Как да се справим със стреса – при деца и възрастни

Как да се справим със стреса – при деца и възрастни

Какво е стресът и до какво води той

В наши дни думата стрес е сред най-употребяваните от малки и големи. Интересно е да отбележим, че терминът е сравнително нов. Той съществува от 50-те години на 20.век.
В тълковния речник* е описан с две значения:

  • усещане за нервно напрежение, породено от негативно влияние върху човека – било то емоционално, или физическо;
  • неспецифична реакция на организма, помагаща му да се адаптира към промяна или свръх натоварване – било то положително или негативно. В този случай стресът се дели на два вида – положителен, известен в психологията като еустрес. Той помага на организма наистина да се адаптира към ситуацията и след това отминава. Когато обаче стресът се хронифицира, не отшумява (състояние, наречено дистрес), до адаптация не се стига, а стресът носи само негативни последствия.

В допълнение към второто определение можем да кажем, че когато изпитваме стрес, нивата на хормоните в организма ни се изменят, кръвната ни захар се повишава, пулсът се учестява и тялото преминава към готовност за бърза реакция. Именно това състояние ни помага да взимаме мигновени решения в ключови моменти, да вършим голям обем работа за кратко време, да отговорим правилно на въпроса на изпита, да избегнем опасност.

В други случаи обаче стресът ни пречи. Парализира ни – и физически, и психически. Не ни позволява да извършваме пълноценно задълженията си на работа, да усвояваме изучавания материал в училище и в университета, повлиява негативно на отношението ни с околните, прави ни агресивни, нетърпеливи и избухливи.

Добре е да отбележим и че през последните години случаите на дистрес (хроничен стрес) осезаемо се увеличиха. Към обичайните злободневни проблеми в работата, в училище, вкъщи се присъединиха и тревогите, породени от Ковид-19, от социалната изолация, финансовата криза, войната. Днес нивата на стрес в обществото ни непрестанно се повишават.

Хроничният стрес може да доведе след себе си:

  • тревожна напрегнатост;
  • емоционална лабилност;
  • проблеми със заспиването и безсъние;
  • здравословни проблеми – сърдечни, автоимунни заболявания, диабет, затлъстяване, храносмилателни проблеми, рак.

Важно е да отбележим, че от стрес страдат не само възрастните, а и децата. Напрежението в класната стая е голямо за много от подрастващите, а през последните години то дори се увеличи. Ученето от вкъщи доведе до още по-трудно усвояване на материала, до по-ниски оценки, до напрежение, породено от изолацията и дългите часове пред компютъра. Стресът засегна и родителите на учениците, а и тези на по-малки деца, които не можеше да посещават детска градина.

Примерите за групи от хора, подложени на непрекъснато емоционално напрежение, са много. Но какво е решението?

Кои са симптомите, че сме подложени на стрес

Преди да преминем към начините за справяне със стреса, е добре да обърнем внимание на възможните признаци, че даден човек е подложен на стрес. Осъзнаването им ще ни помогне да разбираме по-добре не само себе си, но и околните. Това е особено важно, когато става въпрос за децата или други наши близки и приятели, които е възможно да са подложени на свръх напрежение и да се нуждаят от нашата помощ, за да го преодолеят.

Сред най-честите симптоми са:

  • безсъние и кошмари;
  • загуба на апетит или нервно преяждане;
  • влошаване на паметта и концентрацията;
  • учестено дишане;
  • сърцебиене;
  • увеличаване на цигарите и алкохола (при възрастните);
  • раздразнителност;
  • тревожност;
  • депресивни състояния;
  • чести и/или продължителни боледувания от рода на настинките.

Как да се справим със стреса

Най-сигурният начин за справяне със стреса е да променим причините за него или начина, по който ги възприемаме. Разбира се, това може и да е много трудно и дори невъзможно. Въпреки това съществуват способи (подходящи и за деца, и за възрастни), чрез които да облекчим нервното си напрежение, да се успокоим и да се отърсим от негативните емоционални усещания – или поне да ги намалим.

Хомеопатия

Хомеопатията е един от най-безопасните методи за лечение на редица здравословни проблеми – както психологични, така и физически. Повечето хомеопатични средства са подходящи дори за бебета и малки деца. Характерното за тях е че наподобяват болестта, но са в толкова разредени количества, че не могат да навредят на организма. Дори напротив – помагат му сам да се справи със здравословния проблем.

Хомеопатията ни осигурява и решение срещу стреса. Изключително подходящ в този случай е Boiron Седатиф ПС при тревожнoст и нарушения на съня х40 таблетки.

Това е хомеопатичен лекарствен продукт на френската компания Боарон, световен лидер в производството на хомеопатични медикаменти.

Sedatif PC спомага за справянето с:

  • безсънието;
  • тревожността;
  • емоционалната нестабилност;
  • раздразнителността.

Подходящ е и за деца, които са свръх раздразнителни и неспокойни, за ученици – особено в периодите на контролни и изпити, за възрастните, чието динамично ежедневие често се оказва твърде стресиращо.

Седатиф ПС не води до привикване, до сънливост и отпадналост през деня, до проблеми с концентрацията, не пречи на ежедневните задължения. Не са наблюдавани нежелани лекарствени реакции и не оказва негативен ефект върху способността за шофиране и работа с машини.

Sedatif PC е надеждна, безопасна и сигурна алтернатива на силните успокоителни с множество странични реакции и е един от малкото щадящи способи за успокояване на малки деца и бебета.

Приемът на хомеопатичното лекарство е лесен. Седатиф ПС се взима 3 пъти на ден по 2 таблетки. Таблетките се държат в устата до пълното им разтваряне.
При бебета под 1 година таблетките се стриват и разтварят във вода преди прием.

Физическа активност

Повишаването на физическата активност е още един безопасен и изключително ефективен метод за туширане на стреса. При физическо натоварване организмът ни отделя големи количества серотонин и норепинефрин – хормони, представляващи естествени антидепресанти. Те ни помагат бързо да възвърнем доброто си настроение, да редуцираме тревогата и нервното напрежение.

Чудесна идея са танците, дългите разходки сред природата, тичането в парка, както и всяка спортна активност. Добра идея е към по-динамичните занимания да прибавим и йогата в комбинация с медитация. По този начин ще успокоим духа и тялото си, значително ще намалим нивата на стреса в живота си.

Правилно хранене и прием на вода

От голямо значение за психиката ни и начина, по който нашето тяло реагира на стреса, са храната и течностите, които приемаме. Сред храните, които понижават стреса, са:

  • зеленолистните зеленчуци – зеленчуците като спанака и копривата са богати на витамин B9, спомагащ за естественото производство в тялото ни на допамин и серотонин – хормони, подобряващи настроението, осигуряващи ни усещане за спокойствие. Добре е да отбележим и че спанакът е богат на магнезий, който също понижава стреса и благоприятства съня;
  • банани – те са богати на минерала калий, редуциращ нервното напрежение, както и на триптофан, представляващ аминокиселина, благоприятстваща естествения синтез на хормона на щастието серотонин и на хормона на съня – мелатонин;
  • кисело мляко – то е богато на калций и витамин Б, благоприятстващи състоянието на нервната ни система, както и на триптофан, който споменахме по-горе. Киселото мляко е богато и на пробиотични бактерии, които балансират стомашно-чревната флора, повишават имунитета и съответно неутрализират някои от проявленията на стреса като стомашно-чревните неразположения;
  • пълнозърнести храни – те също са богати на витамини от група B, както и на минералите магнезий, калий и калций. Освен това съдържат голямо количество протеини и фибри, благоприятстващи храносмилането и осигуряващи ни енергия. Пълнозърнестите храни намаляват стреса и тревожността, подобряват концентрацията и спомагат производството на серотонин;
  • черен шоколад – той спомага за намаляване на стресовите хормони и подобрява настроението. Освен това отпуска стените на кръвоносните съдове, спомагайки за нормализиране на високото кръвно налягане и за подобряване на кръвообращението;
  • авокадо – то е богато на калий, витамин Е – силен антиоксидант, и на витамини от груба Б. Авокадото намалява негативните отражения на стреса върху клетките ни, регулира нивата на кръвната захар и спомага за поддържането на добро настроение дори когато сме под влиянието на стрес;
  • кашу – богато на цинк, то ни предпазва от тревожност и депресивни настроения, до които дефицитът на този минерал може да доведе;
  • сушени кайсии – богати на магнезий, те благоприятстват нервната система и подобряват съня;
  • плодове, богати на витамин C – такива са например боровинките, ягодите и цитрусите. Те осигуряват мощен антиоксидантен ефект и неутрализират свободните радикали, произвеждащи се в тялото ни под влиянието на стреса;
  • риба – тя е богата на омега-3 мастни киселини, за които се твърди, че подобряват настроението и помагат за по-добър сън.

Освен храната важни за емоционалното ни състояние са и напитките в нашето меню. Препоръчително е да приемаме поне по 2 литра вода на ден, тъй като дехидратацията увеличава нервното напрежение, възпрепятства мозъчните функции, може да се превърне в причина за главоболие и други неразположения. Добре е и да избягваме алкохола, кафето, както и напитките с високо съдържание на захар, когато сме подложени на стрес. Те могат да влошат проблемите като безсъние, тревога, агресивност и депресивните настроения.

Почивка

Не на последно място е почивката – както физическа, така и психическа. Оставяйки настрана стресовите си мисли и задължения, отдавайки се на занимание, което ни носи удоволствие, вероятността с лекота да се избавим от негативните усещания, е голяма. Така след няколко часа ще можем да се върнем към ежедневието, заредени с положителни емоции, повишаващи нашия имунитет към стреса.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.


* Oнлайн тълковен речник Rechnik Info

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.