Как да облекчим дискомфорта на бебето при никнене на първите зъби

Как да облекчим дискомфорта на бебето при никнене на първите зъби

Да си родител, е щастие, ала и огромна отговорност. Да си родител, са безбройни усмивки, ала и стотици безсънни нощи. Сред причините е и никненето на млечните зъби на бебето.

Този процес отнема месеци, понякога дори година-две. В по-голямата част от случаите първите зъбки се показват на повърхността към шестия месец. Тогава детето все още не може да сподели болката си, не съзнава каква е причината за дискомфорта. Инстинктивно открива, че захапвайки различни предмети, болката и напрежението във венците му намаляват. Прилича на малко коте или кутре, което иска да изгризе всичко около себе си. Без нашата помощ обаче облекчението е труднопостижимо, а и е възможно бебето да се нарани. В следващите редове ще разгледаме как да му окажем нужната подкрепа в този труден, но неизбежен период от живота.

Вземете облекчаващи болката средства при първи зъбки на ниска цена от онлайн Аптека Гален!

Кога поникват млечните зъби

В белите, здрави зъби се крие чарът на усмивките ни. С тях дъвчем храната си, участват и във формирането на звуците, които издаваме, докато говорим. Състоянието им оказва влияние на целия организъм.

Формирането зародишите на млечните зъби започва още докато плодът е в майчината утроба. Това се случва между третия и шестия месец на бременността. С времето те се доразвиват, растат и към средата на първата годинка от живота на бебето се появяват на повърхността. Първият зъб обикновено изниква към шестия месец, като това е най-често централен долен резец (един от двата долни предни зъба).

Всички млечни зъби следва да се появят в тези времеви диапазони:

  • централен долен резец, 2 броя – на възраст от 6 до 10 месеца;
  • страничен долен резец, 2 броя – на възраст от 10-16 месеца;
  • кучешки долен зъб, 2 броя – на възраст от 17-23 месеца;
  • първи долен кътник, 2 броя - на възраст от 14-18 месеца;
  • втори долен кътник, 2 броя - на възраст от 23-31 месеца;
  • втори горен кътник, 2 броя - на възраст от 25-33 месеца;
  • първи горен кътник, 2 броя - на възраст от 13-19 месеца;
  • кучешки горен зъб, 2 броя - на възраст от 16-22 месеца;
  • страничен горен резец, 2 броя – на възраст от 9-13 месеца;
  • централен горен резец, 2 броя - на възраст от 8-12 месеца.

Както сами виждате, поникването на млечните зъби е дълъг и непрестанен процес. Този период изисква огромни търпение, разбиране и усилия от страна на родителите.

Кое е и не е нормално за периода на никнене на зъбите

Преди да преминем към конкретните способи за облекчение на бебето, е добре да се запознаем с нормалните симптоми, съпътстващи поникването на зъбите. Така ще знаем кога всичко е наред и кога е време да потърсим лекарска помощ.

Най-важно е да запомним, че въпреки възпалението, протичащо във венеца вследствие на разкъсващото го отдолу зъбче, повишаването на телесната температура не е нормален страничен ефект. Ако бебето вдигне температура над 37,5 градуса е препоръчително да се посъветваме с лекар. Други неразположения като гадене, стомашно разстройство, повръщане, запек, кашлица, течащ нос също е малко вероятно да са свързани с никненето на зъбите. Ако те се появят и продължат над 3 дни, се консултирайте със специалист.

Сред симптомите, които обикновено съпътстват появата на млечните зъби и мога да ни подскажат какво всъщност се случва с нашата рожба, са:

  • подути и чувствителни венци;
  • нервност, раздразнителност;
  • плач, който се засилва нощем;
  • гризене на всички удобни за целта околни предмети;
  • вкопчване в майката/ бащата, хапане;
  • засилено слюноотделяне;
  • нежелание за хранене и сън в нормалните за това часове;
  • търкане на лицето с ръце;
  • обриви – най-вече в областта на лицето.

Защо бебето недоволства най-много през нощта

Ако се замислим логически, поникването на един зъб е процес, разпростиращ се през цялото денонощие. По тази причина би следвало бебето да е еднакво неспокойно и плачещо както денем, така и нощем. Практиката обаче показва, че точно когато решим да поспим, то надава най-силния рев, на който е способно. Каква е причината?

Нощем то се успокоява, разсейващите го фактори намаляват, никой не му обръща внимание. Затова и на преден план се появява болката във венците.

Всичко това се допълва и от факта, че през нощта в тялото се освобождават извънредно големи количества кортизол – хормонът на стреса, който засилва болката и възпалителните процеси.

Как да облекчим целия този дискомфорт

В наши дни способите за облекчение на болката и дискомфорта на детето са много. Някои от тях включват помощни средства като лекарства, чесалки, гелове, хомеопатия, но най-важни са любовта, грижата и вниманието на родителите.

Докато търсим ефективен начин за успокояване на бебето, е хубаво да имаме предвид, че всеки човек – малък или голям, е различен. Това, което върши перфектна работа при едни, е възможно да не помага дори минимално при други. Важното е да пробваме нови методи, да наблюдаваме и подкрепяме детето си, докато установим как да облекчим дискомфорта му до максимална степен. В този процес е добре да участва и педиатърът, който да ни съветва и направлява, така че да подсигурим безопасността на детето.

Как ни помагат геловете за венци

Сред най-разпространените средства за облекчение на болката от поникващите зъби са специализираните гелове за втриване във венците. Те обикновено съдържат комбинация от облекчаващи болката и възпалението съставки, както и такива които осигуряват дълбока успокояваща хидратация. При избора им е важно да внимаваме за съставките. Някои от тях съдържат бензокаин, който действа охлаждащо, но при поглъщане е в състояние да доведе до изтръпване и сковаване на гърлото, водещи до задавяне. Затова и не е препоръчително да прилагаме такива продукти при деца под 2-годишна възраст.

Висококачествени и ефективни гелове за венци с растителни екстракти са:

Как да осигурим масаж на венците

Натискът върху венците често носи облекчение на бебето. Именно това е и причината децата да гризат всичко около себе си. Ние можем да им помогнем като им осигурим безопасна среда с безопасни предмети, подходящи за чесане и масаж. Такива са специализираните чесалки и залъгалки. Някои от тях дори са подходящи за изстудяване, предоставяйки допълнително облекчение от охлаждащия ефект. Добри примери са:

При избора на подобен тип продукти е изключително важно да внимаваме за безопасността на използваните за направата материали. Ключов критерий е да не съдържат бисфенол А.

Когато имаме време, можем да помогнем за облекчението на бебето и чрез собственоръчен масаж.

Как ни помага хомеопатията

Съществуват редица дискусии относно ефективността на хомеопатичните средства. Въпреки това този начин на лечение набира все по-голяма популярност – особено сред майките на малки деца. Хомеопатията предлага напълно безопасен начин за облекчаване на разнообразни здравословни проблеми дори при бебетата. Тя се отличава с липсата на странични ефекти, което се оказва и притегателна сила за младите родители. Чудесни варианти за хомеопатични средства, облекчаващи болката и дискомфорта при никнене на млечни зъби, са:

  • Boiron Камилия разтвор при поникване на зъбки 1 мл х10 еднократни опаковки – това е висококачествен хомеопатичен продукт под формата на разтвор за перорален прием, подходящ за кърмачета. Ефективно облекчава раздразнението и нервното напрежение на бебето, намалява хапането, лигавенето, зачервяването на бузките, постоянното мрънкане;
  • Осадент Пилули При поникване на първите зъбки 7,5 гр Sevex Pharma – това хомеопатично средство е под формата на пипули, които се разтварят поставени под езика. При по-малки бебета могат да се разтворят и в консумираното мляко. Те облекчават болката, раздразнителността и безсънието, свързани с никнещите зъби. Подходящи са и в други случаи като повишаване на температурата или диария;
  • Mama Natura Дентокинд при поникване на зъби на кърмачета и малки деца х150 таблетки DHU – тези хомеопатични таблетки също са предназначени за смучене, като могат да бъдат разтопени и във вода за по-лесен прием от бебетата. Действат успокояващо, намаляват болката и безсънието. Подходящи са и при други неразположения на детето като болки в ушите, висока температура, стомашно-чревни проблеми;
  • Mama Natura Дентокинд Гел при поникване на зъби при бебета и деца 10 гр DHU – този гел на Немския хомеопатичен съюз (DHU) съдържа екстракт от слез и пантенол. Предназначен е за внимателно втриване във венците на детето, като е подходящ за нанасяне до 4 пъти в деня. Облекчава болката и възпалението, хидратира и успокоява венците, спомага за регенерирането на лигавицата.

Как да използваме студа в наша полза

Ако ви е болял зъб, вероятно и сами сте установили, че студеното облекчава (когато не става въпрос за чувствителност към студ, разбира се). То помага и в случая с показващите се млечни зъби.

Подходящи начини да използваме силата на студа са:

  • лед – ако детето е по-голямо и опасността от задавяне е ограничена, можем да му дадем кубче лед, което да смуче. Ако е още на няколко месеца, е чудесна идея да сложим леда в чисто и нежно парче плат, да го завържем, като в същото време натрошим леда. След това спокойно можем да го дадем на бебето да го смуче;
  • замразена кърма – този вариант наподобява горния, но вместо чиста вода замразяваме кърма;
  • замразени меки плодове – ако детето вече е достатъчно голямо, за да консумира твърди храни, можем да замразим меки плодове като банан, след което да му ги дадем за смучене и постепенно сдъвкване. Добра опция за по-малки деца е и да сложим плода в мрежичка, предпазвайки детето от гълтането му наведнъж;
  • студена лъжица – подходящ способ се оказват и най-обикновените кафени лъжици. Необходимо е да оставим една от тях във фризера за няколко минути. След това с нейна помощ можем внимателно да разтрием венците на бебето, осигурявайки му търсеното облекчение;
  • чесалка за изстудяване – те са специално предназначени за изстудяване в хладилника, като след това едновременно масажират и охлаждат раздразнените венци (по-горе дадохме няколко примера).

Прилагайки всички тези методи, е важно да не прекаляваме, за да не простудим детето.

Какво да знаем за лайката

Както в много други случаи и при никненето на зъбите ни помага силата на билките. Този път на преден план излиза лайката със своето успокояващо и противовъзпалително действие. Когато даваме на детето си чай от лайка, е важно да внимаваме той да не съдържа кофеин. Чудесен начин за приложението му е чрез потапяне на кърпа или подходяща мека играчка за гризане в него. След това е необходимо просто да подадем напоените в чая предмети на бебето и то бързо ще открие желаното облекчение.

Как кърменето помага

Фактът, че бебето вече разполага със зъби, не означава, че е време да спрем кърменето. Дори напротив – близостта до майка, спокойствието, което тя носи, действат положително на бебето, помагат му за облекчение на дискомфорта. Освен това детето се нуждае от ценните витамини и минерали на майчиното мляко дълго след появата на първия зъб.

Как да разсеем бебето

Когато бебето не е заето с хранене или игра, когато не му обръщаме достатъчно внимание, то бързо се съсредоточава върху болката. За да го успокои и разсеем, за да му помогнем поне за малко да забрави за дискомфорта си, е добре да му обърнем внимание и да открием нещо, което го забавлява. Колкото и странно да звучи, белият шум – от сешоар или прахосмукачка например, бързо привлича вниманието на бебето и му действа релаксиращо.

Кога и какви обезболяващи средства да използваме

В случай че болките на бебето са твърде силни и останалите средства не успяват да облекчат достатъчно ефективно дискомфорта, е възможно да прибегнем и до обезболяващи. Препоръчително е обаче да ги използваме само след консултация с лекар. Сред най-разпространените съставки в тях са ибупрофенът и парацетамолът. С други думи - това са същите лекарства, които даваме на бебето при висока температура. Подходящи варианти са:

Вземете облекчаващи дискомфорта средства при първи зъбки на изгодна цена от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.