Как да се справим с алергиите към полени и цветен прашец

Как да се справим с алергиите към полени и цветен прашец

Пролетта е най-жизненият сезон от годината. Природата се възражда, слънцето започва да се усмихва все по-топло и за по-дълго, времето за разходки се увеличава. За мнозина пролетта е дългоочакван щастлив период, но за хората, страдащи от сенна хрема, алергии към прашец, полени, домашен прах, март, април и май са трудно поносими месеци.

Досегът на всички тези алергени до лигавицата на човек с изявена непоносимост задейства автоимунна реакция, причиняваща кихане, кашляне, ринит, сълзене, подуване, сърбеж на очите, уртикария, гърлобол и сърбеж в гърлото. При по-тежки неразположения, причинени от пролетните алергии, специалистите обикновено предписват хистамини и кортизон, облекчаващи симптомите. Но в случай че вашето състояние не е толкова лошо, спокойно можете да се доверите на хомеопатията, природните средства и на някои лесни ритуали, които да въведете във всекидневието ви.

Как хомеопатията повлиява алергиите

Хомеопатията е напълно безвреден метод за третиране на алергичните симптоми. Тя не води до поява на странични ефекти и може да се прилага за дълго време – например през всички пролетни месеци. Част от хомеопатичните средства повлияват по няколко алергични симптома наведнъж, а други са съсредоточени върху един конкретен. Някои включват по няколко съставки - комбинирани препарати, други само една – монопрепарати.

Някои подходящи хомеопатични средства при пролетните алергии са:

  • Ринитал – както при сенна хрема, така и при други видове алергичен ринит - например от домашна прах, може да се използва от възрастни и деца на поне 1 година;
  • Boiron Риналержи – при сенна хрема, за възрастни и деца над 6 години;
  • Similasan Симиласан Ичи Ай Капки за очи – при сенна хрема, съпроводена от сърбеж, зачервяване и сълзене на очите;
  • Boiron Sabadilla officinarum – при алергични сърбеж, кихане, парене в ноздрите;
  • Boiron Nux Vomica – при алергично кихане, сухота в назалната кухина, запушен нос през нощта и слаб ринит през деня.

Кои са природните средства срещу алергията към полени и цветен прашец

Силата на солта

Всички сме чували сентенцията „Солта е злато“. Когато става въпрос за алергии, тя е и облекчение:

  • Назални промивки – промивката на носа със солена вода почиства синусите в дълбочина, отстранява полепналите по назалната лигавици алергени като полен и домашна прах, за целта може да ви послужи Humer 100% Морска вода спрей за възрастни;
  • Инхалация със солена вода – целта отново е пречистване на лигавиците, а подходящо средство - Cavisept 3% Разтвор за инхалации;
  • Солна стая – тези специални помещения за халотерапия разполагат със стени изцяло покрити с висококачествена природна сол, като престоят вътре спомага за отделянето на натрупалата се в лигавиците слуз и за отстраняване на полепналите полени, спори, микроби.

Бабините билки

Консумацията на билкови чайове успокоява дихателните пътища и видимо намалява алергичните симптоми. Изключително подходяща за повлияване на подутата носна лигавица е ментовата отвара. А според швейцарските учени екстрактът от билката чобанка се характеризира с толкова силно противоалергично действие, че е сравним с антихистаминовите лечебни средства.

Мощта на билките може да се използва и под формата на отвара за инхалации - например от смрадлика, лайка и сода. Вдишването на парите от този разтвор за 10-15 минути ще успокои и овлажни назалната лигавица и носните пътища, осигурявайки ви по-лесно дишане.

Мед

Както знаем, пчелите разнасят и се хранят с цветния прашец, който провокира алергиите на мнозина. Именно чрез този прашец жужащите насекоми създават лековития мед. Затова редовната консумация на това сладко природно лекарство, произведено от растенията в района, където живеете, може да ви помогне в изграждането на имунитет срещу неприятния иначе алерген.

Храна, богата на витамини, минерали и антиоксиданти

Нездравословното хранене е в състояние да доведе до множество дефицити в организма и съответно до неразположения и заболявания. Същевременно консумацията на правилните храни е в състояние да противодейства дори на алергиите. За целта е добре диетата ви да включва храни, богати на:

  • Антиоксиданти - плодове, зеленчуци, ядки;
  • Магнезий - спанак, ядки, пълнозърнест хляб;
  • Селен – бразилски орех, кафяв ориз, броколи, спанак, слънчогледови семки;
  • Витамин C – цитруси, броколи, киви;
  • Витамин Е – бадеми, лешници, броколи, домати;
  • Витамин B - мляко, сирена, яйца, птиче месо, риба и морски дарове;
  • Витамин D – сьомга, скумрия, жълтъци, говежди черен дроб (+слънчеви бани).

Още практични съвети за справяне с пролетните алергии

Всяко наше действие е в състояние да повлияе положително или отрицателно на организма ни. Въвеждането дори на малки нови ритуали в ежедневието ни може да допринесе за значителна промяна на нашето здравословно състояние, като например да ни предпази от развиването на някои алергични реакции.

Ежедневно почистване на прахта и минаване с прахосмукачка

Сред най-разпространените алергени е и домашната прах, която засилва неприятния си ефект още повече през пролетта. Затова е добре тя да бъде забърсвана всеки ден в случай на предразположеност към алергии. В комбинация с всекидневното минаване с прахосмукачка не само по пода, но и по меката мебел ефективно ще отстранявате евентуално попадналите в дома ви полени и ще се предпазвате от действието на алергените.

Редовна смяна на филтъра на климатика

Препоръчително е и редовно да сменяте филтъра на климатика си, за да се предпазите от задържане и разпространение на алергени чрез него.

Обърнете внимание на дрехите си

Витаещите във въздуха полени, прашец, прах лесно полепват по облеклото. Затова е добре да се преобличате още щом се приберете вкъщи. По този начин избягвате риска от разпространение на алергените из целия ви дом. Поради същите съображения е препоръчително и да не простирате дрехите си на терасата, където биха били достъпна мишена за полените.

Не проветрявайте толкова често

Свежият въздух е много полезен, но когато внася в дома ви полени и цветен прашец, по-добре да го избягвате. За да предотвратите навлизането на алергени в дома ви, е препоръчително да държите прозорците си затворени. Това се отнася в най-голяма степен за ветровитите дни, както и за сутрешните часове между 5 и 10 ч., когато въздухът е наситен с най-много полени.

Редуцирайте стреса

Намаляването на стреса е универсално решение за много здравословни проблеми. Сред тях са и алергиите. Колкото по-спокойни сте, толкова по-безпроблемно ще преминавате през пролетния алергенен сезон, тъй като симптомите ви ще са по-слаби. Йога, медитация, спорт, по-малко кафе, повече ментов чай – начините за успокоение са много, така че лесно ще откриете перфектния за вас.

Забравете цигарите

Пушенето е вредно само по себе си, а когато страдате от алергия, то засилва симптомите като ринит, кашлица, дразнение в гърлото. Затова ако не сте способни да забравите за цигарите за постоянно, то ги избягвайте поне от началото на март до края на май.

Ограничете излизането навън преди 10 ч. сутринта

В старателно почистения ви дом сте напълно защитени от пролетните алергени, които остават навън. Разбира се, в никакъв случай не бихме ви посъветвали да не излизате изобщо, да не се радвате и възползвате от пролетните слънчеви лъчи. Препоръчително е обаче да ограничите излизанията си в периода от 5 до 10 ч. сутринта, когато полените във въздуха са най-много. Същото важи и за ветровитите дни. Ако се налага да излезете в подобен момент – все пак работният ден на повечето хора стартира в 9 ч., е добре да носите слънчеви очила, шал, шапка – всичко, което може да защити очите, носа и устата ви от полените и прашеца. След като стигнете на закрито, е препоръчително да измиете лицето си и да почистите косата си от евентуално полепнали причинители на алергии.

Пролетните алергии са широкоразпространен проблем, но съвпадат и със сезона на настинките и много вируси, затова е важно да сте сигурни, че не сте болни, а имате алергия, преди да предприемете, каквито и да е било мерки. По тази причина винаги, първо, се съветвайте с лекар.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.