Симптоми, лечение, възстановяване от Ковид-19 и какво знаем за Омикрон

Симптоми, лечение, възстановяване от Ковид-19 и какво знаем за Омикрон

Вече две години Ковид-19 е част от живота ни. Наблюдаваме приливи и отливи на разпространението му, някои вече дори се надяват, че пета вълна няма да има****. Какво научихме за COVID-19 през познанството ни, как да го различим от обикновения грип, как да го лекуваме, да се притесняваме ли от Омикрон – отговор на всичко това ще дадем в следващите редове.

Какви са симптомите на Ковид-19 и как да го различим от грипа

Зима е, студът отслабва имунната ни система и ставаме по-податливи на вирусите и бактериите около нас. Затова и броят на болните от грип и от Ковид-19 нараства. Повечето от нас вече знаят, че част от симптомите се припокриват – болки в гърлото, кашлица, висока температура, мускулни болки, хрема. Как обаче да различим двете болести, за да вземем адекватни и навременни мерки?

Грипът се развива изключително бързо. Още през първите два дни от заболяването се появяват силната хрема, гърлоболът, температурата се покачва, тресе ни, чувстваме се отпаднали. Всички тези проблеми постепенно започват да отшумяват и до около седмица (ако не получим усложнения) здравето ни се възвръща.

При вируса на COVID-19 обаче началният период на болестта лесно може да бъде сбъркан с обикновена настинка. Гърлото ни дращи едва доловимо, имаме лека хрема и запушен нос, появяват се главоболие и слабо повишение на температурата. Именно това е моментът, когато приемът на медикаменти на растителна основа като Анисол* и Умкалор** оказва своя ефект върху организма ни и спомага за по-бързото преодоляване на инфекцията. За да предприемем тези навременни мерки, е препоръчително да посетим своя личен лекар и да се тестваме.

В случай че сме болни от Ковид-19, скоро развиваме силна кашлица, останалите симптоми също се изострят. Важно е да знаем, че един от най-разпространените варианти на вируса към момента – Делта мутацията, не води до загуба на вкуса и обонянието. Затова и не бива да се успокояваме, че ако продължаваме да усещаме аромата и вкуса на храната си, не страдаме от коронавируса.

Какво знаем за новата мутация Омикрон

Омикрон е сравнително нова мутация на вируса на COVID-19, открита през ноември 2021 г., за която се вярва, че произлиза от Южна Африка. За първоизточник се приемат хората с потиснат имунитет, каквито са болните от ХИВ. Учени като биоинформатика Тулио Де Оливейра*** обясняват, че техният забавен имунен отговор води до многократно умножаване на вируса на Ковид-19 в телата им, което се оказва причина за появата на мутации.

Първите засегнати от Омикрон са млади хора, при които инфекцията протича сравнително леко. Това, от своя страна, доведе до предположението, че този вариант на Ковид-19 е по-малко опасен. То обаче още не е потвърдено, като анализите продължават.

В същото време е важно да отбележим и наличието на твърдения, че Омикрон циркулира и в много европейски държави още преди да бъде отчетен, което обаче не е довело до критично влошаване на пандемичната ситуация в тях. Това накланя везната към позитивните теории, вещаещи предстоящо отшумяване на опасността от коронавируса. Според професор Христо Найденски - ръководител на Инфекциозна микробиология към БАН, появата на Омикрон е началото на края на една пандемия, която вероятно ще отзвучава през следващите 2-3 години****.

Важно е обаче да отбележим и че специалистите отчитат по-лесното разпространяване на Омикрон. Наблюдава се и по-слаба имунна защита спрямо новата мутация дори при ваксинирани и вече преболедували хора. Въпреки това д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, съветва да продължаваме с имунизацията. Той предполага, че ако това се окаже нужно, скоро ще бъдат разработени и нови ваксини, но междувременно поставянето на бустерна доза от вече наличните е в състояние да смекчи боледуването от Омикрон*****.

Добре е да обърнем внимание и на симптомите на новата мутация. Според наблюденията тази разновидност на COVID-19 води до познатите болки в тялото, отпадналост и главоболие, но кашлицата и гърлоболът не са толкова силно развити, както при предишните варианти на коронавируса.

Какво да направим, ако сме диагностицирани с COVID-19

Най-точен отговор на този въпрос може да ни даде нашият лекуващ лекар. Въпреки това е добре всички ние да сме запознати с основните препоръки на Световната здравна организация:

  • да се самоизолираме за поне 14 дни, през които да не излизаме от дома си;
  • ако не живеем сами, да спазваме минимум 1 м дистанция от останалите хора в дома ни и по възможност да прекарваме времето си в самостоятелна стая;
  • да проветряваме често помещението, в което се намираме;
  • да носим предпазна маска, ако сме в присъствието на други хора (например хора от домакинството ни или лекари);
  • да мием и дезинфекцираме редовно ръцете си;
  • да следим симптомите си и при евентуално влошаване – затруднено дишане, загуба на говор или подвижност, объркване, болки в гърдите, незабавно да се свържем с лекар.

По отношение на самото лечение СЗО препоръчва кислородотерапия и изкуствена вентилация на белите дробове при пациенти във влошено състояние, както и прием на дексаметазон - кортикостероид, спомагащ лечението и избягването от фатален изход от болестта.

Добре е да обърнем специално внимание и на хората, при които инфекцията протича по-леко. Какво е препоръчителното лечение за тях?

Тук експертните мнения донякъде си противоречат. Интересно е да обърнем внимание на думите на хематолога д-р Чавдар Ботев, който предполага, че сред причините за високата смъртност от COVID-19 у нас е прилагането на антибиотично лечение още в началото на развитието на коронавирусната инфекция. Той обяснява, че световни изследвания доказват, че често прилагания в България антибиотик азитромицин не води до справяне с вируса, а само нанася негативен ефект върху стомашно-чревната флора на пациента, което допълнително разклаща здравето му и възпрепятства справянето с инфекцията******. Това твърдение най-общо можем да обясним с факта, че антибиотиците повлияват бактериални, а не вирусни инфекции. Оттук следва, че те могат да ни помогнат на по-късен етап от заболяването, когато коронавирусът евентуално е довел до развитие на бактериална инфекция като пневмонията, но не и в начален етап. Повече по темата ще научите от статията ни Защо да се ваксинираме против грип.

Интересно е да споменем и някои медикаменти на растителна основа, чиито облекчаващ симптомите на Ковид-19 ефект е вече доказан. Скорошно проучване на медици от УМБАЛСМ „Пирогов“******* установява, че лекарствени средства на основата на растението пеларгониум (вид мушкато) и на звездовидния анасон ефективно се справят с кашлицата. Важно е да отбележим и че медикаментът с екстракт от корените на пеларгониум облекчава още хремата, високата температура, мускулните болки, общата отпадналост, главоболието, болките в областта на гърдите, влошената сатурация, като същевременно съкращава времето за възстановяване от коронавируса.

Как да подпомогнем възстановяването си след боледуване от Ковид-19

COVID-19 е заболяване, което в някои случаи нанася дълготрайни вреди на здравето ни. Възстановяването често е бавно и изискващо продължително наблюдение от лекар. Именно по тези причини отчитането на негативен тест за коронавирусната инфекция не означава, че е време да спрем лечението си.

След боледуване от вируса на Ковид-19 много от пациентите се оплакват от неразположения като:

  • сърдечни проблеми;
  • белодробни проблеми;
  • затруднено дишане;
  • болка в гърдите;
  • болки в мускулите;
  • главоболие;
  • безсъние;
  • отслабване на паметта;
  • усещане за умора;
  • косопад;
  • депресия.

Най-верният ни съюзник в справянето с всички тях е времето. Специалистите препоръчват постепенно да се върнем към нормалното си ежедневие и да се стараем да бъдем активни, да се движим умерено всеки ден. Междувременно е важно да посещаваме редовно своя личен лекар и да следваме указанията му, които ще подпомогнат възстановяването.

Добре е да знаем и че до няколко месеца антителата в организма ни вероятно ще изчезнат. По тази причина е препоръчително да се изследваме за наличието им през около 2 месеца и когато нивото им спадне, да се защитим от повторно боледуване с ваксина.

Още подробна информация по темата можете да откриете в материалите ни:

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.


* Масло от звездовиден анасон - при кашлица по време и след Covid-19, galen.bg
** Африкански здравец спомага лечението на COVID-19, galen.bg
*** А disastrous collision between COVID and HIV may have caused the Omicron variant, Futurism
**** България сутрин, 02.12.2021, Bulgaria ON AIR
***** Още от деня, 02.12.2021, БНТ
****** България сутрин, 19.10.2021, Bulgaria ON AIR
******* Клинично наблюдение с Умкалор и Мукоплант Анисол за повлияването на острите симптоми на горните дихателни пътища при пациенти с Ковид-19-инфекция. Екип на КВБ с COVID-структура към „Пирогов“ с ръководител доц. д-р Петър Йорданов Атанасов, д.м., авторски колектив: д-р Димитър Валериев, д-р Йозлем Али Кобакова, д-р Анна Стоименова-Георгиева, д-р Мария Сакелариева, д-р Мария Чанева; клиничен случай: д-р Калоян Чилингиров; Клиничното наблюдение е проведено в периода 15.12.2020–31.03.2021 г. в УМБАЛСМ „Пирогов“

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.