Какви са причините за дискомфорт в долната част на корема при жените?

Какви са причините за дискомфорт в долната част на корема при жените?

Болката ниско долу в корема е добре познат дискомфорт на повечето жени. Това е един от най-характерните симптоми на менструацията, макар и при някои да е изразен с по-голяма сила, отколкото при други. Важно е обаче да знаем, че съществуват още редица причини, които са в състояние да предизвикат болки ниско долу в корема при жените. Добре е да различаваме точното местоположение на болката, за да можем да я опишем коректно на лекаря. Ако болката ниско долу в корема при жената е вляво, то шансът за сериозен проблем е по-нисък.

Каква може да е причината за дискомфорт или болки ниско в корема при жени?

Сред най-разпространените причини, предизвикващи болка ниско долу в корема - вляво или вдясно, са:

Бременност

Бременността е щастлив период, но и време на болки и дискомфорт. Всеки месец се отличава със своите конкретни симптоми, като болката ниско долу в корема обикновено се появява в последния триместър. Най-често причина за нея са физиологичните промени в тялото. Типично за периода е разтягането на връзките между гръбнака и сакроилиачните стави. Болката може да бъде както ниско долу вляво, така и от другата страна.

Въпреки това е препоръчително да се проведе консултация с лекар, за да се изключат евентуални контракции и родилна дейност.

Овулация

Овулацията е времето от месеца, когато от яйчника на жената се отделя зряла яйцеклетка, готова за оплождане. Сред характерните симптоми за някои дами е именно болката ниско долу в корема (в тазовата област) - вляво, ако този месец активен е левият яйчник, и вдясно, ако е десният.

В някои случаи дискомфортът преминава към бедрата, кръста и гърба. Възможно е да се появи и леко кървене.

Още по темата: Овулация: какви са симптомите и как да я разпознаем?

Менструация

Както вече споменахме, сред най-честите причини за това неприятно усещане при жените е менструацията. И по-конкретно - естествените химически вещества, наречени простагландини, които матката освобождава през тези дни от месеца. Под въздействието им мускулите на маточната стена се свиват, което предизвиква болезнени коремни спазми. Дискомфортът ниско долу е вляво, ако яйцеклетката този месец се е отделила от левия яйчник, и обратното.

Дисменорея

Болезнените усещания по време на менструация са известни и като дисменорея. Тя бива два вида:

  • първична дисменорея - това е физиологично състояние, типично за повечето жени. Възможно е сред придружаващите симптоми да бъдат още главоболие, умора, гадене и повръщане. В някои случаи дискомфортът ниско долу в корема е тъп, в други - остър. Както вече казахме, той може да е вляво или вдясно;
  • вторична дисменорея - в този случай менструалните спазми - вляво или вдясно, са по-силни и са провокирани от патология като поликистозни яйчници или друг вид инфекция. Сред симптомите са още вагинално течение с неприятна миризма, кървене извън периода на менструацията, болка и кървене при полов акт, силно главоболие, отпадналост и други.

Ендометриоза

Ендометриозата при жените е хроничен проблем, при който покриващата утробата тъкан се е разпространила на други места като стомаха или яйчниците. Сред признаците са още силни болезнени усещания ниско долу в корема (понякога преминаващи към гърба) по време на цикъл, при полов акт, при уриниране и дефекация, както и гадене.

ПМС

Предменструалният синдром, известен още като ПМС, обхваща дните преди настъпване на цикъла на жената. Характерни за него са болезнените усещания ниско долу в корема - вляво или вдясно, в краката и кръста, напрежение и депресивни настроения. Често се изостря и апетитът към сладко.

Възпаление на яйчниците

Факторите, провокиращи това болестно състояние, са много. Сред тях са:

  • инфекциозни патогени;
  • честа полова активност;
  • слаб имунитет;
  • преумора;
  • отслабена интимна хигиена;
  • студен климат;
  • чести и резки смени на температурите.

На по-висок риск са изложени и жени, които вече са раждали, преминали са през аборт или манипулации на корема или половите органи.

В случая е важно да бъдат взети навременни мерки, защото влошаването на проблема може да доведе до последствия като безплодие. Болката и в този случай е вляво или вдясно според засегнатия яйчник.

Кисти

Ще разгледаме два вида кисти, които могат да доведат до болезнени усещания ниско долу в корема на жената:

На яйчниците

В повечето случаи кистите на яйчниците са доброкачествени. Кистата представлява малко кухо образувание, което е пълно с определена субстанция. Интересно е да споменем, че кисти са и фоликулите, обвиващи зрелите яйцеклетки. В случай че не настъпи оплождане, тези фоликули се пукат и съдържанието им напуска организма под формата на менструално кървене, съпроводено с болка. Ако в дадения месец активен е левият яйчник, болката е вляво.

Кога наличието на кисти може да е проблем, прочетете в Какви са симптомите на киста на яйчниците?

На жълтото тяло

Жълтото тяло е временно съществуваща жлеза с вътрешно секретиране, която се формира от спукан фоликул при отделяне на яйцеклетката от яйчника. Жълтото тяло синтезира стероидни хормони, като подготвя маточната лигавица за имплантиране на оплодената яйцеклетка. Освен това предоставя хранителни вещества на предстоящия да се появи ембрион.

Важно е да знаем, че жълтото тяло е пълно с течност. В случай че то се спука и доведе до болезнено кървене, обикновено се налага спешна операция.

Бъбречна криза

Бъбречната криза обикновено засяга хора с камъни в бъбреците, когато камъните започнат да излизат от бъбреците. Сред признаците е болезнено усещане, което първоначално се появява в областта на кръста, след което достига таза и пикочния мехур. Характерни са още гадене, повръщане, висока температура. При настъпване на подобна криза е важно бързо да се потърси спешна медицинска помощ.

Десцензус

Десцензус е медицинският термин за смъкване на половите органи на жената. Причините за развитие на това състояние са много и често са строго индивидуални. Като общовалиден фактор можем да посочим напредването на възрастта. В по-голям риск са и жените, които поне веднъж в живота си са раждали вагинално.

В началото единстеният белег за състоянието може да бъде подутина през срамните устни. Ако не бъдат взети навременни мерки, следват пълно излизане на влагалищната лигавица, нейното раздразване и кървене. Скоро е възможно жената дори да не може да сяда.

Аднексит

Аднекситът представлява възпаление, засягащо лигавицата на маточните тръби и достигащо още яйчниците. Възниква вследствие на зараза с патогени като хламидии и гонококи. При влошаване е възможно да причини стерилитет. Лечението обикновено включва антибиотици, предписани от гинеколог.

Запек

В много случаи болките ниско долу вляво в корема са провокирани от стомашно-чревни неразположения. Сред тях-разпространени са газовете и запекът, като възможна причина за възникването им е възпаление на дебелото черво. За преодоляването им в по-леки случаи помагат висококачествени пробиотици и синбиотици като:

Кога е препоръчително да посетите гинеколог?

Както сами виждате, по-голямата част от проблемите, които могат да доведат до болки ниско долу вляво или вдясно в корема при жените, са гинекологични. По тази причина при подобен дискомфорт вляво или вдясно без известен произход или наличие на някой от останалите гореспоменати симптоми, е препоръчително жената с болка вляво или вдясно в долната част на корема да посети гинеколог.

А в случай че проблемът засяга храносмилателната система, си помогнете с лекарства за болки в стомаха на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.