Как да разпознаем и излекуваме хормоналното акне?

Как да разпознаем и излекуваме хормоналното акне?

Акнето обикновено се свързва с неприятен дерматологичен проблем, с който се сблъскват тийнейджърите по време на пубертета. Хормоналните промени, настъпващи в тялото по това време, причиняват, наред с други неща, акне и по-малко агресивни комедони. Но акнето може да се появи във всяка възраст. Характерните особености на тези форми на акне са предимно подкожни папули, пустули, акне и повишена секреция на себум.

Как да разпознаем хормоналното акне?

Хормоналното акне е дерматоза, която може да се появи на всяка възраст, но е отбелязано, че най-често засяга възрастни на възраст 25 години и дори по-възрастни, т.е. тези, които теоретично вече са преминали през интензивните хормонални промени на пубертета.

Това състояние се проявява както при жените, така и при мъжете, въпреки че поради хормонална нестабилност (менструация, бременност, менопауза) нежният пол е изложен на риск. Важно е да се отбележи, че хормоналното акне може да се появи при хора, които преди това не са се борили с тийнейджърско акне.

Кои зони засяга?

Хормоналното акне е състояние, което се изразява в папуло-пустулозни обриви, черни точки и дори гнойни кисти, разположени предимно по брадичката, челото, линията на челюстта и по-рядко по шията и деколтето. В хода на заболяването акне може да се появи и на гърба. Промените много често причиняват болка, кожата е зачервена и чувствителна на допир, често се появяват и възпалени гнойни пъпки с гнойна бяла тапа.

Кога се появява?

Има няколко причини за хормонално акне. Повечето от тях, както подсказва името, имат хормонален фон, причинен от нарушения в секрецията на естрогени и андрогени, но етиопатогенезата на акнето може да има и други източници.

На първо място, причината се счита за нарушение на секрецията на андрогени, т.е. мъжки полови хормони, произведени от надбъбречните жлези и отговорни за секрецията на себум. Нарушенията в тази област засилват функционирането на мастните жлези и свръхпроизводството на себум. Този тип акне се нарича още ендогенно акне и може да засегне и двата пола. В допълнение, тестостеронът (един от андрогените), прогестеронът (женският полов хормон, който регулира менструалния цикъл) и естрогенът (женският хормон, произвеждан от яйчниците, който, наред с други неща, влияе върху състоянието на кожата) са отговорни за появата на хормонално акне.

Появата на обсъжданата дерматоза обаче се влияе не само от хормонални нарушения. Хормоналното акне също се причинява от фактори като генетика, хроничен стрес и умора, лоша грижа за кожата, фактори на околната среда, стимуланти и заболяване на щитовидната жлеза.

Как изглежда?

Хормоналното акне има характерни особености, които го отличават от другите видове акне. Често се появяват пъпки и възпаления, които могат да бъдат дълбоки и болезнени. Пъпките са обикновено червени и могат да бъдат съпроводени с гнойни връхчета.

Причини за хормоналното акне

Хормоналното акне се причинява от множество фактори, свързани с хормоналните промени в организма. Някои от най-често срещаните причини включват:

  • Пубертет – повишените нива на андрогени по време на пубертета стимулират производството на себум, което води до запушване на порите и образуване на акне;
  • Менструален цикъл – хормоналните колебания по време на месечния цикъл могат да доведат до поява на акне преди и по време на менструация;
  • Бременност – хормоналните промени по време на бременност могат да влошат състоянието на кожата и да доведат до хормонално акне.
  • Менопауза – намалените нива на естроген по време на менопауза могат да предизвикат акне;
  • Синдром на поликистозни яйчници – това състояние води до повишени нива на андрогени, което често е свързано с хормонално акне;
  • Стрес –хормоните на стреса като кортизол могат да стимулират производството на себум и да влошат състоянието на кожата.

Лечение на хормонално акне

Лечението на хормоналното акне изисква комбиниран подход, включващ медикаментозни средства, подходяща козметика и промени в начина на живот.

Медикаментозно

Медикаментозното лечение е често необходимо при тежки случаи на хормонално акне. Някои от най-често използваните медикаменти включват:

  • Противозачатъчни, които регулират хормоналните нива и намаляват производството на себум.
  • Антиандрогени – лекарства като спиронолактон намаляват ефекта на андрогените върху кожата.
  • Ретиноиди – те помагат за намаляване на запушването на порите и подобряват текстурата на кожата.

Козметика

Използването на правилната козметика е от съществено значение за справяне с хормоналното акне. Потърсете продукти, които съдържат активни съставки като:

  • салициловата киселина помага за отстраняване на мъртвите клетки и отпушване на порите;
  • бензоил пероксид има антимикробни свойства и помага за намаляване на възпаленията.
  • ниацинамид успокоява кожата и намалява зачервяването.

Промени в начина на живот

Промените в начина на живот също могат да имат значително въздействие върху състоянието на кожата. Това включва:

  • Здравословна диета – храни, богати на антиоксиданти, витамини и минерали, за да поддържате здрава кожа.
  • Редовна физическа активност – упражненията помагат за намаляване на стреса и подобряване на общото здраве.
  • Релаксация – намаляването на стреса чрез медитация, йога или други релаксиращи дейности може да помогне за контролиране на хормоналните нива.

Съвети за грижа за кожата и превантивни мерки

Правилната грижа за кожата и превантивните мерки могат да помогнат за предотвратяване на появата на хормонално акне и поддържане на здрава кожа.

Ежедневна рутина

Изграждането на ефективна ежедневна рутина за грижа за кожата е от съществено значение. На първо място, почистването на кожата. То е много важно, защото сваля мъртвите клетки, себума и освежава епидермиса. Използвайте нежен почистващ продукт два пъти дневно, за да премахнете замърсяванията и излишния себум.

След това използвайте тоник с успокояващи и балансиращи съставки, за да поддържате кожата свежа. Може да изберете лек хидратиращ крем, който не запушва порите. А за сутрешната грижа, задължително добавете и слънцезащитен крем с широк спектър SPF, за да предпазите кожата от вредните UV лъчи.

Поддържане на хормоналния баланс

Поддържането на хормоналния баланс също не бива да се пропуска. Важно е да се консултирате редовно с вашия дерматолог и гинеколог, за да следите хормоналните нива и здравето на кожата. Поддържайте балансирана диета, редовна физическа активност и достатъчно сън.Намаляването на стреса също е от важните стъпки. 

Разпознаването и лечението на хормоналното акне изисква комплексен подход, включващ правилната диагностика, медикаментозно лечение, подходяща козметика и промени в начина на живот. Поддържането на здравословен хормонален баланс и ефективната ежедневна грижа за кожата ще ви помогнат да се справите с този често срещан проблем и да постигнете здравословна и красива кожа.

За автора

Екип Аптеки Гален