Високото кръвно налягане и как да го балансираме

Високото кръвно налягане и как да го балансираме

Хипертонията, масово наричана високо кръвно налягане, е състояние, при което налягането на кръвта достигне до нездравословни нива. За жалост, това е проблем, от който страдат мнозина. Хипертонията излага на опасност кръвоносните съдове и редица органи, в състояние е да предизвика миокарден инфаркт, сърдечна и/или бъбречна недостатъчност, загуба на зрението и др. А за да се предпазите от всичко това, е необходимо вземане на навременни мерки.

В някои случаи високото кръвно налягане не е придружено от осезаеми симптоми, докато не стане твърде късно. Затова и редовното му измерване е изключително важно особено в случаи на предразположеност към хипертония.

Симптоми за високо кръвно

Както вече стана ясно, хипертонията обикновено не е придружена от видими симптоми. В някои случаи все пак е възможно да усетите главоболие или стягане в главата, в гърдите. Тогава е много важно да проверите кръвното си налягане, за да разберете необходимо ли е да се вземат мерки в посока неговото понижаване. Но тези симптоми често се игнорират, тъй като могат да се отдадат и на ред други причинители.

При по-тежките форми на хипертонията обаче симптоми има. Но веднъж появят ли се, могат да бъдат предшественици на фатални последствия. Такива са недостиг на въздух, кървящ нос, нетърпимо главоболие, зачервяване на лицето, виене на свят, напрежение в гръдната област, кръв в урината, размазано виждане. Усетите ли нещо подобно, е необходимо веднага да потърсите лекарска помощ.

Видове хипертония

Първична (есенциална) хипертония

Първичната хипертония е най-често срещаният вариант на това неразположение. Такъв е случаят при приблизително 95% от страдащите от високо кръвно налягане. Тя се появява и развива с течение на времето, като е възможно дори да няма конкретна причина. И все пак е установено, че определени фактори повишават вероятността за поява на това състояние. Такива са генетичната унаследеност, стресът, появата на други негативни изменения в организма като проблеми с бъбреците например, лошият начин на живот, включващ тютюнопушене, висок прием на алкохол, нездравословно хранене, затлъстяване, липса на движение.

За щастие, тази разновидност на високото кръвно налягане може да се повлияе благоприятно с промяна в начина на живот, без да се достига до прием на медикаменти.

Вторична хипертония

Такова е състоянието при по-малък брой от страдащите от високо кръвно налягане – при приблизително 5% от тях. Но вторичната хипертония обикновено е много по-силно изразена и нанасяща по-сериозна вреда. Причина за появата й е друго заболяване или негативно действие, засягащо организма като вроден сърдечен дефект, проблеми с бъбреците, с щитовидната жлеза, с надбъбречните жлези, някои тумори, обструктивната сънна апнея, приемът на някои медикаменти, на наркотици, на прекомерно количество алкохол.
Освен че проблемите, придружаващи този вид хипертония са по-големи, тя е и по-трудна за преодоляване. Промяната в начина на живот рядко успява да й повлияе, затова и приемът на лекарства обикновено е неизбежен.

Уравновесяване на високото кръвно налягане

Особено важно е редовно да проверявате кръвното си налягане. В случай че забележите, че то е по-високо от обичайното, е необходимо да посетите своя личен лекар и ако той ви посъветва – кардиолог. Недейте да си поставяте диагноза сами. В случай че специалистите установят, че страдате от първична хипертония, то съветът им най-вероятно би бил да промените начина си на живот.

Здравословен начин на хранене

Ползите от здравословния начин на хранене са многобройни. Сред тях е и редуцирането на наднорменото тегло – една от най-честите причини за високо кръвно налягане. Затлъстяването, особено около органите в коремната област, е сред най-рисковите фактори за поява на хипертония. Но здравословната диета с цел понижаване на кръвното не бива да е насочена само към намаляване на теглото. Важно е да включва храни, които доказано понижават кръвното. Такива са плодовете – предимно боровинковите, зеленчуците – особено листната зеленина и червеното цвекло, обезмаслените прясно и кисело мляко, пълнозърнестите храни, бобовите култури, ядките, рибата. Що се отнася до месото, откажете се от тежкото свинско и го заменете с бяло птиче месо. Намалете захарните изделия и приема на сол. Увеличете консумацията на храни, съдържащи калий, неутрализиращ вредното действие на натриевия хлорид (готварската сол) като банани, кайсии, пъпеш, картофи, гъби.

Консумирайте още чесън – и то в големи количества. Тази всеизвестна супер храна понижава не само кръвното налягане, но и холестерола, опасността от злокачествени заболявания, развиването на дихателни инфекции, проблемите с простатата и др.

Препоръчително е диетата ви да включва и чай от каркаде. Той е в състояние да намали кръвното налягане до степен, сравнима с някои медикаменти. Каркадето ефективно отпуска кръвоносните съдове и увеличава уринирането, като по този начин редуцира количеството задържани сол и вода в организма.

Ако имате проблеми с кръвното, непременно се откажете и от алкохола. Или поне намалете честотата на консумацията му.

Не на цигарите

Здравословният начин на живот изключва на 100% тютюнопушенето. Химикалите в дима на цигарите нанасят сериозни щети на тъканите в организма и втвърдяват стените на кръвоносните съдове, което води до хипертония.

По-малко стрес

Сред факторите, причиняващи хипертонични състояния, е и стресът. Силното притеснение, безспокойството могат рязко да повишат кръвното налягане. В тези случаи е необходимо да положите усилия в посока релаксация и успокояване. За това ще ви помогнат ментовият чай и равномерното дълбоко дишане. А ако стресът в живота ви е хронично явление, то може да помислите за занимания като йога, посещения при масажист, медитация.

Повече движение

Спортът, активното движение е още един добър метод да понижите нивата на стрес. Освен това ще нормализирате и теглото си. Затова увеличаването на физическата активност е един чудесен и напълно естествен начин за стабилизиране на сърдечно-съдовата система и справяне с първичната хипертония.

Но в случай че лекарите ви диагностицират с вторична хипертония, то гореизброените практики биха могли да намалят нейната изявеност, но не и да решат проблема ви. В този случай са необходими лекарствени средства, които само вашият лекар може да препоръча спрямо конкретното ви състояние.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.