Болест на Хашимото: какви са симптомите?

Болест на Хашимото: какви са симптомите?

Болестта на Хашимото е широкоразпространено заболяване в световен мащаб. Засяга по-често жени, но и мъжете не са защитени. Взимането на превантивни мерки е трудно и невинаги ефективно, тъй като повечето от известните причини за заболяването не са под наш контрол. Въпреки това при отчитане на първите симптоми и стартиране на навременно лечение признаците могат да бъдат овладени. Пълното лечение е невъзможно, но ремисията е напълно реалистична цел.

Какво представлява болестта на Хашимото?

Болестта на Хашимото, известна още като автоимунен тиреоид, е описана подробно от японския лекар Хакари Хашимото през 1912 г. Тогава той я определя като автоимунно заболяване, засягащо щитовидната жлеза.

Тази жлеза, разположена в областта на врата, отговаря за производството на йодсъдържащите хормони. Те, от своя страна, играят важна роля в метаболизма на веществата в тялото, благоприятстват клетъчния растеж и защитават костната система от преждевременно износване.

При наличието на автоимунен тиреоид имунната система отчита щитовидната жлеза като чуждо тяло и я атакува. По този начин уврежда структурата и функциите й. Когато това се случи, тя започва да секретира по-малко количество от нужните на тялото ни хормони. Този процес води след себе си множество негативни симптоми, обхващащи целия организъм. Често се отключват и други заболявания като диабет тип 1, проблеми с яйчниците, сърцето, гушата, системен лупус еритематозус, микседема, ревматоиден артрит, болест на Адисон.

Важно е да отбележим, че е възможно тиреоидитът да протече както в комбинация с увеличена функция на щитовидната жлеза, така и с понижена или дори нормална. Но с развитието на Хашимотото през годините жлезата постепенно губи цялата си тъкан и достига до пълна неспособност да функционира. Това състояние е свързано с хипофункция на жлезата и се нарича хипотиреоидизъм.

При Хашимото вземете хранителни добавки за щитовидната жлеза на ТОП ЦЕНА от онлайн аптека galen.bg. Облекчете симптомите бързо и ефективно!

Какви са симптомите на болестта на Хашимото?

Сред първите проявяващи се симптоми, които се отчитат в самото начало на развитие на заболяването, са нервност, безпричинно отслабване, обилно потене, чести сърцебиения. На по-късен етап се появяват и симптоми като:

  • повишаване на килограмите;
  • хронична умора;
  • хъркане;
  • постоянна сънливост;
  • депресивни настроения и апатия;
  • проблеми с паметта и концентрацията;
  • бледа, суха и лющеща се кожа;
  • суха и чуплива коса, косопад;
  • констипация (запек);
  • усещане за студ;
  • ставни болки и мускулни крампи;
  • усещане за слабост в краката;
  • дрезгав глас;
  • обилна менструация;
  • сухи очи и проблеми със зрението;
  • оток и кръгове под очите.

С това възможните симптоми дори не се изчерпват.

Какви са причините за болестта на Хашимото?

Науката все още не установила конкретните причини за развитието на заболяването, протичащо с гореизброените симптоми. Въпреки това са известни четирите основни фактора, предразполагащи към Хашимото:

  • генетична предразположеност - ако Ваш роднина страда/ е страдал от този проблем, Вие автоматично попадате в рисковата група. В този случай развитието на заболяването обикновено се установява още в юношеска възраст - между 12 и 16 години;
  • твърде високи нива на йод в тялото - злоупотребата с йод под формата на хранителни добавки или йодирани хранителни продукти често води до това състояние. Рискът се увеличава, ако страдате и от наследствена предразположеност;
  • хормонални промени в организма - конкретната причина за настъпването на тези промени не е изяснена. Обикновено засяга жените през първите пет години след раждането на дете. Въпреки това се наблюдават и много случаи със заболели дами, които не са преминавали през забременяване и раждане. Най-често засегнатите жени са между 30 и 40 години;
  • радиация - след изследвания на засегнатите от радиацията на чернобилската ядрена електроцентрала и бомбардировките над Хирошима и Нагасаки е установено, че сред най-често развиваните заболявания е именно това. Оказва се, че болестта на Хашимото е разпространена и сред хората, подложени на лъчетерапия поради наличие на левкемия или рак.

Как се лекува болестта на Хашимото?

Както вече споменахме в началото на материала, болестта на Хашимото е нелечима. Въпреки това при откриване на симптомите навреме и вземането на необходимите мерки, е възможно развитието й и негативните последици за тялото да се забавят. Сред възможните резултати от терапията е дори пълна ремисия. В някои по-тежки случаи обаче се достига до наложително хирургическо отстраняване на щитовидната жлеза. Но дори тогава проблемите, засягащи имунната система, остават.

Що се отнася до самото лечение, то обикновено се провежда под формата на хормонозаместителната терапия. При по-слаби симптоми и на по-ранен етап от развитието на Хашимото обаче се назначават и други практики без лекарства с рецепта. Такива са промяната в начина на хранене и приемът на хранителни добавки, облекчаващи част от симптомите.

Преди назначаване на лечение обаче е необходимо преминаването през специални изследвания, отчитащи стойностите на хормоните FT3, FT4, TSH и на антителата в организма.

Какви хранителни добавки да приемаме при автоимунен тиреоидит?

В този случай често се назначават хранителни добавки, осигуряващи на тялото ценни витамини, минерали и други микроелементи. Примери за това са витамин D, витамин Е, витамини B1 и B12, селен, цинк, магнезий, феритин, омега-3.

Добър избор са хранителни добавки като:

От полза срещу симптомите са и някои продукти от хомеопатията като Boiron Lapis albus Лапис албус 9 СН и Boiron Calcarea fluorica Калкареа флуорика 30 СН.

Как да се храним при болестта на Хашимото?

Що се отнася до диетата, често се препоръчва няколкомесечно изключване на глутена от храненията. Забраняват се още алергенни храни като яйца, ядки, семена, бобови култури. Намаляват се и въглехидратите в менюто.

В същото време се увеличава консумацията на риба и нетлъсто месо, зеленчуци. Изключват се обаче карфиолът, спанакът, картофите, доматите и чушките. Избягват се още плодовете.

При симптоми на Хашимото поръчайте хранителни добавки за щитовидната жлеза на НИСКА ЦЕНА от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.