Омега-3 мастните киселини в рибеното масло – защо се нуждаем от тях

Омега-3 мастните киселини в рибеното масло – защо се нуждаем от тях

Астрономическата есен вече настъпи, дните са по-къси, а времето – по-студено. Постепенно и имунната ни система започва да се нуждае от още по-голяма помощ, за да устоява на ниските температури, бактериите, вирусите. Тук идва мястото на Омега-3 мастните киселини.

Те представляват незаменими мастни киселини, които играят ключова роля за цялостното здраве на организма ни – включително за устойчивостта на имунната ни система. В същото време обаче тялото ни не е в състояние да ги произвежда само.

Какви са видовете Омега-3 и как да си ги набавим

Под наименованието Омега-3 се разбират 3 различни съединения:

  • Алфа-линоленова киселина (ALA) – тя е растителната форма на Омега-3. Приемът й може да спомогне за синтеза и на другите две разновидности на Омега-3, но в много малки количества. ALA се съдържа в чията, соята, лененото семе, орехите, рапицата, конопът. Благотворното действие на тази киселина върху организма ни обаче е в пъти по-слабо в сравнение с това на EPA и DHA. Свойствата й по отношение на здравето ни се изчерпват основно с антидепресантно и противовъзпалително действие;
  • Ейкозапентаенова киселина (EPA) – тази разновидност на Омега-3 е с животински произход и се съдържа в мазни риби като сьомгата и в ракообразния планктон крил. Тя се отличава с изключително мощно противовъзпалително действие, облекчава ставните болки, благоприятства депресивните състояния, служи за лечение на хиперактивност;
  • Докозахексаенова киселина (DHA) – също се съдържа в мазната риба и крила. Това е най-важният вид Омега-3 за мозъка ни, тъй като изгражда голяма част от него. Тя оказва основно влияние върху когнитивните ни функции, благоприятства зрението и репродуктивните способности при мъжете. Важна е още за здравето на сърдечно-съдовата система, предпазва от развитие на ракови образувания, артрит и от още ред хронични заболявания.

Омега-3 мастните киселини, които приемаме с храната, обаче са много трудни за усвояване от организма ни, а в същото време са ключови за благосъстоянието му. Особено в случая с растителните източници, докато храната бива преработена от тялото ни, успяваме да усвоим изключително малка част от тези есенциални киселини. Добър вариант за вегетарианци и вегани са хранителните добавки с ленено масло, които се усвояват по-добре в сравнение с хранителните източници. Примери за това са:

По-препоръчителната опция обаче са хранителните добавки с рибено масло от черен дроб на риба треска, от сьомга или от крил. Те се предлагат във варианти за възрастни и за деца, като едни от най-качествените са:

Защо още е важно да приемаме достатъчно количество EPA и DHA

Подпомагат имунната система

Омега-3 мастните киселини подпомагат действието на белите кръвни телца в организма, чиято основна функция е образуването на антитела. Така приемът на Омега-3 спомага за противопоставянето на имунната ни система на определени вируси и бактерии.

Редуцират болката и възпаленията

Чрез определени механизми Омега-3 мастните киселини (особено EPA) ефективно регулират цикъла на възпалението в организма ни, предотвратявайки или поне редуцирайки болката при артрит, простатит, цистит и други здравословни проблеми, свързани с наличието на възпалителни процеси.

Подобряват работата на мозъка

Както вече споменахме, голяма част от мозъка е изградена от DHA, така че не е никак учудващо, че приемът на рибено масло е в състояние да подобри не само когнитивните ни способности, но и коефициентът на интелигентност. Благодарение на него се намалява и рискът от ранно развитие на Алцхаймер. Според някои изследвания набавянето на достатъчно Омега-3 мастни киселини на организма ни може да забави и процесите на стареене на мозъчните клетки.

Забавят влошаването на зрението заради възрастта

Далекогледството при възрастните хора е често срещан проблем. Редовният прием на рибено масло обаче е в състояние да забави влошаването на зрението и да ни предпази дори от евентуална слепота.

Защитават от сърдечно-съдови проблеми и инсулт

Натрупването на плака върху артериалните стени води до получаването на съсиреци, известни като тромбоза. Засядайки в мозъка, тези съсиреци водят до инсулт. Ако се включи и артерия, резултатът е сърдечен удар. Омега-3 мастните киселини под формата на EPA и DHA ни предпазват и от двете, тъй като възпрепятстват слепването на тромбоцитите в сраствания и тромбози.

В същото време Омега-3 мастните киселини редуцират броя на триглицеридите, свързани с „лошия“ холестерола, и повишават нивата на „добрия“ холестерол. Така не само ни предпазват от сърдечно-съдови проблеми, а и увеличават продължителността на живота ни.

Подобряват репродуктивните способности при мъжете и жените

Приемът на рибено масло ефективно подобрява хормоналния баланс в женския организъм и симулира притока на повече кръв към матката.

Същевременно семенната течност на мъжете съдържа голямо количество Омега-3 мастни киселини. Колкото повече са те, толкова по-подвижни са сперматозоидите.

Осигуряват здравето на зародиша

Приемът на рибено масло от бременните е изключително важен, тъй като спомага за правилното развитие на мозъка на бебето. Освен това предпазва от спонтанни аборти и преждевременно раждане. Набавянето на майчиния организъм с достатъчно Омега-3 мастните киселини по време на бременността също така намалява риска от развитие на следродилна депресия и спомага за по-добрата координация между очите и ръцете на новороденото.

Редуцират симптомите на менопаузата

Омега-3 мастните киселини облекчават хормоналния дисбаланс, характерен за периода на менопаузата, и по този начин редуцират появата на горещи вълни, честите промени в настроението и депресивните състояния.

Действат благоприятно на кожата

Омега-3 мастните киселини поддържат кожата хидратирана, осигуряват й свежест и мекота. В същото време спомагат за преодоляване на проблеми като екземи, псориазис, акне.

Осигуряват растеж на косата

Рибеното масло играе ролята на храна за космените фоликули, като по този начин придава блясък на косата и спомага за нейния растеж. По тази причина Омега-3 предпазват и от косопад.

Редуцират риска от рак на гърдата, простатата и дебелото черво

Омега-3 мастните киселини притежават и способността да стопират преобразуването на здравите клетки в ракови. Също така подтискат зловредния растеж на клетките и водят до клетъчна смърт на раковите клетки. По този начин предпазват от развитието на 3 от най-разпространените ракови образувания - на гърдата, простатата и дебелото черво.

Редуцират симптомите на артрит

Артритът е често срещан проблем при напредване на възрастта. Рибеното масло служи както за облекчаване на болките в ставите и артрита, така и за редуциране на самото разрушаване на хрущялите.

Как да приемаме рибеното масло

За да сме сигурни, че организмът ще се възползва от всички благотворни свойства на рибеното масло, е важно да го приемаме по правилен начин.

Основното, което е добре да запомним, е да пием този вид хранителни добавки по време на хранене. По този начин храносмилателните ензими спомагат и за разграждането на рибеното масло и следователно – за по-доброто му усвояване от тялото. Също така е препоръчително да го приемаме преди лягане – с вечерята например.

В случай че лекар ни предпише по-голяма доза рибено масло за ден, е хубаво да знаем, че можем спокойно да я приемаме наведнъж. Също така е добра идея да изберем рибено масло в течен вариант като Pediakid Omega 3 Сироп за деца 125 мл, тъй като би ни излязло по-евтино в сравнение с 4 желатинови капсули на ден. Тъй като този вид добавки се характеризират с неприятен и силен вкус, можем да прибегнем до „цитрусовия трик“. Смучейки резенче портокал или лимон за няколко секунди, ще притъпяваме рецепторите си и няма да усещаме вкуса на рибеното масло, което пием след това.

Друго, което е хубаво да знаем за течното рибено масло, е да го съхраняваме във фризер, за да го предпазим от окисляване. Освен това така можем да подобрим и вкуса му. Дори когато става въпрос за хранителна добавка под формата на капсули, е препоръчително да я държим в хладилника. Рибеното масло се нуждае от тъмнина и ниски температури, за да не гранясва.

Не на последно място – препоръчително е да приемаме рибеното масло в комбинация с хранителна добавка с витамин Е като Solgar Vitamin E Витамин Е 200IU силен антиоксидант 50 капсули. Отличен избор са и комбинираните варианти като AboPharma Рибено масло от сьомга с Омега-3 мастни киселини и Витамин Е 500 мг 120 капсули и Fortex Омега-3 + Витамин Е 1000 мг 90+90 капсули промо пакет. Този витамин притежава мощно антиоксидантно действие, предпазва клетките от свободните радикали и съхранява целостта на Омега-3 мастните киселини. Освен това приемът на рибеното масло намалява количеството витамин Е в организма, така че е важно да компенсираме тази липса с цел да се предпазим от хроничен дефицит.

За какво да внимаваме при приема на рибено масло

Като всичко останало в живота, и рибеното масло е полезно, когато го приемаме с мярка. Предозирането може да доведе до някои проблеми като:

  • забавено кръвосъсирване при нараняване, водещо до бавно спиране на кървенето;
  • потискане на вродения имунен отговор на организма при „среща“ с вируси и бактерии;
  • евентуални неразположения при хора, страдащи от диабет, сърдечно-съдова недостатъчност, хронични заболявания.

Наслаждавайки се на любима риба поне един път в седмицата и приемайки рибено масло според препоръката на лекаря ни обаче, опасност да предозираме няма. Възможно е единствено да подобрим здравето, интелекта, външния вид и настроението си.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.