Витамин P и с какво ни помага

Витамин P и с какво ни помага

От малки слушаме колко важни са витамините. Знаем, че ако не ядем достатъчно плодове и зеленчуци, няма да пораснем големи, няма да сме здрави и силни. При споменаването на думата витамин в съзнанието ни изплуват букви като C, D, E, B, ала едва ли мнозина ще се досетят за витамин P. Може би причината е, че той е познат на учените от по-малко от столетие и все още не е заел почетно място в нашите умове. Витамин P е изключително силен в благотворните си действия върху човешкия организъм, затова е добре да му обърнем специално внимание.

Какво представлява витамин P

Терминът витамин P се появява за първи път през 1936 г., когато експерти успяват да го изолират от кора на лимон. Витамин P всъщност е събирателно за над 150 познати ни съединения с подобни свойства. Тях наричаме още флавоноиди или биофлавоноиди, тъй като всички те са с биологичен произход. Основният отличителен белег на тези съединения е мощното им антиоксидантно действие. Интересно е да знаем и че са водоразтворими и се наричат още „фактор на капилярна пропускливост“, откъдето идва и обозначението им – (от англ. (P)ermeability – (П)ропускливост).

Едни от най-разпространените представители на витамин P са:

  • рутин;
  • хесперидин;
  • кверцетин;
  • цитрин;
  • флавони;
  • флавонали;
  • катехини;
  • ериодиктиол;
  • цианидин;
  • ескулина;
  • антоцианин.

Телата ни не са в състояние да синтезират биофлавоноиди, а основният източник са растенията. В много случаи именно те осигуряват жълтия, червения или лилаво-синкавия им цвят и служат за защита от множество насекоми и микроби.

Интересен факт - учените откриват огромни количества флавоноиди и в тъканите на пеперудите и молците. Докато те са лаври, антиоксидантните съединения се просмукват и запазват в телата им.

Какви са ползите от приема на витамин P

Учените все още не са установили от колко точно витамин P на ден се нуждае организмът ни. Сигурно е обаче, че той спомага за усвояването на витамин C, като можем да се възползваме от това му свойство най-добре, като на всеки 500 мг витамин C приемаме по 100 мг витамин P.

Сред ползите от биофлавоноидите за организма ни са още:

  • предпазват ни от вредното действие на свободните радикали благодарение на антиоксидантния си ефект;
  • не позволяват на клетъчните мембрани да пропускат токсични вещества;
  • осигуряват антиканцерогенен ефект, чрез който намаляват риска от развитие на ракови образувания;
  • ограничават стреса върху нервните ни клетки;
  • осигуряват противовъзпалително действие.

Благодарение на тези си свойства биофлавоноидите облекчават и ни предпазват от още множество здравословни проблеми и болести:

  • кръвообращение и кръвоносни съдове – сред ключовите функции на флавоноидите е благотворният им ефект върху капилярите, кръвоносните съдове и следователно – върху кръвообращението. Те заздравяват и повишават гъвкавостта на кръвоносните съдове, артериите и капилярите, предпазват от съсиреци на кръвта и следователно от инфаркт, от инсулт, от белодробна емболия и дълбока венозна тромбоза;
  • проблеми със сърцето – витамин P благоприятства състоянието на сърцето и предпазва от сърдечно-съдови заболявания;
  • холестерол – флавоноидите ефективно регулират и нивата на холестерола в кръвта ни, като понижават „лошия“ и увеличават „добрия“ благодарение на антиоксидантното си действие;
  • инсулт – витамин P редуцира оксидативния стрес и възпаленията в организма ни, като и по този начин намалява риска от увреждания на мозъка и инсулт;
  • повишено кръвно налягане – витамин P повлиява благоприятно и хипертоничните състояния, като нормализира кръвното налягане;
  • ставни възпаления/ артрит – биофлавоноидите облекчават още ставните възпаления и болката при артрит. Освен това са в състояние да подобрят подвижността на коленете в случаи на артрит, облекчават още ревматоидния артрит и ред други ставни заболявания;
  • депресия – биофлавоноидите оказват и мощен антидепресантен ефект, тъй като повишават нивата на серотонин в организма ни;
  • диабет – изследвания върху плъхове са довели до извода, че приемът на витамин P понижава нивата на кръвната захар и увеличава тези на инсулина в случай на диабет, като в същото време благоприятства панкреаса;
  • болестта на Алцхаймер – благодарение на противовъзпалителното действие на флавоноидите те облекчават и подпомагат лечението на болестта на Алцхаймер;
  • имунитет – спомагайки по-доброто усвояване на витамин C от организма ни, биофлавоноидите благоприятстват и нашия имунитет.

Кои са естествените източници на биофлавоноиди

Основните източници на витамин P са растенията – най-вече тези в жълто, червено, оранжево, синьолилаво. Лесен начин да разберем кои плодове и зеленчуци са богати на биофлавоноиди е, като имаме предвид, че в природата те обикновено вървят ръка за ръка с витамин C.

Чудесни естествени източници на витамин P са елдата, черешите, цитрусите, зелената салата, зеленият чай, киселецът, магданозът, боровинките, касисът, плодовете на дивата роза, малините, ябълките, кайсиите, сливите, доматите, цвеклото, червените чушки, чесънът, зелето, гроздето.

Хубаво е да знаем обаче, че при топлинна обработка съдържанието на витамин P в храната до голяма степен се губи.

Висококачествени хранителни добавки с флавоноиди

Най-сигурния и лесен начин да си набавяме необходимата ни ежедневна доза витамин P е посредством висококачествени хранителни добавки с флавоноиди. Чудесни примери за това са:

  • Solgar Rutin Рутин при разширени вени и хемороиди 500 мг x50 капсули – богата на витамин P под формата на биофлавоноида рутин тази хранителна добавка осигурява на организма ни всички ползи от приема на витамин P, сред които са подобрената циркулация на кръвта – особено в краката, стимулиране на образуването на стволови еритроцити и усилване на тъканното дишане, облекчаване на разширените вени, синините, на кървенето в устната кухина като пародонтит и гингивит;
  • Helix Original VitalFlex Leg Против разширени вени х30 капсули – тази натурална хранителна добавка съдържа във формулата си биофлавоноидите диосмин, рутин и хесперидин, витамин C и полезни растителни екстракти. Тази комбинация успешно подобрява кръвообращението, облекчава умората и тежестта в ходилата, подобрява подвижността;
  • Seraza forte За нормална функция на сухожилия, мускули и стави х 30 таблетки BIOshield – съдържа флавоноида рутин и ензима бромеалин, като ефективно подобрява функцията и състоянието на ставите, мускулите, сухожилията, кръвоносните съдове, като в същото време спомага по-бързото възстановяване на тялото след тежко физическо натоварване;
  • Fortex Рувенор Форте грижа за вените х30 капсули + 20 капсули подарък – формулата на добавката включва витамин П под формата на диосмин и рутин. Ruvenor Forte благоприятства състоянието на вените, венозните стени и капилярите, подобрява общото състояние на венозната система и спомага за укрепване на вените;
  • Citrosept Organic Разтвор за имунитет с екстракт от грейпфрут 50 мл Cintamani – хранителната добавка съдържа 84% екстракт от грейпфрут, богат на витамини C, P и Е. Добавката оказва мощен антиоксидантен ефект, засилва имунитета, действа противогъбично и антибактериално.

Какво се случва при недостиг или превишаване на витамин P

Макар и организмът ни да не е създаден със способността сам да синтезира витамин P, той се нуждае от биофлавоноидите, за да функционира нормално В случай че не си ги набавяме в достатъчно количество, това се отразява на здравето ни под формата на:

  • акне;
  • кървящи венци;
  • намалена енергия, хронично изтощение;
  • слаба концентрация, усещане за психическа умора;
  • спонтанни подкожни кръвоизливи;
  • мускулни и ставни болки;
  • косопад.

Риск от недостиг на витамин P съществува най-вече през есента и зимата, когато консумираме по-малко пресни плодове и зеленчуци. По тази причина именно тогава хранителните добавки с биофлавоноиди се оказват най-необходими.

В същото време е добре да знаем, че не съществува опасност от предозиране на витамин P, водещо до някакви негативни ефекти. Както обяснихме по-горе, флавоноидите за водоразтворими. Това означава, че ако се появи излишък, той лесно се изхвърля от организма посредством бъбреците.

Сега ви предлагаме да разгледате отново списъка с храни, съдържащи витамин P, и да ги включите в днешния си списък за пазаруване. Благотворният ефект върху организма ви ще е гарантиран.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.