Алергичен ринит: симптоми и лечение

Алергичен ринит: симптоми и лечение

Алергичният ринит (АР) е хронично възпалително заболяване на носната лигавица, което засяга милиони хора по света, причинявайки значително намаляване на качеството на живот. Проявява се като сърбеж, кихане, ринорея (обилно течение от носа), назална конгестия и понякога конюнктивит. По-често симптомите се появяват при контакт с полени, прах, животински пърхот или други алергени.

Разпознаването на неговите симптоми и правилното му диагностициране са първата стъпка към ефективното лечение и облекчаване. Нека разгледаме детайлно аспектите на алергичния ринит.

Кои са симптомите на алергичен ринит?

Алергичният ринит се проявява чрез редица симптоми, които могат да варират по интензитет. Най-често са:

  1. Често кихане е един от най-характерните симптоми на алергичен ринит. Това рефлекторно действие на тялото е начин да се освободи от дразнители като прах, полен или косми от домашни любимци, които влизат в носните раковини.
  2. Сърбеж в носа и очите е друг чест симптом. Той е резултат от освобождаването на хистамин в тялото като реакция на алергените. Хистаминът причинява възпаление и сърбеж, като по този начин се опитва да предотврати по-нататъшното проникване в тялото.
  3. Зачервяване на очите се случва поради разширяване на кръвоносните съдове, отново вследствие на освобождаване на хистамин. Това може да доведе до сълзене и усещане за пясък в очите, което увеличава дискомфорта.
  4. Запушен нос е резултат от възпалението и подуването на носната лигавица, което затруднява нормалното дишане. Този симптом може да води до главоболие и умора поради недостиг на кислород.
  5. Нарушения в обонянието също е често срещано явление. Възпалението и запушването на носа могат да намалят или напълно да блокират способността на човек да усеща миризми. Това може да повлияе негативно на вкуса на храната и общото възприятие за околната среда.

Тези симптоми могат да бъдат сезонни или целогодишни, в зависимост от това какви алергени ги предизвикват. Сезонният алергичен ринит обикновено се асоциира с полени от растения, докато целогодишният може да бъде причинен от прах, плесени или косми от домашни любимци. Правилното им разпознаване е важна стъпка към търсенето на специалист за консултация, който ще назначи подходящо лечение.

Кои са причинителите на алергичен ринит?

Алергичният ринит се причинява от различни алергени. Един от най-честите е прахта (домакинска, строителна, библиотечна). Други могат да бъдат:

Домашни акари

Домашните акари са един от основните причинители на алергичен ринит, особено в закрити пространства. Те са микроскопични същества и принадлежат към семейството на паякообразните и са толкова малки, че не могат да бъдат видяни с невъоръжено око. Домашните акари обичайно се намират в текстил като матраци, възглавници, килими, мека мебел и плюшени играчки.

Домашни любимци

Трябва да се отбележи, че в момента няма убедителни научни доказателства за съществуването на хипоалергенни домашни любимци. Това се дължи на факта, че алергиите не се причиняват само от вълна. Вълната действа главно като носител, а основните алергени са слюнката, урината, простатният и менструалният секрет на животните.

Насекоми

Някои насекоми, като например хлебарки и бълхи, също могат да бъдат алергени, особено когато фини частици от тях се натрупат в домашния прах.

Плесени

Спорите на плесените във влажни и топли среди могат да предизвикат алергии, включително алергичен ринит.

Полени

Полените от растенията са сред основните причинители на сезонен алергичен ринит. Те са особено активни през пролетта и лятото. Тук попадат някои видове:

  • през пролетта – дървета (лешник, елша, бреза);
  • през лятото – треви (райграс, тимотейка, градинска трева);
  • през есента – храсти (амброзия, пелин).

Определени храни

Обикновено става въпрос за яйца, мляко и риба. В момента обаче няма достатъчно научни изследвания, които да доказват това.

Как се диагностицира алергичният ринит?

Диагностиката може да се извърши по два начина.

Кожни тестове

Това е един от най-специфичните и лесни за използване методи за диагностика на алергични заболявания. Няма възрастови ограничения, но не се прави преди детето да е навършило 6 месеца поради ниска кожна реактивност. Те включват нанасянето на малки количества алергени върху кожата след направени предварителни леки одрасквания, а след това се прави наблюдение за реакция.

Кръвни тестове

Кръвните тестове се използват за измерване на нивата на антитела IgE в кръвта, които се увеличават при алергични реакции.

Точната диагностика е наистина важна за определянето на подходящото лечение и облекчаването на симптомите, което ще доведе до подобрение в качеството на живот на пациентите.

Какво включва лечението?

Лечението на пациенти, страдащи от алергичен ринит, трябва да се предписва, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на тялото.

Лекарства

Антихистамини със системно и локално действие

Насочени са към потискане на действието на свободния хистамин. Изборът между перорални (орални) и интраназални (назални) антихистамини зависи от предпочитанията на пациента. Тези лекарства ефективно и бързо намаляват секрецията от носа, запушването и сърбежа.

Деконгестанти

Интраназалните вазоконстрикторни спрейове и капки се използват за облекчаване на подуване на лигавицата (осксиметазолин, ксилометазолин). Те се използват само за облекчаване на симптомите на назална конгестия и се използват в кратък курс (не повече от 3-7 дни). Деконгестантите не облекчават алергичното възпаление, така че ако спрете приема им, оплакванията може да се възобновят.

Кортикостероиди

Тези лекарства ефективно и безопасно облекчават симптоми като сърбеж, ринорея и назална конгестия. Тяхното действие е насочено към потискане на възпалението и намаляване на пропускливостта на лигавицата. Препоръчва се редовна и продължителна употреба за контрол на заболяването.

Имунотерапия

Имунотерапията е дългосрочен подход, насочен към намаляване на чувствителността на имунната система към конкретни алергени. Това може да включва серии от алерген-специфични инжекции или прием на таблетки под езика.

Избягване на алергени

Избягването на контакт с алергените е ключово за контролиране на алергичния ринит. Това може да включва мерки като поддържане на чиста жилищна среда, използване на въздушни филтри и ограничаване на времето, прекарано навън, по време на високи поленови нива.

Важно е също така пациентите редовно да провеждат консултация със своя лекар или специалист по алергии, за да проследяват състояние си и да адаптират своето лечение според променящите се нужди и обстоятелства. Съвременната медицина предлага множество опции за симптоматично облекчение, които могат значително да подобрят качеството на живот на засегнатите от алергичен ринит.

Алергичният ринит е състояние, което изисква внимателно управление и персонализиран подход към лечението. Благодарение на наличните методи за диагностика и разнообразието от лечебни възможности, включително медикаменти и промени в начина на живот, всеки човек може да намери облекчение и да продължи да води активен и здравословен начин на живот.

 

 

За автора

Екип Аптеки Гален