Как да прогоним безсънието?

Как да прогоним безсънието?

Едва ли ще сгрешим, ако кажем, че на съвременния човек почти винаги му се спи. Денонощието разполага с едва 24 часа, а на нас ни се налага да работим през голяма част от тях. След това си открадваме по мъничко време за семейството и приятелите, за хобитата, за блажена почивка пред телевизора. А стрелките на часовника се въртят и въртят. Ако към всичко това добавим проблеми със заспиването, нощни събуждания и често безсъние, е възможно да спим едва 4-5 часа на нощ. Крайно недостатъчно!

Прогонете безсънието, вземете Novanight на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

До какви проблеми води недоспиването?

Недоспиването не причинява просто лек дискомфорт, който да замаскираме с допълнителна чаша кафе. То е сериозен проблем, който е в състояние да отключи редица неразположения и заболявания. Сред тях са:

Постоянен глад и покачване на килограмите

Дори само една нощ да не успеем да се наспим, със сигурност на следващия ден ни очаква неистов глад. Причината е хормоналният дисбаланс.

Чувството ни за глад се активира от хормон, наречен грелин. Ситостта ни пък е вследствие на покачването нивата на лептина. Ако не се наспим, количеството грелин в тялото ни се увеличава за сметка на лептина. По тази причина, колкото и да хапваме, все си оставаме гладни.

Същевременно тялото ни започва да складира повече енергия и метаболизмът ни се забавя. Също така се движим по-малко, тъй като просто нямаме сили.

В резултат на това е напълно възможно скоро да не ни се ще да се качваме на кантара.

Раздразнителност

Недоспиването повлиява негативно и на емоционалното ни състояние. Ставаме по-раздразнителни, нервни и докачливи. Изпитваме постоянен стрес. Всичко това само по себе си влошава съня и ограничава още повече шанса ни за пълноценен сън.

Забавени рефлекси и когнитивна функция

Знаехте ли, че съществуват статистики, според които причина за повече катастрофи е недоспиването в сравнение с консумацията на алкохол?

Вероятно и сами сте усещали, че недоспиването влошава рефлексите и координацията. Отслабва и способността да се концентрираме.

Същевременно ни е много по-трудно да общуваме с околните. Усещаме и проблеми с творческата мисъл и паметта. От това често страда и нашата работа.

Отслабване на имунитета

Докато спим, в тялото ни се извършват множество възстановителни процеси. Те подкрепят здравото ни, осигуряват ни жизненост за през деня.

В случай че пълноценният сън липсва, отслабва и действието на имунната ни система. Ставаме по-податливи на вируси и бактерии, на възпаления.

Риск от диабет

Вследствие на недоспиването се повишава и инсулиновата резистентност. Оттук следва и големият риск да развием диабет тип 2. За това допринасят още непрестанният глад и нервното напрежение, които също са породени от липсата ни на сън.

Сърдечно-съдови заболявания

Колкото по-малко спим, толкова по-голям е шансът ни да страдаме от хипертония и/или кръвоносните ни съдове да се възпалят. Така се поставяме и в риск от инсулт и други сериозни сърдечно-съдови заболявания. За това допринасят и вероятно повишените нива на лошия ни холестерол - следствие от нездравословната ни диета и покачването на килограмите.

От колко часа сън се нуждаем на денонощие?

Всеки възрастен човек се нуждае от най-малко 6-7 часа сън в денонощието, като за пълноценно наспиване се приема 8-9-часово нощно спане.

Важно е да отбележим, че сънят е истински пълноценен само ако е през нощта. Със залязването на слънцето тялото ни започва да отделя мелатонин - хормонът на съня. Благодарение на него успяваме да заспим дълбоко и да си отпочинем истински. В случай че заспиваме твърде късно и спим до обяд или работим на дневни и нощни смени, нарушаваме биологичния си часовник и колкото и да спим, трудно бихме се наспали.

Как да подобрим съня си?

В следващите редове ще разгледаме няколко дребни навика, чиято промяна значително ще подобри нашия сън.

Не на синята светлина вечер

Поне един час преди лягане изключете компютрите, телевизорите и смартфоните си. Макар и сега да Ви звучи трудно, след двайсетина дни ще Ви изглежда напълно в реда на нещата. Чудесна идея е да ги зместите с четене, медитация или ненатоварващ разговор с Ваш близък - най-добре на по чаша ментов чай.

Не на кофеина следобед

Напълно нормално е в късния следобед на работния ден да се чувстваме изтощени. В този момент мнозина прибягват към кафето, черния и зеления чай, енергийните напитки и колата. Макар и наистина да ни дадат сили, за да изкараме деня, скоро след като ефектът премине, се чувстваме още по-изтощени. В същото време обаче заспиването е невъзможно.

Нашата препоръка - не консумирайте кофеин след 14:00 ч. - 15:00 ч. Заместете го с кратка освежаваща разходка, няколко минути на терасата или отворения прозорец, свеж плод или мъничко шоколад.

Не на алкохола преди лягане

Въпреки че някои алкохоли като червеното вино и бирата действат успиващо, те всъщност нарушават съня ни. Колкото и да ни се спи, след консумацията им заспиваме трудно и се събуждаме често.

Не на преяждането или глада преди сън

Ако си легнем преяли, вероятно ще получим киселини и ще ни е толкова тежко, че ще се въртим с часове. Ако си легнем гладни, е възможно да не заспим чак до сутринта. По тази причина е препоръчително да вечеряме леко, но не да пропускаме напълно вечерята си.

Не на спорта преди лягане

Движението е здраве. Само че по-добре да е през деня. Колкото повече енергия изразходим през светлата част на денонощието, толкова по-здрав ще е нашият сън. Но ако тренираме вечер, е напълно възможно ефектът да бъде противоположен, тъй като така активизираме тялото и мозъка си.

Да на релаксацията преди сън

За да заспим по-лесно, е добре да помогнем на тялото си да се отпусне. Чудесни методи за това са:

  • йога/ медитация;
  • топла вана или душ;
  • ароматерапия;
  • чаша чай от мента и/или маточина;
  • хранителна добавка като Нованайт.

Да на графика за сън

За да прогоните безсънието, си изградете график за сън. Ако си лягате и ставате по едно и също време всеки ден, тялото Ви ще свикне и скоро ще си почивате много по-пълноценно нощем.

Да на ставането, ако не заспиваме

Ако вече сме се въртели 20-30 минути в леглото, вероятно скоро няма да успеем да заспим. Специалистите съветват да станем и да вършим нещо ненатоварващо като четене или миене на съдове, докато отново ни се доспи.

Да на добрата подготовка

Както в много други аспекти от живота и при съня добрата подготовка е от ключово значение. Препоръчително е тя да включва:

  1. Затъмняване на прозорците. Ако въпреки това в помещението нахлува светлина, е добре да използваме маска за очи;
  2. Изключване на техниката, излъчваща шум и/или светлина - дори да са минимални;
  3. Постигане на умерена температура в стаята от 18-19 °C.

Novanight - за да прогоним безсънието още по-лесно

Нованайт от Sanofi е висококачествена хранителна добавка с тройно действие против безсъние. Тя ефективно:

  • ускорява заспиването;
  • редуцира нощните събуждания;
  • подпомага възстановителните процеси, докато спим.

Всичко това се дължи на специалната формула и технологията, използвана за разработване на таблетките.

Сред ключовите съставки са:

  • мелатонин - всяка таблетка Нованайт съдържа 1 мг от хормона на съня - мелатонин. Благодарение на специалната си технология таблетките осигуряват изключително бързото му усвояване - до едва 5 минути след прием. Това подпомага скоростното заспиване и истинското наспиване;
  • екстракт от маточина - това е лечебна билка, използвана още от дълбока древност. Оказва ефект върху централната нервна система, като така подобрява настроението, успокоява нервното напрежение и стреса, облекчава проблемите със съня. В същото време подобрява паметта и концентрацията;
  • екстракт от пасифлора - тази билка ефикасно облекчава стреса, тревожността, превъзбудата и депресивните състояния. Повишава нивата на гама-аминомаслената киселина в мозъка, като така забавя работата му и ни помага да се отпуснем и да спим спокойно;
  • екстракт от калифорнийски мак - успокоява, облекчава болката, действа противовъзпалително, хипотензивно и антиаритмично. Подпомага възстановителните процеси по време на сън;
  • витамин B6 - подкрепя работата на нервната система, помагайки ни да спим по-добре.

Novanight е хранителна добавка, предназначена за възрастни. За да изпитате максималния й благоприятен ефект, е препоръчително да я приемате поне 15 последователни дни.

Поръчайте Novanight тройно действие при безсъние х16 таблетки на топ цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.