Хранене на новородено с адаптирано мляко

Хранене на новородено с адаптирано мляко

Темата за храненето не новороденото предизвиква и до днес разпалени разговори и коментари. Реално, единственият човек, който има право да вземе решение как да храни новороденото, е майката. Дали жената е решила съзнателно, че не желае да кърми бебето си или има физически проблем, който не й позволява - няма значение. Не би трябвало никой да бъде упрекван за тези решения. Все по-често жените нямат кърма и поради тази причина не могат да хранят бебетата си. В този момент би следвало да се замислим колко облагодетелствани сме, че е измислено адаптираното мляко. Най-доброто нещо за едно новородено е майчината кърма, но адаптираното мляко е най-добрата здравословна алтернатива на кърмата. На времето, когато жените не са имали кърма, са хранели бебетата си с животинско мляко. Реално, адаптираното мляко е животинско мляко, което е така направено, че да се доближава максимално до състава на кърмата.

Какво означава изкуствена храна

Под изкуствена храна имаме предвид хуманизираните или известните адаптирани млека, с които голяма част от бебетата биват хранени. Изкуственото хранене се прилага, когато по една или друга причина майката не кърми своето бебе. Всъщност адаптираното мляко носи това име, защото е адаптирано към нуждите на човешкото бебе. При създаването на изкуствената храна за бебета, се правят корекции на следните неща:

- адаптираните млека се обогатяват с аминокиселини и суроватъчни белтъци

- адаптираното мляко се обогатява с желязо, манган, мед, йод, манган и други микроелементи

- адаптираното мляко се обогатява с витамини в количества съобразени с нуждите на организма на бебето, като енергийните стойности съответстват на тези на кърмата

- намалява се количеството на протеини и минерални соли в животинското мляко

- добавят се растителни масла, като по този начин адаптираното мляко се обогатява с полиненаситени незаменими мастни киселини

-  добавят се биоактивни вещества като олигозахариди, холин, биотин, таурин, пробиотици, хуклеотиди и други

Най-общо казано процесът на адаптиране на животинското мляко включва намаляване на съдържанието на протеини в животинското мляко, добавяне на растителни мазнини, лактоза и обогатяване с микроелементи и витамини. Има редица изисквания, на които трябва да отговаря адаптираното мляко като да е бактериално чисто, да съдържа лактоза, да не съдържа сгъстители, ароматизатори и да е произведено от екологично чисти продукти.

Видове адаптирани млека и как да изберем

Адаптираните млека се срещат в три форми – на прах, концентрирана течност и готова за консумация течност. Най-разпространена е прахообразната форма на адаптирано мляко. Общото между всички адаптирани млека е, че се произвеждат на база от краве мляко. Видовете адаптирани млека зависят основно от възрастта, за която са предназначени. Различаваме 3 основни вида адаптирано мляко – мляко за кърмачета до 6-ти месец, преходно мляко между 6-ти и 12 месец, мляко за деца над 1 годинка.

Адаптираното мляко за новородени бебета до 6-тия им месец съдържа оптимално количество протеини. В тях съотношението казеин – протеин е същото, каквото е в майчиното мляко. Някои адаптирани млека са обогатени с пробиотици и допълнителни микроелементи. Преходните адаптирани млека съдържат по-високо количество протеини, въглехидрати, минерали и витамини, което е съобразено с нуждите на подрастващото бебе. Млеката за деца над 1 годинка са обогатени с микроелементи като йод, мед, флуор, магнезий, желязо и др. Те са подходящи за деца до 3 годишна възраст. Условно тази категория можем да сложим още две групи адаптирани млека – млека за деца между 1 и 2 годинки и млека за деца между 2 и 3 годишна възраст.

Необходимо ли е да се стерилизират шишетата и до кога

Това е въпрос, който интересува всяка майка, която храни бебето си с адаптирано мляко. Стерилизирането на шишетата се налага, защото имунната система на новороденото все още не е укрепнала, а също и храносмилателната им система е слаба. Това са причините, които налагат по-специалната грижа за предметите, които се докосват до устата на бебето. На пазара има множество стерилизатори, но най-лесният начин е чрез преваряване на бебешките шишета, биберони, прибори и залъгалки в тенджерка с вода за около 5-10 минути. Освен преваряването и електрическия стерилизатор, варианти са също стерилизатор за микровълнова, а също и микровълнова стерилизация в обикновена кутия.

Препоръчително е всичко да се стерилизира до около 6-тия месец на бебето. Смята се, че до тогава имунната система на бебето е достатъчно укрепнала, за да може да се справи с различните бактерии.

Плюсове на изкуственото хранене

Каквото и да си говорим, много жени се притесняват да кърмят бебетата си навън и са под стрес всеки път щом излязат. Един от големите плюсове на храненето с адаптирано мляко е голямата гъвкавост и свобода, която имат жените. Храносмилането на адаптираното мляко отнема повече време, отколкото храносмилането на кърмата. Поради тази причина бебетата, хранени с адаптирано мляко спят повече и са по-спокойни от кърмените. Видът на гърдите е още един плюс на изкуственото хранене. При кърменето гърдите неминуемо променят своята форма. Кърмещите жени се сблъскват с редица хормонални промени, което в повечето случаи не засяга жените, които не кърмят. Кърмещите жени трябва да се съобразяват с храната, която ядат, защото понякога тя носи дискомфорт на новороденото. Това е още един голям плюс на изкуственото хранене и освобождава жените от ограничения. Спокойно могат да си позволят някое пикантно ястие или пък едно питие, без да се притесняват, че ще навредят на бебето си. Жените, които хранят бебетата си с адаптирано мляко, могат да започнат по-скоро да спортуват и приемат различни добавки за отслабване. При кърмещите този процес може да се отложи във времето.

Несъмнено кърмата е най-доброто за бебето. Имаме щастието да живеем във време, в което всичко е достатъчно развито и можем да предложим много добри алтернативи за хранене на нашите бебета, които се доближават максимално до майчиното мляко. Не бива да се притеснявате, че ако не кърмите, няма да изградите връзка с вашето бебе. Не кърменето ви прави добра или лоша майка.

Колко адаптирано мляко и колко често храним бебето

Храненето с изкуствено мляко може да започне от самото раждане на бебенцето. В началото стомахчето му е много мъничко и има нужда от съвсем малко количество мляко, за да се нахрани. Храненето с адаптирано мляко трябва да е на все 3 часа (понякога може да са между 3 и 4 часа). В началото се препоръчва бебето да се храни на всеки 3 часа. Броят на хранения следва да бъде:

  • Между 7 и 10 хранения в първата седмица от живота на новороденото
  • Между 7 и 8 хранения до втория месец на бебето
  • Между 6 и 7 хранения от втория до четвъртия месец на бебето
  • Между 5 и 6 хранения от петия до деветия месец на бебето
  • 5 хранения от деветия месец до първата година

При храненето на бебето с изкуствена храна е важно да спазваме интервалите на хранене. Винаги трябва да се съобразяваме с инструкциите на опаковката на млякото, което сме избрали. Водата винаги трябва да е сварена. Педиатърът ви ще ви даде насоки за количествата на млякото, което трябва да изяжда бебето ви, съобразно нуждите на детенцето и наддаването му.

Трябва ли да даваме вода на новороденото при изкуствено хранене

В много случаи при хранене с изкуствено мляко, бебенцата страдат от запек. Една от основните причини е приемането на недостатъчно количество вода. В кърмата за разлика от изкуствените храни има много по-голямо количество вода. В този ред на мисли, когато храним бебето си с адаптирано мляко е желателно да му даваме допълнително вода. Не се препоръчва да се разрежда формулата с повече от указаното количество вода, защото всичко е изчислено така, че да бъде адаптираното мляко възможно най-лесно за смилане.

Водата не трябва да бъде подсладена и не бива да настояваме в случай, че бебето ни не иска да пие.

Видове шишета и биберони за хранене с изкуствено мляко

На пазара има много и различни видове шишета и биберони. Основно видовете шишета могат да бъдат разделени в три категории, а именно:

  • Вентилирани шишета – при тях се намалява количеството въздух, което отива в стомаха на бебето
  • Шишета, които създават вакуум (наподобяващ вакуума при сукане от гърда)
  • Шишета, при които има възможност за регулиране на налягането

Също така ще намерите шишета от различни материали – пластмаса, силикон, стъкло и дори стомана. Реално видът на шишето не е толкова важен колкото биберона. Именно от бибероните зависи потока на млякото, силата на струята и как бебето използва езикът си при храненето. Има биберони с широка основа, други са плоски от върха до основата. Изборът на биберон е много индивидуален и зависи изцяло от бебето ви. Биберонът трябва да влиза достатъчно дълбоко в устичката на бебенцето, но не прекалено, за да не се задавя.

Тук искаме да обърнем внимание и на една иновативна система, наречена антиколик. Освен за предотвратяване на колики, тези системи се препоръчват при смесено хранене – кърмене и дохранване с адаптирано мляко. При тези шишета млякото потича само, когато бебето направи вакуум, което позволява да прави почивки и се доближава максимално до сученето от гърда. Шишетата с антиколик система (например Avent Classic Шише Anti-Colic с биберон Slow с две дупки) имат биберон, който е с клапа против колики. Тази клапа задържа въздуха в бутилката и не му позволява бебето да го погълне.

Заключение

Няма нищо лошо в това да храним бебето си с изкуствена храна. В много случаи по независещи от нас причини това се налага и трябва да бъдем щастливи и благодарни, че има толкова богат избор от адаптирани млека на пазара. Формулите са разработени така, че да дават на бебето ни всичко, което му е необходимо, за да расте здраво.

Надяваме се статията да е била полезна и интересна за вас. Можете да разгледате широката гама адаптирани млека, които предлагаме. При нас ще откриете също различни видове шишета и биберони, стерилизатори и аксесоари за хранене на бебето. Вярваме, че ще ви бъде интересно да прочетете статията ни за Захранване на бебето – кога да започнем, с какво да започнем и как да познаем, че бебето е готово.