Кои са симптомите при наличие на глисти?

Кои са симптомите при наличие на глисти?

Глистите могат да са навсякъде около нас и да се заразим, без дори да усетим. Характерните за състоянието симптоми обаче са много. По тази причина лечението обикновено стартира навреме и негативните последствия биват сведени до минимум.

Какво представляват чревните паразити (глисти)?

Глистите са едни от най-големите ендопаразити - паразити, пребиваващи в чужд организъм. Те са червеи, чиято дължина може да достигне до 50 см. Познати са над 300 различни вида, като най-често засягащите нас, хората, са остриците и аскаридите. Полезно е и да знаем, че те се делят на два вида според мястото си на обитание в човешкото тяло:

  • екстраинтестинални - заселват се извън червата;
  • чревни - обитават червата.

Според данни на СЗО приблизително 2 милиарда са хората, заразени с червеите в световен мащаб. В това число са както възрастни, така и деца. Добре е да имаме предвид и че, попаднали в здрав и силен организъм, тези паразити бързо биват унищожени от имунната система, киселинността и ензимите му. В противен случай обаче започват да се размножават и създават редица проблеми.

Какви са симптомите на наличие на глисти?

В повечето случаи е лесно да установим заразата с глисти. Остриците например се отличават с размера и белия си цвят и обикновено се вижда в изпражненията. Аскаридите, които са още по-големи, можем да забележим в очите, мускулите, откриват се в сърцето и мозъка.

Сред останалите типични симптоми за заразата са:

Сърбеж в областта на ануса (особено през нощта)

През нощта червеите излизат от правото черво и снасят стотици яйца в областта на ануса. Вследствие на това се появява симптомът сърбеж, разпростиращ се на мястото, където са позиционирани яйцата.

Апетит за сладко

Наличието на чревни паразити в тялото често води и до симптома повишен апетит - особено към сладки храни.

Болки в корема

Типични са и гастроинтестиналните симптоми. Сред тези симптоми са стомашните болки, гаденето и повръщането. В подобни ситуации е типична и загубата на апетит.

Диария или запек

Наличието на паразити в червата води и до други стомашно-чревни симптоми като запек, а понякога и диария.

Висока температура

Инфектирането на тялото с червеите често е предпоставка и за симптома висока температура.

Скърцане със зъби насън

Скърцането със зъби, докато спят, е сред най-характерните симптоми при децата.

Обрив по лицето и/или тялото

Обикновено заразата с глисти води и до симптом, наподобяващ алергична реакция - под формата на обрив по лицето и/или други части от тялото.

Симптоми за анемия

При подобен тип червеи в тялото в повечето случаи се наблюдава и понижено количество на хемоглобина, придружено от така осезаемия симптом рязко отслабване.

Какви са причините за наличие на глисти?

Възможните начини да се заразим с подобен тип паразити, са много:

Консумация на заразено месо

Глистите често се пренасят чрез месото. По тази причина е важно, преди да го готвим, винаги да го измиваме обилно с вода. Ключова е и добрата термична обработка. Суровото и недобре сготвеното месо крие риск от редица зарази, сред които и с чревни паразити.

Замърсени плодове и зеленчуци

Червеите могат да попаднат и върху плодовете и зеленчуците. По тази причина не се препоръчва консумацията им, без да бъдат старателно измити.

Замърсени предмети и ръце

Лошата хигиена е сред най-типичните начини за зараза с глисти - особено при децата. Паразитите могат да са навсякъде - по дръжките на вратите, в градския транспорт, по тоалетната чиния и недобре измития под. В случай че докоснем заразена повърхност и след това не измием ръцете си, опасността за нас е голяма.

Контакт със заразени домашни животни

Преносители на много от видовете глисти са още животните - котки, кучета и други. По тази причина е препоръчително да не докосваме улични животни и да ваксинираме и обезпаразитяваме редовно нашите собствени. Добре е и винаги да мием ръцете си, след като сме ги докосвали.

Какви изследвания доказват наличието на глисти?

  1. Изследване на изпражнения;
  2. Серологичен подход за установяване наличието на антитела към паразитите в кръвта;
  3. Вегетативно-резонансен тест.

Опасни ли са глистите?

Нелекувани, чревните червеи могат да доведат до редица вреди за нашия организъм. Те са причина за интоксикация на тялото, елиминират полезните бактерии в стомашно-чревната флора, причиняват дисбактериоза. Освен това дразнят чревните стени и постепенно ги разрушават.

Важно е да отбележим и че изсмукват ценни вещества от тялото ни, сред които в най-голямо количество витамин А.

Как се лекуват глистите?

Лекарства

Основният начин за справяне с глистите е чрез медикаменти, които обикновено се предписват от лекар. Сред най-популярните са:

  • бензимидазоловите производни;
  • пиперазин и производните от него;
  • имидазотиазоловите производни;
  • тетрахидропиримидиновите производни.

Хомеопатия

Съществуват и някои хомеопатични средства, подпомагащи лечението. Сред тях са:

Чай и добавки

От полза са и някои хранителни добавки и билкови отвари:

Как да се предпазим от глистите?

Макар и заразата да е лесна за осъществяване, в повечето случаи тя е предотвратима. Сред предпазните мерки, които можем да вземем, са:

Спазвайте добра лична хигиена

Ако мием ръцете си след докосване на мръсни повърхности, след посещение на тоалетната и преди хранене, намаляваме шанса за зараза до минимум.

Ваксинирайте и обезпаразитявайте домашните любимци

Предотвратявайки наличието на зараза по домашните ни любимци, предпазваме и самите себе си.

Измивайте добре растителната храна

Както вече споменахме по-горе, обилното измиване с вода на плодовете и зеленчуците е много важно, за да предпазим себе си и своето семейство.

Избягвайте недобре сготвено и сурово месо

Голям риск за зараза крие и консумацията на сурово и недобре сготвено месо. По тази причина е препоръчително да го избягваме.

Поддържайте имунитета си силен

Остриците трудно оцеляват в силния и здрав организъм. По тази причина е добре да се грижим за своето общо здраве, за стомашно-чревния си комфорт и за цялостния имунитет. Това е сред най-сигурните способи за защита от нежеланите гости.

Погрижете се за имунитета на цялото семейство с хранителни добавки на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.