Как да се справим с акнето при мазна или комбинирана кожа

Как да се справим с акнето при мазна или комбинирана кожа

Акнето е широкоразпространен здравословен проблем, който се отразява на външния вид и често на самочувствието ни. Макар и да е общоприето, че засяга основно тийнейджърите (около 80% от тях), е възможно да се отключи дори на по-късна възраст.

Ако сте сред страдащите от този проблем, вероятно сега е периодът, в който акнето ви се влошава. Причината – под влиянието на лятното слънце кожата се удебелява, което се превръща в предпоставка за повече пъпки на есен. Какво е добре да знаем за акнето и как да се справим с него, ще разгледаме в следващите редове.

Вземете Bioderma Sebium Kerato+ Гел-крем против белези и несъвършенства за акнеична кожа на топ цена от онлайн Аптека Гален и усетете ефект до 2 дни!

Какво представлява акнето

Акнето, известно в медицината като акне вулгарис, представлява възпалително заболяване на мастната фоликула. То засяга голяма част от световното население през пубертета. При някои с времето отшумява, в други случаи проблемът се задълбочава. Статистиката показва, че при приблизително 20% от хората, страдащи от акне, то протича тежко, оставя белези и повлиява на емоционалното състояние.

За акнето са характерни както възпалителни, така и невъзпалителни (трайни) изменения на епидермиса. Сред възпалителните са папули, пустули, нодули – известни като пъпки, а сред невъзпалителните – черни точки (открити комедони), бели точки (затворени комедони/ микрокисти), в някои случаи и макрокисти (кисти с големина над 5 мм). Те се наблюдават най-вече в областта на лицето, но е възможно да се разпространят към гърдите, раменете, гърба – участъци, богати на мастни жлези. В много от случаите след себе си оставят белези и хиперпигментирани петна.

Кои фактори обуславят появата на акне

Фактор N1: Хиперсеборея

Хиперсебореята се характеризира с прекомерно производство на себум под влиянието на повишена хормонална активност – често срещана ситуация през пубертета, както и при хормонален дисбаланс. Това води до силно омазняване на епидермиса, до поява на неприятен лъщящ филм. Изменя се и самият състав на себума, който става по-плътен и труден за отстраняване от фоликулите. В резултат на това се появяват пъпки.

Фактор N2: Хиперкератоза

Хиперкератозата се изразява в свръх размножаване на епидермалните клетки и удебеляване на кожата. Това обуславя появата на тапа, възпрепятстваща отстраняването на себума. Резултатът са множество комедони. Възможно е те да бъдат в цвета на епидермиса – такива са затворените комедони, и/или да са под формата на черни точки – отворени комедони.

Фактор N3: Бактериално размножаване

Свръх произвеждащите себум мазна и комбинирана кожа се оказват изключително благоприятна среда за размножаването на определени бактерии, сред които Propionibacterium acnes. Тя е характерна за кожата на всички хора. В този случай обаче популацията й се развива в мастната фоликула, довеждайки до поява на болезнени възпаления под формата на червени пъпки.

Фактор N4: Генетична унаследеност

Както при много други здравословни проблеми, и акнето би могло да се унаследи. В случай че и двамата родители са страдали/ страдат от подобно епидермално възпаление, вероятността то да се предаде и на децата им, е голяма. В случая обаче говорим само за предразположеност, а не за сигурно развитие на тежко акне при новото поколение.

Какво да знаем за мазната и комбинираната кожа с акне

Както споменахме по-горе, акнето се появява най-вече вследствие на образуването на излишен себум с голяма плътност. Той е характерен както за изцяло мазната кожа, така и за комбинираната.

При мазната кожа свръхколичеството себум се разпростира по цялото лице. Епидермисът е с по-плътна зърнеста структура, порите са разширени, лицето има посърнал и лъщящ облик. Появяват се множество пъпки и черни точки.

В случая с комбинираната кожа засиленото омазняване и съответно акнето засягат най-вече така наречената Т-зона. Тя обхваща челото, носа и брадичката. Именно там са разположени и най-много мастни жлези. Възможно е останалата кожа на лицето да е дори изразено суха. Този дисбаланс води до чести раздразнения и дискомфорт.

Каква е връзката на пола и възрастта с акнето

Акнето е характерно най-вече за тийнейджърите с бурно бушуващи хормони, като се проявява на възраст от 12 до 14 години. Въпреки това е възможно да се появи и в други моменти от живота. При бебетата и малките деца е рядко явление, но може да засегне и тях поради предаване на андрогенни хормони от майката.

Този вид кожни проблеми засягат и много жени след 30-годишна възраст. Акнето се появява предимно по брадичката и шията. Основната причина отново е наличие на хормонален дисбаланс. Въпреки това съществуват и други фактори, отключващи възпалението при дамите:

  • редовно тютюнопушене;
  • употреба на нискокачествена или неподходяща козметика;
  • излагане на слънце без слънцезащита;
  • консумиране на вредна, отключваща пъпките храна;
  • приемът на контрацептиви, антидепресанти, хормонални лекарства;
  • унаследеност.

При много от засегнатите жени се появяват още петна и белези вследствие на акнето.

Що се отнася до мъжете, с напредване на възрастта възможността този проблем да се отключи, е по-малка. В същото време статистиките показват, че акнето протича много по-тежко при мъжете – било то в тийнейджърска, или късна възраст.

Колко време продължава лечението на акне

Акнето е възпалително заболяване, чието лечение може да продължи дълго – особено ако пациентът не следва стриктно предписанията на дерматолога. В тежките случаи кожата е покрита с множество белези и пигменти петна – последици, за които също е добре да се вземат мерки. Именно в такива ситуации е силно препоръчителна употребата на продукти като Bioderma Sebium Kerato+ Гел-крем против белези и несъвършенства за акнеична кожа.

Що се отнася до цялостната терапия, тя може да включва както нанасяне на локални препарати – включително специализирана дермокозметика като продуктите от серията на Bioderma Sebium, така и прием на антибиотици. Лечението често се допълва и с дерматологично почистване на лицето 4-5 седмици след началото. При правилно и константно третиране на проблема е възможно акнето да започне да намалява след 4-6 седмици и да изчезне до 3-4 месеца. Ако обаче пациентът не нанася ежедневно предписаните му продукти, прекъсва приема на медикаментите, не поддържа добра хигиена, а понякога и конкретна диета, желаните резултати може изобщо да не бъдат постигнати.

Изключително важни за успеха на лечението са и контролните прегледи при дерматолог. Те помагат установяването на точното лечение за всеки конкретен човек. В случай че даден метод не даде резултат за определен период от време, той се променя.

Важно е и да знаем, че дори след изчезване на акнето, е необходимо поддържащо лечение. Тъй като в общия случай кожата ни продължава да бъде все така предразположена към появата на акне, е препоръчително да продължим с нужните грижи, за да се предпазим от неговото завръщане.

Как да се грижим за мазната и комбинираната кожа с акне

Първият и най-важен съвет, който да последваме, е да спазваме препоръките на дерматолога си. Той най-добре познава кожата ни и е в състояние да ни предпише подходящо лечение. Добре е и да изградим някои лични навици, които ще ни помогнат да се справим възможно най-бързо и безпроблемно с акнето:

Да не изстискваме пъпките

Всеки, който поне веднъж в живота си е имал пъпка, познава притегателната й сила. Дори и да не се гледаме в огледалото, ръката ни механично достига до нея. Докосваме я, човъркаме я и в един момент просто не издържаме и опитваме да я изстискаме. Всичко това обаче само допълнително замърсява, омазнява и възпалява кожата ни. Колкото по-малко пипаме и стискаме акнето, толкова по-лесно ще се справим с него – при това с по-малко белези и петна.

Да се пазим от слънцето

Слънцето стимулира омазняването на кожата, удебелява външния рогов слой и допринася за образуването на още повече акне в дългосрочен план. Дори и да не виждаме последствията на момента, те ще се появят съвсем скоро. Освен това възпалените пъпки са много по-чувствителни на ултравиолетовата светлина. Ако ги излагаме на слънце без добра защита, е почти сигурно, че ще се сдобием с неприятни пигменти петна на местата, на които са образувани.

Да поддържаме изрядна хигиена

Липсата на хигиена и неподходящата хигиена са най-големите поддръжници на акнето. В първия случай излишният себум се натрупва необезпокояван, запушва порите, стимулира появата на още повече пъпки и комедони. Във втория е възможно да раздразним епидермиса си с твърде агресивни почистващи продукти, които не са съобразени с нашите специфични нужди. В случай че имаме акнеична кожа, е препоръчително редовно да използваме специализирана дермокозметика за почистването й. Чудесен пример са вариантите, които ни предлага серията Себиум на Биодерма.

Основните правила при поддържането хигиената на акнеичната кожа са:

  • да избираме специализирани продукти според нашия тип кожа – комбинирана, мазна, акнеична;
  • да почистваме лицето си сутрин и вечер;
  • да не почистваме кожата си прекалено честа, за да не нарушим защитния й хидролипиден слой;
  • да комбинираме стандартния си неагресивен почистващ продукт с друг – по-активен, който да използваме 1-2 пъти в седмицата с цел отпушване на порите и премахване на комедоните. Този тип хигиенна козметика обикновено съдържа кератолитични активни съставки (AHA и BHA), осигуряващи пилинг ефект.

Да нанасяме подходяща дермокозметика

В случай че сме се обърнали за съвет към дерматолог, е много важно да следваме неговите препоръки относно използваната от нас козметика. Смяната или комбинирането й с други продукти по собствена инициатива може да възпрепятства успеха на терапията.

Важно е да имаме предвид и че някои продукти против акне са в състояние да доведат до изсушаване и лющене на кожата. Това обаче не е причина за спиране на лечението. Препоръчително е да подберем подходящи продукти за хидратация, които да неутрализират ефекта.

Добре е да имаме предвид и че дори фон дьо тенът и bb-кремът ни трябва да са съобразени с нашия тип кожа, да са некомедогенни, да не влошават възпалението. Препоръчително е да разполагат и със слънцезащитен фактор.

Защо да изберем Bioderma Sebium Kerato+ Гел-крем против белези и несъвършенства за акнеична кожа 30 мл

В борбата с акнето и оставащите след него пигменти петна и белези ни помага иновативният продукт на Bioderma Sebium Kerato+ Гел-крем против белези и несъвършенства за акнеична кожа 30 мл.

Той се отличава с широкоспектърно и изключително бързо действие. Отстранява пъпките и комедоните, редуцира изразителността на белезите, като същевременно предпазва от поява на нови. Бори се с хиперпигментацията вследствие от акнето. Характеризира се с висока поносимост дори от чувствителна кожа. Не предизвиква изсушаването й – за разлика от много други продукти против акне, а даже напротив, хидратира я в дълбочина за до 8 часа. За всичко това свидетелстват данните от клинично изследване с монотерапия при 30 пациенти с леко до умерено акне, проведено през 2021 от Биодерма.

В основата на благотворното действие на Себиум Керато+ са неговите активни съставки. Те действат в унисон както на повърхността, така и под нея. Премахват несъвършенствата и защитават благосъстоянието на кожата. Тези съставки са:

  • салицилова киселина – оказва кератолитичен ефект, ексфолира и изглажда епидермиса, придава му мигновено сияние;
  • естер на ябълчена киселина – спомага за регулирането на излишния себум;
  • патентован комплекс Fluidactiv™ - нормализира качеството на себума, като така предпазва от образуването на нови несъвършенства.

За невероятния ефект от употребата на Sebium Kerato+ свидетелстват данните от клиничното изследване, споменато по-горе:

  • резултати, видими на втория ден от употребата на продукта – обемът на пъпките намалява с 19%, белезите избледняват с 20%, хомогенността на кожата се повишава с 23%;
  • резултати, видими на 28-ия ден от употребата на продукта - обемът на пъпките намалява с 41%, белезите избледняват с 36%, хомогенността на кожата се повишава с 60%.

За да постигнем подобни резултати и ние самите, е препоръчително да използваме Себиум Керато+ сутрин и вечер, като го нанасяме или върху цялата площ на лицето, или върху засегнатите зони – според типа на нашата кожа и разпространението на акнето. Важно е и да се придържаме към следните стъпки:

  • първо, почистваме лицето си с Bioderma Sebium Измиващ гел за комбинирана и мазна кожа 500 мл;
  • след това нанасяме Sebium Kerato+ - на цялото лице при мазна кожа или само в Т-зоната при комбинирана кожа;
  • завършваме (вечер) с лек масаж, спомагащ за максималното попиване на продукта в кожата;
  • сутрешната процедура завършваме с нанасяне на подходяща слънцезащита – по всяко време от годината.

Акнето и самоувереността

Ще завършим с няколко думи за връзката между акнето и самоувереността. За съжаление, това възпаление се развива най-вече в тийнейджърските години – период, през който нуждата ни от всеобщо одобрение обикновено е много голяма. Издигаме външния вид на пиедестал. Всеки козметичен дефект е в състояние да повлияе на настроението, на самооценката и самоувереността ни.

В случай че децата ни преминават през подобен период е важно да им напомним, че не външният вид изгражда една личност. Хората ни приемат такива, каквито им показваме, че сме. С акне или без него, ако вярваме в себе си, и околните ще ни повярват. Важно е и да вземем съдбата си в свои ръце, да потърсим решение на проблема, да следваме съветите на дерматолога.

Вземете специализираната дермокозметика при мазна, комбинирана и акнеична кожа Bioderma Sebium на изгодна цена от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.