Как пробиотиците повишават имунитета и вагиналното здраве на жените

Как пробиотиците повишават имунитета и вагиналното здраве на жените

Знаехте ли, че около 90% от клетките в организма ни произлизат от бактерии, вируси и други чужди микроорганизми? Съвкупността от всички бактерии, гъби, протозои и вируси, населяващи човешкия организъм, се нарича микробиота, а съчетанието на тяхната генетичната информация – микробиом (двата термина обаче често се употребяват като синоними). Микроорганизмите населяват различни части от тялото ни - стомашно-чревния тракт, вагиналната област, кожата, слюнката, като най-много от тях се разпростират в дебелото черво. Всеки един се отличава със своите индивидуални характеристики спрямо позиционирането му в нашия организъм, като всички те са в непрекъсната връзка.

За да бъдем здрави, е важно и микробиомът ни да е здрав. По тази причина съхраняването баланса между милионите микроорганизми в тялото ни се оказва толкова важно. Това се отнася до особено голяма степен за бактериите, населяващи стомашно-чревния тракт и интимната област при дамите. Тук на преден план излиза ролята на пробиотиците.

Защо редовният прием на пробиотици е толкова важен за жените

Сред най-често срещаните здравословни проблеми при дамите са засягащите интимната област – гъбични, бактериали и уроинфекции, и стомашно-чревните неразположения. Важно е и да отбележим, че рискът да ни споходят е много по-голям в сравнение с този при господата. Сред причините за това се нареждат по-високите нива на ежедневен стрес при жените, хормоналните специфики – особено по време на бременност, менструация и менопауза, повишената консумация на захар и преработени храни. Негативен е ефектът върху флората в организма ни и от приема на антибиотици.

При проблем в микробиома евентуалните негативни последици са много – понижен имунитет, автоимунни заболявания, хормонален дисбаланс, стомашни проблеми, повишаване на теглото, проблеми с психичното здраве, кожни проблеми.

За да се предпазим от всичко това, ни помага редовният прием на пробиотици. Чудесни хранителни източници са киселото мляко, туршията, киселото зеле. Добре е обаче да знаем, че различните пробиотични родове и щамове играят различни важни роли за организма ни.

Едни от най-полезните сред тях са:

  • род Lactobacillus / Лактобацилус – различните щамове на този род като Lactobacillus Rhamnosus например благоприятстват вагиналния микробиом, защитавайки дамите от бактериална вагиноза. В същото време Lactobacillus gasseri спомага за здравословното отслабване. Повечето разновидности на Lactobacillus – особено Lactobacillus acidophilus, предпазват от стомашно-чревни инфекции, повишават нивата на желязото в кръвта, редуцират лошия холестерол, подпомагат синтезирането на витамин К, предпазват от различни видове възпаления, борят се с хроничната умора и повишават имунитета. Пробиотичните бактерии от този род спомагат за формирането на имунни клетки, елиминиращи болестотворните микроорганизми като Escherichial coli, Clostridium difficile и много вируси;
  • род Bifidobacterium / Бифидобактериум – Bifidobacterium lactis е сред най-важните щамове от този род. Той спомага за преодоляване на Синдрома на раздразненото черво, подпомага детоксикацията на червата, черния дроб и кръвта. Добре е да споменем и Bifidobacterium longum, който осигурява силен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект, облекчава алергиите и спомага за по-бързото преодоляване на простудите, повишава имунитета.

За да сме сигурни, че успяваме да набавим на тялото си именно необходимите му пробиотични бактерии в достатъчни количества, ни помагат хранителните добавки като AboPharma Imunohealth Femine За имунна защита и баланс на вагиналната микрофлора при жените 30 капсули.

Вземете Imunohealth Femine на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Какво да знаем за пробиотиците и вагиналното здраве

Когато говорим за микрофлората при жените, на преден план излиза вагиналният микробиом. Той е съставен в по-голямата си част от добри бактерии, защитаващи дамите от бактериални, гъбични инфекции и други проблеми.

Сред най-разпространените пробиотични бактерии, населяващи вагиналната флора - около 98%, са тези от рода Lactobacillus. Що се отнася до конкретните щамове, те са разнообразни по вид и количество при всяка жена, като най-разпространени са Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus crispatus, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus jensenii.

Важно е да знаем, че дори когато сме здрави, вагиналната микрофлора е населена с различни условно-патогенни микроорганизми като Streptococcus spp., Staphyloccocus spp., Atopobium vaginae, Candida spp., Gardnerella vaginalis. Голямото количество на полезните пробиотични бактерии обаче ни защитава от болестотворното им действие. Това се случва, като:

  • спомагат производството на млечна киселина – тя поддържа нормалната киселинност на влагалището - pH от 3,8 до 4,5, създавайки среда, в която патогените не могат да се развиват. Интересно е да отбележим, че това ниво на киселинност е различно при всяка дама и се изменя под влиянието на някои фактори като менструация, менопауза, бременност, повишаващи риска от развитие на вагинална инфекция;
  • покриват лигавицата на влагалището със защитен филм – този биофилм допълнително защитава интимната област от разпространение на патогени;
  • благоприятстват синтеза на водороден пероксид – той притежава бактериоциден ефект, унищожаващ евентуално разпространилите се зловредни микроорганизми във вагиналната област;
  • повишават имунитета – имунната ни система и балансът на вагиналната микрофлора са в пряка зависимост. Ако се появи проблем при едното, това води до риск и за другото.

Ако вагиналната микрофлора се дисбалансира и лошите микроорганизми поведат количествено добрите, настъпват проблеми. Сред факторите, водещи до това, са:

  • антибиотиното лечение;
  • хормоналният дисбаланс;
  • отслабването на имунитета;
  • хроничният стрес;
  • алкалните телесни течности като кръвта (например по време на менструация) и семенната течност (при полов акт без презерватив);
  • честото ползване на вагинални душове и други агресивни продукти за интимна хигиена;
  • нередовната интимна хигиена.

Появата на дисбаланс във вагиналната флора бързо може да доведе до:

  • гъбична инфекция – над половината от жените в световен мащаб поне веднъж в живота си получават гъбична вагинална инфекция, която нерядко се хронифицира. Тя се причинява от прекомерното развитие на гъбичката Candida, откъдето идва и названието на заболяването – кандидоза. Сред най-разпространените симптомите е наличието на течение, наподобяващо по външен вид и миризма пресечено мляко;
  • бактериална вагиноза – това е най-разпространената вагинална инфекция сред жените в детеродна възраст и се характеризира с прекомерен растеж на лошите бактерии, придобиващи количествено надмощие над добрите. Бактериалната вагиноза се характеризира с вагинален секрет в сиво-жълт цвят със сина миризма. Често обаче инфекцията протича безсимптомно;
  • инфекция на долните пикочни пътища – бактерията Escherichia coli се явява един от най-честите причинители на уроинфекции при жените. Тя обичайно се намира в чревната микрофлора, но дамите сме предразположени към по-лесното й преминаване в уринарния тракт поради късата си уретра. Ако това ни сполети, бактерията се закрепва устойчиво за стените на пикочните пътища, като ги колонизира и води до възпаление;
  • предразположеност към болести, предавани по полов път – хламидиаза, сифилис и др.

Редовният прием на хранителни добавки като Имунохелф Фемин на АбоФарма, благоприятстващи вагиналната микрофлора, може не само да спомогне лечението на всички тези проблеми, но и да ни предпази цялостно от появата им.

Каква е връзката между пробиотиците и имунитета

Интересно е да споменем, че още Хипократ говори за факта, че болестите водят своето начало от червата. Днес научните доказателства, потвърждаващи тезата му, не спират да нарастват и все по-често отчитаме силната връзка между здравето на стомашно-чревния тракт и цялостния имунитет. Тук отново се намесват пробиотиците. Дори тяхното наименование в превод от латински означава годен за живот, оживен.

Съвременните научни доказателства сочат, че приблизително 80% от имунната система е в пряка зависимост с лигавичния чревен имунитет. Това поражда така огромната нужда да поддържаме количеството на добрите бактерии в червата си високо, за да се радваме на добро здраве. Хубаво е да знаем и че само приемът на пробиотични хранителни добавки не е достатъчен.

Необходимо е още да спомагаме за тяхното задържане в организма ни, да ги предпазваме от унищожаване. Сред застрашаващите популацията им в стомашно-чревния тракт фактори са:

  • антибиотичното лечение;
  • нездравословното хранене, включващо много захарни изделия и преработени храни;
  • консумацията на алкохол;
  • стресът.

При дисбаланс на стомашно-чревната флора бързо се появяват проблеми като:

  • лошо храносмилане;
  • диария;
  • запек;
  • гадене;
  • повръщане.

За да се предпазим от всичко това и да поддържаме имунитета си висок, е препоръчително да увеличим консумацията на кисело мляко, кисело зеле и други храни, богати на полезни пробиотични бактерии. Важно е да изключим до максимално възможна степен негативно влияещите на популацията им фактори и да се доверяваме на пробиотични хранителни добавки с доказан ефект.

Защо приемът на пробиотици е толкова важен по време на бременност

По време на бременността майчиният организъм осигурява на бебето всичките му необходими витамини, минерали, а и полезни бактерии, каквито са пробиотиците. Те са изключително важни за новоформиращия се организъм, за да се роди с устойчива имунна система, предпазваща го от болести. В същото време през бременността женският организъм е изложен на резки хормонални промени, които го изтощават и излагат на риск от здравословни проблеми, от които пак пробиотиците могат да го предпазят.

Както вече споменахме, уроинфекциите са сред най-честите здравословни проблеми при жените, които обаче можем да избегнем с редовния прием на пробиотици. Важно е да знаем, че ако ни сполетят по време на бременност и не вземем адекватни и навременни мерки за лечението им, това може да доведе до преждевременно раждане, пиелонефрит и още редица евентуални проблеми.

Хормоналните промени в организма на бременните жени ги излага и на по-голям риск от развитие на вагинални инфекции – още една опасност, която можем да избегнем с помощта на пробиотици като AboPharma Imunohealth Femine.

Друг характерен проблем, засягащ бъдещите майки, е гестационният захарен диабет. Той представлява непоносимост към глюкозата, понякога настъпваща с началото на бременността. Обикновено този вид захарен диабет отшумява след раждането, но е в състояние да доведе до усложнения по време на износването на бебето. Възможно е гестационният захарен диабет да причини учестяване на хипертоничните нарушения и да провокира нужда от цезарово сечение. Важно е и да знаем, че в някои случаи жените продължават да страдат от диабет и след края на бременността, а децата им са с повишен риск от затлъстяване. В същото време клинично проучване, включващо 256 жени, сочи, че пробиотичният прием редуцира опасността от развитие на гестационен захарен диабет*.

Друг възможен по време на бременността проблем е вътреутробната инфекция, която е в състояние да повиши опасността от преждевременно раждане до 50%. Тъй като пробиотичните бактерии са способни да унищожават и потискат развитието на патогенните микроорганизми и оказват противовъзпалителен ефект, приемът им се препоръчва и за ограничаване на този риск.**

Добре е да обърнем внимание и на все по-често засягащите ни алергичен ринит и астма през последните години. По мнението на някои учени за това допринася наличието на дисбаланс в стомашно-чревната микрофлора през ранното детство.*** Причината се търси във връзката с имунитета. Наличието на достатъчно количество добри пробиотични бактерии в червата на новородените стимулира имунната им система и това до голяма степен намалява риска от развитие на алергичен ринит и/или астма на по-късен етап от живота.

В тази връзка е полезно да споменем клинично изследване от 2014 година, в което вземат участие 130 бременни дами. Те приемат допълнително количество пробиотични бактерии от рода Bifidobacterium един месец, преди да родят. След това новородените деца приемат наполовина намалена доза от същия пробиотик в продължение на първите шест месеца от живота си. В резултат учените стигат до извода, че поемането на тези пробиотични бактерии до голяма степен редуцира риска от развитие на алергии.****

Защо да изберем Imunohealth Femine от AboPharma

Imunohealth Femine от AboPharma е висококачествена пробиотична хранителна добавка, разработена специално според нуждите на жените.

Имунохелт Фемин на АбоФарма благоприятства както стомашно-чревната флора на дамите, така и вагиналния микробиом. Специалната формула на добавката съдържа:

  • Bifidobacterium longum 100MLD DSM 16603 2 billion c.f.u. – предоставя мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект, редуцира симптомите на алергиите и спомага за по-бързото преодоляване на простудите, повишава имунитета;
  • Lactobacillus Rhamnosus 200MLDATCC 53103 2 billion c.f.u. – благоприятства състоянието на вагиналната микрофлора и повишава имунитета;
  • Лактоферин / Lactoferrin 100 mg – лактоферинът се характеризира със способността си влезе в химическо взаимодействие с желязото, свързвайки се с микроелемента и пренасяйки го до нуждаещите се от него клетки в тялото. С други думи тази съставка подобрява усвояването на желязото от организма, което е особено важно по-време на бременност;
  • Инулин / Inulin 80 mg и Фруктоолигозахариди/FOS 50 mg – пребиотици, играещи ролята на храна за пребиотиците.

Това съчетание от активни съставки в Имунохеф подкрепя функцията на имунната система и спомага за поддържането на балансирана бактериална микрофлора в женския организъм. Добавката е подходяща за всеки момент от живота на жената над 18 години, като се препоръчва особено силно за периодите на бременността и кърменето.

Важно е да отбележим и че капсулите на хранителната добавка са устойчиви на стомашни киселини, което помага на пробиотичните бактерии да достигнат живи до червата и вагиналната област, осигурявайки благотворното си действие.

Вземете сега Имунохелф Фемин на ниска цена от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.


* Barrett H, et al. Cochrane Database Syst Rev. 2014:Issue 2. Art. No.:CD009951. DOI:10.1002/14651858
** Sanz Y. Am J Clin Nutr. 2011;94(Suppl. 6):2000S-2005S
*** Azad M, et al. BMJ. 2013;347: f6471
**** Enomoto T, et al. Allergology Int. 2014;63:575-585

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.