Как да облекчим симптомите на остеоартрита

Как да облекчим симптомите на остеоартрита

Тракането по клавиатурата, прелистването на вестника, разбъркването на супата, изкачването на планини – всичко това изисква костите ни да са здрави, мускулите, ставите и сухожилията да функционират нормално. При настъпването и на най-малък проблем в нашата опорно-двигателна система е възможно всички тези дейности да се окажат еднакво трудни и болезнени за нас. Пример за това е заболяването, наречено остеоартрит.

Облекчете мускулните и ставните болки, възпаления и отоци с Волтарен на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Какво представлява остеоартритът

Остеоартритът е сред най-разпространените заболявания, засягащи ставите, в световен мащаб. Също така е и най-често срещаният вид артрит.

Той засяга ставния хрущял и периартикуларните тъкани, водейки до дегенеративни нарушения. Вследствие на заболяването биват увредени хрущяли, кости, мембрани, стави, мускули и връзки.

Еластичността, плътността, здравината на хрущяла постепенно отслабват, той става по-тънък, напуква се, появяват се развлакнявания, ерозира. Същевременно ставната повърхност на костта в съседство се удебелява, докато ставното пространство между хрущялите се редуцира. Появяват се и костни израстъци, приличащи на шипове, които са известни с наименованието остеофити. Те нанасят вреда на ставната капсула, като така водят до възпаление. Появяват се болка, дискомфорт, трудности в движението. Възможни са отоци, както и деформация на ставите.

Като синоним на остеоартрит често се използва терминът остеоартроза. Те обаче не са напълно взаимнозаменяеми.

При остеоартрита хрущялът, разположен върху костните краища постепенно се износва, докато подлежащите кости започнат да се трият една в друга. Остеоартрозата е хронифициран остеоартрит. В този случай страдаме от дегенеративно ставно заболяване, при което ставният хрущял се изменя, ставата се руши. Потърпевши са и други части на опорнодвигателната система – мускули, сухожиля, синовиалната течност. Движението е силно засегнато. С други думи – остеоартрозата е влошен остеоартрит.

Какви са видовете остеоартрит

Добре е да знаем и че се различават различни видове остеоартрит. Според причината за появата му той се дели на:

  • първичен остеоартрит – той настъпва сам по себе си вследствие на редица фактори, които ще разгледаме по-долу. Те водят до редуциране съдържанието на ставната течност, намаляване защитата на ставните хрущяли и настъпване на дегенерация;
  • вторичен остеоартрит – той е следствие на друг здравословен проблем като травма, възпалителни процеси, неврологични проблеми, захарен диабет, затлъстяване, хормонални проблеми, системен лупус еритематодес, вродени луксации или дисплазия на тазобедрената става.

Остеоартритът се разделя на два вида и според обсега си:

  • локализиран – засяга една или две стави;
  • генерализиран – засяга три или повече стави.

Какво води до остеоартрит

Факторите, които провокират остеоартрита, са много. Те могат да бъдат външни за нашия организъм като например:

  • травми – фрактури, изкълчвания, навяхвания;
  • свръх натоварване на ставите – ставите могат да бъдат натоварени както от твърде интензивно движение, така и от неговата пълна липса. Сред причините са дългогодишно практикуване на спортове от сорта на бягане, скачане, вдигане на тежести, прекомерното носене на обувки с високи токове, извършването на ежедневен тежък физически труд – например при строителите, при статична работа, свързана с целодневно седене на бюро или в изправено положение, но без движение;
  • извършена ставна операция.

Експертите наблюдават и редица вътрешни фактори, водещи до заболяване от остеоартрит. Сред тях са:

  • затлъстяване – телесната маса надхвърляща нормите води до голямо натоварване върху ставите, което ускорява тяхното износване;
  • неправилна диета – водеща до липса на витамини и минерали и провокираща възпаления;
  • наличие на възпалителни ставни заболявания – те могат да бъдат провокирани от бактериални и вирусни инфекции;
  • неправилна стойка;
  • генетични предпоставки – това са както генетичната унаследеност, така и други генетично вродени проблеми като хрущялна дисплазия, недостиг на колаген тип 2, синдром на хипермобилност на ставите, хемофилия;
  • ендокринни проблеми – проблеми с щитовидната и паращитовидните жлези, диабет, менопауза и съпътстващите я хормонални дисбаланси;
  • проблеми с кръвоснабдяването на съчлененията – при разширени вени на долните крайници или атеросклероза на съдовете;
  • метаболитни проблеми с пикочната киселина, с минералите калций или мед;
  • автоимунни проблеми – наличие на ревматоиден артрит, лупус еритематозус, ревматизъм, псориазис.

Каква е разликата между остеоартрит и ревматоиден артрит

Важно е да правим разлика и между остеоартрита и ревматоидния артрит, тъй като те са две напълно различни заболявания по своя произход и изискват различни начини на лечение и облекчение. Освен това наличието на ревматоиден артрит е в състояние да отключи и остеоартрит, поради което превенцията е ключова за по-доброто ни здраве.

За разлика от остеоартрита ревматоидният артрит се определя като автоимунно заболяване. При него имунната система отчита ставите като вредители и атакува клетките в техните лигавици. Това води до възпаление, оток, болка, скованост, като сред засегнатите части от тялото са най-често ръцете, китките и ходилата. При ревматоидния артрит е възможно в даден момент да не изпитваме никакъв дискомфорт, а в следващия да се проявят всички симптоми с голяма сила.

Добре е да различаваме ревматоидния артрит от остоартрита, за да знаем кое е най-точното лечение за нас. Затова и е важно да се консултираме с лекар още при първите симптоми.

При остеоартритни болки вземете Волтарен Форте Гел Усилена формула на ниска цена от онлайн Аптека Гален!

Какво още да знаем за симптомите на остеортрита

Що се отнася до симптомите на остеоартрита, те са:

  • ограничаване на подвижността;
  • хрущене;
  • болка;
  • оток;
  • възпаление, което може да доведе и до повишаване на температурата;
  • промяна на походката;
  • деформация в стойката.

Симптомите се проявяват най-вече при иницииране на движение, но в по-късните етапи на болестта се отключват дори докато спим нощем.

Кой най-често страда от остеоартрит

На най-голям риск от развитие на остеоартрит са изложени представителите на следните групи:

  • хора с наднормено тегло;
  • хора, хранещи се с полуфабрикати, храна, богата на захар и на глутен, с меню без плодове и зеленчуци;
  • хора, водещи заседнал начин на живот;
  • хора в напреднала възраст;
  • активни спортисти;
  • жени в менопауза – естествена или причинена хирургично;
  • хора, претърпели травми на опорно-двигателния апарат в миналото;
  • хора с определени професии, водещи до натоварване на дадени стави – шофьори, счетоводители, маратонци;
  • хора, страдащи от някое от заболяванията посочени в точката Какво води до остеоартрит.

Какво е характерно за трите етапа на развитие на остеоартрита

За съжаление, напълно изцеляващ лек за остеоартрита все още не е измислен. Важно е да знаем обаче, че той представлява прогресиращо заболяване, чиито етапи могат да бъдат 3-4-5. От нас зависи да стопираме или поне да забавим развитието му, за да не достигаме до най-тежките проявления. За това ни помагат продукти с диклофенак като Волтарен Емулгел, облекчаващ възпалението, болката и отока.

За началната фаза на остеоартрита е характерно да усещаме болка в ставите единствено когато ги подлагаме на голямо натоварване, извършваме тежки усилия. През този първи етап обаче дискомфортът отшумява скоро след като си починем. В този случай лумена на ставното пространство е леко редуциран, а разрастването на костната тъкан все още не е започнало или е в своя зародиш.

Ако не успеем да стопираме развитието в този момент, настъпва остеофитната фаза. При нея хрущялът и менискусите постепенно ерозират. Изпитваме болка и при леко физическо натоварване, като за да я неутрализираме, са ни необходими обезболяващи средства. Наблюдаваме ставно нарастване, което води до изменение на формата й и затрудняване на движението. Ставното пространство значително намалява, изменя се и повърхността на съчленението.

Постепенно настъпва тежка артроза. На този етап болката ни съпътства постоянно, ставите са значително деформирани, нарушена е и оста на засегнатия ни крайник, движението ни е силно затруднено. Тъй като ни е почти невъзможно да движим цели групи от мускули, те атрофират, възможно е и крайникът ни видимо да бъде скъсен. Ставното пространство не може да се отличи при рентгенова снимка. Наблюдават се ясно изразени шипове по повърхността на ставата, както и кистозни просветления в костта.

Как Волтарен помага при остоартрит

Voltaren Gel е едно от малкото лекарствени средства, отпускани без предписание от лекар, спомагащи за облекчението на болката при артрит и по-конкретно при остеоартрит. Той ни помага отново да се наслаждаваме на любими занимания като разходки сред природата, каране на колело, възвръща ни способността да извършваме и своите рутинни задължения като готвене, чистене и др.

Voltaren се предлага под формата на емулгел, комбиниращ гел и крем. Благодарение на това специално подбраните съставки във формулата на Voltaren Emulgel проникват дълбоко през кожата, достигайки до самото засегнато място. По този начин съвсем скоро забравяме за болката и можем да изживеем деня си точно както ни се иска.

Активната съставка във Волтарен е диклофенак. Това е едно от най-ефективните нестероидни противовъзпалителни средства, използвани в наши дни. Той оказва мощни противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Използвайки го под формата на гел, ние третираме болезненото място локално и по този начин не само се радваме на бързо действие, а и избягваме странични ефекти, които е възможно да изпитаме при перорален прием.

Диклофенак действа, като блокира отделяния при наличие на възпаление ензим в организма ни, наречен циклооксигеназа. Така той вече не е в състояние да изпраща сигнали до мозъка, водещи до болка и повишаване на телесната температура. В резултат на това болката и високата температура изчезват. Облекчени са още възпалителните процеси и евентуално съпътстващият ги оток.

Волтарен се предлага в няколко разновидности:

Всички те са предназначени за приложение при възрастни и деца над 14-годишна възраст. Волтарен Емулгел 1,16% е подходящ за прилагане върху засегнатото място от 3 до 4 пъти в деня. По-силната формула на Voltaren Forte Gel 2,32%, от друга страна, осигурява по-дълготрайно облекчение на болката и дискомфорта до цели 12 часа. Важно е обаче да знаем, че не бива да нанасяме тази разновидност на продукта повече от 2 пъти в денонощието, за да избегнем нежелани странични реакции.

Що се отнася до продължителността на лечението, Волтарен е подходящ за употреба до 2 седмици от деца над 14-годишна възраст. Прилага се най-вече в случаи на мускулни и ставни травми от сорта на навяхвания, изкълчвания, разтягания, натъртвания, както и при възпаление на сухожилията.

При възрастни над 18 години Волтарен Емулгел се препоръчва за облекчение на артритни болки в рамките на до 3 последователни седмици. Важно е да имаме и предвид, че ако до 7 дни болката и отокът не започнат да отслабват, е добре да се консултираме с лекар. Той може да ни препоръча по-дълъг период на лечение с продукта.

При нанасянето на Voltaren е важно да не позволяваме на гела да попада върху лигавици и открити рани. Той се прилага чрез леки масажни движения с цел по-дълбоко проникване на активните съставки. За това ни помагат и масажори като включения в опаковката на Волтарен Емулгел с апликатор 1.16% х75 грама GlaxoSmithKline. С негова помощ избягваме и изцапването на ръцете си. В случай че все пак нанасяме продукта с длани, е важно да ги измием добре след приключване на процедурата, за да не позволим свръх количество диклофенак да навлезе в организма ни. По този начин ограничаваме и риска от попадането му в очите, носа или устата ни при неволното им докосване с ръка.

Какво още да направим, за да облекчим остеоартрита

Както казахме, остеоартритът не се лекува, но е напълно възможно да ограничим неприятните симптоми до минимум. За това ни помагат:

  • умереното движение – макар и да изпитваме болка при движение, пълното обездвижване само влошава проблема. За да намалим дискомфорта и максимално да възвърнем нормалната си мобилност, е препоръчително да сме активни, но да не натоварват излишно засегнатите стави. Сред най-универсалните варианти за движение в случая са плуването и разходките по равна повърхност, от полза могат да ни бъдат още колоезденето, гимнастиката в седнало или легнало положение, йогата;
  • спазване на специализирана диета – на първо място, ако страдаме от наднормено тегло и имаме остеоартрит, е важно възможно най-бързо, но и здравословно да свалим излишните килограми. Това може да се случи чрез комбинация от упражнения и ограничаване на дневния калориен прием. Що се отнася до конкретното ни меню, е добре да избягваме храни, съдържащи глутен, тъй като те засилват възпалителните процеси в организма. Хубаво е да изключим до максимална степен и захарта. Противопоказни могат да бъдат и храни, богати на омега-6. Що се отнася до полезните храни и напитки за състоянието ни, сред тях са плодовете и зеленчуците, съдържащи витамини и минерали с антиоксидантен ефект. По тази причина изключително благоприятен е и ефектът на зеления чай, чието антиоксидантно действие надхвърля дори това на витамин C и витамин Е. Полезни са още куркумата, джинджифилът, черният и белият чай, копривата, дяволският нокът. С благоприятно действие са и храните с омега-3 мастни киселини като сьомгата и други видове риби;
  • специализирани масажи;
  • акупунктура;
  • топли и студени компреси.

Важно е да запомним, че здравето на ставите ни до голяма степен зависи от нас самите. Водейки здравословен и умерено активен живот, е напълно възможно да не изпитаме артритни болки чак до дълбоки старини.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.