Как да се храним, докато кърмим?

Как да се храним, докато кърмим?

Периодът след раждането обикновено е изпълнен със също толкова въпроси за майката, колкото този на бременността. Голяма част от тях са свързани с кърменето. Чрез него природата е отредила да засищаме жаждата и глада на новороденото, да му осигуряваме всички необходими витамини, минерали и микроелементи. За да е възможно това, е важно, най-напред, да се погрижим за нашата собствена диета. От помощ са и хранителните добавки като Novalac Prenatal, допълващи запасите ни с полезни микронутриенти.

От колко калории се нуждаем по време на кърмене?

Това е от онези въпроси, на които трудно може да се даде обобщен отговор. Ако по време на бременността сте се хранили пълноценно и сте приемали достатъчно количество витамини и минерали, то вероятно тялото Ви разполага със запаси, от които черпи с цел производството на питателна кърма.

Въпреки това е важно да следите теглото си. Рязкото отслабване през първите месеци след раждането е ясен знак, че изпитвате калориен дефицит. Той може да понижи нивата на полезните вещества в млякото и дори да доведе до редуциране на количеството му.

Друг признак за нуждата Ви от още храна е умората, характерна за родилките.

Затова и в повечето случаи се приема, че кърмачката дневно се нуждае от около 500 калории повече в сравнение със стандартното. Важно е обаче да ги приемате не под формата на нездравословни десерти и бързи храни, а чрез месо, млечни продукти, пълнозърнести изделия, плодове, зеленчуци.

Приемът на допълнителните калории може да бъде прекратен, когато детето започне да консумира твърди храни.

Тук е моментът да отбележим и че диетите с цел отслабване по време на кърмене са силно противопоказни за бебето.

С какво да се храним веднага след раждането?

Добре е да имате предвид, че през първите дни след раждането, организмът Ви се нуждае от по-лека и ненатоварваща го храна. Такива са супите, пресните фрешове и млякото. Препоръчително е постепенно да преминете към по-тежки продукти едва към втората седмица след появата на бебето.

С какво да се храним през периода на кърмене?

Освен обилна диетата на кърмачката трябва да бъде и здравословна. Сред веществата, които е добре да присъстват в нея, са:

Протеини

Те са сред най-съществените елементи в майчината храна, тъй като благодарение на тях се формира кърмата. Наред с тях върви и аминокиселината триптофан, подпомагаща възстановителния процес и връщането на енергията на родилката.

Отлични източници на протеини и триптофан са месото, яйцата, млякото, рибата. Препоръчват се още плодове като банани и смокини, съдържащи важната аминокиселина.

Витамини от група B

Сред тях ключови са фолатите, известни още като фолиева киселина или витамин B9. Наред с останалите B витамини фолиевата киселина подпомага нормалните развитие и работа на нервната система. Допринася и за формирането на червените кръвни телца.

Богати източници на B витамини са отново месото, яйцата и млечните продукти.

Витамин C

Той подкрепя имунната система на майката и кърмачето. Съдържа се в повечето плодове и зеленчуци.

Витамин D

Подкрепя не само имунитета, а и допринася за нормалното развитие на костите. При кърмачетата обикновено се налага да бъде приеман под формата на хранителна добавка, тъй като телата им все още не успяват да го синтезират в достатъчно количество сами. Препоръчително е и кърмачките да поддържат нормални нивата му в организма си, за да подпомогнат своето бебе.

Омега-3 мастни киселини

Те са изключително важни за нормалното развитие на мозъка и очите на малкото. За да си ги набавяте, е добре да консумирате мазна риба като сьомга, както и зехтин, тиквени, ленени семки, сусам. Важно е да се има предвид, че омега-3 мастните киселини в консервираните риби се губят по време на обработката.

Йод

Този минерал е ключов за мозъчното развитие на бебето. Можете да си го набавяте, като употребявате йодирана сол. Важно е обаче да не прекалявате, защото в големи количества дори тя е вредна.

Калций

Той допринася за нормалното развитие на костната система на детето. Съдържа се в млечните продукти, тофуто, сусамовата паста.

Кои храни подпомагат производството на кърма?

В случай че количеството на кърмата Ви е оскъдно, приемът на определени храни би могъл да го увеличи. Сред тях са:

  • бирена мая, която бихте могли да приемате чрез една безалкохолна бира дневно, но само по предписание на лекар;
  • овес под формата на овесени каши, бисквити и други здравословни сладкиши;
  • нахут под формата на хумус, супи, яхнии;
  • сусам и лен.

Колко вода да пием през периода на кърмене?

Кърмещите жени често се оплакват от непрестанна жажда. Предполага се, че причината за това е прекомерното производство на хормона окситоцин в телата им. Затова и е добре да пиете вода преди и по време на кърмене, както и винаги когато усетите жажда.

Можем ли да пием кафе по време на кърмене?

Кафето, черният, белият и зеленият чай, колата и шоколадът са богати на кофеин, теин и теобромин. Те се отличават с своето възбуждащо действие и бързо преминават в кърмата. Това може да се отрази на детето под формата на безсъние и нервност. По тази причина е препоръчително да ограничите приема им - особено ако вече виждате негативното им влияние върху бебето.

Как да задоволим глада си за сладко при кърмене?

Много кърмещи майки споделят, че често изпитват желание за нещо сладко. Да, то наистина е необходимо в този така динамичен и напрегнат период. Сладкишите осигуряват енергия и са чудесен източник на хормона на щастието - серотонин.

Важно е обаче те да са здравословни. Такива са плодовете - включително сушените без захар, черният шоколад, качественият сладолед - по възможност без добавена захар.

Кои храни и напитки да избягваме по време на кърмене?

Важно е да знаем, че приеманите от майката храни се отразяват не само на качеството, но и на вкуса на кърмата. По тази причина някои продукти с по-натрапчив вкус като лютите и силни подправки, зелето, бобът, цитрусите, брюкселското зеле, броколите, карфиолът могат да направят майчиното мляко неприятно за малкото.

Добре е да знаем, че за някои от тези храни се твърди, че биха могли да доведат още до алергия и/или храносмилателни проблеми на бебето. Въпреки това тези теории все още не са научно потвърдени. Затова и е важно да поддържате разнообразието в диетата си и да не спирате консумацията на определени групи храни без консултация с педиатър.

Интересен факт е и че колкото повече храни вкусвате, докато кърмите, с толкова повече вкусове ще сте запознали бебето чрез кърмата си. Според някои специалисти това улеснява захранването, тъй като принципно новите продукти в менюто му всъщност не са чак толкова непознати за неговото небце.

Защо да изберем Novalac Prenatal за наш помощник, докато кърмим?

Колкото и разнообразен и балансиран да е хранителният ни режим, е изключително трудно да успяваме да си набавим всички необходими витамини, минерали и микроелементи в достатъчно количество и за нас, и за бебето. П тази причина педиатрите обикновено препоръчват приема на хранителни добавки като Novalac Prenatal.

Само чрез една капсула дневно от него можете да си набавите всички важни за Вас и детето микронутриенти. Сред тях са:

  1. Активна фолиева киселина Quatrefolic® - фолиева киселина четвърто поколение, отличаваща се с висока усвояемост;
  2. Микрокапсулирано желязо Lipofer® - спомага за доброто абсорбиране на желязото в кръвта, не дразни стомаха и не оставя неприятен метален вкус;
  3. Омега 3 мастни киселини (DHA и EPA);
  4. Йод;
  5. Още витамини, сред които B, C, D3, E.

Вземете Novalac Prenatal на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега! Може да стартирате приема му още по време на бременността.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.