Какво да знаем за вирусите, имунитета и как да сме здрави?

Какво да знаем за вирусите, имунитета и как да сме здрави?

Основна тема през есенно-зимния период винаги са били вирусите, като през последните години им се обръща повече внимание от всякога. Те са навсякъде около нас, а според някои учени са и в основата на биологичното разнообразие на планетата ни. Според епидемиолога от Университета на Уисконсин-Медисън - Тони Голдбърг, ако вирусите изчезнат, планетата ни ще е чудесно място за живеене в продължение на не повече от ден и половина, след което целият живот ще изчезне.*

В същото време всички ние сме ставали потърпевши на неприятни вирусни инфекции. Знаем и че някои от тях застрашават живота ни. Какво точно са вирусите, кои са познатите видове и как да се предпазим от зловредното им действие, ще разгледаме по-долу.

При вирусна инфекция поръчайте Вируксан Форте на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Какво представлява вирусът и какви видове съществуват?

Планетата ни е покрита с вируси. Вярва се, че те са я населявали много преди появата на човечеството. Днес учените познават малка част от това разнообразие - основно онези, които засягат хората, животните и растенията.

Вирусите са два типа според съдържащия се в тях генетичен код - РНК и ДНК, като по-голямата част от известните ни са от първия тип. Всички разполагат с ядро, носещо генетичен ДНК или РНК код под формата на нуклеинова киселина. То е обвито от протеинов слой, следван от мастна обвивка. Вирусът е покрит и с множество шипове, служещи за закрепване към клетките на заразения.

Интересно е да споменем и съществуващата в научните среди дискусия относно въпроса живи или неживи са вирусите. От една страна, те не могат да съществуват без жив гостоприемник. От друга - навлезли в живия организъм, започват да се възпроизвеждат, което ги доближава до същността на живите клетки.

Интересно е определението на Къртис Сътъл - вирусолог от университета на Британска Колумбия, Канада. Той ги нарича вериги от генетичен материал, съдържащи се в няколко протеинови молекули, което ги поставя между живото и неживото.*

Полезни вируси?

Освен че не всеки вирус може да навреди на човека, съществуват и такива, които всъщност са полезни за нас. Интересно е да знаем, че около 8% от човешкия геном произлиза от древни вируси, заразявали ни през хилядолетията.

Вероятно сте чували за полезните пробиотични бактерии, които подкрепят имунната и много други системи в организма ни. Малко известен факт е, че в тялото ни има и полезни вируси, разпростиращи се в червата, кръвта и кожата ни. Те се намират в лигавиците на дихателния, репродуктивния и храносмилателния тракт, като играят съществена роля в изграждането на бариера срещу нахлуване на бактерии. Тези полезни вируси се наричат фаги или бактериофаги, тъй като се отличават със способността да елиминират специфични патогенни бактерии.

Според най-новите изследвания фагите по лигавиците всъщност са част от вродената ни имунна система.**

В съвременната медицина фагите се употребяват за производството на ваксини, за лечението на определени заболявания, за поставяне на диагнози при конкретни инфекции.

Вроден и придобит имунитет

Имунната ни система е съставена от 11 отделни подсистеми, характеризиращи се с независими една от друга функции. Главната работа на всички тях е да ни защитават от атакуващите ни вируси и бактерии.

Известен факт е и че имунитетът се дели на:

  • вроден имунитет;
  • придобит имунитет.

Вроденият се развива още по време на ембрионалния ни растеж. За изграждането му определящи са следните фактори:

  • генетичните особености на систематичната група;
  • генетичните особености на отделните индивиди;
  • силата на майчината имунна система.

Важно е да знаем, че вроденият имунитет е неспецифичен, атакува всяко тяло, разпознато като чуждо. Той включва:

  • физически бариери като кожа и лигавици, които намаляват шанса за навлизане на патогени в тялото ни;
  • протективни механизми като отделящите се от лигавиците и жлъчката секрети, солната киселина в стомашния сок, потта, сълзите и слюнката;
  • общи имунни отговори, представляващи възпаление, активиращо имунните клетки с цел увеличаване на притока на кръв към инфектираното място. Така там биват
    доставени множество имунни клетки, стремящи се да елиминират атакуващото ни чуждо тяло.

Придобитият имунитет, от друга страна, е по-специфичен. Той е в състояние да се бори с конкретни вируси. Изгражда се вследствие на боледуване от настинки и други вирусни инфекции, както и след поставяне на имунизация. Имунологичната памет помага за по-бързата и точно реакция на тялото ни в борбата с дадения патоген при следваща среща. Благодарение на това оздравяваме много по-бързо, като дори е възможно да не проявим симптомите на инфекцията.

Кои фактори влияят негативно върху имунната ни система?

За да сме защитени от разнообразието от зловредни вируси, е необходимо да поддържаме имунната си система силна и в добра форма. За целта е полезно да знаем кои фактори могат да я отслабят и да се постараем да сведем влиянието им до минимум.

Възраст

С напредване на възрастта много от процесите в тялото ни отслабват и дори спират. Това води до видими последствия като сбръчкването на кожата и до множество невидими като отслабването на имунната система. Статистиките показват, че хората на 65 години, засегнати от вирусна инфекция, са в сериозен риск от тежки усложнения и дори смърт.

Конкретната причина не е напълно изяснена. Според някои учени тя се крие в намаленото количество на Т-клетки поради атрофията на жлеза с имунодиференцираща функция. Други твърдят, че имунитетът се влошава поради отслабената ефективност на произвеждащия стволови клетки костен мозък.

Каквато и да е причината, резултатът е ясен - организмът на човек на 65-годишна възраст обикновено се нуждае от допълнителна помощ, за да преодолее безпроблемно вирусната инфекция. За целта се препоръчва редовната ваксинация, както и употребата на противовирусни препарати като Вируксан Форте.

Хранителен режим

Хранителният режим е от съществено значение за ефикасността на имунната ни система. Хранейки се здравословно и разнообразно, ние осигуряваме на тялото си ценни микронутриенти с доказано имуноподкрепящо действие. Сред тях са витамините B6, C, E, D и минералите цинк, магнезий, желязо, селен, мед.

От друга страна, полуфабрикатите, мазната храна, захарните и белите тестени изделия оказват точно противоположен ефект. Затова и е препоръчително да ги избягваме. Сред полезните за имунитета и общото ни здраве храни са нетлъстото месо, рибата, плодовете, зеленчуците, ядките, бобовите и пълнозърнестите култури.

Стрес

Пряка взаимовръзка между високите нива на стрес в ежедневието ни и отслабената имунна система не е доказана. Въпреки това изследванията показват вторичното му въздействие върху имунитета. Последствията от нервното напрежение като безсъние, консумация на вредни храни, недостатъчен прием на вода, заседяване, хормонален дисбаланс са причините, водещи до по-слаба имунна система.

Затова и е изключително важно да сведем стреса в живота си до минимум. За това ни помагат спортът, разходките, йогата, дихателните упражнения, а понякога и коренните промени в начина ни на живот като смяна на работата.

Физическа активност

Активно движещите се хора се радват на по-добро сърдечно-съдове здраве, на нормално кръвно налягане, на жизненост и стройна фигура. Те страдат по-рядко от сериозни заболявания. Освен това имат и по-силна имунна система, тъй като умереното движение допринася за по-високата ефективност на имунните клетки в откриването на инфекции и противодействието срещу тях.

Затова заседяването и залежаването могат да се отразят негативно не само на опорно-двигателната ни система, а и на цялостното ни здраве.

Студ

Повечето от нас свързваме зимния студ с традиционните настинки и грипни инфекции. Сред основните причини за това е фактът, че грипните вируси се задържат за по-дълго в студения и сух въздух. Освен това прекарваме много повече време в затворени помещения със струпвания на хора - перфектната обстановка за разпространение на патогени.

Въпреки това е полезно да знаем и че ако успеем да калим тялото си, издръжливостта ни на студ се повишава и вероятността да настиваме цяла зима се свежда до минимум.

Вируксан Форте - при вирусни респираторни инфекции

Viruxan Forte е ефективен лекарствен продукт без лекарско предписание, предназначен за възрастни - включително над 65 години, и деца с тегло над 60 килограма. Активната съставка във формулата му е IAD молекула - синтетично пуриново производно на инозин. Инозинът, от своя страна, представлява естествен пурин, срещащ се в месото и месните екстракти. Вируксан Форте се отличава както с антивирусно, така и с имуноактивиращо действие.

Антивирусно действие

Viruxan Forte ефективно стопира репликацията на РНК генетичния материал на вируса, навлязъл в човешката клетка. По този начин спира разпространението на заразата. Важно е да отбележим и че антивирусният му ефект е неспецифичен, което означава, че противодейства на различни вируси.

Имуноактивиращо действие

Вируксан Форте повишава количеството и подобрява функцията на NK-клетките ни - вид лимфоцити, елиминиращи вирусите. Този ефект е осезаем 90 минути след приема на лекарството, а след 5-дневно приложение NK-клетките удвояват своя брой и имунната система става още по-ефективна.

Как да се лекуваме с Вируксан Форте?

Препоръчително е приемът на Viruxan Forte да стартира още с появата на първите симптоми. Сашетата се приемат разтворени в чаша студена вода без значение от момента на хранене. Добре е да споменем, че не бива да се използват повече от 7 дни без лекарско предписание.

Сашетата се приемат веднага след като бъдат разтворени. Що се отнася до дозировката, тя не бива да надхвърля 4 г дневно. Обичайно дневната доза възлиза на 1 саше 3-4 пъти в деня. Преди употреба прочетете внимателно листовката и при нужда се консултирайте с лекар. Ако до 7 дни симптомите не отшумяват и/или се влошават, посетете медицински кабинет.

Вземете Вируксан Форте на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

* Какво представляват вирусите?, ViruxanBG
** Полезен вирус?! Що е то?, ViruxanBG

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.