Болка в пръстите на ръцете: причини и как да я облекчим?

Болка в пръстите на ръцете: причини и как да я облекчим?

Случвало ли Ви се е да изпитате неочаквано прорязване в палеца или показалеца? Да ги усетите изтръпнали или да Ви заболят силно изведнъж? Възможните причини за подобен дискомфорт на пръстите на ръцете са много и в следващите редове ще разгледаме основните сред тях.

Какви могат да бъдат причините за болката в пръстите на ръцете?

Сред най-разпространените причини за болка в пръстите на ръцете са:

Артроза

Артрозата на пръстите на ръцете представлява здравословен проблем на ставните връзки на фалангите на самите пръсти на ръцете. Под въздействие на свиването на околоставните тъкани се образуват ставни флексионни контрактури. Вследствие на това вече е невъзможно засегнатият да разгъва пръстите си напълно нормално. По тях се образуват и малки твърди образувания в кръгла форма. Тези образувания, представляващи възли, се делят на два вида:

  • възли на Хеберден - в случая освен болка се наблюдават хронично подуване, зачервяване, изтръпване. Човек става несръчен. Появява се и изкривяване на ставите между средните и крайни кости на пръстите на ръцете;
  • възли на Бушар - тази разновидност на проблема се наблюдава под формата на костни израстъци в ставите, разположени най-близо до дланта. Понякога се оформят и кисти, съдържащи хиалуронова киселина. Често се наблюдава и ерозия на костите.

Полезно е да споменем и ризартрозата. Това е разновидност на артрозата, при която засегнат е палецът на някоя от двете ръце. В случая потърпевша е основната му става.

Сред възможните причини за развитие на артроза на пръстите на ръцете са:

  • вродени аномалии;
  • генетична предразположеност;
  • физическо претоварване;
  • ставна или костна микротравма;
  • подлагане на рентгеново лъчение;
  • хормонални промени в организма - особено при навлизане в менопауза при жените;
  • алергия;
  • нездравословно хранене;
  • друго заболяване - примери за това са диабет, ревматоиден артрит, подагра, псориазис.

Тендовагинит

Тендовагинитът е заболяване, изразяващо се под формата на хронично възпаление на сухожилното влагалище. Най-често засегнати от него са пръстите на ръката. Потърпевши биват сухожилията, отговорни за нормалното сгъване на пръстите.

Обикновено до това състояние се достига вследствие на хронична травма. Най-потърпевши са хора, работещи с пръстите на ръцете си - занимаващи се с продължително писане на клавиатура, пианисти и други. Ако работният процес е придружен от наличието на вибрации, рискът от заболяването се повишава.

Сред симптомите освен болка са още възпаление и удебеляване на флексорните сухожилия на засегнатите части от ръката. Появяват се и трудности при свиването и разгъването на пръстите.

Синдром на карпалния канал

Това заболяване се изразява в притискане на медианния нерв на гривнената става. Самият карпален канал представлява отвор в китката, образуващ се от карпалните кости на дъното на китката и намиращия се над него напречен карпален лигамент.

Тъй като медианният нерв отговаря за усещанията и движението на палеца, показалеца, средния пръст и част от безименния, при синдрома на карпалния канал тези способности са влошени. Обикновено се изпитва изтръпване, появяват се болка, подуване, усещане за пробождане с игли, изгаряне, скованост, слабост и цялостен дискомфорт.

Сред причините за поява на този проблем са еднообразните повтарящи се движения като при писане на ръка или на клавиатура, спорт и други дейности. Възможно е и синдромът да бъде провокиран от артрит, остеоартрит, ревматоиден артрит или друго заболяване на ставите и костите. Сред евентуалните причини са още хормонален или метаболитен дисбаланс, тиреоиден дисбаланс, навяхване, изкълчване, фрактура.

Травми

Причина за болката може да бъде и травма от всеки друг тип. Примери за това са удар, изкълчване, навяхване, разтягане. В случай че не възникне усложнение, болката отшумява с помощта на почивка.

Претоварване

В някои случаи болката е причинена от твърде интензивно натоварване както на мускулите, така и на ставите. Това може да се случи при скално катерене или катерене на стена, писане по клавиатура или на ръка, свирене на музикален инструмент и други дейности, включващи участие на пръстите.

Как можем да облекчим болката в пръстите на ръцете?

Сред начините за преодоляване на болката са:

Масажи

При претоварване от голяма полза са почивката и масажите. В случай че едната ни ръка е здрава, лесно можем да извършваме лечебния масаж на другата.

Упражнения

В много от случаите от полза са и упражненията за раздвижване. Те често включват стискане на мека антистрес или друг вид топка.

Физиотерапия

Физиотерапията цели излекуване на ставния проблем чрез електрически ток или друго подходящо лечение. Препоръчва се само по лекарско предписание. Възможно е физиотерапевтът да назначи и най-подходящите масажи и упражнения за засегнатия човек.

Компреси

При травми чудесен вариант е поставянето на студен компрес върху засегнатото място. За целта можете да завиете няколко кубчета лед в кърпа.

Медикаменти

При по-сериозни и болезнени състояния се предписват още противовъзпалителни и обезболяващи лекарства, медикаменти, подобряващи състоянието на ставите и костите. Важно е да отбележим, че употребата им трябва да бъде само след назначение от лекар. Добри примери за такъв тип лекарствени средства са:

Кога е необходимо да потърсим лекарска помощ?

В случай че изпитате болка, продължаваща повече от няколко дни, е добре да се консултирате с лекар. Същото важи и ако забележите някой от останалите описани по-горе симптоми - подути кокалчета, зачервяване и т.н.

Поръчайте висококачествени хранителни добавки за стави и кости на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.