Гъбички по ноктите – как да се предпазим и излекуваме

Гъбички по ноктите – как да се предпазим и излекуваме

През лятото често търсим прохлада в басейните и морските дълбини. Радваме се на разхлаждащия топъл дъжд и не се притесняваме от настинка заради подгизналите ни крака. Въпреки това е добре да внимаваме и да не позволяваме по тялото ни да се задържа влага. Обикновено именно тя е причина за образуването на гъбични инфекции, познати още като микози.

Гъбичките се развиват на влажни и топли места, каквито през лятото често са ходилата, ръцете, подмишниците, интимната област и брадите при мъжете. Добре е да знаем, че този тип заболявания се лекува трудно и продължително. Освен това е много заразен. Затова е за предпочитане да вземем необходимите превантивни мерки, за да не се налага впоследствие да се справяме с така устойчивите гъбички.

Наскоро ви разказахме по-подробно за вагиналните гъбични инфекции и как да се справим с тях. В днешната статия ще обърнем внимание на друг широко разпространен проблем – гъбички по ноктите.

Какво представляват гъбичките по ноктите

Онихомикозата (гъбички по ноктите) най-често е причинена от Trychophyton rubrum, Trychophyton mentagrophytes, Epidermophyton flocosum или Candida – различни видове гъби, засягащи човешкото тяло.

Преди гъбичките да достигнат до ноктите обаче, те обикновено засягат кожата на стъпалата или на ръцете. В случай че вземем необходимите мерки за премахването им в този момент, то лечението е много по-лесно и ефективно. Когато вече са се разпространили до ноктите, те стават далеч по-устойчиви и неподдаващи се на третиране.

В началото гъбичките засягат повърхността на нокътя и изменят цвета и формата му. Той става жълтеникав или бял. Постепенно се изменя и неговата структура, появяват се грапавини, неравности, удебелява се. Междувременно гъбичката навлиза под нокътната плочка, започва да разтваря кератина й и да се храни с образувалия се продукт. По този начин с времето разрушава нокътя.

Гъбичките най-често засягат ноктите на краката, но могат да инфектират и ръцете. Ако първо се разпространят по ръцете, то в повечето случаи преминават и към краката. Обикновено в началото имаме само един или няколко инфектирани нокътя. Ако не вземем мерки обаче, проблемът се разпространява и към останалите. Нелекуването на гъбичките по ноктите в съчетание с гъбички и на кожата може да доведе до екземи и еризипел – остро инфекциозно заболяване, водещо до ред други проблеми.

Ако забележим и най-малкия признак за наличие на гъбична инфекция, е добре веднага да посетим лекар, който да ни изследва щателно. В случай на онихомикоза е важно да се разбере и кой вид гъбичка е причинителят, за да се подберат най-подходящите средства за лечението.

Този вид инфекции са изключително заразни и веднъж появили се по нашите нокти, ставаме свръх податливи и е вероятно в бъдеще да ни засегнат отново. По тази причина е хубаво да обърнем внимание на възможните превантивни мерки.

Как да се предпазим от гъбичките по ноктите, ръцете и краката

Макар и най-често да се сблъскваме с гъбичките през лятото, с тях може да се сдобием и през останалите сезони. За да се предпазим, е важно да знаем какво ги причинява.

Влага и топлина

Както вече споменахме, гъбичките виреят на влажни и топли места. Такива са както басейнът и морето през лятото, така и сауната, и парната баня през студените месеци. Препоръчително е, когато сме на подобни локации, да не вървим боси, а винаги да сме с джапанки. Хубаво е и да сме нанесли върху стъпалата си защитно средство като Silvanols Fungispray Спрей за крака 20 мл Ecopharm, който предпазва от развитие на гъбички. Освен това, след като се приберем, е препоръчително да се изкъпем много добре, като обърнем специално внимание на пръстите на ръцете и на краката си. Важно е и последващото щателно подсушаване.

Краката ни се обливат от влага и когато подгизнат от дъжда или се изпотят. По тази причина е добре да се преобуем при първа възможност, ако сме с мокри ходила, и да оставим обувките си да съхнат и да се проветряват. За предпочитане е да не носим два последователни дни едни и същи маратонки, пантофки, ботуши, за да им осигурим достатъчно време да се проветрят и изсушат добре. Чудесна идея е и да имаме отделен чифт маратонки, които да носим само при спорт, когато ходилата ни се потят най-обилно. Хубаво е също така да използваме продукти като Scholl Fresh Step Спрей за обувки против миризма 150 мл, който осигурява сухота на краката дори при високи температури и се отличава с антибактериален и противогъбичен ефект, или Biotrade Odorex Foot Спрей против изпотяване за крака 50 мл с подобно действие.

Важно е и ежедневно или дори по няколко пъти на ден да сменяме чорапите си, тъй като те също се запаряват и навлагват. За предпочитане е да носим естествени памучни материи и да избягваме синтетичните, които предизвикват още по-силно потене.

Същото важи и за ръкавиците ни през зимата. Важно е, щом се намокрят, да ги свалим, като след това ги изперем и изсушим преди следващо ползване.

Неудобни обувки

Друга причина за появата на гъбички на краката могат да бъдат неудобните ни обувки. Ако те са твърде малки и притискат пръстите и ноктите ни или ако са прекалено широки и водят до набиването им, то съществува риск от развитие на онихомикоза. Причината е в нарушаването на циркулацията на кръвта.

Недобра хигиена

Тялото ни обикновено е покрито с милиони бактерии и гъбички. Ако попаднем във влажна среда, те лесно се разпространяват и могат да ни заразят. По този начин се самоинфектираме. За да се предпазим, е важно да спазваме добра хигиена и да се къпем и преобличаме редовно – особено през горещия сезон.

Употреба на чужди вещи

Сред най-разпространените начини за придобиване на гъбична инфекция е употребата на чужди вещи. Такива обикновено са пиличките, ножичките, нокторезачките. По тази причина е за предпочитане да не споделяме своите и да не използваме чужди – дори и в рамките на семейството си. До някаква степен подобен риск крие и посещението на маникюрист или педикюрист, тъй като лесно можем да прихванем гъбички от недобре дезинфекцирани инструменти. Затова е добре да подбираме специалисти, в чиито хигиенни навици сме сигурни.

Чуждите обувки, чорапи и ръкавици също са в състояние да ни заразят. Затова е добре всеки член на семейството ни да разполага със свои собствени. Когато сме на гости, бихме могли да си носим поне свои чорапи, които да обуваме, преди да нахлузим на ходилата си чехлите, предложени ни от домакина. Същото важи и за пробването на обувки в магазин – хубаво е винаги да сме с чорап, бил той и тънък.

Слаб имунитет

Гъбичните инфекции най-често засягат хора със слаб имунитет. По тази причина отлична профилактика против онихомикоза е да се храним и живеем здравословно, да си осигуряваме достатъчно часове сън, да намалим стреса в живота си. Добра идея е и да приемаме хранителни добавки, подпомагащи имунната ни система и осигуряващи противогъбичен ефект като:

Антибиотици

Сред причинителите на гъбични инфекции са още антибиотиците. Прекомерният им прием стимулира лавинообразното размножаване на зловредните микроорганизми, причиняващи онихомикоза. За да се предпазим от подобна ситуация, е важно да използваме антибиотични средства само след консултация с лекар и съобразно предписанието.

Други заболявания

Хората, страдащи от диабет, алергии, промени в кръвообращението, автоимунни проблеми, са предразположени и към развиване на гъбични инфекции. Ако и ние сме сред тях, е много важно да полагаме необходимите превантивни мерки с цел предпазване от онихомикоза. Добре е също така и при най-малкия белег за евентуална гъбична инфекция да се консултираме с медицинско лице.

Как да се справим с гъбичките по ноктите

Гъбичната инфекция, засегнала ноктите, е много устойчива и трудна за лечение. Първото, което е добре да се направим, е да посетим лекар, който да ни предпише подходящите медикаменти. Добре е да преминем през хистологични и микробиологични изследвания, за да се разбере дали наистина имаме гъбички и от кой вид са те. Това е ключово за правилното провеждане на лечението.

При по-напреднали състояния, обикновено се предписват лекарствени средства за вътрешно лечение, което продължава поне няколко месеца.

Когато проблемът все още е свързан само с ограничен брой нокти, е възможно да ни послужи и локално лечение с препарати като:

Лечебен лак против гъбички

Лечебен крем против гъбички по ноктите

Други лечебни препарати при гъбички

Друг интересен способ за преодоляване на гъбичната инфекция е специалната система Scholl Fungal Nail Treatment Система за премахване на гъбички по ноктите 3,8 мл. Тя включва пили за еднократно ползване и разтвор, с чиято помощ да отстраняваме увредените части от нокътните си плочки и в същото време да ги лекуваме.

Изборът на конкретно лечебно средство зависи както от лекарските предписания, така и от личното удобство. Важно е методът на лекуване да ни е лесен за изпълнение, за да избегнем пропуски в нанасянето на избрания продукт и съответно - забавяне преодоляването на проблема.

Външното лечение е подходящо още при невъзможност за орален прием на медикаменти поради алергия или друг вид заболяване.

В случай на гъбична инфекция от полза могат да ни бъдат и някои хомеопатични средства като:

Лечението на гъбичките включва и отстраняване или щателна дезинфекция на всички наши засегнати вещи. Препоръчва се да изхвърлим старите си чаршафи, чорапи и обувките, които бихме могли да си позволим. В случай че не искаме да се разделим с тях, е добре да перем спалното бельо и чорапите на много висока температура и след това да ги гладим, а за обувките да използваме специализирани почистващи препарати против гъбички.

Хубаво е да изперем и килимите в дома си, тъй като те също задържат гъбички. Препоръчително е през периода на лечението да не посещаваме басейни и спа центрове, за да се предпазим от нови гъбички, а и за да не заразяваме околните.

Добрите хигиенни навици и силният имунитет в комбинация с ефективни предпазни продукти могат да ни гарантират безгрижие през всеки сезон – поне по отношение на гъбичките. Нека само си представим колко бързо можем да нанесем спрей върху ходилата си или да се преобуем, а колко месеци би ни коствало да излекуваме микозата.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.