Как да се храним при рефлукс?

Как да се храним при рефлукс?

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГРБ), известна също като рефлукс, представлява проблем, при който диетата и храненето имат основно значение. Някои храни могат да подпомогнат облекчаването на симптомите, докато други могат да ги влошат. Въпреки че реакциите варират при всеки човек, има общи препоръки за диета, които могат да бъдат полезни за мнозина от пострадалите от ГРБ.

Какво представлява рефлуксът?

Рефлуксът се характеризира с обратно движение на стомашните киселини към хранопровода, което води до типични симптоми като изгаряща болка в гръдната област и горчив или кисел вкус в устата. Диетата е сред ключовите методи за ефективно справяне с тези симптоми и облекчаване на проблемите, свързани с рефлукса.

Кои храни и напитки трябва да избягваме при рефлукс?

Справянето с гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГРБ) често зависи от диетата, която следваме. Някои храни и напитки могат да причиняват или да усилят симптомите, затова е важно да знаем кои продукти да избягваме:

  • пикантни храни и подправки: макар да придават аромат и вкус на ястията, стимулират производството на киселини в стомаха, което може да дразни хранопровода;
  • пържени храни: богати на мазнини, забавят изпразването на стомаха, поради което киселините могат да се връщат в хранопровода;
  • преработени и пакетирани храни: съдържат излишък от сол, консерванти и други добавки, които могат да дразнят стомаха;
  • мазни меса: освен забавеното празнене на стомаха, стимулират повече киселини, което дразни хранопровода;
  • домати: въпреки здравословните им ползи, са кисели и могат да усилват рефлуксните симптоми;
  • лук и чесън: въпреки витамините и минералите, които съдържат, могат да предизвикват рефлукс у някои;
  • цитрусови плодове: киселинността им дразни стомаха и може да предизвика рефлукс;
  • кафе: кофеинът увеличава производството на киселини, което може да предизвика рефлуксни симптоми;
  • алкохол: влияе върху функционирането на мускулите на долната част на хранопровода;
  • газирани напитки: въглеродният диоксид увеличава давлението в стомаха, което предизвиква рефлукс.

Кои храни ще ни помогнат да предотвратим появата на рефлукс?

Гастроезофагеалният рефлукс може да бъде изключително некомфортен и обезпокояващ. С правилната диета, обаче, можем да намалим риска от неговата поява и да управляваме симптомите. Има определени храни, които активно помагат за намаляване на киселинността в стомаха и подпомагат храносмилането. Ето някои от тях:

Плодове

Бананите са особено полезни, тъй като не само са алкални, но и имат гладка текстура, която помага при раздразнен хранопровод. Пъпешът и динята са богати на вода, което помага за хидратацията и намалява киселинността. Ябълките, особено когато се консумират обелени, могат да предложат бързо облекчение от рефлукс.

Зеленчуци

Броколите са нискокалорични и богати на антиоксиданти, докато карфиолът е известен със своите противовъзпалителни свойства. Картофите са източник на комплексни въглехидрати, които могат да помогнат при храносмилането. Аспержите са диуретик, който може да помогне при изхвърлянето на излишните течности и токсини от тялото. Листните зеленчуци като спанак и салата са богати на фибри и витамини, които подпомагат храносмилането и са отлични като част от диетата.

Пълнозърнести храни

Те предоставят необходимите фибри, които подпомагат регулярното храносмилане и преминаване на храната през хранопровода и стомаха. Овесената каша, например, може да служи като защитен слой за стомашната обвивка.

Ядки и семена

Бадемите и семената от чия са ценен компонент в диетата, не само заради своите алкализиращи и богати на фибри свойства, но и защото те са източник на здравословни мазнини и микроелементи. Тяхното включване в диетата спомага за поддържането на здравословно тегло, подобряване на храносмилането и подкрепа на общото здраве на организма, включително на кожата и сърдечно-съдовата система.

Източници на протеин

Пилешкото месо, рибата и яйцата са отлични източници на протеини с ниско съдържание на мазнини, особено когато са приготвени без пържене. Те предоставят съществените аминокиселини, които са необходими за регенерацията на тъканите, включително тъканите на хранопровода. Включването на протеини в диетата е важно, тъй като те са основен компонент за поддържането на мускулната маса, подпомагането на имунната функция и осигуряването на енергия, необходима за всекидневните дейности и общото здраве.

Диетата може да играе ключова роля в лечението и предотвратяването на рефлукс. Избягвайте храни, които стимулират киселините, и се фокусирайте върху тези, които помагат за баланса в стомаха. Правилната диета може да ви помогне да се чувствате по-добре и да живеете без болка.

Вземете ефективни и безопасни лекарства при гадене и повръщане на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Използвани източници

mila.bg
pirogov.eu
vita.bg

За автора

Екип Аптеки Гален