Как да преодолеем главоболието

Как да преодолеем главоболието

Остра болка в едното полукълбо, тъпа – разпространяваща се навсякъде, пронизване в областта зад очите, в слепоочието, краткотрайна или продължаваща с дни, постепенно нарастваща или появяваща се изневиделица – болката в главата се характеризира с най-различни проявления, общото е, че винаги е неприятна.

Едва ли съществува човек на планетата, който да не е страдал от главоболие поне веднъж в живота си. За някои обаче то се превръща в част от ежедневието. Мнозина игнорираме това неприятно усещане, отдавайки го на стрес или преумора. Факторите, които оказват влияние на появата му обаче са много повече. Важно е да ги познаваме, добре е да сме запознати и с най-разпространените видове главоболие, за да открием ефективен начин за справяне с болката. Разбира се, ако неразположението ни се хронифицира, най-разумно е да потърсим мнението на невролог, очен лекар или друг подходящ специалист.

Какви са видовете главоболие и какво ги провокира

Според International Headache Society (от англ. - Международно общество по главоболие) главоболието се дели най-общо на две групи:

  • първично главоболие – когато не е вследствие на друга болест, а то е основният проблем;
  • вторично главоболие – когато е вторично проявление на дадена болест.

По-разпространени са първичните главоболия. Именно те ни преследват в ежедневието и ни възпрепятстват да сме максимално ефективни в работата си, да се наслаждаваме на хубавите моменти, да си почиваме. За да се доближим максимално до причината за нашето неразположение, е полезно да знаем кои са най-често срещаните разновидности на първичното главоболие и какво ги провокира:

Главоболие от тензионен тип

Една от най-разпространените прояви на главоболието е тази от тензионния тип. Той се изразява в усещане за стягане на цялата глава като в обръч. Възможно е обаче неприятното чувство да засегне и само определена част от главата – задната, страничната, предната. Болката се появява постепенно и може да бъде както по-слаба, така и сравнително силна. Често е придружена и от чувство за напрежение в шийните мускули, като понякога се разпростира и във врата.

В повечето случаи този вид главоболие е сравнително краткотрайно, но е възможно да продължи и с часове. Рядко обаче е толкова силно, че да възпрепятства ежедневните ни задачи.

Сред основните фактори за отключване на тензионното главоболие са провокиращите напрежение в мускулите на врата като:

  • стрес и тревожност, които създават напрежение и стягане в мускулите;
  • неправилна стойка, водеща до изкривяване;
  • напрежение в мускулите на главата, врата и дори лицето;
  • замижаване с очи, когато прекарваме дълго време, взирайки се в екран – отново причиняващо напрежение в мускулите на главата, врата и лицето;
  • умора, водеща до раздразнителност и напрежение, провокиращо стягане на мускулите;
  • дехидратация, силен шум, някои миризми, които създават напрежение, водещо до напрягане и стягане на мускулите на врата.

Мигренозно главоболие

Мигрената е една от най-неприятните разновидности на главоболието. Тя засяга по-често жени, отколкото мъже. Характеризира се с пулсираща, силна болка, която обикновено обхваща само едното полукълбо на главата. Понякога обаче се разпростира и в стягащо усещане в цялата глава.

В повечето случаи мигрената е хроничен проблем, който се обостря в различни моменти от живота ни, а кризите продължават с дни. Понякога е придружена и от непоносимост към определени миризми, към шумове, ярка светлина. Възможно е да предизвика още гадене и повръщане.

Характерна за мигрената е така наречената аура. Тя често предшества пристъпното връхлитане на болката и се изразява в неразположения като зрителни нарушения, изтръпване на крайниците и периферната мускулатура, влошаване на координацията, усещане на странни миризми.

Интересно е да знаем, че острата болка в едната част на главата е и сред симптомите на спонтанно руптурирала аневризма на мозъчното кръвообращение, както и на започващ исхемичен инсулт със зони на нарушаване в кръвообращението на мозъка. По тази причина е добре да се посъветваме с лекар, ако изпаднем в подобно състояние за пръв път в живота си.

Както вече казахме, мигрената най-често засяга жените. Това се свързва с хормоналния дисбаланс, характерен за периода на месечния цикъл, за бременността и менопаузата. В същото време е възможно именно в тези моменти от живота ни иначе силната мигрена за кратко да изчезне.

Мигрената може да бъде провокирана още от лоша диета, от наднормено тегло, консумация на алкохол, липса на достатъчно сън.

Клъстерно главоболие

При този вид главоболие болката се появява на „клъстери“, човек получава внезапни, циклични главоболия. В повечето случаи те траят кратко време, но скоро се появяват отново. Болката може да засяга областта зад очите, като често е придружена и от други симптоми като сълзене на очите, подуване на клепачите, хрема. Болката може да засяга както само едното, така и двете очи. Възможно е този тип главоболие да е изключително силен и нетърпим, може да трае по 5 или 50 минути, да ни събуди дори през нощта.

Причината, провокираща това главоболие, все още не е напълно известна. Въпреки това има данни, които сочат възможност за унаследяване. Известно е и че консумацията на алкохол и тютюнопушенето влошават проблема.

Цервикогенно главоболие

Цервикогенното главоболие се свързва с проблеми с шийните прешлени. Те могат да бъдат запушени, схванати, деформирани. Този проблем най-често засяга хора, прекарващи часове на бюрото си, седящи неправилно на дивана, спящи на неудобна възглавница.

В този случай главоболието може да се появи след продължително седене в неправилна поза, както и при надухване в областта на врата. За справяне с този проблем се препоръчват специализирани масажи, както и носенето на шал с цел затопляне на проблемната област.

Още за факторите, отключващи главоболието, и как да им се противопоставим

Главоболието е проблем, засягащ хиляди по света, но в същото време често е трудно да се определи конкретната причина, която го провокира. В много случаи различните типове главоболие се преплитат, причинявайки силно и често неразположение на засегнатия. На фона на всичко това обаче ясно можем да откроим основните фактори, отключващи болката, както и начините за облекчаването й.

Сред най-честите и общи провокатори на неприятното неразположение са:

  • консумация на алкохол;
  • тютюнопушене;
  • нередовно хранене, водещо до понижаване на кръвната захар;
  • дехидратация;
  • умора и недоспиване;
  • стрес, тревога, напрежение;
  • прекомерна консумация на кафе;
  • неправилна стойка;
  • лошо осветление;
  • дълго взиране в екрани;
  • хормонален дисбаланс.

Към често срещаните провокаторите на главоболието можем да добавим синузита и вирусните инфекции, които също създават напрежение, провокиращо главоболие. Провокатор може да са и неточно определените диоптри на очилата или лещите. Тези фактори обаче по-скоро отнасяме към вторичното главоболие.

Що се отнася до начините за преодоляване на болката в главата, на първо място е справянето с гореизброените фактори. По-малко алкохол, спиране на цигарите, редовно и здравословно хранен, прием на минимум 2 литра вода на ден, консумация на до 2 кафета дневно, поне 8-часов сън, спорт за справяне със стреса, контрол над средата, която ни заобикаля, спане на ортопедична възглавница, употреба на ергономичен офис стол – всичко това донякъде е в наши ръце и не ни коства много, а е в състояние да ни избави от вечната болка.

Важно е да отбележим и факта, че промяната на тези неща от ежедневието може да означава изцяло да променим навиците си – обикновено бавен и труден процес. Освен това фактори като хормоналния дисбаланс и стреса не са изцяло под наш контрол. Тук е мястото да се обърнем към науката и нестероидните противовъзпалителни средства.

Нестероидни противовъзпалителни средства при главоболие

Каквото и да си говорим, основното, което ни интересува, когато ни боли главата, е да спре да ни боли. За това най-сигурно ни помагат нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС). Такива са аналгинът, аспиринът, парацетамолът и много други. Един от най-безопасните и ефективни медикаменти сред тях е кетопрофенът, съдържащ се във всички разновидности на Okitask При болка и температура.

Интересно е да знаем и че НСПВС ни осигуряват цели три действия:

  • противовъзпалително действие: облекчават възпаленията и отоците;
  • аналгетично действие: облекчават болка с различен характер – главоболие, зъбобол, менструални болки, ставни болки и други. Поради този си ефект НСПВС се използват предоперативно или в следоперативния период;
  • антипиретично действие: НСПВС понижават високата температура на тялото, с което са много полезни при вирусни и бактериални инфекции, водещи до температура над 38 градуса.

Какво е добре да знаем за Okitask

Okitask е висококачествено и ефективно нестероиднo противовъзпалително лекарствено средствo с активна съставка кетопрофен. Окитаск служи за временно облекчаване на силна болка, на възпаление или за понижаване на температурата.

Интересно е да отбележим, че комбинацията от мощни аналгетичен и противовъзпалителен ефект спомага за справяне с болезнените възпалителни състояния, свързани със ставите, което осигурява лекота на движението.

Медикаментът се предлага в два варианта – под формата на таблетки и на сашета. И в двата случая болкоуспокояващото действие започва след едва 5 минути, което превръща Окитаск в отличен избор при внезапна мигрена или друг вид прорязващо главоболие. Важно е да знаем обаче, че сашетата могат да се приемат чрез директно изсипване в устната кухина. Там кетопрофен лизиновата сол се разтваря и абсорбира изключително бързо, водейки до осезаем ефект до 15-30 минути. В случая с прием на таблетки с вода абсорбцията на активната съставка може леко да се забави, но бионаличността се запазва.

Всички разновидности на Okitask се предлагат без лекарско предписание и са подходящи за лица над 18 години. Могат да се приемат дори от бременни дами през първите два триместъра – както казахме това е период, когато е възможно пристъпите на главоболие да зачестят. Препоръчително е обаче употребата на медикамента да се случва със знанието на ангажирания гинеколог.

Важно е да отбележим и че е необходимо да приемаме Okitask точно както е описано в листовката, за да не превишим допустимата доза. Добре е да знаем и че медикаментът не лекува причината за болката, а само я облекчава. Това може да доведе до замаскиране на по-сериозни проблеми, причиняващи главоболието. По тази причина е препоръчително да се консултираме с лекар, ако главоболието ни е често явление или ако не изчезне до повече от 5 дни въпреки приема на Окитаск.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.