Как да разберем дали страдаме от рефлукс?

Как да разберем дали страдаме от рефлукс?

Рефлуксът е често срещано състояние, което може значително да намали качеството на живот и ежедневния комфорт. Разпознаването на признаците и откриването на причините за него са важни стъпки към ефективното лечение. В тази статия ще разгледаме основните прояви на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГРБ), факторите, които могат да доведат до нейното появяване и методите за облекчаване и управление.

Какви са симптомите на рефлукс?

Разпознаването на симптомите е важна стъпка към неговото успешно лечение. Симптомите могат да варират от леки и епизодични до тежки и постоянни като влияят различно на всеки. Въпреки това, съществуват няколко ключови признака, които са характерни за това състояние. Разбирането на тези симптоми помага в идентифицирането на рефлукса и вземането на подходящи мерки за облекчаване на дискомфорта.

Парещо усещане в гърдите или под шията

Това е един от най-честите симптоми, познат още като киселини. Характеризира се с неприятно, горящо усещане, което обикновено се локализира зад гръдната кост или в областта на шията. Този дискомфорт често се усилва след хранене, особено ако се консумират определени видове храни или напитки и може да бъде особено забележим през нощта по време на сън.

Горчив вкус в устата или лош дъх

Тези прояви са пряк резултат от киселините, които се връщат нагоре от стомаха към гърлото и устата. Горчивият вкус е особено забележим сутрин или след хранене, докато лошият дъх често е постоянен проблем, който се засилва от наличието на стомашни сокове в устната кухина.

Трудно преглъщане

Известно още като дисфагия, трудното преглъщане е състояние, при което храната изглежда се „закача“ или затруднява слизането си по хранопровода. Това е придружено от усещане за натиск или запушване в гърлото.

Повръщане

В някои случаи рефлуксът може да доведе до повръщане, особено ако стомашното съдържание достигне гърлото. Това не само е неприятно, но и болезнено, и влошава вече съществуващото раздразнение на хранопровода.

Кашлица или свирене в гърдите

Дразненето на дихателните пътища от киселините може да предизвика хронична кашлица или свирене в гърдите. Тези симптоми често се влошават през нощта или след хранене и могат да бъдат погрешно приети за признаци на астма или други респираторни заболявания.

Какви са причините за рефлукс?

Причините за ГРБ варират от ежедневни навици като консумацията на мазни храни и тютюнопушене до медицински състояния като гастрит. Особено при възрастни, отслабването на долния езофагеален сфинктер (ДЕС) често допринася за развитието на рефлукса. Разбирането на тези фактори е важно за ефективното управление и лечение на състоянието.

Храна - мазна или лютива

Консумацията на мазни или лютиви храни често се свързва с увеличаване на риска от рефлукс. Тези видове храни могат да предизвикат релаксация на ДЕС, позволявайки на стомашните киселини да се върнат обратно в хранопровода, което води до появата на симптоми.

Лекарства

Лекарствата като антихипертензивни препарати, антидепресанти и някои медикаменти за астма могат да влошат рефлукса, тъй като те отслабват долния езофагеален сфинктер или влияят на движението на храната през стомашно-чревния тракт. Тези ефекти увеличават вероятността от връщане на стомашните сокове обратно в хранопровода, което причинява дискомфорт или усещане за парене.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето отслабва долния езофагеален сфинктер и намалява производството на слюнка, което увеличава риска от обратно течение на стомашни сокове и влошава симптомите на рефлукса. Допълнително, пушенето влияе на храносмилането и допринася за повишената киселинност в стомаха като засилва дискомфорта.

Алкохол

Алкохолът релаксира долния езофагеален сфинктер и стимулира производството на стомашна киселина, увеличавайки риска от рефлукс. Така употребата на алкохол често води до поява или влошаване на симптомите на това състояние.

Слабост на ДЕС (долния езофагеален сфинктер)

Има хора, които страдат от вродена слабост или функционално увреждане на ДЕС. Това състояние води до чести епизоди на рефлукс, тъй като сфинктерът не успява да се затвори напълно, позволявайки на соковете да се връщат в хранопровода. В такива случаи, лечението изисква комплексен подход, включващ изменение на диетата, начина на живот и в някои случаи медицинска интервенция.

Как се лекува рефлукс?

Лечението на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГРБ) е многостранно и зависи от индивидуалните характеристики на пациента, включително тежестта на симптомите и основните причини за заболяването. То обикновено включва комплекс от стратегии, като промени в начина на живот, фармакологична терапия и в някои случаи, хирургическа намеса, за да се облекчат симптомите и да се предотвратят възможни усложнения.

Промяна в начина на живот

Промяната в ежедневните навици и диетата е ключов елемент в лечението на рефлукса като помага за намаляване на честотата на проявите. Тези адаптации в начина на живот могат значително да подобрят комфорта на засегнатите.

Лекарства

Медикаментозното лечение играе важна роля в управлението на рефлукса. Няколко специфични лекарства, които се използват за облекчаване на симптомите, включват:

  1. Gastrotuss Сироп против рефлукс: Той действа като образува защитен слой в стомаха, което помага да се намалят симптомите на рефлукса.
  2. Гавискон Мента при киселини: Този продукт предлага облекчение, като създава физическа бариера, предотвратяваща обратното течение на стомашни киселини.
  3. Nature's Way ДиДжиЕл Женско биле: Тези дъвчащи таблетки подпомагат храносмилането и могат да облекчат дискомфорта, свързан с рефлукса.

Операция

Хирургическата намеса се препоръчва в тежки случаи, особено когато стандартните методи на лечение са неефективни.

Лапароскопски метод

Лапароскопският метод е минимално инвазивна хирургическа процедура, предназначена за укрепване на долния езофагеален сфинктер, което намалява риска от обратно течение на стомашно съдържание в хранопровода.

Конвенционална операция

Приложим при по-сложни случаи, този метод включва традиционни хирургически техники за коригиране на структурни проблеми в хранопровода или за укрепване на долния езофагеален сфинктер.

Вземете ефективни и безопасни лекарства при гадене и повръщане на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Екип Аптеки Гален