Наръчник за къпане на бебе

Наръчник за къпане на бебе

Къпането на малкото е сред първите задачи на родителите, щом се приберат вкъщи от болницата. В много от случаите там ги посрещат баби и лели с множество наставления и препоръки. Това обаче нито успокоява майката и бащата, нито пък помага за по-лесното изкъпване на детето. За целта е необходимо да сте добре подготвени, да знаете последователността на стъпките, за какво да внимавате и как да направите процедурата приятна и за Вас, и за новороденото.

За какво да внимаваме при къпане на новороденото?

Основната разлика между банята на новородено и на по-голям малчуган е в нужните грижи за пъпчето. Докато то не падне, специалистите препоръчват детето да се облива с течаща вода, вместо да се поставя в корито.

Това може да се случва на мивката или на всяко друго място с помощта на кана с вода. Най-важното е пъпчето да не бъде мокрено, за да се предпази от възпаления. За това помага и употребата на специални водоустойчиви лепенки.

Алтернатива на банята е и обтриването на кожата с влажна кърпа през първите седмици.

Колко често трябва да се къпе бебето?

Това е въпрос без еднозначен отговор. По-възрастните майки и баби вероятно ще Ви посъветват банята на малкото да е всеки ден. В наши дни обаче все повече специалисти препоръчват къпането да се извършва два-три пъти в седмицата.

Това се отнася в особено голяма степен за новородените и недоносените, тъй като тяхната кожа е още по-нежна и деликатна. Ежедневното й къпане може да я изсуши, да доведе до екземи и други проблеми.

Добра практика за поддържане на хигиената е всекидневно почистване на лицето, ръцете и областта на памперса в комбинация с малко по-разредени къпания. Въпреки това, ако рожбата Ви вече е на няколко седмица и е здрава, по-честите бани не биха й навредили.

Кога да къпете бебето?

Препоръчително е банята да е вечер преди сън. Важно е и да превърнете къпането в рутина, да го извършвате в приблизително едни и същи дни и часове. По този начин детето ще свикне по-лесно и няма да се стресира от банята.

Какви са стъпките за къпане на бебе?

Подготовка

Първата стъпка, е да се успокоите. Ако Вие сте спокойни, шансът и малкото да остане такова по време на къпане, е по-голям.

За да се грижите за безопасността през цялото време, е препоръчително да приготвите всичко необходимо за банята и последващите я процедури предварително. Сред основните неща са:

  • ваничка за къпане, ако пъпът вече е паднал;
  • шезлонг за вана - помага за безопасността и удобството на детето;
  • гъба за баня, ако използвате такава - някои майки предпочитат да мият малкото с ръка;
  • термометър за вана като Nuk Bath Thermometer Ocean measuring liquid термометър за вода океан;
  • шампоан, сапун или друга козметика за къпане на бебето;
  • кана с вода за отмиване, ако използвате измивен продукт;
  • играчки, ако детето вече е по-голямо и се забавлява с банята;
  • мека хавлийка за подсушаване и завиване или специално бебешко пончо;
  • специално обособено място за повиване - добре е да е в близост до мястото за измиване, да е стабилно и с удобна за Вас височина;
  • бебешка козметика за след баня, чиста пелена, дрехи за обличане и евентуално лекарствата, предписани от педиатъра - препоръчително е всичко това да бъде поставено в непосредствена близост до повивалника.

Каква да е температурата на водата и помещението?

За да сте сигурни, че няма да простудите, прегреете или изгорите рожбата си, е важно да обърнете специално внимание на температурата на водата и помещението за банята и повиването.

За водата се препоръчва да е с телесна температура - около 37°C, но не се притеснявайте дори да падне до 34°C. Важно е обаче да не бъде гореща. В случай че все още използвате течаща вода за банята, поставяйте ръката си между струята и телцето на малкото, за да го предпазите при евентуална промяна в температурата.

Що се отнася до стаята, мненията са различни. Традиционно се препоръчва температурата да е с поне 2 градуса по-висока от обичайното - около 26˚C-27˚C. Привържениците на теориите за каляване обаче предпочитат стайна температура от около 24 градуса по Целзий. Вие самите най-добре ще прецените кога и как се чувства детето, като е хубаво да се ръководите от неговите комфорт и предпочитания.

Как протича къпането?

Що се отнася до самото измиване на малкото, е добре то да започне от лицето и главата. След това те се подсушават и се преминава към тялото. Идеята на този подход е да не простудите детето.

В същото време обаче някои малчугани недоволстват при къпане на лицето и на главата. Започват да плачат и ритат, банята се превръща в неприятно занимание и за двете страни. В случай че Вашето дете е с подобни нагласи, е препоръчително да започвате къпането от тялото и да завършвате с по-неприятната част, след което бързо да го прегръщате и успокоявате.

Каква да е продължителността на къпането?

Тъй като кожата на малкото е все още по-тънка и недоразвита, тя поема голямо количество от водата, щом се потопи в нея. Така в най-горния й слой връзките между клетките отслабват. Епидермисът става още по-крехък и дори леко триене може да доведе до нараняване. По тази причина и за да не простудите рожбата си, е препоръчително банята да не продължава повече от 5 минути.

Тоалет след процедурата

След банята и внимателното подсушаване идва ред за тоалета на малкото. Преди падането на пъпчето педиатрите често препоръчват обтриването му с памучен тампон, напоен с 95-градусов спирт. Така спомагате за изсушаване и стимулиране по-бързото падане на пъпа. След като това се случи, областта обикновено се минава със 70-градусов спирт за дезинфекция.

Идва ред на приятен за бебето лек масаж, с който да го успокоите и да му помогнете да заспи по-лесно. За разтривката можете да използвате подходяща бебешка козметика - олио или лосион. Добри опции са:

Следва мазането на крем против подсичане, който да го предпазва от възпаления в областта на седалището. Обикновено количество, колкото грахово зърно е достатъчно. Хубаво е и да почистите с тампон евентуалните остатъци по сгъвките, за да предпазите кожата от раздразнение. После поставяте пелената.

Ако педиатърът Ви е посъветвал, след това можете да почистите очите и нослето на бебето с физиологичен разтвор. За целта ще са Ви от поза специализираните бебешки клечки за уши и памучни тампони.

След навършването на 20 дни започва и рязането на ноктите. Докато бебето е по-малко, това може да се случва, след като заспи, а ако е достатъчно голямо - в края на тоалета след баня. За целта можете да използвате специализирани комплекти като Avent Комплект грижа за бебето SCH400/30, съдържащ бебешки ножица, нокторезачка, пили и други полезни за малкото аксесоари.

Каква бебешка козметика за къпане да използваме?

При избора на бебешка козметика най-важното е тя да е съобразена с възрастта на детето, със специфичните му нужди и да не съдържа вредни съставки. Да е без парабени, консерванти и изкуствени оцветители.

Много от шампоаните са комбинирани - подходящи са и за косата и тялото, което улеснява родителите. Хубаво е и да е ясно обозначено, че не предизвикват сълзене на очите. Отлични варианти са:

Поръчайте висококачествена козметика за къпане на бебето на промо цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.