Как и кои пробиотици засилват имунната ни система

Как и кои пробиотици засилват имунната ни система

Зимата е време на настинки и грипове. А в комбинация с дебнещата опасност от COVID-19 заплахата да се разболеем тежко става дори по-голяма. Затова трябва да се грижим за имунитета си, да живеем и да се храним здравословно, да поемаме необходимите ни хранителни вещества, витамини и минерали, за да се радваме на здрав и силен организъм.

Още Хипократ - основоположник на медицината, твърди, че болестите се зараждат в червата. Днес е научно доказано, че благосъстоянието чревния тракт е от съществено значение за силата на имунитета. Затова и сред веществата, които ни поддържат здрави, челна позиция заемат пробиотиците.

Какво са пробиотиците и каква е връзката им с имунитета?

Терминът пробиотик произлиза от латински - pro означава „за“, а βιωτικός (biōtikos) – „годен за живот“, „оживен“. С други думи – пробиотиците са това, което ни служи, за да бъде организмът ни годен за живот.

Пробиотиците са известни още като живи микробни хранителни добавки, подобряващи вътрешния микробен баланс в човешкото тяло. В организма ни има както добри, така и лоши бактерии, като в чревната флора се срещат и двете разновидности. Наличието на достатъчно количество пробиотици накланя везната в полза на добрите. Някои пробиотици се отличават със способността си дори да синтезират биоактивни вещества, които пряко или косвено активират имунните клетки на организма. Това оказва влияние на имунния отговор спрямо факторите от околната среда. Тези пробиотици подпомагат нашето здраве, правят ни по-силни спрямо бактериите и болестотворните микроорганизми. С тяхна помощ имунната ни система устоява на инфекции и различни видове патогени, неутрализира дори туморни клетки.

Доказано е, че около 80% от имунната система зависи от лигавичния чревен имунитет. Затова е и изключително важно какво е количеството благотворни бактерии в червата ни.

Кои са пробиотиците, които стимулират имунитета?

Пробиотичните щамове са много и всеки от тях оказва различно влияние върху човешкия организъм. Според специалистите видовете, които благоприятстват имунната система, са два:

  • Lactobacillus acidophilus (Лактобацилус ацидофилус)

    Щамът Lactobacillus acidophilus представлява един от най-значимите микроорганизми в човешкия чревен тракт. Тези бактерии живеят в тънките черва и отговарят за разграждането на лактозата, за справянето с редица чревни инфекции, подобряват нивата на желязото, намаляват лошия холестерол, спомагат синтеза на витамин К. Също така редуцират симптомите на атопичен дерматит и целогодишен алергичен ринит. Противодействат на оксидативния стрес, понижават нивата на хроничната умора, смекчава различни видове възпаления.

И най-важното - Лактобацилус ацидофилус отговаря за образуване на клетки на имунната система, неутрализиращи редица болестотворни бактерии като например Salmonella enterica (салмонела ентерика) и Clostridium difficile (клостридиум дифициле), причиняващи диария и обезводняване, и Escherichial coli (ешерихия коли), както и вирусите в тялото.

  • Bifidobacterium lactis (Бифидобактериум лактис)

    Сред пробиотичните бактерии, населяващи дебелото черво, са тези от рода Бифидус. Те са отговорни за производството на късоверижната мастна киселина, наречена бутират. Тя се отличава с предпазната си функция спрямо дебелото черво, като стимулира и нормалното му функциониране. Бактериите от щама Bifidobacterium lactis подпомагат и дейността на имунната система – макар и косвено. Изследване, чиито резултати са поместени на страниците на медицинското списание “European Journal of Clinical Nutrition“, сочи, че лица, приемали хранителна добавка с Bifidobacterium lactis всеки ден в рамките на месец и половина, се радват на по-добри показатели, що се отнася до имунната им система, спрямо други, които не са приемали подобна добавка. Бифидобактериум лактис също така подпомага усвояването на хранителните вещества от организма и детоксикацията на червата, кръвта и черния дроб.

Как да си набавим тези важни за имунитета пробиотични бактерии?

Всеизвестен факт е, че здравословното хранене е пряко свързано със здравето и имунитета ни. Но не всяка полезна храна осигурява всички необходими за правилното функциониране на организма витамини, минерали и микроелементи. И ако хората, консумиращи често киселото зеле, кисели краставички, сирената гауда, моцарела, чедър, извара, българско кисело мляко, успяват да си набавят сравнително задоволително количество полезни пробиотични бактерии, то за да бъдем сигурни, че нивата на така важните за имунитета Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium lactis в червата ни са достатъчно високи, на помощ идват хранителните добавки.

Profilact Protect

Хранителната добавка Profilact Protect се отличава с формула, съдържаща 4 специално разработени, научно изследвани и патентовани пробиотични щама – разновидности на Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium lactis. Те са напълно резистентни на стомашните киселини и успешно достигат живи до стомашно-чревния тракт, където се размножават. Четирите щама пробиотични бактерии в Профилакт Протект на немската фармацевтична компания Strada са:

  • Lactobacillus paracasei Lpc-37®;
  • Lactobacillus acidophilus NCFM®;
  • Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bi-07®;
  • Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bl-04®;

Благодарение на тях Profilact Protect ефективно се грижи за доброто състояние на стомашно-чревната флора и за силата на имунната ни система. Профилакт Протект е перфектен съюзник в борбата с настинките и гриповете за цялото семейство, тъй като формулата му е подходяща за деца над 3-годишна възраст и възрастни хора.

Кое намалява количеството полезни пробиотични бактерии в организма?

Освен да приемаме достатъчно количество полезни пробиотични бактерии, трябва да полагаме грижи и за това те да се задържат и да действат в организма ни, да засилват имунитета ни. За жалост, факторите, оказващи негативно влияние върху количеството живи пробиотични бактерии в червата, не са никак малко. Най-често срещаните сред тях са:

  • Прием на антибиотици;
  • Прекомерна консумация на алкохол;
  • Високи нива на стрес;
  • Лошо хранене.

Влошена стомашно-чревна флора

Както вероятно се досещате, намаляването количеството полезни пробиотични бактерии в организма води и до други негативни последствия освен до разклащане на имунитета. Нарушения, свързани с храносмилането, диария, констипация, гадене, повръщане – това са най-често срещаните и осезаеми неразположения, причинени от липса на достатъчно полезни пробиотични бактерии в организма.

В случай че не сте взели профилактични мерки навреме и вече страдате от някой от изброените симптоми, ще ви помогнат другите два продукта от серията Profilact:

  • Profilact Forte - за възстановяване и последващо поддържане здравословното състояние на стомашно-чревната флора;
  • Profilact Hydra - за хидратиране в случаи на силно обезводняване и липса на достатъчно електролити и минерални соли в организма вследствие на остра диария или повръщане.

В заключение...

Приемайки необходимото количество Бифидобактериум лактис и Лактобацилус ацидофилус, избягвайки вредните навици от точка 5 и полагайки грижа за доброто състояние на чревната си флора, можем да бъдем сигурни, че имунната ни система ще е в състояние да се справи с голяма част от дебнещите бактерии и вируси около нас.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.