми на матката, жлъчката, жлъчните и пикочните пътища.

Проалгин се прилага:
- за краткосрочно облекчаване на главоболие, зъбобол, ставни, мускулни болки и възпаления; болки след травми и хирургични операции, болка при жлъчни и бъбречни спазми, изгаряния и болезнена менструация, когато други обезболяващи средства не са ефективни или са противопоказани за употреба;
- за краткосрочно понижаване на високата телесна температура, когато други средства не са ефективни или са противопоказани за употреба.

Противопоказания

Не приемайте Проалгин:
- ако сте алергични към метамизол или към някоя от останалите съставки на това лекарство;
- ако сте алергични към други лекарства от групата на пиразолоните или пиразикудините;
- ако в миналото или в момента имате заболяване, свързано с нарушения в кръвообразуването и функцията на костния мозък (напр. наскоро сте се лекували или в момента се лекувате с цитостатици);
- ако страдате от бронхиална астма или след прием на други обезболяващи или температуропонижаващи лекарства получавате обрив, сърбеж, затруднено дишане;
- ако имате заболявания на кръвта - левкопения (намален брой бели кръвни клетки), хемолитична анемия (разрушаване на червените кръвни клетки), чернодробна порфирия (рядко наследствено заболяване, свързано с нарушения в обмяната на веществата) апластична анемия (намален брой на всички видове кръвни клетки поради увредена функция на костния мозък);
- ако страдате от тежки чернодробни и бъбречни заболявания;
- ако сте в последните три месеца от бременността Продуктът не трябва да се прилага при деца с телесно тегло под 5 kg.

Специални противопоказания и специални предупреждения за употреба

При продължителна (над 3 месеца) и честа употреба на обезболяващи лекарства е възможно да се появи упорито и мъчително главоболие или да се влоши съществуващо такова. Необходимо е да знаете, че повишаването на дозата на обезболяващите лекарства няма да доведе до подобряване на оплакванията. В тези случаи трябва да прекратите приема на продукта и да се консултирате със специалист.
В някои случаи, макар и рядко, метамизол може да предизвика тежки и опасни алергични реакции (алергичен шок, пълна липса на бели кръвни клетки). Рискът е по-висок при лица страдащи от бронхиална астма, алергична хрема, полипи в носа, хронична уртикария (копривна треска), алергия или непоносимост към консерванти или оцветители (тартразин), непоносимост към алкохол (сълзене, кихане и интензивно зачервяване на лицето при консумация дори на малки количества алкохол), треска (повишена телесна температура с втрисане).
Метамизол може да доведе до значимо понижение на кръвното налягане, поради което неговият прием трябва да се избягва при пациенти с ниско кръвно налягане, нестабилно кръвоснабдяване и циркулация.
Продуктът се прилага само под лекарски контрол при болни с увредена бъбречна и чернодробна функция.
При онкологично болни приложението на продукта изисква проследяване на левкоцитите (белите кръвни клетки) с цел предпазване от левкопения (нисък брой левкоцити).
При прием на метамизол урината може да се оцвети в червено.

Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействие

Приложен еднократно, метамизол потиска разграждането на някои лекарства, а при по-продължителен прием може да активира някои чернодробни ензими, което налага преоценка на влиянието му върху разграждането на другите едновременно приемани лекарства.
Рискът от алергии е по-висок при едновременен прием с други температуропонижаващи, противоболкови и противовъзпалителни средства.
Може да взаимодейства с каптоприл, литий, метотрексат, триамтерен и да доведе до промяна в техния ефект.
Съществува риск от потискане образуването на белите кръвни клетки при приемане на метамизол с лекарства, потискащи функцията на костния мозък (лекарства съдържащи злато, противоракови продукти).

Редица успокоителни лекарства и други продукти за лечение на болести на нервната система усилват обезболяващото действие на метамизол.
Някои лекарства за лечение на депресия, противозачатъчните лекарства и алопуринол (за лечение на подагра) забавят обмяната и разграждането на метамизол и могат да повишат неговата токсичност.
Метамизол намалява нивото на циклоспорин (лекарство потискащо имунната система) в кръвта и може да повлияе процеса при трансплантацията на тъкани и органи.
Продуктът намалява активността на кумариновите антикоагуланти (противосъсирващи средства). Метамизол може да отслаби антитромботичното действие (против образуване на съсиреци) на ацетилсалициловата киселина, когато тя се използва в ниски дози с цел кардиопротекция (предпазване на сърцето).
Едновременната употреба с хлорпромазин (психотропен продукт) може да доведе до риск от тежка хипотермия (понижение на телесната температура).

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Бременност
Наличните данни за употребата на метамизол през първите три месеца на бременността са ограничени, но не показват вредни ефекти за ембриона. В определени случаи, когато няма други варианти за лечение, е възможно да се приеме прилагането на единични дози метамизол през първия и втория триместър след консултация с лекар или фармацевт и след внимателна преценка на ползите и рисковете от употребата на метамизол. Като цяло обаче не се препоръчва употребата на метамизол през първия и втория триместър.

През последните три месеца от бременността не трябва да приемате Проалгин поради повишен риск от усложнения за майката и детето (кървене, преждевременно затваряне на важен кръвоносен съд, така наречения дуктус Ботали, при нероденото, който се затваря естествено едва след раждането).

Кърмене
Продуктите от разграждането на метамизол преминават в кърмата в значителни количества и не може да се изключи риск за кърмачето. Поради това многократната употреба на метамизол по време на кърмене трябва да се избягва. В случай на еднократно приложение на метамизол на майките се препоръчва да събират и изхвърлят кърмата в продължение на 48 часа след прилагането на дозата.

Шофиране и работа с машини

В нормални дози Проалгин не повлиява шофирането и работа с машини.

Във високи дози продуктът може да повлияе активното внимание и рефлексите, поради което не се препоръчва извършването на тези дейности за времето на лечение с продукта.

Нежелани лекарствени реакции

Могат да се наблюдават следните нежелани лекарствени реакции, които според честотата си могат да бъдат следните:

Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 пациенти)
• кожен обрив и зачервяване;
• понижаване на кръвното налягане по време или след приема, като в някои случаи то може да бъде значимо.

Редки (могат да засегнат до 1 на I 000 пациенти)
• дребен сърбящ обрив;
• кожен екзантем;
• по-леки или по-тежки алергични реакции. По-леките реакции се проявяват с типични кожни и лигавични изменения и симптоми (сърбеж, чувство на парене, възпаление, копривна треска, подуване), затруднено дишане и много рядко прояви от страна на стомаха и червата. В някои случаи те могат да прогресират до копривна треска по цялото тяло, тежък оток в областта на очите, устните и лицето, в някои случаи и ларинкса, тежък спазъм на бронхите и затруднено дишане, нарушения в сърдечния ритъм, рязко и значимо понижаване на кръвното налягане. При поява на кожни реакции, приемът на продукта трябва да бъде преустановен незабавно.
• намаляване на броя на белите кръвни клетки, което увеличава вероятността от възникване на инфекция (левкопения);
• намаляване на броя на червените кръвни клетки, което може да доведе до бледност или пожълтяване на кожата, слабост или задух (хемолитична анемия);
• зачервявалия и дребни кръвоизливи по кожата и лигавиците (пурпура);
• повишени стойности на някои чернодробни ензими (трансаминази);
• гърчове след приемане на високи дози;
• затруднено дишане;
• сърдечна аритмия;
• червено оцветяване на урината.

Много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 патенти)
• затруднено преглъщане;
• тежка астма;
• херпес на устните;
• тежки животозастрашаващи кожни увреждания с образуване на мехури по кожата, устата, очите и половите органи (епидермолиза, синдром на Стивънс-Джонсън и токсична епидермална некролиза);
• значими нарушения на кръвообращението (циркулаторен шок);
• силно намаляване на броя на определени бели кръвни клетки, което увеличава вероятността от възникване на инфекция (агранулоцитоза). Рискът от развитие на агранулоцитоза се повишава, когато метамизол се прилага за период по-дълъг от една седмица. Агранулоцитозата се проявява с треска, тръпки, болки в гърба, затруднения в гълтането, възпаление на лигавицата на устната кухина, носа, фаринкса, в областта на гениталиите и ануса. Ако се развие някой от тези симптоми трябва незабавно да прекратите приема на продукта и да се обърнете към лекар;
• намаляване на броя на тромбоцитите, което повишава риска от кървене или образуване на синини;
• повишени стойности на билирубина в кръвта;
• остро нарушение на бъбречната функция;
• поява на белтък в урината;
• намалено отделяне на урина;
• липса на урина;
• бъбречна недостатъчност;
• възпаление на бъбреците (нефрит).

С неизвестна честота (честотата не може да се определи от наличните данни)
• анафилактичен шок;
• ускорена сърдечна дейност;
• посиняване на устните, пръстите на ръцете;
• загуба на апетит;
• гадене;
• повръщане.
• задръжка на жлъчка;
• жълтеница;
• виене на свят.
• синдром на Кунис (остър коронарен синдром вследствие на алергична реакция)

Actavis® е една от водещите фармацевтични компании в света, която има представителства в 80 държави, като се ангажира с повишаване достъпа до висококачествена грижа за здравето за хората по света на всеки един етап от живота им. Актавис® прави това като разработва, произвежда и предлага достъпни генерични лекарства, както и иновативни и специализирани фармацевтични продукти и активни субстанции.

Към продукта
Повече информация
Марка Actavis/Teva
Лечение/профилактика на: Болка в мускулите и ставите, Главоболие, мигрена, зъбобол
За кого Възрастни
Тип продукт Таблетки
Към продукта

Активното вещество в Проалгин е метамизол натрий. Всяка таблетка съдържа 500 mg metamizole sodium.
Помощни вещества: пшенично нишесте, талк, магнезиев стеарат, желатин.

Пшеничното нишесте в това лекарство съдържа само много малки количества глутен (счита се, че не съдържа глутен) и е малко вероятно да предизвика проблеми, ако имате цьолиакия (непоносимост към глутен). Една таблетка от 500 mg съдържа не повече от 0,07 микдограма глутен. Ако имате алергия към пшеница (състояние, различно от цьолиакия), Вие не трябва да приемате това лекарство.

Към продукта

Дозата зависи от интензитета на болката или повишената температура и от индивидуалната чувствителност към Проалгин.
Трябва да се избере най-ниската доза, необходима за овладяване на болката и повишената температура. Вашият лекар ще Ви каже как да приемате Проалгин.

Възрастни и юноши на 15 години или по-големи (с тегло повече от 53 kg) могат да приемат до 1 000 mg метамизол като единична доза (2 таблетки), която може да се приема до 4 пъти дневно през интервали от 6-8 часа. Максималната дневна доза е 4 000 mg (съответстващо на 8 таблетки).

Ясно изразен ефект може да се очаква 30 до 60 минути след перорално приложение.

Проалгин не трябва да се използва при деца на възраст под 15 години. За по-малки деца се предлагат други лекарствени форми и количества на активното вещество в дозова единица на това лекарство; попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Старческа възраст и пациенти с влошено общо здравословно състояние/с бъбречно увреждане Дозата трябва да се намали при пациенти в старческа възраст, при изтощени пациенти и при пациенти с намалена бъбречна функция, тъй като отделянето на продуктите от разграждането на метамизол може да е забавено.

Към продукта
Оставете вашето мнение
Само регистрирани потребители могат да оставят мнения. Моля влезте в профила си или си направете регистрация
Може да харесате също
Още от тази марка
Проалгин при болка и висока температура 500 мг х20 таблетки Actavis
Проалгин при болка и висока температура 500 мг х20 таблетки Actavis