Какви са симптомите на повишена пикочна киселина?

Какви са симптомите на повишена пикочна киселина?

Нивата на пикочната киселина в организма ни са основополагащи за нашето здраве. Ако сa прекомерно повишени - състояние, наречено хиперурикемия, това може да доведе до множество неприятни симптоми и заболявания, сред които подагра и камъни в бъбреците (нефролитиаза).

Вземете лекарства при подагра на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Какво представлява пикочната киселина?

Пикочната киселина представлява отпадъчен продукт от процеса на преработване на пурините. Пурините са азотосъдържащи вещества, които се образуват в черния дроб при протичането на определени процеси, сред които е храносмилането. Освен това попадат в организма ни и чрез храни и напитки като колбаси, дреболии, червено месо, морски дарове, алкохол - най-вече бира, безалкохолни.

В умерени количества пурините са изключително важни за нас, тъй като участват в ДНК и РНК молекулите. Ала когато са повишени, водят до образуването на повече пикочна киселина, отколкото организмът ни може да изхвърли.

Основните начини, чрез които я отделя навън, са през бъбреците чрез урината (в най-висока степен) и през стомашно-чревния тракт чрез фекалиите.

Какви са нормалните стойности на пикочната киселина?

Референтните стойности на всяка лаборатория са различни. Въпреки това като средни можем да приемем следните:

  • при деца - 220-240 µmol/l кръвен серум;
  • при възрастни жени - 142-340 µmol/l кръвен серум;
  • при възрастни мъже - 200-420 µmol/l кръвен серум.

Важно е и да отбележим, че при жените нивата обикновено са по-ниски, тъй като те изхвърлят голямо количество пурини чрез месечната си менструация. Веднъж навлезли в менопауза обаче, стойностите често стават повишени.

Как да проверим нивата на пикочната киселина в организма си?

Най-често за целта се провежда изследване на венозна кръв. Необходимо е пробата да бъде взета сутрин на гладно преди 10 ч. Причината - нивата на пикочната киселина обикновено са повишени сутрин и по-ниски вечер.

Възможно е измерването да бъде проведено и с периферна кръв от пръста. В този случай е добре непосредствено преди вземане на пробата тестваният да измие ръцете си с гореща вода. Така към пръстите потича голямо количество свежа кръв.

Друг метод на тестване е чрез събиране на 24-часова урина. За този период е важно човекът да не консумира алкохол, тъй като той редуцира количеството пикочна киселина, изхвърляно през бъбреците.

Какви са симптомите на повишена пикочна киселина?

Полезно е да знаем, че често това състояние не е придружено от осезаеми симптоми. По тази причина е важно редовно да се изследваме с цел превенция на евентуални усложнения.

В случай че симптоми все пак са налични, сред тях обикновено са:

Болка и скованост в ставите

Това е един от най-честите симптоми. Той обикновено се свързва с развитието на подагра. Освен болка и скованост в ставите може да се наблюдава и тежест в краката.

Подути и зачервени стави

На по-напреднал етап от развитието на подаграта обикновено се достига до симптоми като подуване и зачервяване на стави. Тези симптоми най-често засягат палеца на един от двата долни крайника или глезена.

Болка в бъбреците

Както вече споменахме, пикочната киселина се изхвърля посредством бъбреците. Ако количеството й е твърде повишено, това може да ги претовари и да доведе до усещане за болка. Възможно е този дискомфорт да бъде симптом за образували се камъни в бъбреците.

Какви са причините за повишена пикочна киселина?

Сред най-разпространените причини за повишените й нива и развитието на съпътстващите понякога неприятни симптоми са:

  • висока консумация на алкохол - особено на бира;
  • прекомерна консумация на храни, богати на протеини;
  • инфекции;
  • заболявания като левкимия, анемия, псориазис;
  • лечение чрез химиотерапия.

Как можем да регулираме стойностите на пикочната киселина?

Сред препоръчваните способи за регулиране на стойностите са:

Медикаменти

При по-сериозни симптоми специалистите обикновено предписват специализирани лекарства, подпомагащи контрола над състоянието. Те често са предназначени за овладяване симптомите на подагра или за подпомагане функцията на бъбреците.

Хомеопатия

Отлични хомеопатични средства при симптоми на хиперурикемия са:

Хранителни добавки

Подходящи хранителни добавки при симптоми за хиперурикемия са:

Диета

От голямо значение за подобряване на здравословното състояние при подобни повишени нива е начинът на хранене. В случая:

  • позволени храни са зърнените култури, зеленчуците, плодовете, млякото и млечните продукти, суровите ядки, студено пресованите масла като зехтин и ленено масло;
  • забранени храни са месото и месните продукти, някои риби и морски дарове като сьомга, риба тон, херинга, скариди, миди, раци, захарните изделия.

Важно е да отбележим, че е препоръчително да се избягва и алкохолът.

Физически упражнения

От голяма полза за облекчаване на симптомите са още физическите упражнения. Добра идея е да съгласувате подходящите за Вас с лекуващия Ви лекар.

Поръчайте хранителни добавки против подагра на топ цена от онлайн аптека galen.bg сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Какви са симптомите на подагра?

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.