Болка в панкреаса: къде и как боли?

Болка в панкреаса: къде и как боли?

Стомашните болки са неприятно неразположение, което вероятно е засягало всекиго. Ала докато в някои случаи дискомфортът е поносим и краткотраен, в други е признак за сериозен проблем.

Какво представлява панкреасът?

Панкреасът е важна жлеза в човешкото тяло. Намира се зад стомаха, като основната й роля е да подпомага храносмилането. Ежедневно произвежда важни за разграждането на храната протеолитични ензими и хормони. С тяхна помощ в дебелото черво се разграждат протеините, мазнините и въглехидратите. Панкреасът спомага и за нормалния синтез на инсулин.

Какви са причините за болки в панкреаса?

С случай че панкреасът бъде засегнат от сериозен здравословен проблем, силната и нетърпима болка е красноречив сигнал. Важно е обаче да знаем, че в повечето случаи тя се появява, когато състоянието вече се е влошило.

Сред факторите, които му оказват негативен ефект, са:

  • прекаляване с мазните храни и често преяждане;
  • прекаляване с алкохола и цигарите;
  • консумация на храни, богати на пестициди и други вредни съставки;
  • заболявания като камъни в жлъчката, сърдечно-съдови проблеми, алергии, инфекции;
  • отслабен имунитет;
  • травма на храносмилателните органи;
  • операция, засягаща храносмилателната система;
  • бременност;
  • генетични аномалии.

Сред състоянията, до които всичко това може да доведе, са:

Кисти

Съществуват два основни типа кисти на панкреаса:

  1. Истински кисти - в повечето случаи те са вродени, разполагат със своя собствена епителна капсула и се срещат много рядко.
  2. Псевдокисти - те нямат своя собствена епителна капсула, а сред възможните причини, които могат да ги причинят, са травматични, неопластични, паразитарни, ретенционни и различни видове възпаления.

Най-разпространени са псевдокистите вследствие на остър панкреатит с некроза. Тогава секрецията от увредения панкреас се излива в некротичното огнище, като така се появява кистата. Когато този вид образувания придобият големи размери, започват да притискат органите в близост, водейки до тяхната дисфункция.

Панкреатит

Острият панкреатит се дели на два вида - лек и средно тежък, от една страна, и тежък, от друга. При леката форма се наблюдава добре изразен оток на задстомашната жлеза. Усещат се гадене, болки в горната коремна област, възможно е и повръщане. За съжаление, това състояние често е бъркано с обикновен храносмилателен проблем.

В случай че бъдат извършени параклинични изследвания обаче, може да се види повишение на серумните нива на амилазата, уроамилазата и на левкоцитите. Отчита се още висока температура в диапазона от 37 до 38,5 градуса. Пулсът е между 70 и 85 удара в минута и цветът на кожата все още е нормален. Ако в този момент бъдат взети адекватни мерки, лечението е възможно.

В следващата тежка фаза болката се появява внезапно и е толкова силна, че трудно може да се търпи. Пулсът е много бърз, като достига до 120 удара в минута. Кръвното налягане е ниско, кожата пожълтява. Важно е да се отбележи, че перисталтиката продължава да работи, като е възможна диария - това отличава панкреатита от други подобни състояния.

Рак на панкреаса

Този тип карцином е широкоразпространен както сред мъжете, така и сред жените. Макар и състоянието често да е злокачествено, с навременна операция раковите клетки могат да бъдат напълно или поне частично отстранени, като продължителността на живот на пациента значително се увеличава.

Сред най-разпространените тумори на панкреаса са два вида - засягащите жлезата и сполитащите страничните канали. Първата разновидност по-често е злокачествена в сравнение с втората. Сред възможните симптоми на ранен етап са:

  • жълтеница;
  • болка;
  • липса на апетит;
  • понижение на килограмите;
  • гадене и повръщане.

Къде и как се усеща болката в панкреаса?

Обикновено тази болка е остра и засяга мястото, където се намира жлезата - задната част на корема.

Каква може да бъде болката?

В повечето случаи този тип болка се появява внезапно. Тя е силна, понякога пареща и увеличаваща се с времето и при движение.

Кога се усеща?

Дискомфортът, свързан с проблем с панкреаса, обикновено се проявява най-силно след хранене, когато жлезата се опитва да храносмели приетите нутриенти. Болката се увеличава и в легнало по гръб положение, тъй като тогава жлезата бива притисната.

Как да подобрим състоянието на панкреаса?

С цел възстановяване и профилактика на задстомашната жлеза обикновено се препоръчват:

  • щадяща диета без вредни и мазни храни;
  • консумация на малки порции без преяждане;
  • спиране на алкохола и тютюнопушенето;
  • прием на витамини, минерали и фибри;
  • редовно движение;
  • намаляване на кафето до 1 дневно;
  • поддържане на здравословно тегло.

От полза могат да бъдат и някои билки като:

В подкрепа на панкреаса можете да приемате и:

Поръчайте висококачествени лекарства за болки в стомаха на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.