Ухапване от кърлеж: симптоми и какво да правим?

Ухапване от кърлеж: симптоми и какво да правим?

С настъпването на топлите месеци, нараства и опасността от ухапване от кърлеж, може да доведе до различни здравословни проблеми. Смученето на кръв може да предизвика алергична реакция или дразнене. Освен това тези членестоноги могат да пренасят опасни заболявания - инфекции, пренасяни от кърлежи, така че трябва да избягвате среща с тях.

Но дори и да ви е ухапал кърлеж, това не означава, че непременно сте се заразили, тъй като не всички видове са носители. Възможно е да се определи дали кърлежът е заразен или не само чрез лабораторни изследвания.

Какви са симптомите на ухапване от кърлеж?

Ухапването от кърлеж може да бъде коварно и често остава незабелязано в началото. Симптомите варират в зависимост от индивидуалната реакция на организма и времето, през което той е бил прикрепен към кожата. Най-често са:

  • зачервяване и подуване – това е първият и най-чест признак на ухапване. Получава се малко зачервяване около мястото на ухапването. Това може да се развие в по-голямо петно, което става по-видимо с времето. Често е съпроводено със сърбеж и леко подуване;
  • образуване на обрив – в някои случаи, около мястото на ухапването може да се появи обрив, който постепенно се разпространява. Това е знак, че може би има алергична реакция или инфекция;
  • симптоми на грип – ухапването може да предизвика грипоподобни симптоми като главоболие, висока температура и мускулни болки. Това често се случва в случай на заразяване с бактерии или вируси, пренасяни от кърлежа.
  • поява на характерно зачервяване – при някои заболявания, като лаймска болест, около ухапването се появява специфично зачервяване, което нараства.

Разпознаването на един или няколко от тези симптоми е важно, за да може да предприемете навременна реакция и предотвратяване на сериозни здравословни проблеми.

Как изглежда кърлежът?

Кърлежите са малки паразити, които се прикрепят към кожата на своите “домакини” и се хранят с кръвта им. Те имат характерен вид, който може да бъде разпознат сравнително лесно. Ако насекомото е гладно обаче, често трудно може да се различи от обикновен паяк, защото дължината му е едва 4 мм. Характеризира се още с:

  • размер и форма – варират по размер от няколко милиметра до над един сантиметър в зависимост от стадия на развитие и количеството кръв, което са абсорбирали. Те имат овална форма и четири чифта крака. Хоботчето им се намира на главата и с негова помощ прониква в кожата; 
  • цвят – той варира от светлокафяв до тъмночерен. Някои видове имат червеникаво-кафяв корем, който става по-тъмен след хранене;
  • месторазположение – често се прикрепват към открита кожа, особено в области с по-тънка кожа, като зад ушите, по врата и зад коленете.

Умението да ги разпознавате ще увеличи шанса да се предпазите. В случай че го видите вече забит в кожата, ваденето трябва да се направи внимателно и бързо, за да се намали рискът от инфекции.

Какви рискове крие ухапването от кърлеж?

Слюнката на кърлеж, подобно на много кръвосмучещи животни, има аналгетичен ефект. Това му позволява да действа незабелязано и да се задържа дълго време. Понякога той може да пие кръв до 5 дни, ако не е бил открит по-рано по тялото. Ухапването може да доведе до различни здравословни проблеми. Те варират от леки алергични реакции до сериозни заболявания, като:

  1. Инфекции
    Иксодовите кърлежи са носители на редица вируси, бактерии и протозойни микроорганизми. Когато тези патогени навлязат в кръвта на хора и животни, те причиняват инфекциозни заболявания. Най-честите от тях са: кърлежов енцефалит, борелиоза, ерлихиоза, анаплазмоза, бабезиоза, лаймска болест, туларемия.
  2. Алергични реакции
    Някои хора могат да изпитат алергична реакция към ухапването от кърлеж, която се проявява със силно зачервяване, подуване и сърбеж. В редки случаи може да се развие анафилактичен шок, който изисква незабавна медицинска помощ.
  3. Вторични инфекции
    Ако кърлежът не бъде изваден правилно, част от него може да остане в кожата и да доведе до вторични инфекции. Това може да причини по-сериозни проблеми, като абсцеси и заразяване на кръвта.

Какво да правим при ухапване от кърлеж?

Най-често кърлежите хапят между пръстите и задните части, в слабините, под коленете, в кръста, под мишницата, по врата, зад ушите и по скалпа. На мястото на ухапването остава малко червено петно ​​с диаметър до 1 см - като при ухапване от комар.

При ухапване е важно да се действа бързо и правилно, за да се минимизира рискът от заразяване и усложнения.

Премахване на кърлежа

Първата стъпка е внимателното вадене на насекомото. Основното правило е да го премахнете без резки движения и колкото по-рано, толкова по-добре. Това трябва да се направи с помощта на фини пинсети:

  1. Захващане на кърлежа: хванете го колкото се може по-близо до кожата, за да избегнете разкъсване.
  2. Бавно го издърпайте нагоре с равномерно движение, без да го усуквате.
  3. Почистете мястото на ухапването с антибактериално средство (например разтвор на йод или хлорхексидин). Ако нито едното не е налично, използвайте сапун и вода.

Внимателното отстраняване на кърлежа е от съществено значение за предотвратяване на заразяване. За да сте по-сигурни, занесете го в лаборатория за анализ, за да изключите всякакви съмнения за заразяване. 

Наблюдение за реакции

След премахване на насекомото, наблюдавайте мястото на ухапването за няколко седмици. Обърнете внимание на всякакви признаци на алергична реакция, обриви или симптоми на грип:

  • ако се появи зачервяване или обрив около мястото на ухапването, свържете се с лекар;
  • грипоподобните симптоми като висока температура, главоболие и умора могат да бъдат признак за инфекция, пренесена от кърлежа.

Навременното разпознаване на симптомите е от ключово значение за успешното лечение.

Консултация с лекар

Винаги е добра идея да потърсите консултация с лекар след ухапване от кърлеж особено ако забележите някакви необичайни симптоми. Той ще извърши преглед и ако е необходимо, ще назначи изследвания при наличие на инфекции. Лекарят може да ви предпише и антибиотик като предпазна мярка срещу бактериални инфекции.

Ухапването от кърлеж не трябва да се подценява. С навременно разпознаване на симптомите и правилна реакция, можете да се предпазите от сериозни здравословни проблеми. Имайте предвид, че рискът от среща с кърлежи остава до есента. Само с първите студове те отиват да зимуват в горните слоеве на почвата - до следващата година.

За автора

Екип Аптеки Гален