Как да облекчим менструалните болки

Как да облекчим менструалните болки

За повечето жени болката по време на месечния цикъл е обичаен дискомфорт, с който така сме свикнали, че понякога дори не отчитаме. Въпреки това за някои от нас менструалните спазми са толкова силни, че ни лишават от съня и работоспособността ни. Възможно е и един месец да не усетим почти нищо, а на следващия прорязванията да достигнат неподозирана сила.

С времето много от нас откриваме своите начини за справяне с болката като топъл душ и/или прием на болкоуспокояващи като Бестарен. Други обаче се опитват да игнорират проблема и стоически преживяват ежемесечната си участ, без дори да споделят със своите близки.

Жените сме дарени с много по-голям праг на болка в сравнение с мъжете, за да минем геройски през раждането на нашите деца. Това обаче не означава, че ни се налага да понасяме по същия начин ежемесечния дискомфорт, свързан с менструацията. Съществуват редица начини, по които да облекчим болката. Известни са и факторите, които я засилват. Подробности за всичко това прочетете надолу в статията.

Вземете болкоуспокояващото Bestaren на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Защо изпитваме болка при менструация

Медицинският термин за болезненото ни състояние по време на менструация е дисменорея. За да разберем произхода й, е необходимо да се запознаем по-добре с функциите на нашата матка.

Тя е мускул и като всеки мускул постоянно се стяга и отпуска. Обикновено контракциите, до които това води, са много леки и вероятността да ги почувстваме е нищожна. По време на месечния ни цикъл обаче ситуацията се променя.

Всеки здрав женски организъм в детеродна възраст ежемесечно се подготвя за зачеване. Това се случва чрез узряването на яйцеклетката. Този процес протича под влиянието на редица хормони, осигуряващи необходимите изменения в яйчниците и матката. Така промените в нивата на прогестерона и естрогена през 28-те дни на съзряване на яйцеклетката водят и до изменения в ендометриума на матката - най-външния лигавичен/ мукозен слой на женския мускул.

Под влиянието на повишените хормонални нива ендометриумът се покрива с повече клетки и кръвоносни съдове, като така добива по-голяма плътност. Ако не забременеем обаче, този защитен лой става излишен и се изхвърля от организма под формата на менструалното кървене. Процесът на отделяне на лигавичния слой на матката е съпроводен от по-силни от обичайното контракции, тъй като изхвърляме хормоноподобните вещества. Именно силните контракции помагат на матката да се освободи от удебеления си мукозен слой, придвижвайки го към шийката на матката и вагината, откъдето изтича под формата на кръв. Интересно е да отбележим, че в моментите, когато веществото преминава през шийката на матката, болезнените ни спазми са най-силни. Колкото по-тесен е цервикалният ни канал, толкова по-голям е дискомфортът.

По време на тези силни контракции, щом мускулът се свие, околните кръвоносни съдове биват притиснати, стопирайки кръвооросяването и снабдяването с кислород на матката до последващия момент, в който тя отново се отпусне. Именно липсата на кислород – макар и временна, предизвиква освобождаването на биохимични вещества, причиняващи ни допълнително усещането за болка. Същото се случва и при пренатоварване на всеки друг мускул.

Болката често преминава от долната част на корема и таза към целия гръбнак и краката, понякога и към бедрата и ханша. В някои случаи е моментна, друг път трае с часове или непрекъснато. Същевременно изхвърлянето на хормоноподобните вещества може да ни причини повдигане и/или диария в допълнение към цялостния дискомфорт.

Важно е и да отбележим, че при повечето жени неприятните усещания започва в рамките на 48 часа преди настъпване на самото кървене. Тогава е и време да предприемем мерки за тяхното облекчаване.

Какви са видовете менструална болка

С цел превенция и съхранение на доброто ни здраве е полезно да сме запознати и с различните видове дисменорея. Медиците разграничават две разновидности на менструалните болки, като определящият фактор е произходът им:

  • първична дисменорея;
  • вторична дисменорея.

Какво да знаем за първичната дисменорея

По-разпространеният и напълно естествен вариант е първичната дисменорея. В този случай менструалните болки започват най-рано ден-два преди прокървяването и продължават в рамките на няколко дни – най-много до края на цикъла.

Нормално е този вид менструални болки да се появят една-две години след първата менструация на жената, като с напредване на възрастта интензивността им отслабва. Интересен факт е и че в общия случай след първото раждане менструалните болки стават в пъти по-леки или дори изчезват.

Характерно за първичната дисменорея е болките да обхващат долната част на корема, кръста, краката. Възможно е те да са както леки, така и изключително силни. Интензивната болка по време на менструация сама по себе си не е причина да се притесняваме от здравословен проблем, но ни създава голям дискомфорт. Този тип болка се повлиява от способите, които ще разгледаме по-долу. Сред тях е и приемът на аналгетици като Бестарен.

Допълнителни симптоми, придружаващи първичната дисменорея, могат да бъдат:

  • отпадналост;
  • главоболие;
  • гадене;
  • повръщане;
  • диария.

Какво да знаем за вторичната дисменорея

Вторичната дисменорея е свързана с наличието на здравословен проблем, засягащ репродуктивната система - маточни фиброиди, поликистозни яйчници, ендометриоза, аденомиоза, или с инфекциозно заболяване. Според статистиките това състояние засяга една от всеки десет жени.

Вторичната дисменорея обикновено се проявява в по-напреднала възраст и става все по-силна с годините. Възможно е спазмите на матката да започват много преди настъпването на менструацията и да продължат дори след приключването й.

Сред симптомите на вторичната дисменорея са:

  • болка и кървене по време на полов акт;
  • вагинално течение с неприятна миризма;
  • кървене между менструациите;
  • главоболие;
  • отпадналост;
  • менструация, която продължава повече от 7 дни;
  • нередовна менструация.

Дори при най-малкия повод за съмнение, че страдаме от вторична дисменорея, е препоръчително да се консултираме с гинеколог. Овладявайки навреме здравословния си проблем, се предпазваме от по-нататъшни усложнения и допълнителен дискомфорт.

Кои фактори изострят болката по време на месечния цикъл

Дали изпитваме слаба, или силна болка по време на месечния си цикъл, е заложено във физиологията ни. Въпреки това съществуват редица фактори, които могат да влошат нашето състояние. Ограничавайки влиянието им до минимум, си спестяваме голяма част от ежемесечния дискомфорт.

Високи нива на стреса

Точно така, стресът, за който говорим в почти всяка статия за здравословни проблеми, е и сред факторите, повишаващи болката по време на менструация. Важно е и да отбележим, че под влияние на нервното напрежение е възможно дори настъпването на цикъла ни да закъснее. Това може да затрудни желано зачеване, както и да породи други неизправности в организма ни.

Чудесни начини за разпускане на стреса са йогата, медитацията, повечето сън, спортът, разходките сред природата в приятна компания.

Липса на движение

Случвало ли ви се е по време на ученическите години да помолите медицинската сестра за освобождаваща ви от часа по физкултура бележка?

Повалени от болката, на повечето от нас ни се иска просто да се свием като кравай на дивана и да не мърдаме в продължение на седмица. Това обаче влошава проблема. Колкото по-малко се движим, толкова по-болезнени се оказват контракциите на матката. Чудесен пример е менструация, настъпваща при преход в планината. Загрели от интензитета на движението едва ли дори ще усетим началото на месечния си цикъл.

По време на усилено движение – например аеробни упражнения, организмът изпомпва повече кръв, освобождавайки ендорфини. Те, от своя страна, неутрализират ефекта на простагландините, като редуцират спазмите на матката.

Затова не се покривайте през глава, а поне се разходете, осигурявайки си двойно облекчение от болката – благодарение на раздвижването и на разтоварването от стреса.

Пушене на цигари

Тютюнопушенето оказва повсеместна вреда на организма ни. От него пряко е засегната и степента на болката по време на менструация. Причината е в редуцирането количеството на кислород, достигащо до отделните тъкани.

В допълнение към това е възможно пушенето на цигари да засили и самите мускулни спазми, защото съдържащите се в дима химикали оказват въздействие върху гладката мускулатура в коремните органи.

Решението – просто да спрем да пушим. За целта могат да ни помогнат различни лепенки, спрейове и таблетки, но най-важни са волята и желанието ни за промяна.

Прием на солени храни

В периода, обхващащ предменструалния синдром (ПМС) и месечната менструация, хормоналните нива в организма ни рязко спадат и се покачват. Вследствие на това е възможно апетитът ни да се повиши – най-вече за вредна храна. Някои посягат към шоколада, други към мазното и соленото. В случая обаче шоколадът би бил по-подходящ – особено ако е натурален. Той покачва нивата на хормоните на щастието, спомага за неутрализиране на стреса и така се оказва в състояние дори да облекчи менструалната болка.

Ала за солената храна не можем да кажем нищо подобно. Прекомерният прием на сол води до подуване и задържане на вода. Това възпрепятства клетките в организма ни да функционират нормално и е възможно да доведе до по-интензивни спазми и силна болка.

Затова следващия път, когато посегнем към пържените картофи или някоя баничка, е добре да се замислим наистина ли искаме да си го причиняваме.

Възрастта

Е, по отношение на този фактор няма какво да направим. Както споменахме по-горе, в нормалния случай менструалните болки отслабват с напредване на възрастта. Затова и само можем да чакаме момента, когато те ще са толкова незначителни, че дори няма да ни създават дискомфорт.

Междувременно, ако планираме бременност, успокоение може да ни е и фактът, че след раждането менструалните болки вероятно ще намалеят.

Как да облекчим менструалните болки

Комбинация от отпускане и упражнения

Както казахме по-горе, стресът и обездвижването са сред най-негативно повлияващите на болката фактори по време на менструация. Затова и тяхната противоположност отпускането на тялото и духа и аеробните упражнения ни носят облекчението, което толкова силно желаем.

Затопляне

Топлината е още едно ефективно оръжие срещу менструалните болки. Тя ни помага не само да се отпуснем психически, а и физически – отпуска мускулите, облекчавайки спазмите и придружаващата ги болка.

Най-важно е да загреем корема и областта на яйчниците си. За това ни помагат горещите душове, чаят, покриването с одеяло, електрическите възглавнички. Дори само да поставим ръката си в коремната област за известно време, също ще има ефект. Добра идея е да добавим и леки масажни движения, които да стимулират кръвообращението и притока на кислород.

Консумация на чай

Билките ни осигуряват решение на редица здравословни проблеми. Те успяват да облекчат и менструалните болки. По време на цикъл силно препоръчителен е чаят от лайка. Той бързо облекчава спазмите, като в същото време ни помага да се опуснем и ни загрява.

Чудесен избор е още чаят от джинджифил, в случай че месечният ни дискомфорт включва стомашни проблеми като гадене и диария.

Здравословно и витаминозно хранене

Всички знаем, че здравословното и разнообразно хранене е полезно за организма ни. Интересен факт е, че то може да ни помогне и за облекчаване на менструалните болки. Редуцирането на алкохола и кафето, на солта и мазните храни по време на месечния цикъл значително намалява характерния дискомфорт. Препоръчително е в този момент от месеца да се храним с полезни и витаминозни храни като плодове и зеленчуци, да приемаме риба и морски дарове, богати на омега-3 мастни киселини.

Полезно е да отбележим и че наличието на достатъчно количество витамин D в организма ни също облекчава менструалната болка. Затова слънчевите разходки стават още по-препоръчителни. През по-студените месеци можем да компенсираме недостига им с хранителни добавки и богати на витамин Д храни като тофу, сирене, краве мляко, сьомга, риба тон, яйца, бадемово мляко, соево мляко, гъби, овесени ядки.

Прием на аналгетици

Макар и да помагат, повечето от дотук изброените похвати за облекчение действат бавно и се оказват недостатъчни при твърде силни пронизващи усещания. Затова е препоръчително да разполагаме и с аналгетик с изпитан ефект при менструални болки. Много жени приемат подобен тип лекарствени средства още при първоначалното чувство за напрежение, предшестващо настъпването на цикъла. По този начин те успяват напълно да си спестят дискомфорта, характерен за специфичния период от месеца. Чудесен пример за ефективен и бързо действащ аналгетик е Bestaren от BestaMed.

Защо да изберем Бестарен от БестаМед при менструална болка

Бестарен e нестероидно противовъзпалително средство (НСПВС), което:

  • облекчава болката бързо и ефективно;
  • предлага се под формата на лесни за преглъщане и пречупване таблетки;
  • отличава се с многоспектърно действие, превръщащо го в универсално решение за ред проблеми.

Активната съставка в Бестарен е декскетопрофен трометамол - едно от най-безопасните и ефективни обезболяващи средства от спектъра на нестероидните противовъзпалителни средства. Бидейки НСПВС, Bestaren разполага със следните действия:

  • аналгетично - облекчава от лека до умерена болка като при менструация, но и в случаи на главоболие, зъбобол, ставни болки и т.н.;
  • противовъзпалително – ефективно облекчава възпаления и отоци;
  • антипиретично – нормализира високата температура, което го превръща в отлично средство в случай на вирусна или бактериална инфекция.

Така Бестарен се справя не само с болките по време на менструация, но и с много други проблеми, характерни за ежедневието ни. Затова и е чудесна идея да го носим в дамската си чанта – вероятността често да ни се притича на помощ, е голяма.

Вземете Бестарен на ниска цена от онлайн Аптека Гален сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.