Темпалгин за главоболие и зъбобол 500 мг/ 20 мг 20 таблетки Sopharma

Темпалгин за главоболие и зъбобол 500 мг/ 20 мг 20 таблетки Sopharma

В наличност

Арт. № 2889
 • Облекчава болка от различен характер
 • Продължително болкоуспокояващо действие
 • Успокоява напрежението
Безплатна доставка над 49,99 лв.
- +
Детайли

Tempalgin за главоболие и зъбобол 500 мг/ 20 мг 20 таблетки Sopharma е лекарство без лекарско предписание, отличаващо се с формулата си с метамизол натрий и триацетонамин-4-тодуенсулфонат. Темпалгин за главоболие и зъбобол 500 мг/ 20 мг 20 таблетки Софарма осигурява силен и продължителен обезболяващ ефект благодарение на ненаркотичния аналгетик метамизол натрий, потискащ синтезирането на простагландин. Продуктът редуцира двигателната възбуда и осигурява релаксиращо действие. Лекарството се препоръчва при слаба или умерена болка като в случаите на главоболие, зъбобол, мускулни болки, невралгии, ставни болки и др. За възрастни и деца над 15 години.

Преди прием на Tempalgin е добре да знаете

Не приемайте Темпалгин:

 • ако сте алергични към някоя от съставките му;
 • ако страдате от свръхчувствителност към други пиразолонови продукти;
 • ако имате остра чернодробна порфирия (наследствено заболяване с нарушено образуване на еритроцитите);
 • ако страдате от вродена глюкозо-6-фосфатдехидрогеназна недостатъчност (наследствено заболяване с нарушено образуване на еритроцитите);
 • при тежки бъбречни или чернодробни здравословни проблеми;
 • ако страдате от нарушена функция на костния мозък (след цитостатично лечение) или заболявания на кръвта като: апластична анемия (намаляване броя на кръвните клетки, което води до слабост, поява на синини или повишена вероятност от възникване на инфекция), агранулоцитоза (силно намаляване броя на белите кръвни клетки, което повишава вероятността от възникване на инфекции), левкопения (намаляване общия брой на белите кръвни клетки);
 • при ниско кръвно налягане (под 100 mm Hg);
 • ако сте бременна или кърмите;
 • ако сте дете под 15-годишна възраст.

Предупреждения и предпазни мерки

При пациенти, приемащи метамизол, се съобщава за възпаление на черния дроб, като симптомите се развиват в рамките на няколко дни до няколко месеца след началото на лечението.

Спрете употребата на Tempalgin и се свържете с лекар, ако имате симптоми на чернодробни проблеми като гадене или повръщане, повишена температура, усещане за умора, загуба на апетит, потъмняване на урината, светли изпражнения, пожълтяване на кожата или на бялата част на очите, сърбеж, обрив или болка в горната част на корема. Вашият лекар ще провери функцията на черния Ви дроб.

Не трябва да приемате Темпалгин, ако преди това сте приемали лекарствен продукт, съдържащ метамизол и сте имали чернодробни проблеми.

Сериозни кожни реакции

Сериозни кожни реакции, включително синдром на Стивънс-Джонсън, токсична епидермална некролиза, лекарствена реакция с еозинофилия и системни симптоми (DRESS), са съобщени във връзка с лечението с метамизол. Спрете да използвате метамизол и незабавно потърсете медицинска помощ, ако забележите някой от симптомите, свързани с тези сериозни кожни реакции.

Ако някога сте развивали тежки кожни реакции, никога не трябва да започвате отново лечение с Темпалгин.

Други лекарства и Темпалгин

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да използвате други лекарства.

Лечението може да се повлияе, ако приемате едновременно лекарства, потискащи централната нервна система, противоболкови, противовъзпалителни, противозачатъчни лекарства, кумаринови ангикоагуланти (намаляват съсирваемостта на кръвта), хлорпромазин (за лечение на психични заболявания), хлорамфеникол (антибиотик), циклоспорин (при туморни заболявания), сънотворни лекарства.

Метамизол (вещество за намаляване на болката и температурата) може да понижи ефекта на ацетилсалициловата киселина върху агрегацията на тромбоцитите (слепване на кръвни клетки и образуване на кръвен съсирек), когато се приема едновременно. Следователно, тази комбинация трябва да се използва с повишено внимание при пациенти, които приемат ниска доза аспирин за кардиопротекция (предпазване).
Метамизол трябва да се прилага с повишено внимание със следните лекарства, тъй като може да намали ефекта им:

 • бупропион, лекарство, което се използва за лечение на депресия или като помощно средство за спиране на тютюнопушенето;
 • ефавиренц, лекарство, което се използва за лечение на ХИВ/СПИН;
 • метадон, лекарство, което се използва за лечение на зависимост от забранени вещества (т.нар. опиоиди);
 • валпроат, лекарство, което се използва за лечение на епилепсия или биполярно разстройство;
 • такролимус, лекарство, което се използва за предотвратяване на отхвърляне на органи при трансплантирани пациенти;
 • сертралин, лекарство, което се използва за лечение на депресия.

Темпалгин с храна, напитки и алкохол

Таблетките се приемат с вода, за предпочитане след хранене.

По време на лечение с Темпалгин не се препоръчва консумация на алкохол поради възможност от засилване на нежеланите ефекти на лекарството.

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Бременност

Наличните данни за употребата на метамизол през първите 3 месеца на бременността са ограничени, но не сочат вредни ефекти за ембриона. В определени случаи, когато няма други варианти за лечение, е възможно да се приеме прилагането на единични дози метамизол през първия и втория триместър след консултация с лекар и след внимателна преценка на ползите и рисковете от употребата на метамизол. Въпреки това не се препоръчва употребата на метамизол през първия и втория триместър. През последните три месеца от бременността не трябва да приемате Темпалгин поради повишен риск от усложнения за майката и детето (кървене, преждевременно затваряне на важен кръвоносен съд, така наречения дуктус Ботали при нероденото, който се затваря естествено едва след раждането).

Кърмене

Продуктите от разграждането на метамизол преминават в кърмата в значителни количества и не може да се изключи риск за кърмачето. Поради това многократната употреба на метамизол по време на кърмене трябва да се избягва. В случай на еднократно приложение на метамизол на майките се препоръчва да събират и изхвърлят кърмата в продължение на 48 часа след прилагането на дозата.

Шофиране и работа с машини

Не шофирайте и не използвайте никакви инструменти или машини, тъй като Темпалгин намалява способността за концентрация на вниманието и забавя условните рефлекси.

Темпалгин съдържа пшенично нишесте

Пшеничното нишесте в това лекарство съдържа само много малки количества глутен, счита се, че не съдържа глутен и е малко вероятно да предизвика проблеми, ако имате цьолиакия (непоносимост към глутен). Една таблетка съдържа не повече от 9,5 микрограма глутен. Ако имате алергия към пшеница (състояние, различно от цьолиакия), Вие не трябва да приемате това лекарство.

Tempalgin съдържа натрий

Това лекарство съдържа 32,7 mg натрий (основна съставка на готварската/трапезната сол) във всяка таблетка. Това количество е еквивалентно на 1,6 % от препоръчителния максимален дневен хранителен прием на натрий за възрастен.

Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства и това може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. При прилагане на Темпалгин възможните нежелани лекарствени реакции по-често се дължат на метамизол натрий.

Спрете употребата на Темпалгин и незабавно се свържете с лекар, ако получите някой от следните симптоми: гадене или повръщане, повишена температура, усещане за умора, загуба на апетит, потъмняване на урината, светли изпражнения, пожълтяване на кожата или бялата част на очите, сърбеж, обрив или болка в горната част на корема. Тези симптоми може да са признаци на чернодробно увреждане.

Следните нежелани реакции може да имат сериозни последици. Не приемайте Темпалгин отново и незабавно се консултирайте с лекар.

Спрете употребата на метамизол и незабавно потърсете медицинска помощ, ако забележите някоя от следните сериозни нежелани реакции: червеникави, плоски, подобни на мишена или кръгли петна по торса, често с централно разположени мехури, белене на кожата, язви на устата, гърлото, носа, гениталиите и очите, широко разпространен обрив, висока телесна температура и увеличени лимфни възли (DRESS синдром или синдром на свръхчувствителност към лекарства). Тези сериозни кожни обриви могат да бъдат предшествани от повишена температура и грипоподобни симптоми (синдром на Стивънс-Джонсън, токсична епидермална некролиза).

Може да се наблюдават:

 • нарушения в кръвната картина като агранулоцитоза (силно намаляване броя на белите кръвни клетки, което увеличава вероятността от възникване на инфекции), левкопения (намаляване броя на белите кръвни клетки, което увеличава вероятността от възникване на инфекции), апластична анемия (силно намаляване броя на кръвните клетки, което води до слабост, поява на синини или повишена вероятност от възникване на инфекции), тромбоцитопения (намаляване броя на тромбоцитите, което повишава риска от кървене или образуване на синини), хемолитична анемия (намаляване броя на червените кръвни клетки, което може да доведе до бледост или пожълтяване на кожата, слабост или задух);
 • гадене, повръщане, коремни болки и дискомфорт, в редки случаи разязвявания и кървене;
 • бъбречни увреждания като поява на белтък в урината, намалено или повишено количество урина, възпаление на бъбреците;
 • смущения на сърдечния ритъм, понижаване на кръвното налягане;
 • реакции на свръхчувствителност (анафилактични или анафилактоидни реакции) - сърбеж, парене, зачервяване на кожата, уртикария, отоци (генерализирани или локални), затруднено дишане, астматичен пристъп (при пациенти с аналгетична астма), ангиоедем (включително ларингеален), циркулаторен шок;
 • нарушения на нервната система като главоболие, световъртеж;
 • чернодробни нарушения - възпаление на черния дроб, пожълтяване на кожата и на бялата част на очите, повишаване на нивото на чернодробните ензими в кръвта; холестаза (нарушения в оттичането на жлъчка), хипербилирубинемия (високи нива на билирубин в кръвта).

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани тук нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Софарма Трейдинг е българска фармацевтична компания, един от лидерите в сектора. Sopharma Trading се отличава с новаторските си подходи, прилагайки едни от най-успешните световни практики за първи път у нас. Сред тях е и въвеждането й на Интегрирана система за управление, съгласно изискванията на множество международни стандарти за управление.

Производител: Sopharma Trading

Повече информация
Марка Sopharma
Лечение/профилактика Болка в мускулите и ставите, Главоболие, мигрена, зъбобол
За кого Деца, Възрастни
Тип продукт Таблетки
Състав

Активни съставки: метамизол натрий 500 mg, триацетонамин-4-толуенсулфонат 20 mg

Допълнителни съставки: пшенично нишесте, микрокристална целулоза (тип 101), магнезиев стеарат, талк, повидон К25, Филмово покритие: опадрай II85 F21526 зелен (поливинилов алкохол - частично хидролизиран, макрогол, талк, Е171, Е104, Е133)

Начин на употреба

За възрастни - по 1 филмирана таблетка 3-4 пъти дневно

За деца над 15-годишна възраст - по 1 филмирана таблетка 2 пъти дневно

В зависимост от повлияването продължителността на лечение е от 3-5 дни

При стоматологични манипулации - 1 таблетка 30 минути преди интервенцията. Максимална дневна доза 6 таблетки.

Да се спазва препоръчителната дневна доза.

Да се съхранява на сухо място при температура до 25 градуса.

Да се съхранява далеч от деца.

Не използвайте след изтичане срока на годност.

 

Мнения
Оставете вашето мнение
Оценявате: Темпалгин за главоболие и зъбобол 500 мг/ 20 мг 20 таблетки Sopharma
Вашата оценка:
Зареждане...

Вашият отзив беше изпратен, след като бъде прегледан ще бъде публикуван.

Подобни продукти
Още от тази марка
Може да харесате също