Слънчева алергия: симптоми и лечение

Слънчева алергия: симптоми и лечение

Слънчева алергия е реакция на имунната система при контакт на кожата с ултравиолетови лъчи (дължина на вълната 100-400 nm), видима светлина (електромагнитно излъчване, което може да се възприеме от човешкото око, дължина на вълната 380-780 nm) под формата на обриви, обикновено придружени от сърбеж.

Кои са видовете слънчева алергия?

Има няколко вида слънчеви алергии.

Полиморфна светлинна ерупция

Това е най-честата форма на алергия, причинена от слънцето. От това заболяване страдат между 10 и 15% от населението. Среща се по-често при жените, отколкото при мъжете и обикновено започва в тийнейджърските и 20-те години. Полиморфните обриви са обрив с различни елементи: мехури, зачервени области, петна, везикули, папули. Кожата в засегнатата област е силно сърбяща. Повечето случаи се срещат през пролетта и лятото. Такива обриви най-често се появяват на места, които са скрити под дрехите през студения сезон и се откриват през лятото. На първо място, това е областта на гърдите и предната част на шията. Симптомите обикновено се появяват в рамките на няколко часа след излагане на слънце. Хората с полиморфен лек обрив са изложени на висок риск от развитие на дефицит на витамин D, тъй като тялото изисква известно количество излагане на слънце, за да го произведе.

Фотоалергична реакция

Фотоалергичната реакция се случва, когато активните съставки в някои продукти, като лекарства или козметика (крем, парфюм) или почистващ препарат, попаднал върху кожата, реагират със слънчевата светлина. Това води до тежка алергична реакция, която може да включва зачервяване, обриви и понякога везикули. Симптомите понякога не се появяват в продължение на два до три дни.

Актинично пруриго

Този тип алергия е свързан предимно с гени и засяга основно деца и младежи. Характеризира се с тежки обриви, които могат да бъдат болезнени и да водят до трудности при ежедневните дейности поради силния сърбеж и дискомфорт.

Слънчева уртикария

Слънчевата уртикария се проявява с изведнъж появяващи се сърбежни обриви в областите, изложени на слънце. Те могат да бъдат много сърбящи и често се съпровождат с болка.

Какви са симптомите?

Симптомите на алергия са често срещани сред тези, които са особено чувствителни към слънцето. За някои това е наследствена реакция. При други алергичните симптоми се развиват поради допълнителни фактори, като лекарства или определени растения, които влизат в контакт с кожата. 

  1. Обриви: могат да варират от малки червени петна до големи плаки. Типично се появяват на области от тялото, които са най-често изложени на слънце, като ръцете, шията, лицето и горната част на гърдите. Обривите могат да бъдат сърбящи и да причиняват дискомфорт.
  2. Зачервяване: този симптом включва интензивно червено оцветяване на кожата, което обикновено се наблюдава след краткотрайно излагане на слънце. Зачервяването е реакция, чрез която тялото се опитва да се защити от ултравиолетовите лъчи.
  3. Сърбеж и парене: често съпътстващи зачервяването и обривите, тези усещания са особено неприятни и могат да се влошават, когато засегнатата кожа влезе в контакт с дрехи или се изложи на потене, което увеличава раздразнението.
  4. Подутини или мехури: появата им е индикация за по-сериозна алергична реакция и може да изисква медицинска намеса. Тези симптоми показват интензивно възпаление и разрушаване на кожните клетки, което може да доведе до инфекция, ако не се третира адекватно.

За колко време преминават симптомите на слънчева алергия?

Симптомите на слънчева алергия могат да продължат от няколко дни до седмици, в зависимост от тежестта на алергичната реакция и ефективността на приложеното лечение. Подходящата защита и навременната интервенция са ключови за бързото възстановяване.

Какви са причините за слънчевата алергия?

Слънчевата алергия може да бъде причинена от различни фактори, които засягат реакцията на епидермиса към ултравиолетовите лъчи.

Генетични фактори

Генетичната предразположеност играе значителна роля в развитието на слънчева алергия. Наследствени фактори могат да определят чувствителността на кожата към UV лъчи, увеличавайки риска от алергични реакции. 
Определен фототип е цветът на кожата и нейната способност да реагира на UV радиация от слънцето. Фототипът е генетично предопределен и не се променя през целия живот. Въпреки че всеки може да развие слънчева алергия, хората със светла кожа са по-податливи на нея, т.е. тези с първи, втори или трети фототип.

Прекомерно излагане на UV лъчи

Честото и продължително излагане на слънце без подходяща слънцезащита може значително да увеличи вероятността от развитие на слънчева алергия. UV лъчите увреждат кожните клетки и могат да активират имунната система.

Прием на медикаменти

Някои медикаменти увеличават чувствителността на кожата към слънчева светлина, което може да доведе до фотоалергични реакции. Важно е да се консултирате с лекар относно взаимодействието на лекарства и слънчева светлина.

Други медицински състояния

Някои заболявания могат да повишат риска от слънчева алергия, включително някои форми на заболявания на имунната система и кожни разстройства.

Как се диагностицира състоянието?

Диагностицирането на слънчева алергия обикновено започва с подробен медицински преглед и разговор за историята на симптомите. Кожен тест може да бъде направен, за да се определи реакцията на кожата към UV лъчи. Това помага да се установи точния тип алергия и да се изключат други кожни заболявания.

Какви са методите за лечение и контрол на симптомите?

За да се предпазите от слънчева алергия, се използват различни методи, които целят облекчаване на дискомфорта и предотвратяване на по-нататъшни реакции на кожата.

Медикаментозно лечение

Лечението може да включва прием на антихистамини, кортикостероиди или други противовъзпалителни медикаменти, които помагат за контрол на симптомите и облекчаване на алергичната реакция.

Козметика

Използването на специализирани продукти за кожа, които са хипоалергенни и предназначени за чувствителна кожа, може да помогне в защитата и възстановяването на кожата от слънчево излагане. Използвайте слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок, широкоспектърен (UVA и UVB защита) и водоустойчив.
Нанасяйте ежедневно върху вече засегнатите участъци от кожата крем на базата на сок от алое, центела азиатика, азулен, декспантенол - тези продукти овлажняват, възстановяват епидермалната бариера и намаляват паренето. Локално - т.е. върху засегнатите области - можете да използвате блокери на Н-1 хистаминови рецептори: дифенхидрамин, хлоропирамин, цетиризин, левовъртящ изомер на цетиризин, деслоратадин.

Предпазване от слънцето

Носете слънчеви очила и дрехи, които покриват тялото ви колкото е възможно повече: ризи с дълги ръкави и шапки с широки периферии ще предпазят кожата ви от излагане на слънце. Избягвайте тънки тъкани с разхлабени нишки - ултравиолетовите лъчи могат да преминат през тях.

Също така се препоръчва избягване на слънце в часовете на деня, когато е най-силно.

 

За автора

Екип Аптеки Гален