Как да подсилим дихателната си система по естествен начин - 4 лесни стъпки

Как да подсилим дихателната си система по естествен начин - 4 лесни стъпки

Общото между всички бозайници на планетата Земя е, че дишаме. Ежесекундно поемаме кислород от заобикалящата ни среда и благодарение на дихателната и кръвоносната система го разпространяваме из целите си тела. Спрем ли да дишаме, ще прекратим и живота си.

Макар и всички да съзнаваме колко важна е дихателната система за общото ни здраве, малцина полагат осъзнати грижи за благосъстоянието й. В същото време факторите, които й вредят са навсякъде около нас. Как да съхраним здравето на дихателната си система - особено в сезона на вирусите, ще разгледаме в днешната статия.

Погрижете се за здравето на дихателната си система с билкови сиропи Бронховитал на топ цена от онлайн Аптека Гален!

От какво се състои дихателната система на човека

Както вече споменахме, дихателната система е ключова за нашия организъм. Чрез нея приемаме необходимото ни количество кислород и отделяме непотребния въглероден диоксид.

Най-важната част от дихателната система са белите дробове, следвани от трахеята, бронхите, бронхиолите и диафрагмата. Важно е да знаем и че тя включва горни и долни дихателни пътища. Горните са носът, назалните дихателни пътища, синусите, ларинксът, фаринксът и гласовите струни. Долните са частта от ларинкса, разположена под гласните струни, трахеата, бронхите, белите дробове, включващи в себе си респираторните бронхиоли и алвеоли.

Дихателната система е голяма и сложна, но грижим ли се за нея правилно, тя ни служи дълги години. В същото време дори лека настинка е в състояние бързо да се разпространи до всички нейни части и да доведе до сериозни проблеми.

Каква е ролята на дихателната система в организма ни

Както вероятно и сами предполагате, основната функция на белите дробове и цялата дихателна система е дихателната. Интересно е да отбележим обаче, че задълженията им в тялото ни не се изчерпват дотук.

Дихателната система също така:

  • оказва регулация върху киселинността в тялото;
  • осигурява говора чрез въздухопотока и гласните струни;
  • подпомага имунната система чрез отделяне на имуноглобулин А;
  • предпазва ни от праховите частици и бактериите чрез слузта, която ги улавя и отстранява;
  • спомага за поддържането на оптимално количество кръв в организма, тъй като белите дробове са в състояние да поберат до 1 литър кръв, ако това е необходимо.

Кои фактори застрашават дихателната система

Много от нас живеем в големи градове, пълни с автомобили и предприятия. Въздухът, който дишаме е замърсен от фини прахови частици, оказващи негативен ефект върху цялата ни дихателна система. Макар и да нямаме влияние върху това (освен ако не изберем да заживеем на село), сме в състояние да сведем до минимум много от другите негативни фактори:

  • тютюнопушенето - то е в състояние сериозно да увреди белите дробове, да доведе до рак на белите дробове, на устата, фаринкса и ларинкса;
  • рядкото проветряване - макар и въздухът навън да не е чист, той поне е наситен с кислорода, от който тялото ни се нуждае. Ако прекарваме продължително време в затворено помещение, без да го проветряваме, то се насища с въглероден диоксид, а нивото на кислорода спада до минимум. Това може да ни причини замаяност, усещане за задух, главоболие;
  • заобикаляне с много текстил - под текстил имаме предвид меката мебел, пердетата, килимите, декоративните възглавници и всичко друго, покрито с плат. Колкото и добре да почистваме дома си, е изключително трудно редовно да перем и махаме прахта от текстилните мебели и аксесоари. В същото време домашната прах е силен алерген, който е в състояние да доведе до астма;
  • газовите котлони - макар и количеството газ, което попада в организма ни от този вид домакински уреди да е минимално, то ни вреди;
  • липсата на движение - редовното движение повишава вентилацията в белите дробове, като така отделяме от тялото си максимално количество от попадналите в него вредни вещества. Заседяването води до точно обратното, като така повишава риска от разболяване;
  • вирусите - ако имунната ни система е слаба и не вземем навременни мерки срещу вирусната инфекция, заразата може да се разпространи из цялата дихателна система и да доведе до сериозни поражения, сред които белодробна инфекция.

Как да се погрижим за дихателните си пътища и белите дробове

За да се радваме на здрава дихателна система, е важно не само да намалим до минимум вредящите й фактори, а и да полагаме систематизирани грижи. Препоръчително е те да включват:

Редовно движение

Макар и да се повтаряме, е важно да акцентираме върху движението. То е ключово за цялостното благосъстояние на организма. Подкрепя не само дихателната система, а и кръвоносната, опорно-двигателната, имунната. Дори една 30-минутна разходка на ден е достатъчна, за да поддържаме доброто си здраве.

Здравословното хранене

Здравословно е разнообразното хранене, включващо много плодове, зеленчуци, полезни протеини. Сред най-важните за дихателната система вещества, които лесно можем да си набавяме чрез тях, са витамините със силно антиоксидантно действие А, Е и C и минералите магнезий, селен, цинк и калий.

Сред съдържащите ги храни са зеленолистните зеленчуци, цвеклото, тиквата, ябълките, ядките, яйцата, немазното месо, бобовите култури, черешите, боровинките, бананите.

Растенията у дома

Саксийните цветя не само разкрасяват дома, а и го освежават, изпълват го с живителен кислород. В същото време растенията поемат отделяния от нас въглероден диоксид. Това е много полезно за здравето ни особено през студените сезони, когато проветряваме по-рядко.

Хранителни добавки, подкрепящи имунната и дихателната система

Дори и останалите ни усилия за поддържане здравето на дихателната ни система да вършат работа през топлите месеци, наесен и през зимата само те не са достатъчни. Студът и бързоразпространяващите се вируси отслабват имунната защита на организма, поставят ни в засилен риск от респираторни инфекции. За да го намалим до минимум и да лекуваме проблема в зародиш, ни помагат хранителни добавки като сиропите Бронховитал от Мирта Медикус.

Те съдържат богата палитра от растителни екстракти, сред които от ехинацея, андрографис, мащерка, коприва, черен бъз, живовляк, кръвен здравец, шийтаке и други. Всички те повлияват благоприятно горните и долните дихателни пътища, облекчават кашлицата, повишават имунитета. Помагат ни да се излекуваме по-бързо и ефективно от евентуални респираторни инфекции.

Гамата Bronhovital на Mirta Medicus включва разнообразие от сиропи за цялото семейство:

Поръчайте сиропи Бронховитал на ниска цена от galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.