Често уриниране без болка и парене: защо?

Често уриниране без болка и парене: защо?

Уринирането е фундаментален процес за тялото, позволяващ ни да се освобождаваме от отпадъци и излишни течности. Този естествен механизъм е важен за поддържане на водно-солевия баланс на организма и за оптималното функциониране на отделителната система. Когато обаче промените в ритъма на уриниране станат прекалено чести, дори без присъствие на болка или парене, възниква въпросът: "Защо?".

Това състояние, известно още като"полиурия", може да се дължи на редица причини - от приемане на прекалено много течности до определени здравословни проблеми. Разбирането на тези причини е ключово за установяване на подходящото лечение и поддържане на комфортния начин на живот.

Какви могат да бъдат причините за често уриниране без болка и парене?

То засяга както мъже, така и жени на различна възраст, дори да е без съпровождаща болка или парене. Може да бъде причинено от редица фактори, които варират от промени в дневния ритъм на приемане на течности до заболявания, които изискват медицинско внимание. Ето някои от най-честите причини:

Прием на прекалено много течности

Когато приемаме течности в големи количества, бъбреците работят усилено, за да отстранят излишъка. Това може да доведе до учестеното им изхвърляне.

Консумация на алкохол

Алкохолът има диуретични свойства, което означава, че стимулира бъбреците да произвеждат повече урина. Това може да доведе до по-чести посещения на тоалетната след консумация на алкохолни напитки.

Прием на кофеин

Кофеинът не само стимулира нервната система, но също така увеличава активността на бъбреците. Резултатът е увеличено количество урина и често уриниране без парене и болка..

Прием на някои медикаменти

Множество лекарства могат да променят обема на урината, която отделяме. Диуретиците, използвани за лечение на високо кръвно налягане и против задържане на вода, увеличават нуждата от посещение на тоалетната, като помагат на бъбреците да изхвърлят излишните вода и натрий от тялото.

Уголемена простата

Известна е също и като доброкачествено уголемяване на простатата (ДУП). Това е обичайно състояние, което засяга мъжете с напредване на възрастта. Когато тази жлеза се уголемява, може да окаже натиск върху уретрата, което затруднява нормалния поток на урината, независимо, че няма присъствие на болка или парене.

Разгледайте продукти за здрава простата на ниски цени в онлайн аптека galen.bg.

Бременност

По време на този период увеличаващата се матка оказва допълнителен натиск върху пикочния мехур. Това може да промени ритъма на уриниране, без да причинява парене или болка, но води до по-чести посещения на тоалетната.

Стрес и безпокойство

Тревожността може да стимулира освобождаването на различни хормони, които влияят на функционирането на бъбреците. Обикновено това води до промяна в количеството на урината, която отделяме.

Свръхактивен пикочен мехур

Това състояние се характеризира с честа и неочаквана нужда от уриниране, независимо, че е без болка и парене. Може да бъде свързано с нередности в мускулите на мехура или нервни разстройства, които контролират уринирането.

Диабет

При високи стойности на кръвната захар бъбреците се опитват да я разредят, като произвеждат повече урина. Това може да доведе до увеличена честота на посещенията на тоалетната и променен ритъм на уриниране.

Разгледайте продукти за лечение и профилактика на диабет в онлайн аптека galen.bg.

Какво можем да правим при често уриниране?

Съществуват различни начини, с помощта на които можем да се справим с този проблем или поне да облекчим симптомите. Нека разгледаме някои от най-ефективните подходи за намаляване на честото уриниране дори без наличието на болка или парене:

  • упражнения за мускулите на тазовото дъно - специализираните упражнения, например тези на Кегел, целят укрепването на мускулите на тазовото дъно. Те могат да помогнат за по-добър контрол върху уринирането и да намалят честите посещения на тоалетната, без да изискват усилена физическа дейност за изпълнението си;
  • регулиране на приема на течности - хидратирайки тялото си равномерно през целия ден, можем да регулираме честотата на уринирането. Също така е препоръчително да избягваме прекомерните количества течности преди лягане;
  • психотерапия - в някои случаи честото уриниране може да е реакция на психологически стрес или тревожност. Възможно е работата с психотерапевт да помогне да се осъзнаят и преодолеят корените на тези проблеми;
  • избягване на храни и напитки с диуретичен ефект - продукти като кафе, алкохол и определени киселинни плодове могат да стимулират мехура. Разбирането на знаците на Вашия организъм и избягването на такива стимулиращи продукти може да помогне, без да променя ритъма на ежедневието Ви;
  • промяна в начина на живот - включване на техники като йога и медитация в ежедневния Ви живот могат да помогнат не само за подобряване на физическото здраве, но и за психическото Ви равновесие. Те намаляват стреса, който влияе върху бъбречната функция и честотата на уриниране;
  • прием на хранителни добавки - те могат да окажат благоприятно влияние върху отделителната система. Многобройни растителни екстракти, витамини и минерали имат потенциал да помогнат за правилната функция на пикочния мехур.

Хранителни добавки, които могат да Ви помогнат

Някои витамини, минерали и растителни екстракти могат да окажат благоприятно влияние за поддържане на здравословната функция на отделителната система. Червената боровинка помага за оптималната работа на мехура и укрепва неговата вътрешна среда. Мечото грозде има полезни свойства, които помагат за хармоничния баланс на телесните течности. Други растителни екстракти допринасят за укрепване на функциите на уретрата и пикочните канали. Тези добавки могат да бъдат особено полезни за деца и възрастни, които имат проблем с нощно напикаване. Те помагат за регулиране и удължаване на интервалите между уриниранията през нощта.

Отлични хранителни добавки, съдържащи изброените витамини, минерали и екстракти, са:

Нужно ли е да се консултираме с лекар?

Въпреки че периодични промени в честотата на уринирането, дори да е без парене и болка, могат да бъдат резултат от безобидни причини като увеличен прием на течности или реакция към определени храни, е възможно и да са признак за наличието на медицински проблем. При дългосрочна промяна е препоръчително да потърсите съвета на общопрактикуващ лекар или уролог. Специалистите разполагат с редица инструменти и методи за диагностика – от анализ на урината до ултразвук – с помощта, на които могат да определят причината и да предложат най-подходящата терапия. Не забравяйте, че паренето и болката не са единствените показатели за проблем, и не чакайте симптомите да станат тежки или хронични, преди да потърсите медицинска помощ.

Вземете хранителни добавки за бъбреци и пикочни пътища на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Използвани източници

hillclinic.com
medipro.bg

За автора

Екип Аптеки Гален