Алергична кашлица при децата: Как да я разпознаем и облекчим?

Алергична кашлица при децата: Как да я разпознаем и облекчим?

Алергичната кашлица при деца е защитна реакция на организма към навлизането на антигени в дихателните пътища, последвана от формиране на свръхчувствителност и развитие на специфична клинична картина. Алергичната кашлица има пароксизмална природа, може да бъде суха или с отделяне на малко количество бистра храчка, понякога е придружена от бронхоспазъм и други признаци на алергия (кихане, хрема, лакримация). Диагнозата изисква консултация с детски алерголог или пулмолог, спирометрия и тестове за алергия.

Кои са симптомите на алергична кашлица при децата?

Алергичната кашлица при децата е често срещан проблем, който може да причини безпокойство както у родителите, така и у малчуганите. Често може да бъде объркана с инфекциозни заболявания, но има специфични признаци, които могат да ни помогнат да направим разлика.

Симптоми на алергия

Основните съпътстващи симптоми, които индикират, че кашлицата е алергична, са:

  • зачервени очи;
  • сърбеж в носа и очите;
  • постоянно кихане;
  • запушен нос.

Липса на симптоми на инфекция

Друг характерен знак за наличието на алергична кашлица е отсъствието на характерните за вирусните и бактериалните инфекции симптоми.

Липса на висока температура

Отличителен признак за алергичната кашлица е липсата на висока температура, която обикновено съпътства инфекциозните заболявания.

Липса на болки в тялото

Друг ключов индикатор е липсата на общи болки в тялото, което е типично за вирусните и бактериалните инфекции.

Продължителност на кашлицата над 2 седмици

Ако кашлицата продължава повече от две седмици, това може да е знак за алергичен произход, вместо за инфекциозна причина.

Кои са възможните причинители на алергична кашлица?

Етиологичните фактори, които провокират пристъп на кашлица, са немикробни антигени, които проникват в тялото заедно с вдишвания въздух отвън, или инфекциозни патогени, които паразитират в тялото. В същото време условия като антигенното натоварване на тялото и състоянието на имунната система на детето са от най-голямо значение за развитието на алергична реакция. Най-важните причини могат да бъдат разделени на три групи:

  • домашни любимци;
  • акари;
  • полени и плесени.

Вдишване на алергени и замърсители

Водещият етиопатогенетичен фактор на алергичната кашлица е навлизането на антигени в дихателните пътища по време на дишане. Алергените включват частици домашен прах, косми или пера от домашни любимци, растителен прашец и аерозолни химикали. Така се образуват респираторни алергии: фарингит, ларингит, сенна хрема, бронхит, бронхиална астма.

Гъбични инфекции на дихателните пътища

Проникването на дрожди и плесени (aspergillus, candida, penicillium, cladosporium , alternaria) или техните спори в лумена на ларинкса и бронхите води до инфекциозно и/или алергично възпаление. Развитието на дълбоки микози (гъбичен фарингит, ларингит) се улеснява от несъвършен имунитет при малки деца и неблагоприятни условия на живот: появата на мухъл по стените, влага.

Паразитни инвазии

При хелминтиаза ( аскариаза, токсоплазмоза, токсокароза) и протозойни инфекции (амебиаза, лямблиоза ) кашлицата не се появява в резултат на директно навлизане на антигени в дихателните пътища, а в резултат на обща алергизация на тялото (повишени нива на IgE, еозинофилия, освобождаване на възпалителни медиатори). На този фон други алергични прояви, включително респираторни, често се влошават при деца с атопия: възникват постоянни пароксизми на кашлица и бронхоспастични реакции.

Как да се справим с алергичната кашлица?

За да облекчим симптомите на алергичната кашлица при деца, е важно да следваме няколко ключови стъпки.

Консултация със специалист

Първата и най-важна стъпка е консултация с алерголог, който може да извърши подходяща диагностика и да определи специфичните алергени, отговорни за симптомите. Детето се изследва, извършва се перкусия и аускултация на белите дробове. При астма или алергичен алвеолит се чуват сухи хрипове, които се увеличават с издишване. Възможна е крепитация в долните части на белите дробове. Няма болка при палпация на гръдния кош. Могат да се направят лаборатни изследвания, различни тестове или инструментална диагностика.

Медикаменти

  1. Антихистамини - блокират хистаминовите рецептори и по този начин елиминират възпалителната реакция, причинена от едноименния медиатор, помагат за намаляване на сърбежа, кихането и секрецията в носа. Лекарствата от второ и трето поколение имат по-голяма продължителност на действие и практически не предизвикват сънливост.
  2. Деконгестанти - облекчават запушения нос.
  3. Назални кортикостероиди - помагат за намаляване на възпалението в носните проходи.

Изборът на медикаменти трябва винаги да се извършва под наблюдението на специалист.

Хомеопатия и домашни средства

За родителите, които предпочитат алтернативни методи за лечение, хомеопатията и натуралните средства могат да предложат безопасно облекчаване на симптомите без странични ефекти:

  • изплакването на назофаринкса с топла вода с добавяне на морска сол няколко пъти на ден (особено след като детето се върне от улицата) ще намали броя на микрочастиците от антигени, които влизат в тялото през горните дихателни пътища и се задържат върху лигавиците на нос;
  • облекчаване на симптомите на кашлица ще се постигне чрез приемане на отвара на базата на мед и дафинов лист. Можете да приемате по четвърт чаша на ден само ако не сте алергични към мед;
  • по време на пристъпи на кашлица можете да дадете на детето си супена лъжица сироп, приготвен от две или три скилидки чесън със захар или мед. Също така, това лекарство не трябва да се приема, ако детето е алергично към мед.

Алергичната кашлица при деца изисква внимателно наблюдение и подходящо лечение. Разпознаването на симптомите и причинителите на алергията е ключово за ефективното ѝ управление. С правилната консултация, диагностика и подбор на лечение, всяко дете може да намери значително облекчаване от неприятните симптоми на алергичната кашлица, което ще му позволи да се наслаждава на щастливо и активно детство.

 

За автора

Екип Аптеки Гален