Видове лишеи по кожата и как да се справим

Видове лишеи по кожата и как да се справим

Кожата изпълнява важна роля в защитата на организма ни и сигнализира за вътрешни проблеми, когато нещо не е наред. Един от най-често срещаните и разнородни проблеми са лишеите по кожата – те не само нарушават естетическия вид на лицето и тялото, но обикновено причиняват сърбеж, лющене и дискомфорт.

В тази статия ще разгледаме различните видове, причините за тяхната поява и ефективните методи за лечение и превенция.

Видове лишеи

Понякога кожата може да реагира на различни вътрешни или външни дразнители, което води до развитието на различни кожни заболявания. В следващите редове ще разгледаме основните видове лишеи и техните особености.

Розов лишей

Розовият лишей е често срещано състояние, което обикновено се проявява с внезапен обрив по кожата. Първият симптом се характеризира с поява на едно голямо, кръгло петно, известно като "майчина плака". Това петно е последвано от по-малки розови петна, които се разпространяват по гърба, лицето и корема. Въпреки че не е сериозно състояние и обикновено отзвучава самостоятелно, той може да предизвика силен сърбеж и да продължи седмици наред.

Смята се, че вирус е основната причина за този тип, но точният причинител все още не е напълно известен. Основната трудност е разпознаването му, тъй като симптомите му може да наподобяват други кожни заболявания, което прави диагностиката трудна и изисква консултация с дерматолог.

Плосък лишей

Плоският лишей е състояние с автоимунен произход, което може да засегне както кожата, така и лигавиците. Характеризира се със силно сърбящи, виолетови папули, които най-често се появяват по лицето, китките, кръста и тялото. Тези петна имат специфична, многоъгълна форма и може да бъдат придружени от лющене на кожата. В някои случаи, може да засегне и ноктите или скалпа, което води до допълнителни усложнения.

Лечението обикновено включва използване на кортикостероиди за намаляване на възпалението и антихистамини за облекчаване на сърбежа. Важно е да се отбележи, че този вид често изисква продължително лечение и може да рецидивира, затова регулярните прегледи при дерматолог са от съществено значение.

Обикновен хроничен лишей

Обикновеният хроничен лишей е форма на хроничен невродермит, който се развива вследствие на постоянен сърбеж и разчесване на кожата. Това разчесване води до появата на задебелени, сухи плаки, които често са покрити с люспи. Най-често се локализира в области като врата, лицето, предмишниците и подбедриците, като засегнатите зони са изключително устойчиви на лечение. Основната причина за развитието му е стресът, който провокира този цикличен процес.

Лечението включва прилагане на емолиенти, които омекотяват кожата, както и кортикостероиди и антихистамини за контролиране на симптомите. В някои случаи може да се наложи и използването на антибиотик при наличие на вторична инфекция.

Разноцветен лишей

Разноцветният лишей е често срещана гъбична инфекция, която се характеризира с появата на множество овални петна по кожата. Те може да варират на цвят – от светложълти до тъмнокафяви, като обикновено са покрити с фини люспи. Основният причинител са гъбичките от рода Malassezia, които се срещат естествено по кожата, но при определени условия е възможно да доведат до инфекция.

Справянето с разноцветния лишей включва използването на противогъбични средства като кремове и шампоани, които помагат за контролирането на гъбичките и възстановяване на нормалната кожа. Нужно е да се знае, че той може да рецидивира, особено при наличие на висока влажност и температура, затова е необходимо редовно наблюдение и поддържане на добра хигиена.

Открийте лекарства против гъбички на топ цени в онлайн аптека galen.bg!

Склерозиращ и атрофичен лишей

Склерозиращият и атрофичен лишей е по-рядко срещан, но изключително сериозен вид, който често засяга гениталната област и може да доведе до значителни усложнения. Характеризира се с появата на порцелановобели папули, които постепенно атрофират и се сливат в плаки. Този вид има автоимунна генеза и може да предизвика значителен дискомфорт, включително сърбеж и болка. В някои случаи може да доведе до развитие на ракови изменения в засегнатите тъкани.

Изисква се специализирана грижа и редовен мониторинг от дерматолог, като най-често се използват кортикостероиди за контролиране на възпалението и облекчаване на симптомите.

Причини за появата на лишеи

Лишеите по кожата може да бъдат предизвикани от различни фактори, които варират в зависимост от вида. Често точната причина остава неясна, но обикновено се свързва с комплекс от външни и вътрешни фактори. Сред най-честите причини са:

  • вирусни, гъбични инфекции или такива, причинени от бактерии, които засягат кожата и водят до развитие на различни видове лишеи;
  • автоимунните реакции също играят ключова роля при появата на някои форми, като плоския и склерозиращия;
  • стресът, алергичните реакции и спадът в имунитета също са сред основните фактори, които допринасят за развитието;
  • в някои случаи причината може да бъде свързана с прием на определени медикаменти, алергии към метали или с наличие на хронични заболявания като хепатит C.

Важно е да се отбележи, че независимо от причината, своевременната диагностика и правилното лечение са от съществено значение за успешното справяне с проблема.

Лечение на лишеи по кожата

Лечението на лишеи по кожата изисква индивидуален подход, съобразен с конкретния вид и състоянието на пациента. Основните методи включват използването на кортикостероиди, които намаляват възпалението и сърбежа, както и антихистамини, които помагат за облекчаване на дискомфорта.

В случаите на гъбични инфекции, какъвто е разноцветният лишей, се предписват противогъбични средства като кремове и шампоани. При наличие на бактериална инфекция може да се наложи използването на антибиотик. В по-тежките случаи, когато лишеите не отзвучават с конвенционалните методи, може да се наложи използване на биопсия за по-точна диагностика и определяне на подходящото лечение.

Важно е то да бъде консултирано с дерматолог, който ще определи най-добрия подход за конкретния случай. Правилната и навременна грижа за кожата може значително да ускори процеса на възстановяване и да предотврати рецидиви.

Съвети за превенция и грижа за кожата

За да предотвратите появата на лишеи и да поддържате кожата си в добро състояние, е важно да следвате няколко прости, но ефективни мерки.

На първо място, поддържайте добра хигиена и избягвайте прекомерната употреба на агресивни козметични продукти, които може да дразнят кожата. Носете свободни дрехи от естествени материали, за да избегнете триене и раздразнение. Включете в ежедневната си рутина хидратиращи кремове и емолиенти, които ще поддържат кожата ви мека и добре хидратирана.

Спазването на здравословен начин на живот също играе важна роля за поддържане на добър имунитет – балансираното хранене, редовната физическа активност и избягването на стреса може да намалят риска от развитие на лишеи. Ако все пак забележите обрив или други специфични признаци, не отлагайте консултацията с дерматолог – навременната намеса е ключът към успешното справяне с проблема.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Екип Аптеки Гален