Болка в ухото: на какво се дължи и как да я успокоим?

Болка в ухото: на какво се дължи и как да я успокоим?

Болката в ухото е неприятно усещане, което много от нас са изпитвали поне веднъж в живота си. Тя създава не само дискомфорт, а и безпокойство, тъй като причините, които биха могли да я провокират, са много. Освен това сред най-честите потърпевши са бебетата и малките деца, които трудно обясняват усещанията си.

Болка в ухото: същност

В медицината този вид болка е известна като оталгия. Тя е провокирана най-често от възпаление.

Различават се две разновидности на това състояние:

  • първична оталгия - започва от самото ухо;
  • вторична оталгия - причинена е от външни за ухото фактори.

Обикновено от първична страдат децата, а от вторична - възрастните. Що се отнася до спецификите на самата болка, тя може да бъде както тъпа, така и остра, а понякога дори пареща и пулсираща. В някои случаи се появява на пристъпи, а в други е постоянна. Много често в началото засяга само едното, но скоро след това се пренася и към другото ухо.

При подходящо лечение продължителността на заболяването обикновено е не повече от няколко дни.

Какви могат да бъдат причините за болки в ухото?

Една от най-разпространените причини за това състояние е вирусна или бактериална инфекция. Дори при лека настинка патогените могат да проникнат в каналите между назалната кухина и средното ухо. Вследствие на това те се възпаляват и се развива състояние, наречено отитис медиа. Налягането върху тъпанчето нараства, то се подува и започва да боли.

Друга причина е запушването на евстахиевата тръба, намираща се между средното ухо, задната част на носа и гърлото. Тогава въздухът и течността не могат да минават свободно, откъдето се повишава налягането и отново се появява болка. Това най-често се случва при прекомерно натрупване на ушна кал.

Тези проблеми са по-разпространени сред децата, тъй като евстахиевите им тръби са по-малки и течностите минават по-трудно. Освен това имунната им система е все още не напълно развита и устойчива на бактериите и вирусите около нас.

Сред широкоразпространените причини е и физическото нараняване на вътрешността на ухото. Това може да се случи при почистване с клечки, с тампон и дори при почесване с нокът.

Други възможни причини за болката са:

  • инфектиран зъб;
  • проблеми със синусите;
  • възпаление на гърлото;
  • алергия;
  • синдром на темпоромандибуларната става.

Какви са съпътстващите симптоми?

Сред типичните признаци наред с болката са още:

  • подуване на слуховите органи;
  • главоболие, пулсиране на главата;
  • висока температура;
  • заглъхване и влошаване на слуха;
  • болезнено дъвчене;
  • болезнени усещания в челюстта;
  • щракане на челюстта;
  • болезненост при преглъщане;

При бебета и малките деца към това се прибавят и раздразнителност, плач и отказване на предлаганата храна


Какво да правим при болки в ухото?

При подобен проблем е добре веднага да се консултираме с лекар, който да ни назначи необходимото лечение. Това важи в особено голяма степен, когато става въпрос за деца.

Специалистите често назначават антибиотик и/ или други лекарства с рецепта. Подходящи помощни средства са още:

Нестероидните противовъзпалителни средства

Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), по-известни като лекарства за успокояване на болката, са отличен избор за облекчаване на болезнените усещания. Повечето от тях могат спокойно да се съчетават с антибиотична терапия, но само при прецизно спазване на предписаната дозировка. Добри примери са:

Капки и спрейове за уши

На пазара се предлага богато разнообразие от капки, които най-вече намаляват налягането, повишено от натрупването на течности и ушна кал. Добра идея е и прилагането на спрей, спомагащ за изчистване на ушната кал. Отлични примери са:

Свещи за уши

Специализираните свещички за ушната кухина спомагат за почистване на калта, за преодоляване на възпалението и за облекчаване на неприятните симптоми. Чудесни варианти са:

Кога да се консултираме с лекар?

Както вече споменахме по-горе, консултацията със специалист е препоръчителна още с появата на първите симптоми. Той може да предпише и други по-специфични методи за преодоляване на проблема като специални упражнения и компреси. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-скорошен и добър ще е резултатът.

Поръчайте ефикасни болкоуспокояващи лекарства на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.