Кога започват да виждат бебетата?

Кога започват да виждат бебетата?

Много бозайници се раждат слепи и проглеждат по-късно - например котетата и кучетата. За разлика от тях човешкото бебе проглежда още щом отвори очи. Ала с какво се различава неговото зрение от това на възрастен човек и през какви етапи преминава развитието му, ще разгледаме в днешната статия.

Какво е зрението на бебетата при раждането?

В нормалния случай бебето прекарва приблизително девет месеца в тъмнина в утробата на своята майка. Затова и е напълно нормално зрението му да не бъде добре развито веднага след раждането. В началото то различава по-скоро форми, движения и светлина. Важно е да отбележим и че е изключително чувствително към ярката светлина, тя дразни очите му, поради което малкото често ги затваря.

Бебето все пак е прогледнало, но вижда слабо и замъглено, не успява да фокусира далечни обекти. С раждането си новороденото вижда на разстояние до едва 20-30 см. Интересен факт е и че първоначално проглежда в черно и бяло. По тази причина вниманието му се привлича основно от контрастни предмети - за предпочитане в тези два цвята. Именно такива се оказват очите на майка му и ареолите на гърдите й.

Как се развива зрението на бебетата след раждането?

От 0 до 2 месеца

Добре е да знаем, че през първите месеци от живота на малкото очните му мускули са все още недоразвити. По тази причина е възможно то да мести очите си по странен начин, наподобяващ кривогледство. В общия случай това отминава бързо. За целта можете да му помогнете, като привличате вниманието му със своите очи или с черно-бели карти за визуална стимулация например. Като ги движите често пред погледа му, то ще се научи да ги следи и постепенно ще ги фокусира.

В началото на втората месечина малчуганът проглежда цветно. Въпреки това все още се затруднява в различаването на отделните нюанси, поради което за него продължават да бъдат подходящи контрастните предмети.

От 2 до 4 месеца

Постепенно бебето проглежда в обем и дълбочина. В комбинация с овладяването контрола над ръцете си това му помага да се протяга към различни предмети и да ги хваща само. Така започва подръпването на обеците и кичури от косата Ви.

От 4 до 6 месеца

На около 5-месечна възраст бебето проглежда дори малките форми, може да следи движещи се предмети продължително време и умело различава близките цветове.

От 6 до 8 месеца

На 8-месечна възраст бебето проглежда ясно почти като нас. То различава лица и предмети в другия край на стаята, при това в реалните им цветове. Същевременно благодарение на все по-добре развиващата му се моторика то усъвършенства координацията между крайниците, очите и цялото тяло.

От 8 до 12 месеца

Постепенно се подобрява и фината моторика на мъника, за което голяма роля играе доброто зрение. То му помага да изследва и анализира света, да го опознава в пълната му прелест.

Как можем да стимулираме развитието на зрението на бебето?

Проглеждането на бебето е естествен процес, който върви в хода, определен от природата, в случай че не е наличен здравословен проблем. Въпреки това е препоръчително да стимулирате развитието на зрението, за да редуцирате максимално шанса за отклонения. За целта помагат:

  • очен контакт - очният контакт е начинът, отреден ни от природата, за да подпомагаме детето да прогледне нормално. Както вече споменахме, още през първите месеци от живота си малкото вижда добре закрилническия поглед на своята майка, а и на своя баща, когато е в прегръдките му. Колкото по-тъмни са ирисите Ви, толкова по-голям е контрастът между тях и бялата склера. Затова от полза за малкото е да го гледате отблизо в очите и бавно да местите погледа си. Скоро то ще започне да го следи;
  • контрастни играчки и картинки - за забавление на бебето, а и на Вас самите можете да си помагате и с контрастни играчки и карти. Препоръчително е да бъдат в черно-бели цветове. Нормално е те да привличат вниманието на малчугана дори през първите му дни;
  • движещи се предмети - за развитието на зрителния апарат помагат и движещите се предмети - особено с напредване на възрастта, когато бебето вече фокусира и в далечина. Затова го извеждайте на разходки, а вкъщи го забавлявайте с различни играчки.

Междувременно се погрижете за детското здраве с лекарства за бебета на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.